• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deneyimli bayanlarin fikirlerine ihtiyacim var

kirmizigitar

Guru
Kayıtlı Üye
4 Mart 2011
10.375
11.989
498
İstanbul
Hayatim boyunca cok kazanmadigim halde birikim yapmis bir hatunum. Simdi durum biraz karisik ve sizden fikir almak istiyorum.

İstanbul eyup te yasiyoruz. Esim ve benim maaslarimizin toplami 5 bin oluyor ortalama. Bunun yani sira birlikte bir e-ticaret sirketimiz var. Sirket dediysem sahis sirketi, butik tasarimlar filan yapiyoruz. Bazen ikimizin maasini geciyor bazen de tam tersi bir kurus bile kazanmadigimiz oluyor o yuzden onu pek katmiyorum butce hesabima olursa ne ala diyorum.

Evim guzel evim forumunda bodrum kattaki gelin evimi bilenler vardir, evime asigim ve asla uzun sure degistirmeyi dusunmuyordum. Ancak evdeki hesap carsiya uymadi:)

Cok surpriz bir sekilde hamile oldugumu ogrendim, su an cok yeni hatta saglikli olup olmadigina bile emin degiliz ancak bu ihtimal bile beni gelecek kaygisi yasamaya itti.

Evim 2+1 yatak odasi ve salon disinda diger odamiz esimle ortak is yaptigimiz atolye oldugundan cocuga ayirabilecegim bir baska odam ne yazikki yok. Yatak odasinda bir iki yil idare edebilirim muhtemelen ancak bu beni psikolojik olarak muhtemelen cok fazla zora sokacaktir cunku atolye artik bu eve de sigmamaya basladi ve ne yazikki atolyeyi baska bir yere tasimam soz konusu degil.

Esimle dusunduk ki bu evimizi satip 200 bin kadar kredi ceksek, ve bebegimizi yeni evimizde dunyaya getirsek. Fikir beni inanilmaz heyecanlandirdi ancak su an elimizde hic nakit yok bununla ilgili. Aylik 2800 kredi odeyerek yine bulundugum semtte 5000 tl maasimla cocuk olduktan sonra gecinebilir miyim yoksa elime yuzume bulasir mi hic fikrim yok.

Bu arada ayni semtte oturmam gerekiyor yine, malum cocuga annem bakacak yakin oturuyoruz, ve arabamiz yok gerektiginde babamin arabayi kullaniyoruz.

Su an oturdugum ev bodrum katta oldugu icin rutubet problemi olmamasina ragmen gunes vs sorunu sebebiyle bebek icin cok saglikli olur mu tereddut ediyorum. Bebek dogduktan sonra masraflari saha cok artacak birikim yapmam ev degistirmem cok daha uzun zaman alacak gibi geliyor, o yuzden hayatimi o gelmeden bu konuda duzenleyeyim istiyorum. Hayalci mi davraniyorum sizce, yoksa gercekten olabilir birsey mi dusundugum?

Üstünüze alınmayın ama 2000 yılından sonra doğan çocuklarda hemen bi oda yapma furyası başladı... Yeri geldi kanepede yattım. Ha şimdi odam var mı var. Evimizde ekstra oda olmasına rağmen bizimkiler abimle bana orayı oda olarak yapmadılar. Şahsen ben çocuğa lise zamanına kadar oda yapılmasına karşıyım. Yani illa atolyede sığmaz dersen ya atölyeyi başka yere taşı... Ya da çocuğunuz doğana kadar biraz birikim yapmaya çalışın. Evinizin ne zaman satılacsğı belli olmaz. Belki bir günde satılır belki 2 yıl bekler. O yüzden az da olsa biraz birikim yapın. İhtiyaç olmasa da hsmilesiniz ekstra bişey çıkar ona kullanırsınız. Olmazsa dv peşinatını yüksek ödemiş olursunuz

hiç mi güneş almıyor? eğer öyleyse rutubet olmasa bile, uzun soluklu sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. yoksa bebişe bir park yatak alırsınız, 2 yaşına kadar sizin odanızda yatabilir. bunda sıkıntı görmedim şahsen. kuzenlerim özene bezene bebek odaları hazırlıyorlar, bebek hep yanlarında yatıyor. hatta biri oda takımını doğru dürüst kullanmadan değiştirdi. çünkü oğlu büyüdü ve ben artık bebek odası istemem diye tutturdu:KK48: arabalı takım aldılar. bu ufaklık henüz 4 yaşında. şimdiki bebeler çok tuhaflar anacım:KK53:

