Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film…’

Biz şimdi bu yanlış yönlendirmeye atlamadan önce ; gazetelerin çarpıtılmış manşet attığını , bir çok insanın da (değerli sözlük yazarları gibi :confused: senin gibi , bazı gazeteciler gibi ) bu çarpık manşete göre yorum yazdığını kabul ettik mi ? Önce bir onu halletseydik :KK69:

Bak Cumhuriyetin bu başlığı gibi başlıklar , olayı bu anlamsız tartışmaya sürükleyen ; var mıymış ? Yok .

Erdoğan: Şiir, roman ve film sigara gibi bağımlılık yaratıyor
bunaldımmmmm. yangınnn varrrrrr:KK70:
okey peki. öyle olsun. hah varmış. tüü cumhuriyet sana. tüü bugün sana. tüü bana:)
oldumu:KK53:

bunaldımmmmm. yangınnn varrrrrr:KK70:
okey peki. öyle olsun. hah varmış. tüü cumhuriyet sana. tüü bugün sana. tüü bana:)
oldumu:KK53:

Eeee öyle ama , nasıl ki dün tüü kayyuma , tüü bugüne dediysek ; şimdi de Cumhuriyetin manşetine diyeceğiz ki , objektif olalım :KK51::KK51:

Yangın yok , çarpık kentleşme var manşetlerde :rolleyes:

“Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak Erdoğan, “şiir, roman, filmin bağımlılığa nasıl yol açabileceğini” açıklamadı.

yazar burada ne anlatmak istemiş acaba?

“Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak Erdoğan, “şiir, roman, filmin bağımlılığa nasıl yol açabileceğini” açıklamadı.

yazar burada ne anlatmak istemiş acaba?

Yazar orada öyle dememiş zaten kadesa , mesele o :KK52: Haber yanlış .

Erdoğan aslında öyle dememiş , haber çarpıtmış , biz de inanmışız demek zor olmasa gerek aslında .

Olur böyle şeyler , insanlık hali :KK51:

Sorun tabi ki de örnek alanda . Evet Hannibal meksikalı bir seri katildi bende yanılmıyorsam .

Dizisi de hit listemin ilk sırasında . Henüz yamyamlık belirtilerim yok . Ara ara çok bölüm izlersem geyikler görüyorum rüyamda o kadar :rolleyes:

Bu konuda üç nokta var bence . Biri zaten haberin yanlış anlaşıldığı (yasak yok yani , rahat )

İkincisi kahramanlar eşliğinde sunulan şeyler kişileri özendirir mi ?

Üç peki bazı aklı evveller özeniyor diye sansürlemek , kaldırmak doğru mu ?

Ben ikincisine evet diyorum kesinlikle , eksiklik özenen de olsa da , taklit edilme duygusu pokemonda da var hannibal da , bir yaş ve eylem sınırı yok yani .

Üçüncüye cevabım ise , evet nasıl ki ; şu saçma sapan dizilerin topluma sunduğu kötü örnekleri eleştiriyorsak , dizilerdeki kadına şiddetten , erkeğin mafyalığından , çok eşlilikten dem vuruyorsak (çünkü topluma örnek teşkil ediyor ) zararlı alışkanlıklarda göze sokulunca maalesef kontrolsüz duygu sahibi insanlarda , özendirici oluyor .

3. yazarken bende içime sindirerek yazmıyorum . Aslında 3 . madde bir noktada şu son günlerde hep tartışılan '' o saatte sokakta olmak / taciz tecavüz / çıkmasaydı / e o çıktı diye diğeri tecavüz mü etmeli konusu gibi .
Birileri hayvan diye , sokağa çıkma saati konulmayacağı gibi ; birileri özeniyor diye izlediğimiz , okuduğumuz şeylere sürekli kota konulması da bizim haklarımıza tecavüz .

Ama ben kendi haklarımızdan dönem dönem toplumun sosyal bozulmasını önlemek adına feragat edilebileceğini düşünüyorum . Bunun için feryat figan etmem yani .Tabi yasaklama zincirinin boyutu da önemli.

Evet , bazı şeyler ulusal kanallarda olmasa da olur . Ne yapalım , elinde kumanda olan ve izlediğinden kötü örnek alacak bir toplum kesimi varken özellikle . Mesela güzeller güzeli Özgecan olayını hatırlarsın , bir kaç hafta önceki sosyal paylaşımları toplanıp şu meşhur Fatmagül dizisi izlenmiş .

