Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film…’

Erdoğan'ın konuşma metninde film şiir geçen bölüme bakalım
"Bugüne kadar kimin cebinde sigara paketini gördüysem hemen el koydum. Salonumuzun bir köşesinde sigarayı bırakması için aldığımız paketlerden oluşuyor. Bu illetlere bulaştınız mı başınız bela yağmurundan kurtulmaz. Sizler bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Hem kendinize, hem ailenize, hem de topluma fayda sağladığınız için her birinizi bir kez daha kutluyorum. Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımında azalırken gelişmekte olan ülkelerde bu alışkanlığı artıyor. Sigara endüstrisi bu alana göz dikmiştir. Sigara ve alkolü teşvik eden film, roman, şiirler uygulamaya konulmuştur. Ülkemizde de bu yöntemin özellikle bir dönem yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Bugün gelişmiş ülkelerin önemli bölümlerinde sigara içenler toplumdan dışlanıyor hatta ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Oralarda böyle bir toplumsal bilinç var. Bizim de bu anlayışa gelmemiz lazım." kaynak
Şimdi sorum şöyle "sözleri çarpıtma" nedir? Neden ve kimler tarafından yapılır?
 
şimdi ekşiden bazı yorumlar koyalım konuya.
''türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin 2008 yılında %31,3’ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanmakta iken 2012 yılında bu oran yaklaşık olarak %27’ye düşmüştür.'' tüik

''desam tarafından hazırlanan ar-ge raporuna göre, türk halkı günde altı saatini televizyona, üç saatini ise internete ayırırken, kitap okumaya yılda ancak altı saat harcıyor. ab ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, türkiye’de sadece yüzde 0,01.''

matematik ortada!
 
devam edelim
şiir, roman, film kendi içlerinde 3'ün 2'li kombinasyonu kadar çapraz bağımlılığa yol açar. sigara bağımlılığı bunlara soldan yaklaşıp sonsuza gider. yani nedir? eğer şiir, roman ve film varsa sigara hep vardır. durum kötüdür!

yahu bırak insanlar şiire, romana, sinemaya bağımlı olsunlar da tek kusurları sigara olsun.
 
yine ve yine devam
ekşiden,
devletin en tepesindeki şahsın söylediği söz. ya çok ağır tanımlarım olabilir de, neyse.

bakın sayın cumhurbaşkanı, brn burada kalkıp sabah akşam "kültürlüyüm lan" deyip, derdimi küfür ve hakaret ile anlatacak birisi değilim. onu yapan hanzolar çok. ben, derdimi size tane tane anlatacağım.

ben dinini bilen, kur'an ile hemhal olan, içki sigara şöyle dursun, ortamında bulunmayan, ibadet etmeye gayret gösteren bir adamım. şu hayatta zevk aldığım şeyler, roman okumak, karakterler oluşturup küçük hikayeler yazmak, şiir okumak ve şiir yazmak, müzik dinlemek, müzik yapmak ve film seyretmektir. dahası da var lakin, şimdinin konusu değil.

şunu söylemeye çalışıyorum, "niçin herkesi bir kalıba ve tanıma uydurmaya çalışıyorsunuz?" bırakın insanlar bildiği gibi yaşasın. alkol mü tüketmek istiyor? tüketsin. şiir okuyup sigara mı içecek? içsin. hayat kendisinin ve biz çoban değiliz. ne yapacağını insanlara söyleyemeyiz. bir kimsenin içki içmesini istememek, bunu dikte ederek değil de, yararına olacağını, yine de kendisinin bileceğini " söylemek ile "bakın şiir alkol içirir" demek aynı şeyler değildir. bir medeniyet, kültür, bir mısra şiirle kurulabilir. tarih bilmenin yollarından birisi de sanat bilmektir. sanattan uzak durarak, modern bir medeniyet kuramayız. insanın toplumsal ödevleri yanında, ferdi gelişmişliği de önemlidir. ferdi olarak gelişmek pekala din ile mümkün olabilir. bence en doğrusu da budur. fakat birisi, din ile gelişmek istemeyebilir. adam kendi gelişimini dinden bağımsız da sürdürmek isteyebilir, hakkıdır. bu insanı öteleyemeyiz. biz ancak yararlı tavsiyelerde bulunabilir, eğer isterse de tebliğde bulunabiliriz. karışamayız.

istirham ediyorum, kültür ve medeniyet adına siz bu amaca tuğla taşıması en lazım gelen makamda olan birisi iken, bu yoldaki tuğlaları sökmeye azmetmeyin. bunca yıldır yazar, çizer, söyler, okur birisiyim, içki ile alakam yok. tekrar tekrar istirham ediyorum, kültür ve medeniyet için edebiyatı sevdirin. unutmayın, siz de bir şiir yüzünden tevkif ve mahkum edildiniz.