Tabiki imkan yoksa ayni odada orda burda yatilabilir ancak imkanlari zorlamak derdindeyim. 1 yasindan sonra mahremiyet durumu icin de cocukla ayni odada uyumama taraftariyim. Atolyede cocuk icin bir yer ayrilmasi ihtimal dahilinde bile olamaz. Atolyeyi baska bir yere tasimak ta mumkun degil cunku genellikle isin basina aksam 10 dan sonra gecip gece 2 3 e kadar calisiyoruz dolayisiyla bir dukkan bulup aksamlari orda calismam mumkun degil.

Ben ayni odada yasamanin da disinda eve sigma durumundan soz ediyorum. Bir bebegin iki giysisi bir besigi olmuyor nihayetinde, dus teknesinden tut bezi biberonu oyuncagi yuruteci bebek arabasi mama sandalyesi vs derken bir oda dolusu esyasi oluyor ister istemez.

Su an yatak odamda bile atolyenin bazi malzemeleri duruyor oraya sigmadigi icin ( bazanin altinda kumaslar vs) bir de cocuk oldugunda onun esyalari eklendiginde yurumeye dahi yer kalmayacak evde.

Ha mecbur kalirsak tabiki o sekilde yasamamiz gerekiyor yapacak birsey yok ancak imkanlarimiz baska turlusune el verir mi onu tartmaya calisiyorum

Bu arada bebek odasi alayim ona cincikci bebek odasi hazirlayayim kafasinda asla degilim yapana da anlam veremem ayri. Sadece hali hazirdaki evim 3. Bir kisi icin uygun degil, yuruyecek yer kalmadiginda sabrim tukenmesin diye sartlarimi zorlayabildigim kadar zorlamayi dusundum ve bu konuda size maddi olarak yetermi acaba diye danismak istedim. Konuyu bir derdim var forumuna degil finans borsa forumuna yazdigimi hatirlatmak isterim

Dediğimiz gibi ya atölye için ayrı Bi yer bulunabilir ya da ev değiştirmek. Am ev değiştirmek hemen olmayabilir ben onu söylemek istiyorum. Evi satıp yeni bir eve girmek... Evin ne zaman sarılacağı belli değil yoksa ödeyemeyecek durumda değilsiniz taksitleri filan. :) yani rn azından ev satılana kadar bir miktar birikim yapılabilir. Gerçi çocuk doğduktan sonra bir de ev taksitleri sizi biraz sıkabilir. O yüzden mümkün olduğunda peşinatı yüksek tutmaya çalışın bence. Bereketiyle geldiği gibi masrafla da gelir çünkü

sevgili kirmizigitar kirmizigitar konularınıza cevap yazmasam da sizi takip ediyor fikirlerinize katılıyor tarzınızı seviyor sizi takdir ediyorum :) Farklı şehirlerde yaşadığımız için kredi ödeseniz daha sonrası için geçinebilir misiniz ona yorum yapamam.Bebeğiniz sağlıkla gelsin gözünüz aydın , doktor kontrollerinden bebek eşyasına hastane masraflarından mobilyasına yatağına vs çok masrafınız olacak.Aslında bebekler ilk 1-1,5 yıl hatta biraz daha fazlası diyebilirim,oda,yatak vs ayrımı yapmıyor.Hatta emen bebek olursa doyurma açısından sizin yanınızda olmanız büyük bir avantaj olur.İlk çocuk tabii heveslisinizdir güzl bir oda yapmak istersiniz,ama bazen bebek bir park yatakta da uyuyabiliyor.Uzun bir süre belki de odaya ihtiyacı olmayacak.O arada belki siz de daha iyi para biriktirirdiniz daha az kredi çekerdiniz belki oturduğunuz yer üstüne koyardı ve daha karlı olurdunuz kim bilir?

