Ders çalışmayan çocuklar için ne yapılmalı?

Çocuk ders çalışırken tv yi kapatın alın bir kitap okuyun. İyi örnek olun.

İşin püf noktası kararlı ve net olabilmek.

*Öncelikle eğer yoksa çocuğunuza bir ders çalışma alanı oluşturun, varsa da alandaki dikkatini dağıtabilecek şeyleri kaldırın.
*Ne zaman ödev yapması gerektiğini, ne zaman tablet tv gibi teknolojik şeylerle ilgilenebileceğini planlayın. Ders programı gibi bir şey olabilir mesela.
*Ödevini bitirmeden teknolojiyi kullanamasın.
*Ödevini bitirmesi için yeterli zamanı tanıyın.
*Ara ara kontrol edin, yardıma ihtiyacı var mı sorun. (Sizi kullanmasına izin vermeyin. Sürekli sormasın. Önce yapmayı denesin, olmazsa yardım istesin. Bu yönde teşvik edin yani.)

Diyelim ki ödevini yapmadı, o zaman teknoloji de olmamalı. Bir de o ödevi o haftasonu mutlaka yapmalı. Eğer yapmazsa ‘yapmasına gerek olmadığı, bir süre sonra unutulduğu’ şeklinde bir mesaj alır. Bu da tüm çabanızın boşa gitmesi demektir. Biraz zor bir süreç ama kararlı ve net olursanız eğer 8 hafta civarında (en geç aslında) düzeninizi oturtmuş olursunuz. Çocuğunuz siz demeden ödevini yapmaya başlar. Bu arada çocuğunuzla kısa, net ve açık bir şekilde konuşmayı da ihmal etmeyin. Uzun uzun açıklamalar yapmayın. (Uzun açıklamalar konudan sapmaya, bir süre sonra çocuğun konuyu unutmasına vs neden oluyor.)

Noir desir seninki kız mı oğlan mı yaşı kaç merak ettim.
Erkek canim 9 yasinda, dersleri aslinda fena degil ama bizim zorlamamizla nereye kadar. İstiyorum ki sorumluluklarinin farkinda olsun, kitap okumayi ve arastirmayi sevsin. O da olur ins.

Ilkokulda kolay da ortaokul daha zor, dersler daha ağırlaşacak, bu yüzden şimdiden bir çalışma düzeni oturtmalısınız.

Mesela babası eve gelince tv karşısına mı geçiyor?
Siz telefonla ilgileniyor musunuz onun yanında?
Bunları yaparken oğlunuza git odana ders çalış demek ona işkence gibi gelir

Çocuğum okulda başarısız. Evde bir türlü ders çalıştıramıyoruz. Varsa yoksa televizyon tablet. Biraz üzerine gidince de hırçınlaşıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık lütfen tavsiye verin.
Onu ödüllendirerek daha kolay bi düzene oturtabilirsin bence örneğin ödevini yaptığı zaman 1-2 saat tablet veya televizyon ile zaman geçirmesine müsaade etmek gibi☺

İşin püf noktası kararlı ve net olabilmek.

*Öncelikle eğer yoksa çocuğunuza bir ders çalışma alanı oluşturun, varsa da alandaki dikkatini dağıtabilecek şeyleri kaldırın.
*Ne zaman ödev yapması gerektiğini, ne zaman tablet tv gibi teknolojik şeylerle ilgilenebileceğini planlayın. Ders programı gibi bir şey olabilir mesela.
*Ödevini bitirmeden teknolojiyi kullanamasın.
*Ödevini bitirmesi için yeterli zamanı tanıyın.
*Ara ara kontrol edin, yardıma ihtiyacı var mı sorun. (Sizi kullanmasına izin vermeyin. Sürekli sormasın. Önce yapmayı denesin, olmazsa yardım istesin. Bu yönde teşvik edin yani.)