edebiyat, sanat, kültür ve medeniyetin, ve dahi tarih bilmenin en önemli unsurlarıdır, vesselam.


bir tane daha
insanin kendi beyninden baska hic bir sey bagimliliga neden olmaz arkadas. sen eger her pisliğe ozenecek ve hic sorgulamadan yapacaksan tam bir beyinsizsin.

ve yine bir tane daha:)
"açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz"

ne demek la bu? yazıldığı gibiyse şiir, roman ve film; sigara, alkol gibi bağımlılığa yol açıyormuş. ve bunlar büyük finans yönünün arkasında yatıyormuş?

yani cümlenin ilk kısmı saçma da olsa bir şeyler anlatıyor ama ikinci kısmı bildiğin boş, anlamı yok.
allahını seven şu adama bi prompter versin. sanırım bize bir şeyler anlatmak istiyor
 
Son düzenleme:
Tamam. Haberi yapan gerçeği çarpıtarak vermiş. Ben okuduğumda çok başka anlamıştım olayı. Ilk yorum yazanlar olarak bunu kabul edersek dağılabilir miyiz?
 
buda diğer yönden bakan bir yorum. ne kadar objektifim ama:)

  • bence mantıklı bir söylemdir.

    çıkarılan anlam ikiliğe sebep olduğu için sıkıntılı olmuş. (onların tabiriyle solcu teröriz ve atayiz'im arkadaşlar yalama yok)

    yazacaklarımı okurken daha önce sigara bağımlısı olduğumu ve bırakıp kurtulduğumu da göz önünde bulundurmanızı isterim.

    bu söylemde ilk defa hak verdim kendisine beyefendinin. sigara bağımlılığı toplumsal bir olaydır. ergen tripleri ile sigara içmeye başlar çoğu insan. özendiricilik had safhadadır çünkü. okulun en cool delikanlısı içiyordur. hoşlandığın kız içiyordur. ortamda tek içmeyen sensindir, anan, baban, mahallede örnek aldığın abin, ablan içiyordur istemdışı bilinçaltına mesaj gider. tabi tüm bu söylediklerime rağmen ağzına sürmeyenler var onlar ayrı bir başlık ve tebrik ediyoruz kendilerini.

    gelelim söyleme. filmleri ele alalım önce. 25. kare tekniğini bilmeyeni dövüyorlar artık ve bu olay sadece seks odaklı değil. onu bir kenara bırakalım. çocukluğumuzun kahramanı redkit pöfür pöfür sigara içerdi. sonra yasakladılar bi çubuk attı ağzına ben kürdan sanırdım o şeyi küçükken. hatta ağzıma kürdan atıp, çalı süpürgesini at yapıp bahçede redkitçilik oynamışlığım da çoktur. geç redkiti.
    aga bir marla singer sigara içişi var bu camiada.rust cohle var dizi aleminde ki adamın ikonik içişi var böyle bi karızma. bakıyoruz camel markası gözümüze gözümüze sokuluyor. bakıyosun en baba adamlar sigara içiyor dizilerde ve filmlerde. frank underwood bile gün sonunda 1 dal sigara içiyor.

    şiir ve romana bir de müziği ekleyelim. herkes ferdi tayfur değil sigara bırakışına şarkı yazsın* al en güncel koray avcıdenilen arkadaş içer işte. sevgilisiyle sorun yaşayan atarlı ergen de yakar bi sigara sonra deriz ki neden bu kadar çok sigara içersin. neyse dağıtmıyorum. (koray avcılı rte'li sigara bırakma temalı caps de yapın tutar)
    şebnem ferah'ın sigara şarkısı gibi güzel bir şarkı var mı aga? sigara içmeyenlere anlayamazsınız çekebilirsiniz o şarkıyla.
    edip cansever, atilla ilhan, orhan veli, turgut uyar, cemal süreyya, küçük iskender şiirleri diyor ve başka bir şey söylemiyorum. sigara içmeyen adamın ciğeri solar o kadar güzel işlerler.
    al hadi bukowski oku sigarasız.

    ister istemez sigaraya bakış açısı esneyebiliyor insanların tüm bu saydıklarımızla. film-dizi sektörünü ayrı tutuyorum gizli reklamlar vs. fakat roman, şiir, müzik, fotoğraf, resim gibi sanat dallarında sigaranın varlığı kesinlikle yadsınamaz. sanat toplumdan beslenir, beslenmek mecburiyetinde kalmıştır. sanat eserlerinde sigara bulunması, özendiriciliğinin bulunması o eseri yasaklamayı ya da sigaralı kısımları sansürlemeyi gerektirmez kesinlikle. burada söylemek istediğim sansür ya da yasaklama getirilmesi değil. sigara toplumsal bir bağımlılıktır ve sosyolojik ve sosyal psikoloji yönünden derinlemesine tartışılmalıdır. tabi tüm bunlar gibi cehalet de aynı şekildedir arkadaşlar. yukarıdaki sebeplerden ötürü bunların yasaklanması gerektiğini savunanlar da cahildir diyorum bir ilber hoca edasıyla.

