Ettim, ben onların yanında yediğim şeyleri paylaştım ama onlar benimle paylaşmadığı için ben de bir yerden sonra onlara ikram etmez oldum.Siz simdiye kadar onlara herhangi bir sey ikram ettiniz mi
Çok kötü olmuş onun yaptığı...biz yurtta kalırken bir arkadaşımın çok karnı açıkmıştı, ne yazıkki benim de yanımda hiç yiyecek bişey yoktu geç saat olmuştu kantinde kapalıydı odada sadece bir arkadaşımız da ekmek vardı hani şu hazır dilimli olanlardan neyse kız "ayşe bana ekmek verir misin? bir dilim" dedi duymamazlıktan geldi yine tekrarladı yine ses yok "ayşe parası neyse vericem lütfen" dedi ve ayşe arkasını dönüp yattı tabii biz naptık arkadaşlığımızı kestik sonra vijdan yapıp özür dilemişti ama iş işten geçmişti... aklıma geldi şimdi
Maalesef öyle. Resmen insanın kişiliğini değiştiriyor. Ben ki kesinlikle ikram eden ve ikram etmeyeceğim yiyeceği milletin yanında yemeyen biriyimdir ama inadına onların yanında ne yemekler yiyesim geliyordu resmen.yani haklısın yaptıkları çok ayıp. ben mesela rahat edemem. elimde azıcık bir şey olsa falan ikram ederim. kan şekerim çabuk düşer, yanımda sürekli kuruyemiş falan taşırım yine de biraz fazla koyarım poşete ki ikram etmem gerekirse yerken bana yetsin diye facebookta falan yemek resmi paylaşmam asla. hele öyle herkesin gücü yetmeyecek şeyleri asla paylaşmam ama insanlar bir garip oldu.
yurt ortamı biraz gariptir, kendim hiç kalmadım ama arkadaşlarımdan biliyorum. fazla yabancılaştıran ve fazla çıkarcı bir ortam çoğunlukla.
aldırmayacaksın. yapacak bir şeyin yok ne yazık ki.
Sen haklısın. Görgü kuralları açısından, uygarlık adabı açısından, aynı odada komşuluk gereği açısından haklısın. Hiçbiri olmasa göz hakkı diye bir adetimiz var, ne güzel adettir o.Merhabalar, hayırlı ramazanlar, aklıma takılan birşey var. Derdim görgü kuralları, yani sanırım. Benim bildiğim, birisi birşey yerken topluluk içindeyse falan (atıyorum ortamda yalnız değilsin, 3-4 kişi daha var tanıdığın) yediğin şeyden ikram etmezsen, yani onların da yemek isteyip istemediğini sormazsan ayıp etmiş olursun. Yanlış mı biliyorum? Yani ben mesela yurtta kalıyorum, 4 kişiyiz, bu seneki oda arkadaşlarım birşeyler yerken ikram etmiyorlar. En basit örnek, evinden yığınla ev yemeği getiriyordu (yani bizim yemekhanede ve kantinde yeme imkanımızın olmadığı yemekler) ve onu bizim karşımızda hiç ikram etmeden yerdi bi tanesi. "Kokmuştur, siz de tadına bakmak ister misiniz" falan demek de yok. Diğeri de ondan farksız zaten. Aklıma takılan şey, onların bu yaptığı görgü kurallarına aykırı birşey olmuyor mu? Ben bana da ikram edilsin, ben de yemek istiyorum demiyorum ama teknik olarak ayıp değil mi? Ben geçen sene sadece kendime satın alıp kendim yeme imkanımın olduğu yiyecekleri yurtta oda arkadaşlarımın yanında değil de kantinlerde veya cafe, pastane vs. tarzı yerlerde yerdim, görmesinler çünkü sadece kendime kadar aldım falan diye düşünerek. Ona bakarsanız benim de canım o aldığım yiyeceği yurtta, bilgisayarımda bişey izlerken yemek istiyordu ama yapmıyordum ayıp olur diye. O zaman da aksi gibi oda arkadaşlarımdan bir tanesi çarşıya indiğinde yediği yemeklerden bahsederdi, yok tadı damağımda kaldı falan bilmem ne diye. Ben bu tarz şeylere sinir oluyorum. İnsan neden yediği içtiği şeyden bahseder? Çay, kahve, kola olsa neyse de herkesin her zaman yeme imkanı olmayan şeyler falan var, onlardan bahsedilmesini yanlış buluyorum. Genellikle pek canım çekmez ama bazen inadına gibi insanın canı çekiyor. Bu seneki oda arkadaşlarım bir keresinde dışarıdan yemek getirmişlerdi (paket yaptırmışlar, yurttaki odada yemek için) o anda odada ben de vardım. Bunlar açtılar paketleri, masayı donattılar falan, içerisi bir güzel koktu, yerken de sürekli çok lezzetli olduğundan bahsettiler falan. Beni ne davet eden var ne de bana bişey ikram eden. İkram edilecek bir lokma şeyin peşinde değilim ama en azından teklif edilmesi gerekmez mi böyle bir durumda? Belki onlar da kendilerine kadar aldılar ama o zaman neden gözümün önünde yediler? Çok şükür benim gidip yemek istediğim şeyi yiyecek yemek param var, mesele para değil ama onların bu ayıp değil mi, ben mi yanlış biliyorum diye size danışmak istedim aslında.
