• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deprem bölgesi ev hasarı

arakadaşımın evi hatayda site dışardan bakan kişi derki maşallah ne kadar iyi , ama ağır hasar raporlu. onlarında siteden biri vinçin önüne yatmış yıkmasınlar diye , evim evim diyormuş. deprem bilgesinde 3 kere depremi yaşamış bir insanın 8. katta iyi durumda olan bir evde yaşaması tabiyki zor . bizim arkadaşlar bina içinde duramıyorlar. Allah hepimizin yardımcısı olsn zor günlerden geçiyoruz, büyük travmalar alındı .
2020de de elazığ depremini yaşadım oradaydım, ciddi bir travma gerçekten üst üste. Allah hepimizin yardımcısı olsun..

geçmiş olsun hangi ildesin bilmiyorum ama şu an okullar açılana kadar ailenin yanına gidemez misin ?

Çok geçmiş olsun. Son depremlerden sonra o sonuç boşa çıkmış olmalı tekrar hasar tespit isteseniz

aynı sitede karşı apartmanın sağlam olması sizinkinin de sağlam olduğu anlamına gelmiyor.
çok özür dilerim ama çok allah'a emanet yaşama kafası var bu ülkede. sizin özelinizde değil, herkeste var. belki de sahiden sıva çatlağı ama belki de değil?
Valla Tüm bunların farkındayım ve bu yüzden anksiyetem tuttu. Kendi evimden cikacagim. Annemleri ikna edemiyorum. Insanlar da tamamen haksız degil. Çoğu emeklilerden oluşuyor site sakinlerinin. Devlet bu isi zorunlu tutup destek vermedikce sonuç degismez. Insanlar yarın ne yemek yiyeceginin hesabını yapar vaziyette

Valla Tüm bunların farkındayım ve bu yüzden anksiyetem tuttu. Kendi evimden cikacagim. Annemleri ikna edemiyorum. Insanlar da tamamen haksız degil. Çoğu emeklilerden oluşuyor site sakinlerinin. Devlet bu isi zorunlu tutup destek vermedikce sonuç degismez. Insanlar yarın ne yemek yiyeceginin hesabını yapar vaziyette
Ölmeyi göze almaya değer mi ya evet kimsenin ekonomik durumu süper değil ama hayati tehlike başka bir şey

Valla yıkılan konutların yerine yeni yapılanlar bile tamamen ücretsiz değilmiş. Şerefsiz bunlar. Depremde evi yıkılmış insana vereceği yeni evin bir kısmı için ödeme talep ediyor. O da öyle 200-300 bin olmayacak eminim buna. 1 milyonun altına mal etmezler, en az 500 bin çıksın istiyorlar depremzede vatandaşın cebinden

Ölmeyi göze almaya değer mi ya evet kimsenin ekonomik durumu süper değil ama hayati tehlike başka bir şey
"Bence" degmez ama gelir seviyesi çok degisken herkesin. Kimsenin yaşam sartlari Hakkında yorum yapamayiz. Istanbulda kiralar belli, emekli maasi belli. Devlet ucretsiz ve zorunlu hale getirmedigi, tüm maliklerin mutabik olma sarti arandigi sürece her şey boş.

"Bence" degmez ama gelir seviyesi çok degisken herkesin. Kimsenin yaşam sartlari Hakkında yorum yapamayiz. Istanbulda kiralar belli, emekli maasi belli. Devlet ucretsiz ve zorunlu hale getirmedigi, tüm maliklerin mutabik olma sarti arandigi sürece her şey boş.
bu işlerin önünde çok engel var. devlet direkt el atıp kardeşim sizin binanızda sorun var, ya tüm malikler şu kadar süre içinde şu hesaba para yatıracak güçlendirme yapacağız veya şu kadar süre içinde binayı yıkacağız demeli. ama yıkacaksa da vatandaşa bi destek sağlamalı. insanları evsiz bırakıp bir de çözüm üretmeyelim herkes başının çaresine baksın gibi bir mantık olmamalı. bir de maliklerin anlaşmasına kalması çok kötü. adam evi vermiş kiraya, ilgilenmiyor umurunda değil. kendisi de oturmadığı için masraf çıkmasın diye anlaşma yoluna gitmiyor. hatayda yıkılan rönesansta kadının biri anlatıyor, kendisi otururken duvarlarda çatlaklar görüyor, yöneticiye falan söylüyor kimse umursamıyor. kadın da evden taşınıp başka yere geçiyor, orayı da kiraya veriyor. halbuki kiracının can güvenliğinden de sorumlu aslında. benim kiracımın evinde sorun olsa ben gece rahat uyuyamam ki. izmirde de yaptılar bunu, yıkılan binalarda oturanlar binanın çürük olduğunu bile bile kiraya vermişler. önceden kendileri oturuyorlarmış. genelde kiracı varmış o apartmanlarda da.

