• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

derdim umursamaz insanlar...

Epeydir otobuse binmiyordum.gecenlerde uc gun kadar otobusle ulasim sagladim.ve gordum ki aradan gecen yillar saygiyi almis goturmus. Sizle ayni seyleri dusundum. Yaslilar,hamileler,cocuklu bayanlar hep ayakta.
Hatta bence ozellikle genc erkekler butun bayanlara yer vermeli ama nerede o nezaket!

Son düzenleme:
otobüste belli yerler hamile, gazi ve yaşlılar için değil mi? kalkmıyorlarsa da çatır çatır kaldırırım hamileysem... :47:

Bazen bende oturuyorum görmüyorum gerçekten kimseyi telefonda oyun falan dalıyorum, farkettiğim zaman yer veriyorum gerçi hemen. Ama çok haklısın bazıları gerçekten görsede banane bende yorgunum falan dye düşünebiliyo heralde, çok kötü ya :50: ..

Ben liseye giderken, bikeresinde acayip hastaydım ama böyle ayakta durucak halim yok,ateş halsizlik falan. Otobüse bi abla bindi öyle yaşlıda değil aslında, 35 40 falandı belki. Elinde poşetler suratından anladım acayip yorulmuş belli. Otobüste okadar liseli biri yer vermemişti sinir olmştumda ben yer vermiştim kadın bi dua etmişti unutamam o hasta halimle ayakta gittiğime sevinmiştim nerdeyse :1:

Ama gerçekten bazen dalıyorum göremiyorum yaşlımı değilmi diye, gerçi sizin otobste hamile var demişler ama bilemedim, kötü olmuş tabi :44:

Son düzenleme:
Başımdan iki olay geçti.
Taa liseye gidiyordum.. Olmuş 7-8 sene.

Birincisi, bir amcaya yer verdim.. Yaşlı yani, amca; dedemden olsun olsun 2-3 yaş küçüktür. 70ler yani... Neyse gittik 5-10 dk, hop 'genç bir bayana' yer verdi.. Madem elin karısına kızına yer verecek kadar dinçsin be adam, benden neden yer aldın..

Diğeri de, yine oturuyorum, otobüs de dolu.. 2-3 teyze duraktalar, neyse otobüs yanaştı.. Ben şahsen o duraktan binemem çünkü binmeye yer yok.. Bir teyze diyor ki, aay yok binemem buna ben baksana nasıl dolu.. Öbürü diyor ki, gel gel yer verir 1-2 'enayi' otururuz üzülme sen..

He noldu? Bindiler ve kimse yer vermedi.. Ön taraftakiler kadını duymuştu.. Arka tarafa da kadınlar gidemedi yoğunluktan, oflaya oflaya, yeni nesile bela okuya okuya gittiler..

Hamilelere lafım yok..
Ama yaşlılara hafiften takığım..

Hamile yada yaşlı bindimi genelde mutlaka biri yer veriyo ya.Bana yakınsa bende mutlaka veriyorum.Bu kadar oturma meraklısı olmaya ne gerek var saygı denen bişey var sonuçta görüpte vermeyen ayıp eder:19:

Başımdan iki olay geçti.
Taa liseye gidiyordum.. Olmuş 7-8 sene.

Birincisi, bir amcaya yer verdim.. Yaşlı yani, amca; dedemden olsun olsun 2-3 yaş küçüktür. 70ler yani... Neyse gittik 5-10 dk, hop 'genç bir bayana' yer verdi.. Madem elin karısına kızına yer verecek kadar dinçsin be adam, benden neden yer aldın..

Diğeri de, yine oturuyorum, otobüs de dolu.. 2-3 teyze duraktalar, neyse otobüs yanaştı.. Ben şahsen o duraktan binemem çünkü binmeye yer yok.. Bir teyze diyor ki, aay yok binemem buna ben baksana nasıl dolu.. Öbürü diyor ki, gel gel yer verir 1-2 'enayi' otururuz üzülme sen..

He noldu? Bindiler ve kimse yer vermedi.. Ön taraftakiler kadını duymuştu.. Arka tarafa da kadınlar gidemedi yoğunluktan, oflaya oflaya, yeni nesile bela okuya okuya gittiler..

