- 30 Aralık 2009
- 4.157
- 15.738
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Konu tabiikiKonu korona degil. Bizim vatandaş olarak yapacak tek seyimiz ozellikle deprem bolgelerinde yeniden yapilanma talep etmek. Bu yapilanma icin ozel bir ekip kurulmalı. Her sehrin yapisina gore yapilacak binalarin ozelligine ekip karar verilmeli. Ben bitisik nizam denilen bir apartmanda yasiyorum. Isin icine otopark zorunlulugu girince, belediye 4 kattan fazlasına imar vermeyince müteahhit kar edemeyecegi icin bizim evlerimizi yenilemiyor. Halk bilinclense, hep birlikte yerel ve merkezi yonetime basvuru yapsak belki birseyleri değiştirebiliriz.
Ama siz gemiler geldi derseniz, ölümleri "kader" ile aciklarlar. Biz yeni bina yapsak 10 siddetinde deprem olustururlar, evler yıkılır derler, konu kapanir.
Eğitimli(!) diye kastettiğiniz kişiler sahte diplomalı, çalıntı makaleler sayesinde prof olmuş bir yerlerde makam sahibi olmuş kişilerse eğer bahsettiğim eğitim bu değil. Liyakat zaten bitmiş devletin kurumlarını yönetenlerin yönettikleri kurumla ilgili bilgileri yok. AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu bu adamı bir araştırın bakın hangi bölümden mezun olmuş, başında bulunduğu kurumla alakası var mı, AFAD şuan neden organize olamıyor...Adaletle evet egitimle hayir.. eger egitimle olsaydi bunca egitimli (!) insanlar birazcik vicdanli olup benden ciksin diyerek is yapmazlardi.
Yeterli caydirici cezalar olsa evet daha saglam yapar millet isini
Anladığım kadarıyla aşı karşıtı bir insansınız, daha fazla size cevap vermeyeceğim. Sevdiklerinizle sağlıklı günler dilerim.Diyelim
Haklisin ok.. korona zamaninda bilim bilim dendi ne oldu? Asilar fos cikti..
Ortada bir hatalar ve ihmal zinciri olduğu aşikar, bu zincirin olsa olsa son halkasıdır vatandaş, tüm yetkililerin ilgili birimlerin takkesini önüne alıp düşünmesi lazım, umarım düşünürler.Mune hanim uzman uyarilarini vatandasin dinlemesi yeterli degil. Bizler sadece depremde yaninda bosluk olacak yerlere kacabiliriz, depremden sonrada elimizdeki avucumuzdaki yollayabiliriz. Hayat devam ediyor, herkes işe, okula gitmek zorunda. Toplanip sehir yeniden yapilansin diye terkedemeyiz. Asıl yetkili mercilerin uzmanlari dinlemesi ve adim atmasi gerekiyor. Su an deprem bolgesine en cok yardim İstanbuldab gitti. Allah korusun Marmara depremi olursa su an ki nufustan daha yuksek bir nufus zarar gorecek, hangisine nasil yetisecegiz bilmiyorum.
Bilmem nerenin gemisi geldi deprem oldu safsatalarina inanmayin arkadaslar. Bilim insanlarina güvenelim. Ben 29 yasindayim bu yasima kadar 5 buyuk depreme sahit oldum. Ne degisti?
tontriko sapla samanı karıştırıyorsun canımın içi, korona bilmediğimiz bir virüse karşı yapılan mücadeleydi, eldeki veriler yeterli değildi hala bile ne kadar yeterli veriye ulaşıldı bilmiyoruz, bilmediğin bir şeyle mücadele çok başka bir şey, tabir yerinde mi olacak bilmiyorum fakat korona da dünyanın tüm tıp bilimi insanları bilmedikleri virüse karşı kör uçuş yapmak zorunda kaldı ve ilk öncelikleri kurtarabildikleri kadar insan hayatını kurtarmaktı, akıllarına ilk gelen tedavi neyse onu uygulamaya başladılar çünkü zamanla yarışıyorlardı ama deprem bilimsel verilerle somut şekilde ortaya konan, sonuçlarının yıllar öncesinden dahi raporlanabildiği bir afet, deprem bilimciler bilmedikleri bir şeye karşı senaryo üretmiyor, geçmiş depremlerin anatomisini inceliyor, büyüklük ve şiddetlerine göre yıkım güçlerini hesaplıyor, deprem olabilecek şehirlerin zemin etüdlerini değerlendiriyor, nüfusa ve kentleşmeye bakıyor ona göre de rapor hazırlıyor.Diyelim
Haklisin ok.. korona zamaninda bilim bilim dendi ne oldu? Asilar fos cikti..
Konu tabiiki
Korona degil suan…ama bilim insani ve uzmanlar(!) dediginiz icin ozellikle soyledim bunu. Onlarin her dedigi dogru degil demek
Ki demek
Istedim..
Diger soylediklerine katiliyorum zaten aksi dusunulemez..