Diyelim ki ödevini yapmadı, o zaman teknoloji de olmamalı. Bir de o ödevi o haftasonu mutlaka yapmalı. Eğer yapmazsa ‘yapmasına gerek olmadığı, bir süre sonra unutulduğu’ şeklinde bir mesaj alır. Bu da tüm çabanızın boşa gitmesi demektir. Biraz zor bir süreç ama kararlı ve net olursanız eğer 8 hafta civarında (en geç aslında) düzeninizi oturtmuş olursunuz. Çocuğunuz siz demeden ödevini yapmaya başlar. Bu arada çocuğunuzla kısa, net ve açık bir şekilde konuşmayı da ihmal etmeyin. Uzun uzun açıklamalar yapmayın. (Uzun açıklamalar konudan sapmaya, bir süre sonra çocuğun konuyu unutmasına vs neden oluyor.)
Teşekür ederim açıklayıcı bir yazı yazmışsınız. Aslında sizler yazdıkça bu güne kadar ne büyük yanlışlar yaptığımı anlıyorum.

Noir desir seninki kız mı oğlan mı yaşı kaç merak ettim.
9-10 yaş grubunda iyice bir haller oluyor sanki çocuklara. Hele bir de erkekse. Veli toplantısında öğretmen de genel olarak tüm çocuklardan şikayetçiydi.

Teşekür ederim açıklayıcı bir yazı yazmışsınız. Aslında sizler yazdıkça bu güne kadar ne büyük yanlışlar yaptığımı anlıyorum.

Rica ederim:) daha yazılsa çok şey yazılır da, takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz. :) ben kolejde çalışırken çocuklarla oturup ders planı yapıyordum. O baya etkili oluyordu onlar için. Sorumluluklarını yerine getirdikten sonra istediklerini yaparlarsa iyice içlerne işliyor bu düzen sonra sonra.

Gecen seneler nasıl gectı peki? Benim ki de 4.sınıf. Hafta ıcı tablet ve pc sadece konu anlatımı dinlemek ıcın ve bende yanında olarak kullanıyor. Hafta sonuda sadece bir kac saat oynuyor, onun dısında oyuncaklarla oynamasını istiyorum canım sıkılıyor diyor Du ilk gunlerde. Oyun kurması oyuncaklarını oynatıp konusturması ustelık onun ıcın yararlı. Onun dısında kararlı olun, sert cıkısın,, aglasa da vermeyin. Bir kac hafta sonra hafta sonu bile unutur vaziyete gelecektir. Birde bos kalmamalı spora gitsin, oyun gruplarına gitsin cevrenızde vardır illaki

Tablet,tv ve televizyonu kararlı bir sekilde hayatinizdan cikarmali ve bundan dogacak bosluklari da ip atlama, mangala ,koridor dedektif,empati gibi (pek cok oyun var cocugunuzla birlikte arastirin internetten muhakkak)oyunlarla doldurmali ve bir süre birlikte takilmalisiniz bence.Derslerinde de basarisizsa ki 4.sinifmis temelden desteklenmesi gerekir bu konuda da destek vermeniz lazim.Ancak bu sekilde toparlanir ve bu destekleme sureci aylarca da sürmesi gerekir dogru davranisi kazanabilmesi icin.Sabirla,istekle hallolacak bir sorun bana göre.

Anneler 9 ay karnında taşıdığı bir çocuğun önüne canını sermek istiyor, önünde köprü olmak istiyor, bıraksalar onun yerine düşer, kalkar, nefes alırlar fakat ne yazık ki acı ama gerçek bir nokta var ki o da; bazı konularda gösterdiğiniz merhamet başta çocuğunuza sonra da size çok büyük bir kötülük.
Evet çocuklar dünyanın en masum canlıları ama en saf varlıkları değiller, her şeyin farkındalar buna sizin ona basit bir hitap kelimesi olarak söylediğiniz kelimeler, uğraşmak istemeyip müsamaha gösterdiğiniz anlar vb. de dahil. Özellikle erkek çocuklar "ağam, paşam, prensim" denilerek o kadar şımartılıyor ki hiç bir yaptırım etkili olmuyor bu sefer. Bu gözlerim çocuğu tableti elinden bırakıp sofraya oturmadığı için yemeği ayağına götüren ebeveyn gördü. Çocuk yetiştirmek emek istiyor bugün emek vermezseniz yarın uğraşmak zorunda kalacaksınız.
Ben eğitim fakültesinde aldığım 1 buçuk dönemlik pedagojik formasyon derslerinden bildiğim kadarıyla yazıyorum uzman değilim tabii ama işe anne-baba olarak çocuğunuzun gözünde yitirdiğimiz saygıyı geri kazanarak başlamak gerek sanki. Umarım siz de evladınız da başarabilirsiniz.

