Derdim bazı görgü kuralları

özenti cok , cogu yeni gelisen ülkelerde bu fazlasiylaa abartili bir bicimde ilerliyor, tvler sosyal medya vs. insanlari kölelestiriyorlar böylelikle , krediyle altin almayi tut cep teli abes gercekten

ve de rüsvetde kolay oluyor ... insalar aslinda ramazan ayinda yemeklerden cok su özenti duygulariini biraz terbiye etseler , ramazan artik baska bir boyut aldi sebebipe ortada aslinda ....hersey sahsali olmali , en gösterisli davet , en cok yemek secenekleri en en ennnn , amaa bi kac saat yeme sonraa enn ennnn sahsaliii olani olsun , yok yani yemekle gösteris eden harbiden sonradan görmedir......acinicak hallerine övünen zavallilar ...

Atarlanmak söz konusu değil, kimseye bunlardan bahsetmişliğim yok ama burası iç dökme platformu, ondan. :)

kusura bakma atarlanma biraz yanlis oldu galiba.
demek istedigim, insanlari degistiremezsin. yapabilecegin bisey yok
cok fazla yakin degilseniz, ki bu sartlarda olmaman daha iyi, kafana takma
mezun olduktan sonra zaten herkes kendi yoluna bakiyor

Bence de ikram edilmeli fakat öğrencilikte bu konulara çok takılma çünkü herkes seninle aynı durumda.
Mesela dışarıdan sipariş vermeden size soruyorlar mu ister misin diye?
Bazıları bu ikram etme olayının tadını kaçırıyor sen kendine göre yemek alıyorsun ikram ediyorsun sana kalmıyor:KK53:
Ben zaten muhakkak o yemek paylaşılmalı demiyorum ama lafta da olsa sen de ister misin denmeli bence, küçücük bir lokma bile olsa. Gidip de yemeğin hepsini yiyecek değilim ki, ikram teklifini de kibarca reddederdim zaten. Görgüsüzlük etmenin ne alemi var yani. Hayır, onlar dışarıdan geldiler bir yığın yemekle zaten. Keşke durumu kötü olmuş olsa da kırk yılın başında yemek almış onu da bana mı verecek diye düşünürdüm ama alıyorlar, dışarıdan kendi arkadaşlarını çağırıp yapıyorlar bunu. Onlar ikram teklifi etmediği için ben de onlara etmiyorum hiçbir şekilde, kendi davranışımı değiştirmiş bulunuyorum bu durumda ve bu hoşuma gitmiyor maalesef. Onlar gibi olmak istemiyorum ama bu konuda mecbur bırakıyorlar.

kusura bakma atarlanma biraz yanlis oldu galiba.
demek istedigim, insanlari degistiremezsin. yapabilecegin bisey yok
cok fazla yakin degilseniz, ki bu sartlarda olmaman daha iyi, kafana takma
mezun olduktan sonra zaten herkes kendi yoluna bakiyor
Yakın değiliz, okul bitti zaten ben seneye onlarla aynı odada değilim. O ikisi kantine giderken sadece birbirlerine soruyorlar kantinden bişey istiyor musun diye, bize sormuyorlar ve bu yüzden ben de kantine giderken sadece kendi arkadaşıma soruyorum, o ikisine sormuyorum aynı onların bize yaptığı gibi. Benim arkamdan konuşuyorlarmış "Knol bizi adamdan saymıyor, bişey ister misin diye sadece arkadaşına soruyor, bize sormuyor. İnsanlara yaranamazsın" falan diye. Yaranma kısmını anlamadım, bugüne kadar benim için iyi bişey yapmadı ki onlar, ne bişey rica etmişimdir ne yardıma ihtiyacım olmuştur, ne yaptı da böyle söylüyor anlamadım.

toplu yerde yaşayan insanlar arasında sizin gibi yurt, ev olaylarında bu problemler sık sık çıkıyor.
ancak umursamamak lazım. canınız cektiyse annenizi arayın yapsın yollasın...