AFAD başkanının mevkiisi ile ilgili yeterli donanımının olmamasindan dolayı. Akut u bitirmeselerdi keşke.Eğitimli(!) diye kastettiğiniz kişiler sahte diplomalı, çalıntı makaleler sayesinde prof olmuş bir yerlerde makam sahibi olmuş kişilerse eğer bahsettiğim eğitim bu değil. Liyakat zaten bitmiş devletin kurumlarını yönetenlerin yönettikleri kurumla ilgili bilgileri yok. AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu bu adamı bir araştırın bakın hangi bölümden mezun olmuş, başında bulunduğu kurumla alakası var mı, AFAD şuan neden organize olamıyor...
Bisey anlamamissin bence amaAnladığım kadarıyla aşı karşıtı bir insansınız, daha fazla size cevap vermeyeceğim. Sevdiklerinizle sağlıklı günler dilerim.
KesinlesmisKonuyu koronadan cikarma sebebim şudur: ben 29 yasindayim ilkokuldan baslayip liseden mezun olana kadar bize fay hatlari ezberletildi, ulke genelinde yapilan sinavlarda soruldu. Her sene deprem tatbikatlari yapildi. Ortada kabul edilmis, ders kitaplarinda ve uygulamalarda yer almis bir gercek var. Golcuk depreminde cok küçüktüm hatirlamiyorum ama Van, Elazığ, Izmir, yakin zamanda yine Duzcedw meydana gelen deprem ve su an Kahramanmaraş merkezli deprem. Hepsinde yardim toplandi, her tv bir uzman cagirdi, gunlerce konusuldu ve konu kapandi. Bu sefer konu kapanmasin istiyorum sadece
Korona ise yeni cikmis, hazirligimizin olmadigi bir virus.
99 yılında hem 17 Ağustos hem 12 Kasım depremlerinde yetişkindim, o zaman deprem sonrası neredeyse tüm şehirlerde birçok araştırma yapıldı aslında, sizler yaş itibariyle hatırlamazsınız ama ben hatırlıyorum, Marmara denizinde araştırma yapması için gemi bile geldi hem Türk bilim insanları hem yabancı bilim insanları ortak çalışma yaptı, Türkiye’nin her köşesi özellikle K. Anadolu fay hattı ve D. Anadolu fay hattı üzerinde deprem araştırmalarıyla ilişkilendirildiğinden karınca yuvaları bile incelendi, ulaşılabilen en eski tarihli büyük depremler de bu araştırmalarda kaynak olarak kullanıldı, uzmanlar size tam şu gün olacak diyemiyor ama hazırladıkları yüzlerce raporla kaç büyüklüğünde deprem olacak, yıkım gücü ne olur hepsini söylüyorlar.Konuyu koronadan cikarma sebebim şudur: ben 29 yasindayim ilkokuldan baslayip liseden mezun olana kadar bize fay hatlari ezberletildi, ulke genelinde yapilan sinavlarda soruldu. Her sene deprem tatbikatlari yapildi. Ortada kabul edilmis, ders kitaplarinda ve uygulamalarda yer almis bir gercek var. Golcuk depreminde cok küçüktüm hatirlamiyorum ama Van, Elazığ, Izmir, yakin zamanda yine Duzcedw meydana gelen deprem ve su an Kahramanmaraş merkezli deprem. Hepsinde yardim toplandi, her tv bir uzman cagirdi, gunlerce konusuldu ve konu kapandi. Bu sefer konu kapanmasin istiyorum sadece
Korona ise yeni cikmis, hazirligimizin olmadigi bir virus.
99 yılında hem 17 Ağustos hem 12 Kasım depremlerinde yetişkindim, o zaman deprem sonrası neredeyse tüm şehirlerde birçok araştırma yapıldı aslında, sizler yaş itibariyle hatırlamazsınız ama ben hatırlıyorum, Marmara denizinde araştırma yapması için gemi bile geldi hem Türk bilim insanları hem yabancı bilim insanları ortak çalışma yaptı, Türkiye’nin her köşesi özellikle K. Anadolu fay hattı ve D. Anadolu fay hattı üzerinde deprem araştırmalarıyla ilişkilendirildiğinden karınca yuvaları bile incelendi, ulaşılabilen en eski tarihli büyük depremler de bu araştırmalarda kaynak olarak kullanıldı, uzmanlar size tam şu gün olacak diyemiyor ama hazırladıkları yüzlerce raporla kaç büyüklüğünde deprem olacak, yıkım gücü ne olur hepsini söylüyorlar.
Okan Tüysüz Naci Görür gibi bilim insanlarımızın raporları var, bu raporlar yeni de değil, 10 yıl belki daha fazla öncesinde hazırlanmış raporlar, rapor yayınlamakla kalmıyorlar yetkililere bu raporlar sunuluyor.
Biz ne olursa olsun bilime güvenmek zorundayız, bilimi kulak ardı edince binlerce canımız enkaz altında kurtarılmayı bekliyor, bilim kulak ardı edilince belki en fazla 5 katı kaldırabilecek bir zemine 15 kat dikiliyor insanlar o beton yığınları altında can veriyor.