Hamilelere lafım yok..
Ama yaşlılara hafiften takığım..
Haklısın canım..Bazı orta yaş kadınlar yer ver diye öyle bi bakıyoki.Hayır yaşlıda değillerki niye acındırıyolar.

Hamileyse ve cidden ayakta zor duracak kadar yaşlı ise ya da ya da hasta ise yer veriyorum.

Bunun için ayıplanamam kimse kusura bakmasın eşek gibi durakta sıramı bekliyorum ki son durakta iniyorum. Minibüs toplu taşıma aracı ayrıcalık bekleyen taksiye binecek o halde ben her binen 40-45 yaş grubuna yer versem o yaşa gelene kadar oturamam. Hamile bindiğinde yolum 1 saatse bile kalkıyorum o çok başka bir konu.

Ama şu 45lik benden dinç gruba ben de takığım. Ben hep toplu taşımada kulaklık takarım zira yanımda ağzını gere gere sakız çiğneyen ve senelik dedikodusunu otobüste telefonda yapan insanlar oluyo. Sonra noluyo dersiniz kulaklık takıp görmemezliğe veriyo oluyorum ve cık cık sesleri altında tepemde iğneleyici bi'çift göz bana bakıyo. İnada kalkmıyorum o vakit. Bu olayı zorundaymışız gibi yaptıkları için gençlerin kalkası gelmiyor işte.

Lisedeyken iki arkadaşım duraktan binmiş en öne oturmuş ben okulun ordan bindim ayaktayım bi'amca bindi gayet ayakta duracak kıvamda. Kızlara böyle yaptı:27: "Kalkın şurdan terbiyesizler, aileleri bunlara terbiye vermiyo babanız yaşında adam bindi kulaklıkla müzik dinleyin anca kalkın şurdan:41:"kızlar kalktı ve ben keşke onların yerinde ben olsaydım dedim ölsem kalkmaz yerin dibine sokardım. Allah'tan minibüsü kullanan amca(hemen hemen aynı yaştalar) "gençler sabahın köründe okula geliyo yoruluyolar, baksana uykusuzlar kimse kimseye yer vermek zorunda değil taksi değil burası" dedi:46:

Her saçı beyaza yer verecek olursak ohoo. Resmen yarama bastınız en sinir olduğum konu yaşlılardan soğuyorum şu toplu taşımalarda.

elbise giymiştim ,göğüs altından aşağısı bol ,otobüse bindim dolu tabi ,ayakta gidiyorum bir sorun yok ,önümde oturan yaşlı teyze 60-65 rahat var , birden ayağa kalktı ay kızım farketmedim hamilesin sen ,geç otur kusura bakma dedi ,şok oldum ,hamile değildim ki ,evet göbeğim vardı ,elbise de iyice hamile gibi göstermişti doğru ,o anda ortama rezil olmamak için mecbur kaldım oturmaya ,kadın başımda ayakta,o kadar kötü oldum ki ,daha ineceğim durağa çok olmasına rağmen bir durak sonra gel teyze otur ben iniyorum dedim ,mecburen indim ,vicdan azabı duydum ,yanında da genç bir çocuk vardı ,deseydi ya o anda teyze sen rahatsız olma bayana ben yer vereyim diye ,nerdeee ,dışarıyı izliyordu ..

malesef o teyzede bile nezaket vardı ama yanındaki odundu ..

kendine saygısı olmayan insanlar çok bana göre bende sürekli otobüs minibüs kullanan biriyim bazı anneler çocuklarını kucağına alıp gitmek yerine yanlarına oturtuyolar onca insan ayakta bekliyo yaşlısı hastası ama umursayan yok sonrada o çocukların büyüyüp yer vermelerini beklemek biraz zor zaten önce aileler dikkat edicekki çocukta gördüğünü uygulasın

arkadaşlar mesajları okudum kusura bakmayın tek tek cevap yazamıyorum ama yorum yapan herkese hak veriyorum.

