Derdim bazı görgü kuralları

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.547
Merhabalar, hayırlı ramazanlar, aklıma takılan birşey var. Derdim görgü kuralları, yani sanırım. Benim bildiğim, birisi birşey yerken topluluk içindeyse falan (atıyorum ortamda yalnız değilsin, 3-4 kişi daha var tanıdığın) yediğin şeyden ikram etmezsen, yani onların da yemek isteyip istemediğini sormazsan ayıp etmiş olursun. Yanlış mı biliyorum? Yani ben mesela yurtta kalıyorum, 4 kişiyiz, bu seneki oda arkadaşlarım birşeyler yerken ikram etmiyorlar. En basit örnek, evinden yığınla ev yemeği getiriyordu (yani bizim yemekhanede ve kantinde yeme imkanımızın olmadığı yemekler) ve onu bizim karşımızda hiç ikram etmeden yerdi bi tanesi. "Kokmuştur, siz de tadına bakmak ister misiniz" falan demek de yok. Diğeri de ondan farksız zaten. Aklıma takılan şey, onların bu yaptığı görgü kurallarına aykırı birşey olmuyor mu? Ben bana da ikram edilsin, ben de yemek istiyorum demiyorum ama teknik olarak ayıp değil mi? Ben geçen sene sadece kendime satın alıp kendim yeme imkanımın olduğu yiyecekleri yurtta oda arkadaşlarımın yanında değil de kantinlerde veya cafe, pastane vs. tarzı yerlerde yerdim, görmesinler çünkü sadece kendime kadar aldım falan diye düşünerek. Ona bakarsanız benim de canım o aldığım yiyeceği yurtta, bilgisayarımda bişey izlerken yemek istiyordu ama yapmıyordum ayıp olur diye. O zaman da aksi gibi oda arkadaşlarımdan bir tanesi çarşıya indiğinde yediği yemeklerden bahsederdi, yok tadı damağımda kaldı falan bilmem ne diye. Ben bu tarz şeylere sinir oluyorum. İnsan neden yediği içtiği şeyden bahseder? Çay, kahve, kola olsa neyse de herkesin her zaman yeme imkanı olmayan şeyler falan var, onlardan bahsedilmesini yanlış buluyorum. Genellikle pek canım çekmez ama bazen inadına gibi insanın canı çekiyor. Bu seneki oda arkadaşlarım bir keresinde dışarıdan yemek getirmişlerdi (paket yaptırmışlar, yurttaki odada yemek için) o anda odada ben de vardım. Bunlar açtılar paketleri, masayı donattılar falan, içerisi bir güzel koktu, yerken de sürekli çok lezzetli olduğundan bahsettiler falan. Beni ne davet eden var ne de bana bişey ikram eden. İkram edilecek bir lokma şeyin peşinde değilim ama en azından teklif edilmesi gerekmez mi böyle bir durumda? Belki onlar da kendilerine kadar aldılar ama o zaman neden gözümün önünde yediler? Çok şükür benim gidip yemek istediğim şeyi yiyecek yemek param var, mesele para değil ama onların bu ayıp değil mi, ben mi yanlış biliyorum diye size danışmak istedim aslında.

Asıl gelmek istediğim konu da şu, bu arkadaşlar bana yedikleri şeylerden falan ikram etmedikleri için ben de onlara hiçbir şekilde yediğim şeylerden ikram etmiyorum. Tabi ben onlar gibi odaya yemek getirmiyorum. Odaya arkadaşlarını çağırıp yerler içerler yine aynı şekilde, arkadaşlarına ikram ederler bize yok. Çok çok nadir bisküvi falan ikram ettiklerini hatırlıyorum. Dediğim gibi bisküvi falan gibi yurdun kantininde alınabilecek şeylerin ikramı değil de işte ev yemeği gibi, lokanta yemeği gibi şeyleri getirip bizim olduğumuz ortamda bize "siz de biraz almak ister misiniz?" demeden yemeleri normal mi?

Ee görgüsüzdür, sorun ne? Herkesi terbiye edemezsin, bir de şartlarını bilemezsin. Doğrusu ikram etmek ama yaşadığınız koşullarda sanırım doğrusu bu. İkran ikram nereye kadar, herkes ailesinin yolladığı parayla, bursla ihtiyaç gidermeye çalışıyor. Orayı apartman varsay, herkese 1 daire düşse kapalı kapıda kimin ne yediğini bilmezsin. sırf aynı odada yaşıyor diye her gün ikram etsen yetiştiremezsin. He masa donatıp övmesi hoş değil ama sen neden takıyorsun anlamıyorum. Kendine alabileceğini alırsın, bir evde yaşar gibi geçinirsin. İleriki hayatta herkes işe güce başlayınca şartlar uygunken yapan olursa görgüsüz der yine geçersin. Senin de farkında olmadan yaptığın yanlışlar vardır belki. Her insanı düzeltmeye kalksaydık ayrım olmazdı ortada, ömür de yetmezdi..

