Bunları biliyorum, çok önceden arastirmistim. Lakin insanlar anlamamakta israr ediyor. Dahasi anlamak işlerine gelmiyor. Dediğiniz gibi imkanı olan başının caresine bakıyor, olmayan kaderine terk ediliyor . Aslında bireysel olarak bilincli olmamız da bir şey ifade etmiyor kollektif anlayıs degismedigi sürece. Diyelim ben burdan tasindim, ki planim bu, depreme nerde yakalanacagim belli mi, değil. Istanbuldaki her bir binanın güvenilir bir şekilde denetlenmesi lazım. Onceki mesajlarimda yazdigim gibi aynı sitede karşı binayi denetlettirmisler. Artik belediye mi özel firma mi bilmiyorum. Sağlam denmis. Bana hiç inandirici gelmiyor. Kesinlikle kentsel donusume girmesi gereken ve gireceği soylenen çok eski bir site bizimki
Emekli insanlar şehrin daha dışına gidebilirler. Oralarda kiralar daha uygun. Biraz da insanlar alıştıkları semtten kopmak istemiyor. Ama böyle bir imkan olsa barınma sorunu olmaz zaten. Kiracıların ne suçu var. Devlet onlara da yapsın versin.
Arabanizi aldınız 30-40 yıl kullandınız, eskiyince hurdadan çıksın diye devlet yeni araba vermiyor.
Su son 2-3 yıldır kiralarda aşırı bir anormallik var evet ama beklenen deprem 20 yıldır bekleniyor. Kiptaş falan maliyetine yenileme imkanı sunuyor ama ona da insanlar yanaşmıyor. Zaten evin şu an 2 milyon degerindeyse sen bir milyon verip yeniletince zaten yeni ev iyi semt en az 3 milyon olacak bir kayıp yok ki.
Ama hiçbir şey kaybetmeyeyim ne metrekarem küçülsun ne para odeyeyim diyen bir kesim var. Bunu dünyanın hiçbir ulkesi yapamaz bu çok ütopik..herkes kendi imkanlarinca bir şekilde çözüm bulmaya calismali. Tabi ki devlet desteği de lazım. Kredi vs konusunda kolaylık lazım ama bedelsiz talepler falan çok ütopik ve sorunu iyice çözülmez hale getiren şeyler. Arabasını satsa bir milyon edecek insanlar bile yanaşmıyor.
Şişli'de oturan insan arsa değeri olarak bile satsa gider Arnavutköyden falan yeni daire alır. Ama hem pasta yiyeyim hem kilo almayayım anlayışı mevcut. Esenyurt'ta falan eski binalarda oturan asgari ücretle geçinen insanlara lafım olmaz ama iyi semtlerdeki insanlarin aynı anlayışta olduğunu düşünmüyorum.
Bir akrabamız bakirkoydeki evini bilmem kaç milyona satıp basaksehirden yeni bir siteden ev aldı mesela..şimdi bu Bakırköy'den alan kişi aynı fiyata basaksehirden de alabilirdi. Ama almıyor. Sonra yıkılınca neden yıkıldı. Veya dönüşüm zamanı neden dönüşüm bedelsiz yapılmıyor der.
Böyle şeyler tek elden çıkarak çözülmez. Bilmem kaç milyon insan ve bilmem kaç milyon ev var. Biraz da bireysel çözümler gerekiyor. Ama ben insanlarda deprem bilinci olduğunu düşünmüyorum. İsyerimiz deprem için güçlendirme tadilatını girdi. İnsanlar ona bile bir ton söylendi..başka yere geçici olarak taşındık diye. Neymiş sağlammis neymiş 99da hasar almamış.
Şimdi bu depremle bir iki ay gündemde kalır bu konu sonra yine herkes unutur.