Asıl gelmek istediğim konu da şu, bu arkadaşlar bana yedikleri şeylerden falan ikram etmedikleri için ben de onlara hiçbir şekilde yediğim şeylerden ikram etmiyorum. Tabi ben onlar gibi odaya yemek getirmiyorum. Odaya arkadaşlarını çağırıp yerler içerler yine aynı şekilde, arkadaşlarına ikram ederler bize yok. Çok çok nadir bisküvi falan ikram ettiklerini hatırlıyorum. Dediğim gibi bisküvi falan gibi yurdun kantininde alınabilecek şeylerin ikramı değil de işte ev yemeği gibi, lokanta yemeği gibi şeyleri getirip bizim olduğumuz ortamda bize "siz de biraz almak ister misiniz?" demeden yemeleri normal mi?
Asıl sana ne arkadaşım, seni ilgilendirmiyor. İstediğim yere getiririm, bir sürü insan yorum yazdı demek ki üzerinde konuşulacak bişey. İstediğim konuyu açarım, neden konuyu saptırmaya kalkıyorsun? Tanımazsın etmezsin, nasıl tavırlarım olduğunu nerden biliyorsun? Daraldıysan okuma, hayret bişey ya.
Mantık bulamadığım eleştirileri kaldıramadığım doğrudur, evet. Ben yanlış mı biliyorum diye konu açıyorum, sen buraya geliyorsun daraldım, sana ne falan diyorsun. Sana ne falan olmuyor aynı odada yaşadığın sürece işte. Neden çıkışıyorsun? Bu nasıl bir üslup? Bu üslupla eleştireceksen kalsın lütfen. Derdim haklı olmak değil, bişey danışıp insan gibi cevap almak. İnsan yerine koyup insan gibi cevap veren herkesin başımın üstünde yeri var.Elestiri bile kaldirmiyosun tamam sensin sen haklisin arkadasim herkes gorgusuz
Teşekkür ederim. Beni haklı bulduğunuz için falan değil, derdimi anladığınız için.Sen haklısın. Görgü kuralları açısından, uygarlık adabı açısından, aynı odada komşuluk gereği açısından haklısın. Hiçbiri olmasa göz hakkı diye bir adetimiz var, ne güzel adettir o.
Ama dünya bir şeylere sahip olma, daha çok şeylere sahip olma derdine düşünce vereceğimiz bir lokmayı bile bizim lokmamız azalacak diye esirger olduk. Çocuklarımızı enayi olma, kimseye kendini kullandırma diye yetiştirirken göz hakkını anlatmayı unuttuk. Olabilir, samimi arkadaşın değilse kimseyi beslemek zorunda değilsin. O zaman senin yaptığın gibi dışarıda yer gelirsin. Sen üzme kendini. Onlarla değil ama iyi niyetli dostlarla paylaşmaktan da vazgeçme.
Mantık bulamadığım eleştirileri kaldıramadığım doğrudur, evet. Ben yanlış mı biliyorum diye konu açıyorum, sen buraya geliyorsun daraldım, sana ne falan diyorsun. Sana ne falan olmuyor aynı odada yaşadığın sürece işte. Neden çıkışıyorsun? Bu nasıl bir üslup? Bu üslupla eleştireceksen kalsın lütfen. Derdim haklı olmak değil, bişey danışıp insan gibi cevap almak. İnsan yerine koyup insan gibi cevap veren herkesin başımın üstünde yeri var.
İstediğim gibi düzenlerim, seni ilgilendirmiyor. Konularıma o notu düşecek kadar umurumda değilsin, saptıracağın kadar saptırdın zaten konumu. Çirkin üslubu başlatan sensin. Neyse.Onceden iki kelime yazdigin mesaji sonradan duzenleyip de boyle bana cikismani da mantigin aliyosa mantik anlayislarimizin ayni dogrultuda olmamasina sasirmamali... aklina sonradan gelen seyler oldu heralde onlari da yazmak istedin tesekkurden sonraki kismi yani... benim gorusum bu bundan sonra konu acarken queenEb elestirmesin yazarsin ben de elestirmem arkadasim olur mu ? Sen benim uslubu begenmiyosun da seninkinin de benden asagi kalir yani yok yani... insan yerine koymak insan gibi falan bunlar cirkin sozler...
İstediğim gibi düzenlerim, seni ilgilendirmiyor. Konularıma o notu düşecek kadar umurumda değilsin, saptıracağın kadar saptırdın zaten konumu. Çirkin üslubu başlatan sensin. Neyse.