Bencede büyütmüşsünüz yani kimse görgü kuralına uymak zorunda değil ki,paylaşması sorması hoş olurdu ama paylaşmıyorsa da bunun sorgulanmasına gerek yok,ona kalmış istediğini yapar bence :)
Biz onların yaptığını arkadaşımla beraber iki kez yapalım dedik, ikisi bir olup bize elli tane laf söyledi. Onlar yaparken iyi, biz yaparken kötü. İnsanlar tuhaf.

Yakın değiliz, okul bitti zaten ben seneye onlarla aynı odada değilim. O ikisi kantine giderken sadece birbirlerine soruyorlar kantinden bişey istiyor musun diye, bize sormuyorlar ve bu yüzden ben de kantine giderken sadece kendi arkadaşıma soruyorum, o ikisine sormuyorum aynı onların bize yaptığı gibi. Benim arkamdan konuşuyorlarmış "Knol bizi adamdan saymıyor, bişey ister misin diye sadece arkadaşına soruyor, bize sormuyor. İnsanlara yaranamazsın" falan diye. Yaranma kısmını anlamadım, bugüne kadar benim için iyi bişey yapmadı ki onlar, ne bişey rica etmişimdir ne yardıma ihtiyacım olmuştur, ne yaptı da böyle söylüyor anlamadım.

asil yaranamazsin kelimesini bu durumda senin kullanman lazimdi!
fazla sorgulama bence, bazi insanlardaki mantik sifir

Biz de ogrenci olduk, paylasamayacagimiz seyi getirmezdik, bir dilim pizzayi 3 kisi yedigimizi bilirim. Ama simdi hayat ve gorgu kurallari cok degisti. Gorumcemler 3 ogretmen arkadas bir evde kaliyorlar, meyvelerinden yemeklerine kadar ayri ayri alip dolabin farkli raflarina koyuyorlarmis, yani her aksam evde 3 kisi 3 ayri yemek yapip yiyor, evde dolapta portakal var ama yiyemiyorsunuz cunku sizin degil ev arkadasinizin, şaka gibi.

Bugun sabahtan beri ne zaman face i acsam karsima dun aksam paylasilan iftar sofralari cikiyor. Millet sanki oruc acmamis ziyafet vermis, acin halinden anlamak icin 5 cesit ana yemek 3 cesit tatli yemek gerekiyor ya hani... onu da ne amaci guttugunu anlamadigim sekilde paylasmislar. Oruclu olmadigim halde canim cekiyor, bunun oruclusu var, hamilesi var, o pastirmalari, kuzu kapamalari ruyasinda goremeyecek olani var... ben de "anladik zenginsiniz, kimsenin yiyemedigi seyleri yiyorsunuz, ama bari ramazanda yapmayin sovunuzu" yazdim. Kimler alinmistir bilmem...

Ay kiyamam hangi sehirde ogrencisin bende yapip sana getiriyim:)
Tabi tam gorgusuzluk hemde biri yer biri bakar kiyamet ondan kopar ayip bisey

Ayyyy nerden geldim bu konuya.Zaten acikmistim tam oldu şimdi.. Belki siz ikram etmiyorsunuz diye onlar da etmiyolardir. Olamaz mı ki ?

Ay kiyamam hangi sehirde ogrencisin bende yapip sana getiriyim:)
Tabi tam gorgusuzluk hemde biri yer biri bakar kiyamet ondan kopar ayip bisey
Çok espritüelsiniz, teşekkür ederim ama inanın ki burada mevzu o yemeklerin parası pulu değil. Ben zaten istediğini yiyip içen bir öğrenciyim, onu yapacak durumum var. Yapılan şeyin ayıp sayılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi benim ayıp saydığım bişey onlara göre ayıp değil demekki yaptıklarına göre. Sağolun.

