Yine de kendini tutmani tavsiye ederim nacizane. Esimizin hangi ruh haline geldigi bize bagli. Farkinda olmadan kesin bilincaltindan yapiyordum ben, tatli tatli kiskandirip sonra onun kivranmalarini izleyip evet benim icin denizi birakabilecegini ya da beni hala kiskandigini sevdigini, ilgi gosterdigini gorup icim ferahliyordu sozde. Tabii mantikli dusununce oyle olmuyor. Evlilik zaten kadin icin daha mesakkatli ki biz denizci esleri icin hayatin cilveleri bitmek bilmiyor, guclu olacaksin ama dominant gorunmeyeceksin, adam izinde gelir onda da aman izni guzel gecsin vs vs.
Bence probleme degil cozume odaklan, esin Turk firmasinda calisiyorsa Ingilizce calismaya tesvik et, cok az bir Ingilizce'yle yabanci firmalara gecebilir; otur basvurularini sen yap, guzel bir CV hazirlama firmasina basvur, CV hazirlattir, sonra usenme yuzlerce basvuru yap. Kendine yatirim yap, esinle denize cikmayi dusun mutlaka. Yani ya denizde, ya karada birlikte bir hayat kurmayi basarmak lazim, yoksa omur boyu senede 4 ay gormekle kesinlikle olmuyor. Etrafimda cok bosanan denizci var, ya da gemide konustuklarimin hepsi sikayetci evliliklerinden, eslerinden.
En onemlisi de buyuk resme bak, anlik ayrintilarla bogulup esini de kendini de uzme. ABD'de yasiyoruz biz, hep derdim ki, ben Amerikalilar gibi yasayacaksam Amerika'da, niye bu gurbeti bu hasretligi cekiyorum; Allah da bana boyle dusunebilecegim bir es verdi; simdi de esimin meslegi icin ayni seyi soyleyebiliyorum sen de soyle; Karada eslerimiz kadar yuksek maas alan insanlar gibi yasayacaksak niye bu hasreti bu zorluklari cekelim.
Demek istedigim eslerimizin islerinin avantaji cok, normalde karada 10 yilda kuracagimiz hayati esiminizin isi sayesinde 5 yilda kurabiliriz, sonra da senede 1 kere cikar denize hem bi ozlem olur hem de o para rahatca yeter. Yurtdisindan Kolombiyali, Ispanya'li vs kaptanlar makineciler hep oyle yapiyor, senede 1 kere cikiyorlar, cunku gencliklerinde saglama almislar izinde gelecek gelirlerini. Onlar yasindakiler simdi hala sabah sekiz aksam alti ise giderken akilli denizciler (ki bunlar genelde yurtdisindakiler oluyor) mesleklerinin avantajini kullanip zamaninda birikim yapip saglama aliyorlar 5-10 yil sonralarini. Ama Turkiye'dekilere cok sasiriyorum konusunca gemide kaptan makineci arkadaslarla, ya da esleriyle.
Sanki normal karadaymis gibi es; en guzel esyalar aliniyor, en luks evler aliniyor. AVM'lerden cikilmiyor, kredi kartlarina borc ustune borclar, ailelere comertlikler, millete gosterisler yapiliyor, (ki zaten cogu denizci bekarligindan kalma aliskanlikla hala annesine babasina destek cikar) sonra da maddiyattan dolayi hop es denize cikmak zorunda kaliyor. Buyuk bir ev yerine, kcuuk bir evde otursa, luks esya yerine yatirim icin kucuk bi dukkan ya da kiraya verebilecegi bir ev alsa once onu odese sonra kendi rahatina baksa kafasi rahat olacak izinlerde.
Yazsam yazarim daha sayfalarca :) ne insan hikayeleri dinliyorum gemilerde :) esim bana ilk kontratta 2 pantolon iki t-shirt al yeter demisti, o zaman dinlememistim bir suru canta ayakkabi kiyafet vs almistim; hicbirini giyemedim tabi :) simdi gorsen en guzelindne iki spor ayakkabi iki t-shirt iki kotla geliyorum kontrata, hem umursamiyorsun artik hem de imanlarda istedigin kiyafeti aliyorsun.
Inan oyle cok degistiriyor ki denizci esi olmak insani, yeter ki once: ''evet benim esim karada calisan bir insan degil, bir denizci '' gercegini kabullen ve ona gore hayatinizi duzenle. Hayatinizi diyorum cunku eski zamanlar gibi es denizde sen karada cok zor, hep mutsuzluk, mutluluk olsa bile bunun yaslandiktan sonraki pismanliklari var vs. Denizci esiysek tam denizci esi olacaz napacaz :) Denizci esi olmanin aslinda cok keyifli yonleri ve avantajlari var, herkes imreniyor, kendileri surekli gosteris yapma uzerine kurulmus kisirdongu bir hayat icinde yasarken. Bu keyifli ve avantajli yonleri yasamaya, gormeye calis derim; bunlar tabi benim gorus acimdan Mavidelisi, belki daha farkli yardimci olacak arkadaslar da vardir, burda okuyorum cok guzel yaziyorlar sagolsunlar destek oluyorlar, denizki, burcu var ozge var, didem vardi, ozo vardi ve hatirlamadigim digerleri.