Sizin fikriniz de güzel yeni ev yeni bebek.Yine en iyi siz biliyorsunuz bütçenizi ,umarım herşey gönlünüzce olur :)

öncelikle tebrik ederim, Allah bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.. ben deneyimli değilim ama annemler ev küçük geldiği ve kardeşimin okuluna uzak olduğu için kendi evimizi kiraya vererek kiraya çıktılar.. sadece biraz fark ödüyorlar.. siz de bir anda o kadar borca girmek yerine bir kaç sene kendi evinizi kiraya verip daha büyük bir eve geçebilirsiniz aslında.. çünkü bebeğin de baya masrafları olur..

hamileyken her ay kontrol olur bir sürü test olur sadece doğum için bile 3 bin olması lazım en az.hamilelik süreci çok maliyetli.bunun tabi kıyafet,yatak,banyo seti,bebek arabası seti ve daha bir çok ıvır zıvırı var. pedagoglar bebeğin 2 yaşına kadar anne kokusuyla uyumasının önemine vurgu yapıyorlar. şu ihtimalide göz önünde bulundurabilirsiniz bence. şimdiki evi kiraya verip daha büyük bir eve çıkabilirsiniz

10 yillik kredi cekmeyi planliyoruz. Ancak su an bankada 8-10 bin kadar bir kac aydir kenara attigim param var o paraya ev degistirme doneminde dokunmayarak bebegin dogumu hastane masraflari vs icin ayirmayi dusunuyorum. Hatta ev alim satim suresi 4 5 ay surerse yaklasik bu kadar daha atabilirim kenara belki. Kotu gun parasi olarak onlari degerlendirmeyi dusunuyorum. Tum birikimi eve yatirip sonra sifira inmek cok mantikli gelmiyor acil bir durum olsa elimde kurus kalmamis olur. Ama kenarda bir 4 5 bin param kalsa en kotu onu kullanirim acil durumlarda. Kiraya cikmayi bende dusundum ama kiraya gidersem tekrar ev alip tasinmaya kalktigimda su anki esyalarim 2 defa kur kaldir yapildiginda muhtemelen cop olur cogu ikeanin urunu cunku, bir de esya yenileme masrafi cikar basima.

Bence kredi yle ev alma fikri cazip.belki bir sure zorlae ama bebekte kucukken masrafi azken odenir gider.cocuk buyudukce masrafida artar.
Korkmayin bence belki sikirsiniz ama tasarrufluda biriyseniz ustesinden gelirisniz ileride iyiki kira odemek yerine kredi odeyip evimi almisim dersiniz.