Takmış değilim, ben mi yanlış biliyorum diye danışmak istedim. İsteyen istediğini yapmakta özgür ama bildiğim şeyden şüphe ettim.

Takmış değilim, ben mi yanlış biliyorum diye danışmak istedim. İsteyen istediğini yapmakta özgür ama bildiğim şeyden şüphe ettim.
Hayır demem şu ki danıştın 100 kişi doğruladı görgüsüzlük, ee sonuç? Ya da değil dedik, ee sonuç? Bu tarzlar genelde evet sen çok görgülüsün, onlar görgüsüz cevabını duyma sorusudur. Yani kendi kendine kurulma, doldurma, huzurunu kaçırma.

:) buradan olayı instagram ve bilimum sosyal medya hesaplarında ucuna bile dokunulmadan fotoğraf uğruna soğutulmuş yemeklere getirir, saygılarımı sunarım.
İkram etmemeyi bile aklım mantığım alırken aha da bu noktaya hiç kafam basmıyor.
Açıkçası yapana da acıma hissinden başka bir şey hissedemiyorum.
Selamlar, saygılar, sevgiler.

bence doğru düşünüyosun.. sonuçta yurtta yemek çıkıyor ha ara sıra canın dışardan yemek ister sipariş edersin ama bu kişiler sürekli yapıyorsa bence durumları kötü felan değil.. yani ben ufak bi kraker bile olsa ikram ettiğim için bu davranışları bana hiç doğru gelmedi.

Bunu tartışamanın mantığı yok, bişey duyma beklentisinde de değilim. Bu konuyu açtım, kimse cevap yazmak zorunda da değil. Zaman ayırıp mesaj yazdığınız için teşekkürler.

konu sahibi bu konuyu iki kere açmış yanlışlıkla sanırım.oraya yazdım buraya da yazayım.
dün akşam sosyal paylaşım sitesinde birisi iftar sofrasını çekmiş ve afiyet olsun herkesin orucu kabul olsun demiş :)
e o zaman ona da selam olsun sizin yazdıklarınız vasıtasıyla :)
konu sahibi arkadaş haklısın çok haklısın ama maalesef artık durum bu

Hadi sadece bir kişi olsa, zaten kendine kadar alır, tek başında odadaki köşesine çekilir yer, bunu anlarım ama bunlar kaç kere öyle alıp da başka odalardan arkadaş çağırıp yediler, durumları kesinlikle kötü değil. Eğer bu işin doğrusu buysa ben de öyle yapayım madem, millet enayi yerine koymasın boşu boşuna. :)

biraz kafanda büyütmüssün. arkadaslarinin hareketleri hos degil ve görgüyü bi kenara birakirsak bizim kültürümüzde, dinimizde paylasmak diye bisey var.
ama kimseyede bana teklif etmedi diye atarlanmak olmaz.

eeee sizde ikram etmiyosunuz. sizde dışardan yemek getirin.
umursamıyolarsa sizde takılıp kalmayın kafanızı meşgul etmeyin

Evet yanlışlıkla yaptım onu, hemen KİB'ledim kapansın diye. Kusuruma bakmazsınız umarım. :)
Yaptığı şey iftar sofrası değil de gösteriş sofrası olmuş, ne kadar ayıp...

aslında böyle beklentilere hiç girmeyin zira görgü kuralları da devre göre değişiyor.. eğer 3-5 arkadaş para koyup yemek getirtmişlerse ve siz de rahatsızlık duyuyorsanız odadan çıkın işleri bitene kadar.. sizde kendi arkadaşlarınızı toplayıp yeyip-için.. muhtemelen onlar içinde bir sorun olmayacaktır..

Bencede büyütmüşsünüz yani kimse görgü kuralına uymak zorunda değil ki,paylaşması sorması hoş olurdu ama paylaşmıyorsa da bunun sorgulanmasına gerek yok,ona kalmış istediğini yapar bence :)

biraz kafanda büyütmüssün. arkadaslarinin hareketleri hos degil ve görgüyü bi kenara birakirsak bizim kültürümüzde, dinimizde paylasmak diye bisey var.
ama kimseyede bana teklif etmedi diye atarlanmak olmaz.
Atarlanmak söz konusu değil, kimseye bunlardan bahsetmişliğim yok ama burası iç dökme platformu, ondan. :)

demeleri gerekir tabii ki doğrusu bu ama işte aması var maalesef herkes böyle şeylere dikkat etmez takma hiç sen onlara uyma teklif etmekten kaçınma bildiğinden şaşma belki utanırlar değişirler :)

Bence de ikram edilmeli fakat öğrencilikte bu konulara çok takılma çünkü herkes seninle aynı durumda.
Mesela dışarıdan sipariş vermeden size soruyorlar mu ister misin diye?
Bazıları bu ikram etme olayının tadını kaçırıyor sen kendine göre yemek alıyorsun ikram ediyorsun sana kalmıyor

Biz yaptık iki kere, kavga çıkardılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…