istanbul. Zemin olarak sağlam oldugu soylenen bir yerdeyim ama bina güven vermiyor, nerdeyse 50 yillik
zemin o kadar da güvenilecek bişey değil. hatta bir araştırmaya göre, kaya zeminler üzerindeki dayanıksız binalar depremden daha fazla ve daha sert şekilde etkilenmiş bu 10 ildeki depremde. bina kötüyse zemin de kurtarmıyor.

zemin o kadar da güvenilecek bişey değil. hatta bir araştırmaya göre, kaya zeminler üzerindeki dayanıksız binalar depremden daha fazla ve daha sert şekilde etkilenmiş bu 10 ildeki depremde. bina kötüyse zemin de kurtarmıyor.
Bunları biliyorum, çok önceden arastirmistim. Lakin insanlar anlamamakta israr ediyor. Dahasi anlamak işlerine gelmiyor. Dediğiniz gibi imkanı olan başının caresine bakıyor, olmayan kaderine terk ediliyor . Aslında bireysel olarak bilincli olmamız da bir şey ifade etmiyor kollektif anlayıs degismedigi sürece. Diyelim ben burdan tasindim, ki planim bu, depreme nerde yakalanacagim belli mi, değil. Istanbuldaki her bir binanın güvenilir bir şekilde denetlenmesi lazım. Onceki mesajlarimda yazdigim gibi aynı sitede karşı binayi denetlettirmisler. Artik belediye mi özel firma mi bilmiyorum. Sağlam denmis. Bana hiç inandirici gelmiyor. Kesinlikle kentsel donusume girmesi gereken ve gireceği soylenen çok eski bir site bizimki

Kolonlar benim evimde değil.annemin evinde. Dilimde tuy bitti bakalim diye ama istemiyor, siva catlagi bakmaya gerek yok diyor. Bir şey ciksa ne yapacağız kafasindalar sadece o değil tüm komsulari. Ben hem onun hem kendi binam için ibb ye basvuru yaptım ama ayni sitede karşı apt a bakilmis ve sağlam çıkmış ilginc bir şekilde. Bu yüzden de millet rahatladi
Antep’te Polat Sitesi’nin altı bloğundan ikisi sapasağlam ayaktayken dördü yıkıldı. Böyle bir sürü örnek var. Neyin kafasını yaşıyor onlar 🤦🏻‍♀️

Valla yıkılan konutların yerine yeni yapılanlar bile tamamen ücretsiz değilmiş. Şerefsiz bunlar. Depremde evi yıkılmış insana vereceği yeni evin bir kısmı için ödeme talep ediyor. O da öyle 200-300 bin olmayacak eminim buna. 1 milyonun altına mal etmezler, en az 500 bin çıksın istiyorlar depremzede vatandaşın cebinden
Evet 40% vatandaş ödeyecekmiş :(