Ben olsam onlar yemek yerken odadan çıkardım, belki sana inat yapıyorlar neden yanların da durup onlara o zevki tattırayım ki? Bidahakine sende al güzel yemekler çık ye yurttaki odanda sende onlara ikram etme zıkkımın pekini yesinler emi :KK53: görgüsüzler :KK49:

Laf arasında başkalarından bahseder gibi bu görgüsüzlükten bahsedin; bu görgüsüzlük de değil aslında kul hakkına girmek gibi bişey, çok ayıp.

Ayyyy nerden geldim bu konuya.Zaten acikmistim tam oldu şimdi.. Belki siz ikram etmiyorsunuz diye onlar da etmiyolardir. Olamaz mı ki ?
Onu başlatan ben değildim. Ben ilk başlarda onların yanında ne yersem yiyeyim hepsine tek tek uzatırdım. Baktım onlar benim yaptığımı yapmıyorlar, üstüne bir de masayı donatıp da adam yerine koymamaları eklenince ben de yediğim şeyi paylaşmamaya başladım. Ama ben odaya dışarıdan yemek getirmiyorum tabi onlar gibi. Onlar paylaşmıyor diye ben de onlarla paylaşmaz oldum (paylaşmaktan kastım da sadece ikram teklifi bu arada, yemeklerinin yarısını paylaşmak değil aman yanlış anlaşılmasın) ama işte, ben ailemden öyle görmedim, onların davranışına karşılık ben de onlara ikram etmiyorum yediğim şeyden ama rahatsız oluyorum bu defa. Acaba ikram etsem mi diye düşünüyorum sonra onların davranışları aklıma geliyor.

Ben olsam onlar yemek yerken odadan çıkardım, belki sana inat yapıyorlar neden yanların da durup onlara o zevki tattırayım ki? Bidahakine sende al güzel yemekler çık ye yurttaki odanda sende onlara ikram etme zıkkımın pekini yesinler emi :KK53: görgüsüzler :KK49:
Sanmam bana inat yaptıklarını çünkü o ilkti, ama daha sonra yaptıkları inat olabilir tabi. Çıkmam odadan, neden çıkayım, oraya ben de para veriyorum. Kendi işimle gücümle ilgileniyorum. Biz de iki kere mi ne arkadaşlarımızla yedik içtik, onlara ikram etmedik aynı onların bize yaptığı gibi, ikinci yapışımızda gece kavga çıkardılar. :) Gerekçesi de şuydu, biz masada yemek yerken bunlardan biri geldi, güya ders çalışacakmış masada ama biz ziyafet veriyormuşuz diye çalışamamış. Ben bir kere bile laf sokmadım onların bu yaptıkları hakkında, başka konular hakkında da çok sorunlar yaşadık da bitti şükür.

Sanmam bana inat yaptıklarını çünkü o ilkti, ama daha sonra yaptıkları inat olabilir tabi. Çıkmam odadan, neden çıkayım, oraya ben de para veriyorum. Kendi işimle gücümle ilgileniyorum. Biz de iki kere mi ne arkadaşlarımızla yedik içtik, onlara ikram etmedik aynı onların bize yaptığı gibi, ikinci yapışımızda gece kavga çıkardılar. :) Gerekçesi de şuydu, biz masada yemek yerken bunlardan biri geldi, güya ders çalışacakmış masada ama biz ziyafet veriyormuşuz diye çalışamamış. Ben bir kere bile laf sokmadım onların bu yaptıkları hakkında, başka konular hakkında da çok sorunlar yaşadık da bitti şükür.
Amanınn çingenelere bak onlar yapınca iyi siz yapınca kötü oldu öyle mi :)
Bu arada yurttan ayrıl demek istemedim yemeğini al odanıza çık ye demek istedim :)

herkes bir değil ki.. bu görgü kuralı degil vicdan meselesidir bence
ben yerken başkası bakarsa benım vıcdanım el vermez buna ve o odada kaç kişi varsa hepsıne verırım..

