Ders çalışmayan çocuklar için ne yapılmalı?

Tableti tv yi bir anda yasaklarsaniz ters teper..aldiginiz seyin yerine yeni birşey koymalisiniz.tableti once haftada 2 gune indirin mesela hafta sonları..bos zamanlarinda disari cikin beraber yada farkli aktiviteler yapin..oncelikle bu aliskanliklarindan kurtulmak lazim sonrasi ders yapar insallah

yerinizde olsam;

televizyonu kutusuna geri koyar, tableti is yerine gotururum.
ne zaman ki bu bagimliligini birakti ve normal bir cocuk gibi sinirli kullanimi kabul etti o zaman geri cikartirim.

tabi cocuk ders calisirken de evdeki diger kisiler de o yonde bir aktivite yapsa daha iyi olur, kitap okumak, klasik muzik dinlemek, satranc oynamak gibi seyler.

Çocuğum okulda başarısız. Evde bir türlü ders çalıştıramıyoruz. Varsa yoksa televizyon tablet. Biraz üzerine gidince de hırçınlaşıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık lütfen tavsiye verin.

Kendimden bir örnekle açıklamak istiyorum, neler yapabileceğinizi:

Çocuklar ancak keyifle ilgilendiği bir şeyde öğrenmeye açıktır. Çocuğunuzun ders çalışmasını istiyorsanız, ilgilendiği şeylerle onun keyif alacağı bir hale getirmeniz gerekiyor "Dersi".

Benim senelerdir anlamadığım şey, insanların (Bilhassa ülkemizde) neden hala eski stil ders işlemeye çalıştığı; çocuğu dersliklerin içine sıkıştır, -bilgiyi sınıfta/okulda alırsın- diye kodla kafasına, sonra kendi keyifli içgüdülerinden uzak, bilgiyi öğrenmesi ve işmelesi için zorla. Olacak iş mi?

Ülkemiz eğitim sisteminin haline hiç girmiyorum, banlanırım. Ama eğitim-öğretim doğduğumuz an başlayan bir şey olduğu için, en azından eğitim sistemimizdeki bazı çarpıklıkların, evde aile gayreti ile dengelenebileceğini düşünüyorum.

Çocuklar, yetişkinlerden zekidir; sınır tanımazlar, özgürdürler. Eğitim ise çocuğun sınırlarını belirleyen, kalıplardır.
Bu kalıpları, onun "Özgürlüğünü" öldürmeyecek şekilde verirseniz, hırçınlaştırmazsınız.

Kendimden örnek diyordum: Ben izlemeye ve dinlemeye bayılırım; çocukken de böyleydim ve ancak birisi ilgimi çekebiliyorsa-kendi rahat alanımdaysam dinler/izler/öğrenirdim. Sınıfta sadece öğretmenimi dinleyip kitap açmayarak çok okul bitirdim. (Kitaplar önemsizdir demiyorum, kimi okuyarak daha güzel öğrenir, herkesin tarzı-farkı)

Çocuğunuz elbette çağı gereği "Ders çalışmalısın" diyerek önüne itilen kitapları okumak istemeyecek, onun çağı tablet-akıllı telefon çağı. Siz bence öğretmencilik oyunu oynayın evde (Oyun ile çocuk her yaşta güzel öğrenir).
Madem tableti seviyor, hadi birbirimize bir şeyler öğreterek video çekelim; filan deyin (Sonra kendini izlerken dersini tekrar çalışmış olur). Rakamlar mı? Yaşına göre evdeki kavanozlar-nohutlar vb. her şey ile matematik dersini, video kaydı ile oyun haline getirin; ona önce tablette izleyebileceği kendi ürettiği-seveceği bir şeyi verin ki ilgisini çekebilin. Severse, gerisi gelir. Sevmezse farklı yolları denersiniz; tablette hazır eğitim videoları... Bunları araştırın.

Çocuk, ancak annesi babası işin kolayına kaçıp tembellik yapmazsa, çalışkan olur. (Gözlemlerimce)
Sizin elinizde telefon, karşınızda tv varken, kusura bakmayın, çocuğunuz sizi ciddiye almaz.

Son düzenleme:
Malesef evde telefon ve tablet oldugu sürece o cocuk onlari isteyecek! Ödül sistemi var igrenc bir pazarlik ama dersler icin ise yariyor yani sadece ders calissin notlar duzelsinse derdiniz ise yarar. Elinden hepsini alacaksiniz ki bunlara onu alistiran da siz sorumlulari oldugunuz icin kendinize de bir ceza olacak bu tv de gidecek notlari iyi gelirse bilgisayar sözü ya da tatil sözü gibi de ödül konulacak iyi gelmezse yine misal mahallede arkadaslarina çıkamayacak butun yaz gibi gibi... ya da onunla egitimlere gidecek neyi neden yapmamiz gerektigini hem anlayacak hem de anlatacağız. Haftalik kutuphane, bir sanat müzesi, bir muzik aktivitesi mutlaka yapilacak ve cocuk ise yarar seylerle kafasini dolduracak e tabiki bu surecte tablet ve tv evde yine yok ama ödülde yok.

Çok geç kalınmış bir durum saat sınırlaması ile başlayabilirsınız bence

Kendimden bir örnekle açıklamak istiyorum, neler yapabileceğinizi:

Çocuklar ancak keyifle ilgilendiği bir şeyde öğrenmeye açıktır. Çocuğunuzun ders çalışmasını istiyorsanız, ilgilendiği şeylerle onun keyif alacağı bir hale getirmeniz gerekiyor "Dersi".