    şöyle ki tüm bunların bilincine erişmiş bir toplumun varlığına ihtiyacımız var. tüm bu eserlerin karşısında durabilecek bağımlılık karşıtı sanat eserlerine ihtiyaç var belki de. sadece sigara olarak düşünmeyelim bunu. insanı köleleştiren şeylere* karşı savaşmamız gerek. yasaklamak çözüm değil. yasaklar çiğnenmek içindir psikolojisi hakimdir herkeste. otorite ile sıkıntı çekeriz küçükken ve otoriteye karşı gelmek ayrı bir haz verir. aslında şiddetli sigara yasakları ters tepecektir ve sizi daha çok sigara içmeye yöneltecektir ki devletin sigara ve alkolden ne kadar çok vergi aldığını ve o vergilerle diyanete ve diğer kurumlara ödenek sağladığını düşünürsek devlet hiçbir zaman sigarayı ve alkolü bırakmamızı istemeyecektir. devlet bizi eğitmek de istemez hiçbir zaman. özellikle bu iki konuda miş gibi yapar hep devlet. bu söylediklerim sadece bizim iktidar için geçerli değil, çoğu ülke yönetimi bu şekilde işler. belirttiğim gibi bilinçli ve sağlam psikolojili bir toplum zaten sigaraya ve başka bağımlılıklara ihtiyaç duymayacaktır. freud ve oral bağımlılık hakkında konuşmuyorum bile entry şişti. bence sigaraya yasak getireceğinize psikolog sayısını arttırın. ülkedeki antidepresan bağımlılığı tavan. milletin psikolojisi deli gibi bozuk ve biz bu bozukluğu psikiyatr ile çözmeye çalışıyoruz. sorunu çözmüyor, bastırıyoruz ve geri dönüşü muhteşem oluyor. sigara firmalarının kazandığı paraları, bizden yolduklarını da bir düşünün. kaynağı hatırlayamadım şimdi, yapılan bir çalışma göstermiş ki sigara paketlerinin üzerindeki tiksindirici yazılar, görseller kişileri daha çok sigara içmeye yöneltiyormuş, artık dönüşü yok gibisine.
    allen carr yöntemini deneyin sigara bırakmak için. kitap ve youtube videosu da mevcut. ve unutmayın bıraktıktan sonra tek bir dal bile yakmak yok. bir tane bile bir fırt bir soluk bile içmek yok.

    özet geç diyenler için özet hak veriş:
    pembiş gözlüklerimi takıp şunu söylüyorum. sigara reklamları alenen yapılamadığı için filmlerin, dizilerin içine gizledikleri bilinen bir gerçek ve bence rte bu konuya değinmek istemiş. ya da ben çok iyimserim bugün.

 
Son düzenleme:
kısaca söz insanları ikileme düşüren bir söz.
o yüzden farklı anlamak kelimelerdeki ifadenin yanlışlığındandır. bunu böyle anlayan kişilerin çokluğunu görüyorsak ,anlatımda bir eksiklik olduğu apaçıktır
 
bende noktayı koyayım ve elimdeki ayranımı yudumlayayım.
sayın cumhurbaşkanı,bak alkol değil ayran içiyorum. yeminle şu an. kendilerini çoğu zaman alkole tercih ederim. çünkü tuzlu tadını çok seviyorum. birde yoğurdu:)
 
İnsanlar hep mi aynı kalır? Birazcık olsun kendini geliştiremez mi?
Açıp bakıyor haber linklerini, tarıyor...
Aha erdoğan!
Hımm bakim ne demiş, içki sigara film aynı cümlede kullanmış...ahahaaa paylaşayım ben bunu, grupcak taşlarız oleyyy.....