Onu başlatan ben değildim. Ben ilk başlarda onların yanında ne yersem yiyeyim hepsine tek tek uzatırdım. Baktım onlar benim yaptığımı yapmıyorlar, üstüne bir de masayı donatıp da adam yerine koymamaları eklenince ben de yediğim şeyi paylaşmamaya başladım. Ama ben odaya dışarıdan yemek getirmiyorum tabi onlar gibi. Onlar paylaşmıyor diye ben de onlarla paylaşmaz oldum (paylaşmaktan kastım da sadece ikram teklifi bu arada, yemeklerinin yarısını paylaşmak değil aman yanlış anlaşılmasın) ama işte, ben ailemden öyle görmedim, onların davranışına karşılık ben de onlara ikram etmiyorum yediğim şeyden ama rahatsız oluyorum bu defa. Acaba ikram etsem mi diye düşünüyorum sonra onların davranışları aklıma geliyor.
Anladım. Bencede ikram edilmeli hiç değilse sorulması gerekir. Siz yaptığınızda haklısınız. Belkide öğrenci oldukları için kiyamiyolardir. Boşver gormemezlikten gel. Yedikleri içtikleri onların olsun.

Odani değiştirme gibi bir şansin yok mu?
Yaptiklari ayip ama bizim bunu kabul etmemiz senin hayatinda bir değişiklik yapmayacak. Ya sen de onlar gibi davranacaksin ya da odani değiştireceksin.

Biz de ogrenci olduk, paylasamayacagimiz seyi getirmezdik, bir dilim pizzayi 3 kisi yedigimizi bilirim. Ama simdi hayat ve gorgu kurallari cok degisti. Gorumcemler 3 ogretmen arkadas bir evde kaliyorlar, meyvelerinden yemeklerine kadar ayri ayri alip dolabin farkli raflarina koyuyorlarmis, yani her aksam evde 3 kisi 3 ayri yemek yapip yiyor, evde dolapta portakal var ama yiyemiyorsunuz cunku sizin degil ev arkadasinizin, şaka gibi.

Bugun sabahtan beri ne zaman face i acsam karsima dun aksam paylasilan iftar sofralari cikiyor. Millet sanki oruc acmamis ziyafet vermis, acin halinden anlamak icin 5 cesit ana yemek 3 cesit tatli yemek gerekiyor ya hani... onu da ne amaci guttugunu anlamadigim sekilde paylasmislar. Oruclu olmadigim halde canim cekiyor, bunun oruclusu var, hamilesi var, o pastirmalari, kuzu kapamalari ruyasinda goremeyecek olani var... ben de "anladik zenginsiniz, kimsenin yiyemedigi seyleri yiyorsunuz, ama bari ramazanda yapmayin sovunuzu" yazdim. Kimler alinmistir bilmem...
Ben de o kafadayım zaten, paylaşamayacağım şeyi odaya getirip milletin önünde yemem. İskenderi, kıymalı pideyi falan odaya getirmenin ne anlamı var şimdi, özür dilerim söylediğim için bunu burda ama... Görümceniz hesap kitap konusunda anlaşmazlık yaşamıştır arkadaş evinde, sonuçta işin içine para pul giriyor, hadi o insanlar hesap kitabın arkasına sığınırlar ama bizimkinde o da yok ki, hadi bi gıdım şey olsa yediği, zaten az şimdi ben bir lokma/dilim alsam azalacak diye düşünürüm ve teklif dahi etse yemem. Yurtta zaten oda arkadaşlarınla şunun parası, bunun parası muhabbeti olmuyor o yüzden nezaketen de teklif etmeli bence insan. Ama tabaklarca yemek getirip sağdan soldan arkadaş çağırmaları, bize bir dilim (bir dilim dediğim şey de parmak boyutunda bişey) pide ikram etmekle, teklif etmekle aç kalmayacağına göre yaptıkları şey ayıp. Yine de size de sorayım dedim işte, ben mi yanlış düşünüyorum...

X