Benim senelerdir anlamadığım şey, insanların (Bilhassa ülkemizde) neden hala eski stil ders işlemeye çalıştığı; çocuğu dersliklerin içine sıkıştır, -bilgiyi sınıfta/okulda alırsın- diye kodla kafasına, sonra kendi keyifli içgüdülerinden uzak, bilgiyi öğrenmesi ve işmelesi için zorla. Olacak iş mi?

Ülkemiz eğitim sisteminin haline hiç girmiyorum, banlanırım. Ama eğitim-öğretim doğduğumuz an başlayan bir şey olduğu için, en azından eğitim sistemimizdeki bazı çarpıklıkların, evde aile gayreti ile dengelenebileceğini düşünüyorum.

Çocuklar, yetişkinlerden zekidir; sınır tanımazlar, özgürdürler. Eğitim ise çocuğun sınırlarını belirleyen, kalıplardır.
Bu kalıpları, onun "Özgürlüğünü" öldürmeyecek şekilde verirseniz, hırçınlaştırmazsınız.

Kendimden örnek diyordum: Ben izlemeye ve dinlemeye bayılırım; çocukken de böyleydim ve ancak birisi ilgimi çekebiliyorsa-kendi rahat alanımdaysam dinler/izler/öğrenirdim. Sınıfta sadece öğretmenimi dinleyip kitap açmayarak çok okul bitirdim. (Kitaplar önemsizdir demiyorum, kimi okuyarak daha güzel öğrenir, herkesin tarzı-farkı)

Çocuğunuz elbette çağı gereği "Ders çalışmalısın" diyerek önüne itilen kitapları okumak istemeyecek, onun çağı tablet-akıllı telefon çağı. Siz bence öğretmencilik oyunu oynayın evde (Oyun ile çocuk her yaşta güzel öğrenir).
Madem tableti seviyor, hadi birbirimize bir şeyler öğreterek video çekelim; filan deyin (Sonra kendini izlerken dersini tekrar çalışmış olur). Rakamlar mı? Yaşına göre evdeki kavanozlar-nohutlar vb. her şey ile matematik dersini, video kaydı ile oyun haline getirin; ona önce tablette izleyebileceği kendi ürettiği-seveceği bir şeyi verin ki ilgisini çekebilin. Severse, gerisi gelir. Sevmezse farklı yolları denersiniz; tablette hazır eğitim videoları... Bunları araştırın.

Çocuk, ancak annesi babası işin kolayına kaçıp tembellik yapmazsa, çalışkan olur. (Gözlemlerimce)
Sizin elinizde telefon, karşınızda tv varken, kusura bakmayın, çocuğunuz sizi ciddiye almaz.
Teşekkür ederim söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Odevleri daha eğlenceli hale getirmek icin de biraz yaratici olmak cocugun ogrenme ya da ilgi alanina gore calismalar bulmak gerekiyor.

Hırçınlaşırsa hırçınlaşsın. Yalnız o ders çalışırken siz tv izleyemezsiniz. Siz de yanına gidin kitap okuyun alışana kadar

Benim oglumda 10 yasinda , 5.sinif ogrencisi , bizde eve odev verilmiyor , eve kitap defter bile gelmiyor ama yine de elektronik oyuncaklarla oynamak icin 1 saat siniri var , bu 1 saatte tablet ps yada telefonla oy7n oynayabilir , 1 saati dolunca birakmak zorunda , oyuncaklariyla yatma saatine kadar diledigi kadar oynayabilir

Henuz cok kucuk , simdiden dur demeniz lazim , 1 saat kuralini ona anlatin , zararlarini anlatin ve ona alternatif sunun , ben mesela kutu oyunlari alirim bol bol ailecek onlarla oynariz hem aile boyu vakit gecirmis oluyoruz hem o eglenmis oluyor
Once konusup kuralin nedenlerini anlattiktan sonra geri adim atmayin

Benim oğlum 3.sınıfa gidiyor.1.sınıf başlayınca televizyonu hayatımızdan tamamen çıkardık.tablet te sadece hafta sonu oynuyor.bilgisayarımız var ama intetnet bağlantısı yok .sırf onun için bağlatmıyorum. Yoksa benim oğlumda bağımlı olmaya çok hazır.ama ben 1.sınıftan kuralı koydum.okuldan 3 te gelir üstünü değiştirir yemek ve sonra hemen ödevini yapar.biraz oynar.sonra kitap okur sonra serbest.zaten saat 8.5 oldumu uyku saati .mesela dün gelir gelmez ödevini yaptı bugüne ödev bırakmadı bugün sadece okuma ve biraz test çözecek toplamda 1.5 saatini alır gerisi istediği gibi davranacak istediği kadar tablet oynar istediğini yapar.mesela anneme gidiyoruz orda televizyon var gözünü ayırmıyor.yada halasına gidiyoruz ordada internet var ordada bilgisayarın başından kalkmıyor.yani onlar evimizde olsa ben de çok zorlanırdım.önerim günlük plan hazırlayıp asın hangi saatte ödev hangi saatte televizyon izleyecek beraber kararlaştırın.yada benim yaptığım gibi ödev yapmadan tablete televizyona dokunman yasak diyin.

yerinizde olsam;

televizyonu kutusuna geri koyar, tableti is yerine gotururum.
ne zaman ki bu bagimliligini birakti ve normal bir cocuk gibi sinirli kullanimi kabul etti o zaman geri cikartirim.

tabi cocuk ders calisirken de evdeki diger kisiler de o yonde bir aktivite yapsa daha iyi olur, kitap okumak, klasik muzik dinlemek, satranc oynamak gibi seyler.
teşekür ederim ilginiz için. Haklısınız sanırım çocukla birlikte kendimizi de frenlememiz lazım. Ödev saatlerinde artık tavsiyelere uyarak ben de elime bir kitap alarak geçiyorum koltuğa. Bir de babasını razı etsek bu işe daha faydalı olacak ama bakalım..

X