10 yillik kredi cekmeyi planliyoruz. Ancak su an bankada 8-10 bin kadar bir kac aydir kenara attigim param var o paraya ev degistirme doneminde dokunmayarak bebegin dogumu hastane masraflari vs icin ayirmayi dusunuyorum. Hatta ev alim satim suresi 4 5 ay surerse yaklasik bu kadar daha atabilirim kenara belki. Kotu gun parasi olarak onlari degerlendirmeyi dusunuyorum. Tum birikimi eve yatirip sonra sifira inmek cok mantikli gelmiyor acil bir durum olsa elimde kurus kalmamis olur. Ama kenarda bir 4 5 bin param kalsa en kotu onu kullanirim acil durumlarda. Kiraya cikmayi bende dusundum ama kiraya gidersem tekrar ev alip tasinmaya kalktigimda su anki esyalarim 2 defa kur kaldir yapildiginda muhtemelen cop olur cogu ikeanin urunu cunku, bir de esya yenileme masrafi cikar basima.
kenarda mutlaka para olmalı. dünyanın bin bir türlü hali var. doğum ve bebek masrafına 8-10 bin yeterli olur bence. işte 10 yıllık kredi ödemesi sizi gerer mi? çünkü bebek büyüyecek, 4 yıl anneannesi baksa bile ( ki o da belli olmaz, hastalıklar da bizim için), daha sonra kreşi, ana okulu, okulu var. 10 yıl çok uzun bir zaman dilimi, bir çok şeye gebe kısacası. kendi adıma 10 yıllık bir borca girmeyi düşünmem. 10 yıl boyunca belli bir gelirle yaşamak sıkmaz mı? ben sıkılırdım. gelir de öyle 10 binlerde değil ki. bunları iyi düşünün derim. zoru severim, başka türlü mal sahibi olamam derseniz alın. benim gibi birikim meraklısı olan, ama yine de o kadar sıkıntıya gelemem derseniz biraz daha sabredin derim. en azından bebek doğsun, 1.5- 2 yaşına gelsin. ne bileyim borcu sevmiyorum ben. taksitle alış veriş bile yapmam, biriktirir nakit alırım. kredi kartımın limiti yüksek olsa bile, kendi koyduğum limite göre harcarım. yani her zaman olmayan değil, cebimdeki parayı harcama taraftarıyım. hakkınızda hayırlısı canım, bebeğiniz bol kısmetle gelsin inşallah.:nazar::KK200:
NOT:
iki kuzenimle ortak kira getirisi yüksek sayılabilecek bir evimiz var, sağlam bir peşinatım olmadan, peşinat olsa bile kenarda 15 bin kadar şahsi param olmadan kredi çekip hisselerini almam. sağlam bir peşinat olacak, en fazla beni germeyecek bir ödeme planı ile 3-5 yıl arasında kredi çekmeyi düşünüyorum. ha bu arada evimiz var şükür, eşimin babasının verdiği bir ev. eşimin üzerine.

Son düzenleme:
Merhaba. Ev satıp kredi çekmek bence şu aşamada mantıksız. 1)Evin hemen satılamama ihtimali 2)Bebek+kredi masrafının sizi zorlaması.
Acaba 2+1 evinizi kiraya verip, 3+1 bir ev mi kiralasanız? O semti hiç bilmesem de atıyorum 800 liraya kiraya verseniz, 100 liraya kiraya çıkarsınız aradaki fark 200 tl olur. Çünkü kredi öderseniz epey yüksek bir mebla olacak. Bu da sizi çok zorlar. Gerçi diğer durumda da bir kazancınız yok. Acaba atölye dediğiniz odanın eşyalarını biraz daha azaltıp, veya portatifleştirip, hem bebek hem çalışma odası yapabilir misiniz? O tarz bir şey olursa çocuk 9-10 yaşına gelene kadar bile kullanır o odayı. O süreye kadar birikim de yaparsanız, daha az kredi çekip evi satıp 3+1 bir ev alabilirsiniz. Yatak odanız daha genişse atölyeden, ikisinin yerini değiştirebilirsiniz örneğin?

Tabiki imkan yoksa ayni odada orda burda yatilabilir ancak imkanlari zorlamak derdindeyim. 1 yasindan sonra mahremiyet durumu icin de cocukla ayni odada uyumama taraftariyim. Atolyede cocuk icin bir yer ayrilmasi ihtimal dahilinde bile olamaz. Atolyeyi baska bir yere tasimak ta mumkun degil cunku genellikle isin basina aksam 10 dan sonra gecip gece 2 3 e kadar calisiyoruz dolayisiyla bir dukkan bulup aksamlari orda calismam mumkun degil.

Ben ayni odada yasamanin da disinda eve sigma durumundan soz ediyorum. Bir bebegin iki giysisi bir besigi olmuyor nihayetinde, dus teknesinden tut bezi biberonu oyuncagi yuruteci bebek arabasi mama sandalyesi vs derken bir oda dolusu esyasi oluyor ister istemez.

Su an yatak odamda bile atolyenin bazi malzemeleri duruyor oraya sigmadigi icin ( bazanin altinda kumaslar vs) bir de cocuk oldugunda onun esyalari eklendiginde yurumeye dahi yer kalmayacak evde.