Haber paylaşırken gerçekçiliğini tartın bi zahmet...haber,anti erdoğancılar tarafından kırpılmışda kırpılmış...
Bi dönem örümcek adamı izleyip camdan balkondan atlayan çocuklar vardı...bi özgecan için,bi berkin için ayaklananlar bu sebepten ölmüş ya da zarar görmüş bi canımı küçümsüyorsunuz?....1 kişi bile olsa bu yüzden zarar görmesin istemek çok mu zor?
Aylarca girmesem bu topiği özlemeyeceğimi anlıyorum her seferinde :)
 
İnsanlar hep mi aynı kalır? Birazcık olsun kendini geliştiremez mi?
Açıp bakıyor haber linklerini, tarıyor...
Aha erdoğan!
Hımm bakim ne demiş, içki sigara film aynı cümlede kullanmış...ahahaaa paylaşayım ben bunu, grupcak taşlarız oleyyy.....

Haber paylaşırken gerçekçiliğini tartın bi zahmet...haber,anti erdoğancılar tarafından kırpılmışda kırpılmış...
Bi dönem örümcek adamı izleyip camdan balkondan atlayan çocuklar vardı...bi özgecan için,bi berkin için ayaklananlar bu sebepten ölmüş ya da zarar görmüş bi canımı küçümsüyorsunuz?....1 kişi bile olsa bu yüzden zarar görmesin istemek çok mu zor?
Aylarca girmesem bu topiği özlemeyeceğimi anlıyorum her seferinde :)
sigaradan önemli konular var askerlerimizin sehit olması,ölmek için sigaraya gerek olmuyor her zaman!
 
İnsanlar hep mi aynı kalır? Birazcık olsun kendini geliştiremez mi?
Açıp bakıyor haber linklerini, tarıyor...
Aha erdoğan!
Hımm bakim ne demiş, içki sigara film aynı cümlede kullanmış...ahahaaa paylaşayım ben bunu, grupcak taşlarız oleyyy.....

Haber paylaşırken gerçekçiliğini tartın bi zahmet...haber,anti erdoğancılar tarafından kırpılmışda kırpılmış...
Bi dönem örümcek adamı izleyip camdan balkondan atlayan çocuklar vardı...bi özgecan için,bi berkin için ayaklananlar bu sebepten ölmüş ya da zarar görmüş bi canımı küçümsüyorsunuz?....1 kişi bile olsa bu yüzden zarar görmesin istemek çok mu zor?
Aylarca girmesem bu topiği özlemeyeceğimi anlıyorum her seferinde :)
Biraz konu dışı olacak ama, camdan atlayan çocuğun sorumluluğu ailesinde mi yoksa çizgifilmde mi sizce? Fatura kime kesilmeli burada?
 
örümcek adam süperman yasaklansın kardeşşş. hatta x men de öyle.
super womenıda es geçmeyin. ha birde muhteşem 4lü.
thoruda eklesekmi acep.
bilim kurguda çok uçuk. biriileri gerçek sanır mazallah. bilim kurguyu. harry potterı fantastik filmleride yasaklamak lazım buna göre. yasssaaahhh gardeşimmmm:)
 
Son düzenleme:
Ohh zaten roman,şiir film falan yasaklanmayan kalmıştı onu da yasaklayın topumuz kurtulalım,ot gibi yaşayalım gitsin canım derde bak:KK8:
 
Ohh zaten roman,şiir film falan yasaklanmayan kalmıştı onu da yasaklayın topumuz kurtulalım,ot gibi yaşayalım gitsin canım derde bak:KK8:
benim anlamadığım cizreden birkaç gün öncesine dek birsürü asker polis halk şehid oldu sigara konusu nerden çıktı şimdi ne alaka
 
benim anlamadığım cizreden birkaç gün öncesine dek birsürü asker polis halk şehid oldu sigara konusu nerden çıktı şimdi ne alaka
Gündemi değiştirmek için olabilir,eskiden 1 tane bile şehidimiz olduğunda ülke yasa giriyordu şimdi ise sanki çok normalmiş gibi lanse ediliyor,tv programları,yarışmalar daha çok konuşuluyor. Bu halimiz ne olacak acaba çok merak ediyorum.
 
Gündemi değiştirmek için olabilir,eskiden 1 tane bile şehidimiz olduğunda ülke yasa giriyordu şimdi ise sanki çok normalmiş gibi lanse ediliyor,tv programları,yarışmalar daha çok konuşuluyor. Bu halimiz ne olacak acaba çok merak ediyorum.
bende aynını düşünüyorum cumhurbaşkanı mız sigara yı bırakanlarla cumhurbaşkanımız taksicilerle,cizre alt üst oldu,okul hastane ev bark hiç biri yok,bu evlerin içinde yaşayanlar nerelere gitti,ne yiyo ne içiyo kimse sorgulamıyor hipnotizemi olduk yoksa:KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57:
 
X