Eklentiler

• 3F36FFBD-96C8-4E4C-ABA1-503936B4527E.webp
    3F36FFBD-96C8-4E4C-ABA1-503936B4527E.webp
    54,3 KB · Görüntüleme: 68
Bunları biliyorum, çok önceden arastirmistim. Lakin insanlar anlamamakta israr ediyor. Dahasi anlamak işlerine gelmiyor. Dediğiniz gibi imkanı olan başının caresine bakıyor, olmayan kaderine terk ediliyor . Aslında bireysel olarak bilincli olmamız da bir şey ifade etmiyor kollektif anlayıs degismedigi sürece. Diyelim ben burdan tasindim, ki planim bu, depreme nerde yakalanacagim belli mi, değil. Istanbuldaki her bir binanın güvenilir bir şekilde denetlenmesi lazım. Onceki mesajlarimda yazdigim gibi aynı sitede karşı binayi denetlettirmisler. Artik belediye mi özel firma mi bilmiyorum. Sağlam denmis. Bana hiç inandirici gelmiyor. Kesinlikle kentsel donusume girmesi gereken ve gireceği soylenen çok eski bir site bizimki
Emekli insanlar şehrin daha dışına gidebilirler. Oralarda kiralar daha uygun. Biraz da insanlar alıştıkları semtten kopmak istemiyor. Ama böyle bir imkan olsa barınma sorunu olmaz zaten. Kiracıların ne suçu var. Devlet onlara da yapsın versin.
Arabanizi aldınız 30-40 yıl kullandınız, eskiyince hurdadan çıksın diye devlet yeni araba vermiyor.
Su son 2-3 yıldır kiralarda aşırı bir anormallik var evet ama beklenen deprem 20 yıldır bekleniyor. Kiptaş falan maliyetine yenileme imkanı sunuyor ama ona da insanlar yanaşmıyor. Zaten evin şu an 2 milyon degerindeyse sen bir milyon verip yeniletince zaten yeni ev iyi semt en az 3 milyon olacak bir kayıp yok ki.

Ama hiçbir şey kaybetmeyeyim ne metrekarem küçülsun ne para odeyeyim diyen bir kesim var. Bunu dünyanın hiçbir ulkesi yapamaz bu çok ütopik..herkes kendi imkanlarinca bir şekilde çözüm bulmaya calismali. Tabi ki devlet desteği de lazım. Kredi vs konusunda kolaylık lazım ama bedelsiz talepler falan çok ütopik ve sorunu iyice çözülmez hale getiren şeyler. Arabasını satsa bir milyon edecek insanlar bile yanaşmıyor.

Şişli'de oturan insan arsa değeri olarak bile satsa gider Arnavutköyden falan yeni daire alır. Ama hem pasta yiyeyim hem kilo almayayım anlayışı mevcut. Esenyurt'ta falan eski binalarda oturan asgari ücretle geçinen insanlara lafım olmaz ama iyi semtlerdeki insanlarin aynı anlayışta olduğunu düşünmüyorum.

Bir akrabamız bakirkoydeki evini bilmem kaç milyona satıp basaksehirden yeni bir siteden ev aldı mesela..şimdi bu Bakırköy'den alan kişi aynı fiyata basaksehirden de alabilirdi. Ama almıyor. Sonra yıkılınca neden yıkıldı. Veya dönüşüm zamanı neden dönüşüm bedelsiz yapılmıyor der.

Böyle şeyler tek elden çıkarak çözülmez. Bilmem kaç milyon insan ve bilmem kaç milyon ev var. Biraz da bireysel çözümler gerekiyor. Ama ben insanlarda deprem bilinci olduğunu düşünmüyorum. İsyerimiz deprem için güçlendirme tadilatını girdi. İnsanlar ona bile bir ton söylendi..başka yere geçici olarak taşındık diye. Neymiş sağlammis neymiş 99da hasar almamış.

Şimdi bu depremle bir iki ay gündemde kalır bu konu sonra yine herkes unutur.

Kardeşim de Urfa da. Yarın işe gidecek. Ben tabi ki uzmanı değilim ama Urfa iyi durumda diye biliyorum çok şükür. Evinde belki hasar yoktur. Çünkü çatlaklar hasar boyutunu belirleniyor. Kolonlar sağlamdır belki de. İnş bu son olur da ülkemin hiçbir yerinde yıkılma görülmez

Büyük bi kamp çadırı alıp çadır kurulan alana koyması lazım. Şu an o bölgede başka güvenli bir yer yok bence. Çadıra bir yatak matak sığar en azından.
Aslında bölgesel yıkılmalar hasarlar. Ben de deprem bölgesindeyim. Çok şükür evimize hasarsız raporu verildi geçtik biz eve. Ama kul yapımı tabi garantisi yok. Sokakta çadır da yaşam çok zor. Özellikle çalışan için. İnş. Bir daha yaşamayız o zor deprem anlarını.