Anneler 9 ay karnında taşıdığı bir çocuğun önüne canını sermek istiyor, önünde köprü olmak istiyor, bıraksalar onun yerine düşer, kalkar, nefes alırlar fakat ne yazık ki acı ama gerçek bir nokta var ki o da; bazı konularda gösterdiğiniz merhamet başta çocuğunuza sonra da size çok büyük bir kötülük.
Evet çocuklar dünyanın en masum canlıları ama en saf varlıkları değiller, her şeyin farkındalar buna sizin ona basit bir hitap kelimesi olarak söylediğiniz kelimeler, uğraşmak istemeyip müsamaha gösterdiğiniz anlar vb. de dahil. Özellikle erkek çocuklar "ağam, paşam, prensim" denilerek o kadar şımartılıyor ki hiç bir yaptırım etkili olmuyor bu sefer. Bu gözlerim çocuğu tableti elinden bırakıp sofraya oturmadığı için yemeği ayağına götüren ebeveyn gördü. Çocuk yetiştirmek emek istiyor bugün emek vermezseniz yarın uğraşmak zorunda kalacaksınız.
Ben eğitim fakültesinde aldığım 1 buçuk dönemlik pedagojik formasyon derslerinden bildiğim kadarıyla yazıyorum uzman değilim tabii ama işe anne-baba olarak çocuğunuzun gözünde yitirdiğimiz saygıyı geri kazanarak başlamak gerek sanki. Umarım siz de evladınız da başarabilirsiniz.
Cok tesekur ederim ilginiz icin , insallah basarabilirim.

Aynindan bende de var canim. Zoraki yaptirmaya calisiyoruz ama istek, merak olmayinca verim de olmuyor. Nette bakinirken şurda denk geldigim tavsiyeler cok mantikli geldi. Konuya bi de oyle yaklasmayi deniycem. Tabi her seyin bi ilmi usulu var. Bakmak istersen linkini buraya birakiyorum
Merhaba noir desire ilgin icin tskler. Su 15 dakika tavsiyesiyle basliyorum yarindan itibaren. Tavsiye veren tum arkadaslar cok haklilar bizim hic otoritemiz olmadi cocuk uzerinde. Sağlicakla kal.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kesinlikle model olacaksiniz. Mesela babam cok disiplinli bir adamdir. 4 kardestik. Kendisi ve annem de dahil bizimle birlikte kitap okurlardi. Her aksam 1 saat kitap okuma saati yapardik. Sinav haftalarimizda ya da mesela yapmamiz gereken odevlerimiz oldugunda asla tv acmazdi. Sobaliydi evimiz bir odada oturup derslerimizi yapardik. Biz ders calisirken annem orgu orer babam gazete ya da kitap okurdu. Yazililarimiza babam calistirirdi. Kendisi de o zamanlar ogretmendi. Sinav kagitlari hazirlardi bize. Egitici kartlar hazirlardi. Oyle bi durumdaydik ki ablami benim, beni de kiz kardesimin ogretmeni yapmisti adeta. Ablam da ondan gordugunu uyguladi. 3 yasini bitirdi buyuk yigenim. Ablamin evinde o dogdugundan beri tv yok. Tablet nedir bilmiyor ve telefonla tek munasebeti bizimle goruntulu konusmak :) belki bununla ilgilidir bilemiyorum simdiden 3 dil biliyor ve herseyi cok cabuk kavriyor. Cunku tv gibi bi kutuyla aptallasmadi. Simdi ben de insallah oyle bir duzen kuracagim evimde.
Demem o ki model olun. Ona ders calis tv kapat deyip de kumandayi siz almayin. Alin kitabini eglenceli sekilde dersine siz calistirin. Cok da yuklenmeden. Daha 4. Sinif yani oyun cocugu hala onlar bana gore. Sıkmadan eglendirerek. Ve lutfen tableti tv yi uzak tutun cocugunuzdan kararli olun bu konuda.

9-10 yaş grubunda iyice bir haller oluyor sanki çocuklara. Hele bir de erkekse. Veli toplantısında öğretmen de genel olarak tüm çocuklardan şikayetçiydi.