Benim kızdığım nokta gençler yer vermiyo diye değil.. kadının hamile olması ve kimsenin kımıldamaması zaten kadıncağız yer falan istemedi normal durdu. evet tabiki kimse kimseye yer vermek zorunda değil bende sinir olurum yanıma durup dik dik bakanlara falan ama içinde bulunduğum durum o kadar sinir bozucuydu ki anlatamam. kim hasta kim rahatsız biz bunu anlayamayız zaten bende çok kalabalık olduğunda otobüs kalkıp kimseye yer veremiyorum çünkü kendimi o kadar erkeğin arasında koruyamam ama nezaket bitmemeli insanlık ölmemeli.

Bende bir anımı anlatayım :37: :52: fazla otobüs kullanmıyorum yaşadığımız şehir avuç içi kadar zaten zorunluluk yoksa spor oluyor yürümek bir gün otobüse bindim işte bir kaç durak sonra dolmaya başladı yavaş yavaş derken bir dede bindi bastonla zor duruyordu ayakta gerçekten baktım kimse tınlamıyor vicdan azabı duydum yerimi verdim derken otobüs dolmaya bende sıkışmaya başladım az kalsın tacize uğrayacaktım o otobüsten indim bir sonrakine bindim ayakta gitmek mesele değil elbette oturan onca genç erkek yer vermedi bir bayan olarak ben yer verdim bide üstüne taciz edilecektim Allah korudu...

Ben de yer vermemeyi saygısızlık olarak görmeyenlerdenim. Bu kişinin tercihine kalmış bir şey. Bana ayakta yolculuk yapmak çok zor geliyor otobüslerle aram hiç iyi değildir midem bulanır otobüse bindiysem o gün beni çöpe atın o derece rezil bir halde olurum. :1: İşte bu yüzden iş, okul giriş çıkış saatlerinde otobüs kullanmamaya çok dikkat ediyorum. Bunu yapmak zır değil ayakta duramayacak olanın zaten otobüste işi ne? Zorlasın imkanlarını biniyorsa kendne güveniyor demektir.

Bir kere otobüse 70lerinde bir teyze binmişti hemen kapının yanında oturuyordum direk yer verdim. Ben de yanında ayakta duruyordum kadın ben arabadan inene kadar bana dua etti. Mecburiyetten değil teyzeyi sevdim ve yer verdim. Bir keresinde de otobüs hınca hınç doluyken 50lik bile olmayan bir teyze başımda dikiliyor. Hem çok yorgun olduğumdan hem de kadın yaşlı olmadığından kalkmadım. Sonra bir yer boşaldı ve kadın oturdu ama bana saydıra saydıra.Yaşlı kadın başında dikiliyor hiç umrunda değil. Onca erkeğin içinde itiş kakış gidiyorum terbiyesiz diye saydırdı içindekileri, susmadı bir türlü. Şansı varmış ki uzağıma oturdu ve araba çok kalabalıktı yoksa yedirirdim ona o lafları. Ben şimdi bu kadına niye yer vereyim?

Size bunun daha ileri boyutundan da bahsedeyim bir kere şehirlerarası otobüs yolculuğu yapıyordum en ön koltuktaydım arkamdaki kadın yavrum ben hastayım ayaklarımı uzatmam gerek sen gel buraya ben orda oturayım dedi ben de gayet net ben orada rahat edemem özellikle bu koltuğu aldım dedim. Hastaysan neden aldın o koltuğu? Nedenini ben söyleyeyim uçakla gitmek istememiş korkuyormuş. Yani yaşlıların yaşına pek aldanmayın genelinde ben yaşlıyım bana yer verilmek zorunda mantığı var. Hayır efendim sen yaşlısın ama ben de o gün çok yorgunum senden daha fazla oturmaya ihtiyacım var.