Emekli insanlar şehrin daha dışına gidebilirler. Oralarda kiralar daha uygun. Biraz da insanlar alıştıkları semtten kopmak istemiyor. Ama böyle bir imkan olsa barınma sorunu olmaz zaten. Kiracıların ne suçu var. Devlet onlara da yapsın versin.
Arabanizi aldınız 30-40 yıl kullandınız, eskiyince hurdadan çıksın diye devlet yeni araba vermiyor.
Su son 2-3 yıldır kiralarda aşırı bir anormallik var evet ama beklenen deprem 20 yıldır bekleniyor. Kiptaş falan maliyetine yenileme imkanı sunuyor ama ona da insanlar yanaşmıyor. Zaten evin şu an 2 milyon degerindeyse sen bir milyon verip yeniletince zaten yeni ev iyi semt en az 3 milyon olacak bir kayıp yok ki.

Ama hiçbir şey kaybetmeyeyim ne metrekarem küçülsun ne para odeyeyim diyen bir kesim var. Bunu dünyanın hiçbir ulkesi yapamaz bu çok ütopik..herkes kendi imkanlarinca bir şekilde çözüm bulmaya calismali. Tabi ki devlet desteği de lazım. Kredi vs konusunda kolaylık lazım ama bedelsiz talepler falan çok ütopik ve sorunu iyice çözülmez hale getiren şeyler. Arabasını satsa bir milyon edecek insanlar bile yanaşmıyor.

Şişli'de oturan insan arsa değeri olarak bile satsa gider Arnavutköyden falan yeni daire alır. Ama hem pasta yiyeyim hem kilo almayayım anlayışı mevcut. Esenyurt'ta falan eski binalarda oturan asgari ücretle geçinen insanlara lafım olmaz ama iyi semtlerdeki insanlarin aynı anlayışta olduğunu düşünmüyorum.

Bir akrabamız bakirkoydeki evini bilmem kaç milyona satıp basaksehirden yeni bir siteden ev aldı mesela..şimdi bu Bakırköy'den alan kişi aynı fiyata basaksehirden de alabilirdi. Ama almıyor. Sonra yıkılınca neden yıkıldı. Veya dönüşüm zamanı neden dönüşüm bedelsiz yapılmıyor der.

Böyle şeyler tek elden çıkarak çözülmez. Bilmem kaç milyon insan ve bilmem kaç milyon ev var. Biraz da bireysel çözümler gerekiyor. Ama ben insanlarda deprem bilinci olduğunu düşünmüyorum. İsyerimiz deprem için güçlendirme tadilatını girdi. İnsanlar ona bile bir ton söylendi..başka yere geçici olarak taşındık diye. Neymiş sağlammis neymiş 99da hasar almamış.

Şimdi bu depremle bir iki ay gündemde kalır bu konu sonra yine herkes unutur.
Benim yengemi tarif etmişsiniz bakırköy kısmında. Orda oturmayı büyük bir şey sanıyor. Bu semt takıntısı nedir insanların anlamıyorum. Hem kendi evleri var hemde kirada evleri var bakırköyde isteseler Türkiyede herhangi br yerde yaşayabilirler satıp ama yoookkk bakırköy prestijli geliyor halbuki hiç bir numarası da kalmadı senelr içinde.

• Beğen
Reactions: Gif
E ama daha ne olmasi gerekiyor ki hasar kaydı alması için
Tavan çökecek duvar patlayacak
Duvarla birlikte mobilya üstüne devrilecekse ne kaldı geriye beton yigildiktan sonra üstümüze
Merhabalar, sizi anlıyorum. Ancak sistem tam olarak böyle işlemiyor. Büyük bir deprem meydana geldi. Bu durumda duvarların yıkılması zaten beklenecek birsey. Dışarıdan korkutucu görünüyor haklısınız. Ama sahaya çıkıp hasari belirleyen arkadaşlar belli bir eğitimden geçiyor. Hangi durumlarda az /orta /ağır hasar verileceği kurallarla bellidir. Önemli olan taşıyıcı elemanlarin zarar görüp gormedigidir.

Merhabalar, sizi anlıyorum. Ancak sistem tam olarak böyle işlemiyor. Büyük bir deprem meydana geldi. Bu durumda duvarların yıkılması zaten beklenecek birsey. Dışarıdan korkutucu görünüyor haklısınız. Ama sahaya çıkıp hasari belirleyen arkadaşlar belli bir eğitimden geçiyor. Hangi durumlarda az /orta /ağır hasar verileceği kurallarla bellidir. Önemli olan taşıyıcı elemanlarin zarar görüp gormedigidir.
İlginç
Ölmüşüm çürümüsum hatta
iskeletim kalmış
Sağ desinler o zmnda bana

Anlamicam bunu

Back
X