O Zaman iğneyi biraz da kendin batırsın öğretmen

Yani ders çalışma sorumluluğunu bence öğretmen vermeli aile desteklemeli

Her gün tekrar içeren basit bir ödev ders çalışma kültürü kazandırır

Ama bunu bitip gitmesi gereken bir angarya değil sorumluluk haline getirmeli

Örneğin haftasonu ödevini cuma akşamına sıkıştıran bir çok çocuk tanıyorum anneleri de ay ne güzel hemen bitirip kurtuluyorlar diyorlar

Oysaki ödev kurtulunması gereken bir şey değil

Ben de özellikle hem cumartesiye hem pazara ödevi yayarak yapmasını ders çalışmayı günün bir parçası yapmayı ve ders çalışmayı kötü bir şey olarak görmemesini sağlamaya çalışıyorum

Yani çocuk liseye gelince hep ders çalışmamalı gününü bölmeyi verimli geçirmeyi taaa ilkokuldan öğrenmeli hafta sonuna ders sosyal aktivite aile ile gezme dışarda oynama tablet vs herşeyi sığdırmayı öğrenmeli

Öğretmeniniz hepsinden şikayetçi ise düzenli sorumluluk vererek ve verdiği sorumluluğu takip ederek sınıfça aşmalı

O Zaman iğneyi biraz da kendin batırsın öğretmen

Yani ders çalışma sorumluluğunu bence öğretmen vermeli aile desteklemeli

Her gün tekrar içeren basit bir ödev ders çalışma kültürü kazandırır

Ama bunu bitip gitmesi gereken bir angarya değil sorumluluk haline getirmeli

Örneğin haftasonu ödevini cuma akşamına sıkıştıran bir çok çocuk tanıyorum anneleri de ay ne güzel hemen bitirip kurtuluyorlar diyorlar

Oysaki ödev kurtulunması gereken bir şey değil

Ben de özellikle hem cumartesiye hem pazara ödevi yayarak yapmasını ders çalışmayı günün bir parçası yapmayı ve ders çalışmayı kötü bir şey olarak görmemesini sağlamaya çalışıyorum

Yani çocuk liseye gelince hep ders çalışmamalı gününü bölmeyi verimli geçirmeyi taaa ilkokuldan öğrenmeli hafta sonuna ders sosyal aktivite aile ile gezme dışarda oynama tablet vs herşeyi sığdırmayı öğrenmeli

Öğretmeniniz hepsinden şikayetçi ise düzenli sorumluluk vererek ve verdiği sorumluluğu takip ederek sınıfça aşmalı
damdan merhaba, bu konuda öğretmene hiç suç bulamam ben , en azından çocuğumun öğretmenine. Adam tam da sizin söylediklerinizi yapıyor aslında. Sadece o gün işlenen konunun pekişmesi için kısa ödevler veriyor. Cuma günü verdiği ödev için özellikle whatsapp grubuna ödevleri lütfen hafta sonuna yayın uyarısı yapıyor. önceki sınıflarımızda gönüllü olarak sınıftaki bazı çocuklara kurs vermişliği bile var.
Ben artık kanaat getirdim ki sorunun büyüğü ben gibi çocuk yetiştiren veliler ve doğal olarak bizim eserimiz olan sorumluluk nedir bilmeyen çocuklarımızda.

Super bir taktik geliyor.
Her hafta hatta gerekirse her gun wifi sifresini degistir ( bkz resim).
Mesela odev matematik mi?
Sevgili cocugum: wifi sifresi soru 3, 9 ve son soru olan 15'in birlesimi..
Ama bunu ceza olrak degil, ilk basta basarinin ardindan ödullendirerek ve anlasmalar yaparak guzel guzel.

Eklentiler

• 59b079630f25441a0c4259b1.jpg
    59b079630f25441a0c4259b1.jpg
    63,8 KB · Görüntüleme: 56
Size is çok düşüyor.ilgilenmek lazım.ödevi bitene kadar başında durun.tablete falan ilgisini de ödül olarak kullanın.belirli bir süre izin verin oynamasına.ilk başta kabul etmez hırçınlaşsa bile kararlı durun ki kabullensin.okul zamanı sorumluluklarını bilmeli,anlatın öğretin kendisine

X