Bilimi kulak ardı edince büyük inşaat firmalarını tenzih ederim ama 2 lira harç parası yatırıp müeahhit olanlar inşaat mühendisi çalıştırmıyor, zorunlulukları da yok sanırım zira etrafım böyle müteahhitlerle dolu, adam kalıpçı, betoncu, demirci getirip çat çut ev dikiyor deprem yönetmeliğine uygun deyip satıyor, deprem yönetmeliğine beton kalitesi uygun demir kalitesi uygun ama nasıl bir zemine inşaat yapıyor bilmiyorsunuz, temeli ne kadar sağlıklı kazdı bilmiyorsunuz, taşıyıcıları yeteri kadar koydu mu bilmiyorsunuz, adamlar iş güvenliği var denilsin diye 2 baret 3 eldiven koyuyor göstermelik, işte bunlar sorgulanmalı asıl, denetimler ne kadar sağlıklı yapılıyor, bu inşaatlara nasıl izin alınıyor, kim diyor bunlara 20 katlı apartman dikebilirsin diye, büyük inşaatlarda çed raporlarına rağmen yapılanlar var mesela.
Bütün bu sorunları kenara itip suçlu tesla diyemeyiz.
Daha öncesinde bu kadar kapsamlı bir araştırma yapıldı mı bilmiyorum ama 99 depremi sonrası tüm fay hatlarında detaylı bir araştırma yapıldığını biliyorum, basından takip etme şansım oldu bazı kritik noktalara cihazlar konduğunu, o cihazlar sayesinde veriler toplandığını biliyorum, tüm veriler toplanıp çok geniş kapsamlı raporlar hazırlandı, hepsi de yetkililere sunuldu bu araştırmalara katılan bilim insanları hala sağ, hepsi bu raporları, araştırmaları teyit ediyor tekrar da ediyorlar.Böylesine buyuk arastirmalara ragmen kimsenin akillanmamasi cok uzucu.
Gecen sene bir insaat firmasinin faturalarını islerken gozume yapi denetimi faturasi carpti. Aciklamasinda "zemin etüdü " yazıyordu. Bende eşime sordum "zemin etudu yapılıyorsa nasil aluvyon zemine apartman yapiliyor" dedim. Bu arada akrabalari müteahhit. Kim bakiyor ki ona dedi. Zabitalar gelip arada bir insaatlari kontrol ediyor ama onlar demir dogru örülüyor mu, zemin yeterli seviyede kazildi mi bilmiyorlar. Hatta gelen zabitalar araclarini sokak ortasinda birakip, goz ucuyla bakip gidiyorlar.
Vatandas bürokratik engellere takilirken sermaye sahipleri cifter cifter bu basamaklari atliyor. Bunu su an ki yetkililer bazinda soylemiyorum hep boyleymis maalesef. Bir zamanlar bitisik nizam yapilar yasaklanmis, binalar birbirinin kolonlarini kiriyormus ama sonra yasak kalkmis. Vatandaslarda asansor ve otopark zorunlulugu yuzunden evlerin metrekaresi dusecek diye yeniden yaptirmak istemiyor. Tum mahallenin kullanabilecegi katli otopark yapmak zor degildir sanirim. Bu yuzden mahalle mahalle inceleme yapılması gerekiyor. Inanin kac gündür ulkenin baska bir yerinde deprem olmamasi icin dua ediyorum. Yaşayan vatandaslarimizi elbet sarip sarmalariz ama ölümlere yapacak hic biseyimiz yok
Daha öncesinde bu kadar kapsamlı bir araştırma yapıldı mı bilmiyorum ama 99 depremi sonrası tüm fay hatlarında detaylı bir araştırma yapıldığını biliyorum, basından takip etme şansım oldu bazı kritik noktalara cihazlar konduğunu, o cihazlar sayesinde veriler toplandığını biliyorum, tüm veriler toplanıp çok geniş kapsamlı raporlar hazırlandı, hepsi de yetkililere sunuldu bu araştırmalara katılan bilim insanları hala sağ, hepsi bu raporları, araştırmaları teyit ediyor tekrar da ediyorlar.
İnşaatlar kısmına gelecek olursak ben gözümle gördüklerimi biliyorum, beton belli standartta olmak zorunda demir de öyle, o yüzden inşaat başladığında demir ve beton numuneleri veriliyor denetleyecek inceleyecek yetkililere ama geri kalan kısmında dediğiniz gibi ben zabıta dışında kimseyi görmüyorum, diyeceksiniz ki inşaatların başında mı bekliyorsun, hemen dibimde inşaat vardı aşama aşama biliyorum.
Buralara da mesela belli kat üzerine asansör zorunluluğu getirildi, çatı katı yapılması yasaklandı ama adam asansör boşluğu yapıyor asansör koymuyor çünkü maliyeti arttırıyormuş, çatı katı değilmiş de yüksek çatıymış gibi bir şeyler yapıyor, borcu harcı yetkili kurumlarla işi bitince çatı katı aniden ortaya çıkıyor, ben bile bakınca anlıyorum çatı katı yapıldığını mesela, ilginç ilginç konular lakin gelgelelim ucu insanların can güvenliğinin önemsenmemesine dokunuyor, olan insanlara oluyor.