Ha mecbur kalirsak tabiki o sekilde yasamamiz gerekiyor yapacak birsey yok ancak imkanlarimiz baska turlusune el verir mi onu tartmaya calisiyorum

Şuan okudum bu mesajınızı. Bu durumda ev değiştirmek dışında bir çareniz yok gibi görünüyor. ama kredi çekmek sizi zorlayacak mı. Hesap kitap yapılmalı. Bebek doğduktan sonra mesela ücretsiz izin gerekiyor. Ücretsiz izin almazsanız bakıcı parası ayrıca. Veya ailenizden biri bakacaksa o zaman sadece bebek giderleri+kredi masrafı. Böyle bir durumda bence acilen ev bakmaya ve ev satmaya odaklanın.

Şimdi aklıma geldi... Yada şöyle bir şey yapılamaz mı... Şimdi bu oturduğunuz evi kiraya verin sizde başka bir eve kredi ödeyin. Kiradan gelicek olan paranın üstüne biraz ekleyip kredinizin taksidini ödeyebilir misiniz. Bu da aklıma geldi. Yani yeni bir ev almak bu oturduğunuz evi de kiraya vermek yani

isyerimin evimin icinde olmasi cok onemli bizim icin. bir yandan calisirken bir yandan camasirimi yemegimi yapabiliyorum ve dedigim gibi gunduz calistigim icin gece sabaha karsi yapiyorum cogu kez siparisleri. Su an onu kucultmem yada kapatmam gibi birsey soz konusu olamaz 5. Yilinda isyerimiz ve tam oturdu bir suru sermaye var yazik olur cok su an. Cocuk ile ayni ortamda olmasi mumkun degil cunku surekli kumas kesiliyor esans dolumu yapiliyor koku toz vs durumu var .

Bir dubleks ev alip ust kati isyeri alt kati yasam alani yapmam lazim ki boylece isyerinin toz koku vs yasam alani etkilememeli, annemler emekli ve cok sukur su an sagliklari yerinde ikisinin de cocugu bakabilecek durumdalar ama iste yakin oturmamiz sart bununla ilgili.

Maddi olarak dusunuyorum, minimum 2200 elimize kaliyor krediden sonra. Kaldiki atolyeden gelebilecek olan siparisleri dahil etmiyorum.

10 yil cok uzun bir sure ancak esimin isinde yukselmesi ve maasinin da yukselmesi durumu soz konusu 2-3yil icinde. Ama ben en kotu senaryoya hazirlamaya calisiyorum kendimi yine de tabiki.

Şimdi aklıma geldi... Yada şöyle bir şey yapılamaz mı... Şimdi bu oturduğunuz evi kiraya verin sizde başka bir eve kredi ödeyin. Kiradan gelicek olan paranın üstüne biraz ekleyip kredinizin taksidini ödeyebilir misiniz. Bu da aklıma geldi. Yani yeni bir ev almak bu oturduğunuz evi de kiraya vermek yani
Yeni bir ev alabilmek icin evin en az %25 i kadar nakit olmasi gerekiyor elimizde. Bizim ihtiyacimizi karailayacak evlerin fiyatlari 400 bin kadar. En az 100 bin nakitimiz olmasi gerekiyor bunun icin ki su an tabiki yok nakitimiz. Onun disinda kredi tutari ne kadar yuksekse o kdar fazla faiz ve aylik odeme olacaktir. Hemen kiraci diyelim bulamadim, yada 10 yildan soz ediyoruz kiraci cikti 3 ay bos kaldi ev o durumda maasimi asan krediyi odemem mumkun degil. Bu ihtimali dusunduk ama ne yazikki mumkun degil

Anladım canım. O zaman dediğiniz gibi çocuğunuzun yatağını sizin odada 2 yıl kadar bulundurun bence o sure zarfında da yeni bir eve taşınma gibi şeyleri daha iyi düşünürsünüz :)

Back
X