Hamilelere de yer veririm elbet ama karnı burnundayken yer olmayan bir arabaya binmesine de çok kızarım. Belli ki hamileyim diye illaki yer verilir düşüncesinde. Hem söylerim hem veririm yerimi ne yapayım. O kadar da vicdansız değilim. :ssz:

Son düzenleme:
Kusura bakmayin ama bende yer vermemeyi saygısızlık olarak görmüyorum.
Lisede hergün 20 dk mesafede bir beldeye gidiyordum. 5 e ceyrek kala çıkıyordum ben cıktıgımda pespese otobüs kalkmasına rağmen sırf ogrenci dolu oluyordu. Ben koşa koşa dershaneye gitme peşindeyken günden keyfi gelip kalkan teyzeler gelin gelin gencler yer verir diye 15 kişi otobüse doluyorlardı. Kusura bakmayın ama ya ayakta gidecek yada 15 dk önce kalkacak yarım saat sonra kalkacak.
Yine ünivi Ankarada okudum. Yaşlı kartı ile kızılaya ekmek almaya gelen amcalara fönlü makyajlı teyzelere hiçbir zaman yer vermedim yanımdaki cocuklara da verdirtmem. Ben sabahın altısından akşamın altısına yorgunluktan öleceğim o alışverişinden dönerken dısarıyı seyredecek yok öyle yağma..
Bir tek küçük bebegi olan annelere yardımcı olurum şartlara göre bebegi alma veya yer verme
Hamilelerde benim bulunduğum otobüslere pek denk gelmemiş sanırım, dikkatimi çekmeyecek kadar yogun ve yorgunsamda sorumlu olmam demektir..

Bu arada aksi bir örnek anlatacağım. Sağlığın genci yaşlısı olmaz, ünivde ilk senemde bir keresinde otobüste bayıldım. Başımı yanda oturan adama çarpmısım. İlk defa bayıldım bir 5 dk ayılamamışım.. Yan sokağımda oturan biri beni eve kdr bırakmıştı. Hatta sütlaç yapıp getirmişti sonra.. Şimdi soruyorum size ben kötüyüm diyen kaç gence yer verirsiniz? Sonra yanınızda bayılsa ne hissedersiniz? Konuşması kolay ama bu işin genci yaşlısı yok biz ülke olarak birbirimize saygı ve sevgiye muhtaç hale geldik. Bi çok yaşlı otobüslerde mahvolacak kdr muhtaç bi çok genç yerinden kıpırdayamayacak kdr yorgun.. Biraz sagduyu..

bende hep şöyle düşünürüm yer verirken ben burda bu amcaya yada teyzeye yada hastaya neysee işte yer verirsem belki birileride benim anneme babama verir diye.. çünkü bence ne yaparsan sanada onu yaparlarr :)))) herkesin bunu düşünmesi lazım kimse sağlıklı ve genç kalmayacak ve hepimizin sevdiği insanlar var onlarda zor durumda olabilirler öyle düşünmek lazım biraz vicdan lazım sanırım..

aynen cok dogru
bende bu konuda cok hassasim hep yer vetmisimdir
bende hamileyken hic ayakta gitmedim hep yer veren
olmustur sagolsunlar.ne dograrsan canagina o gelir kasigina...

Yazılanları okudukça şoka girdim, insanların saygısızlığını birkez daha görmüş oldum.
Evet haklısınız, günden çıkan, otobüs bedava diye gezen insanlara ben de her zaman yer vermiyorum. yorgunluğun, hastalığın genci yaşlısı olmayabiliyor. Ne yaşlılar var gayet dinçler, ne gençler var sabahtan akşama kadar ayakta çalışıyorlar.
Ama hamilelik hastalık apayrı bir durum.

Hele biri karnı burnundayken otobüse nasılsa biri yer verir diye düşünüp biniyorlar, kızıyorum demiş, pes artık. :49:

Herkesin altında arabası, taksi tutacak parası var; ama bu insanlar otobüste tıkış tıkış gitmeye bayıldıkları için biniyorlar.
Erkeklerin anlayışsızlığına alıştık da kadın kadına böyle yapacaksa, gerçekten insanlık denen bir şey kalmamış kimsede.

Ben de 45 yasinda gezmeden 'is-okul cikis saatinde' donen teyzeler varken; isten, okuldan çıkmış sabahın korunden beri ayakta olan insanlardan yer vermesini bekleyen insanları dusuncesiz buluyorum.

Back
X