Çocuğum okulda başarısız. Evde bir türlü ders çalıştıramıyoruz. Varsa yoksa televizyon tablet. Biraz üzerine gidince de hırçınlaşıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık lütfen tavsiye verin.
Kendimden bir örnekle açıklamak istiyorum, neler yapabileceğinizi:
Çocuklar ancak keyifle ilgilendiği bir şeyde öğrenmeye açıktır. Çocuğunuzun ders çalışmasını istiyorsanız, ilgilendiği şeylerle onun keyif alacağı bir hale getirmeniz gerekiyor "Dersi".
Benim senelerdir anlamadığım şey, insanların (Bilhassa ülkemizde) neden hala eski stil ders işlemeye çalıştığı; çocuğu dersliklerin içine sıkıştır, -bilgiyi sınıfta/okulda alırsın- diye kodla kafasına, sonra kendi keyifli içgüdülerinden uzak, bilgiyi öğrenmesi ve işmelesi için zorla. Olacak iş mi?
Ülkemiz eğitim sisteminin haline hiç girmiyorum, banlanırım. Ama eğitim-öğretim doğduğumuz an başlayan bir şey olduğu için, en azından eğitim sistemimizdeki bazı çarpıklıkların, evde aile gayreti ile dengelenebileceğini düşünüyorum.
Çocuklar, yetişkinlerden zekidir; sınır tanımazlar, özgürdürler. Eğitim ise çocuğun sınırlarını belirleyen, kalıplardır.
Bu kalıpları, onun "Özgürlüğünü" öldürmeyecek şekilde verirseniz, hırçınlaştırmazsınız.
Kendimden örnek diyordum: Ben izlemeye ve dinlemeye bayılırım; çocukken de böyleydim ve ancak birisi ilgimi çekebiliyorsa-kendi rahat alanımdaysam dinler/izler/öğrenirdim. Sınıfta sadece öğretmenimi dinleyip kitap açmayarak çok okul bitirdim. (Kitaplar önemsizdir demiyorum, kimi okuyarak daha güzel öğrenir, herkesin tarzı-farkı)
Çocuğunuz elbette çağı gereği "Ders çalışmalısın" diyerek önüne itilen kitapları okumak istemeyecek, onun çağı tablet-akıllı telefon çağı. Siz bence öğretmencilik oyunu oynayın evde (Oyun ile çocuk her yaşta güzel öğrenir).
Madem tableti seviyor, hadi birbirimize bir şeyler öğreterek video çekelim; filan deyin (Sonra kendini izlerken dersini tekrar çalışmış olur). Rakamlar mı? Yaşına göre evdeki kavanozlar-nohutlar vb. her şey ile matematik dersini, video kaydı ile oyun haline getirin; ona önce tablette izleyebileceği kendi ürettiği-seveceği bir şeyi verin ki ilgisini çekebilin. Severse, gerisi gelir. Sevmezse farklı yolları denersiniz; tablette hazır eğitim videoları... Bunları araştırın.
Çocuk, ancak annesi babası işin kolayına kaçıp tembellik yapmazsa, çalışkan olur. (Gözlemlerimce)
Sizin elinizde telefon, karşınızda tv varken, kusura bakmayın, çocuğunuz sizi ciddiye almaz.