Tabii ki bu örnek , birinin True Detective izleyip Rust gibi ağzından sigara düşürmemesi kadar masum değil . Ama madem alkol ve tütün ürünleri sağlığa zararlı , özendirici şekilde göze sokulmaması da doğru olan önlem olabilir .

Ha göze sokulma derken , buzlama fikri de tarihi bir gaflettir bu konuda . Buzlanan kısım normalde çekmeyecek dikkati çeker . Bu sahneler , sinema endüstrisinde bilinçli olarak bolca yer almasın yeter .(bence)

Ex'cim ( sen kısaltmalarına dikkat et :rolleyes:) ben yanıtlayayım mı yüksek müsaadenle ? Sorun arada kaynamış üzüldüm :KK66:

Sözleri çarpıtma , bu örnekte olduğu gibi ''ne dediğine değil , kimin dediğine'' bakılarak yapılan bir eğip bükme , içinden olmayan ama olmadığı halde gündem oluşturan spekülatif konular oluşturma çabasıdır .

Kimler neden yapar ? :confused: Bu yukarıda yazdıklarım o an kimin işine gelirse onlar yapar büyük zevkle . Selin Böke de nasıl müptezel bir çarpıtma yapılmışsa ; Erdoğan'da bu hemen hemen her konuşmasında yapılır .

Ekşidekilerde senin benim gibi insan sadece oky , siz burada nasıl yanlış anlamış iseniz onlarda yanlış anlamış . Gayet doğal .İnsanlık hali demiştim :KK51:

Ali Sİrmene gelince ;

''Üstelik konuşmasının bir yerinde bağımlılığa yol açan, alışkanlığı teşvik eden, müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin ardında sigaranın ardındaki finans gücünün yattığını söylerken bazı soru işaretlerinin oluşmasına da yol açıyor. Ne yani, müzik, film, şiir, roman da bağımlılık yapıyor diye, günün birinde yasak mı edilecek?''

Şurayı o da anlamamış , ee o da bir insan :KK49: müzik , film , şiir , roman da bağımlılık yapıyor onu da yasaklayalım demiyor Erdoğan .

Sigara endüstrisi bu sektörlere göz dikmiş , reklamını bunlar üzerinden yapıyor , buna düşmemeliyiz diyor .

Neyse çokta şeyetmemek lazım :KK69::KK69:

Çokta şeyetmemek lazım dedim , hadi bir daha şey edeyim .

Bu kadar kişi , sen , o , şu bu ... Erdoğanın konuşmasını yanlış anlamıyor ki .

Onlar şu ve benzeri gazete haberlerini okuyarak , konuşma onlara nasıl lanse edildiyse o şekilde anlıyor .

Hani dün Bökenin videosunu koydun ya ; kadıncağızın demediğini demiş gibi gösteren gazete . Heh işte , olay tam da bu .

Erdoğanın cümlesini değil ; mesela Cumhuriyet gazetesinin olayla ilgili şu başlığını okuyanlar kafayı bulandıran .

Erdoğan yanlış anlaşılmalara mahal verecek cümleyi kurmuyor , cümleyi o şekilde anlaşılsın diye değiştirip manşet atıyorlar . Bunu anlamak zor olmasa gerek .

Bak şu Cumhuriyetin cümleyi sunuş manşeti ;

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...ve_film_sigara_gibi_bagimlilik_yaratiyor.html

Bu da Erdoğanın asıl cümlesi ;

Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden müzik , film , roman , şiir tarzı eserlerin arkasında da aynı endüstrinin büyük finans gücü yatmaktadır .

Yasak falan yok , yasak diye anlaşılacak cümle yok . Bu endüstirinin sanata ciddi finans yatırıp reklam yapmasından bahsediş var .

Daha da şey etmek istersek ; şu da videosu ...

Yani oky , hmmm tamam demesen de ... Tekrar özet geçeyim . İnsanlar Erdoğanın sözlerini yanlış anlamadı , insanlar bazı gazete manşetlerini okuyup olayı , o gazetelerinin sunmak istediği gibi anladı .

Böyle okursan aynı anlaman imkansıza yakın , şayet o manşetler öyle atılmasaydı ve sen bu konuşmayı sadece dinleseydin , asla bu konuşmadan sinema bağımlılık yaratıyor , yasaklayalım cümlesini çıkarmazdın . Asla yani , algı bu sadece .

Ben şimdi Evet Böke yi dinledim , TC vatandaşı olmaktan utanç duyuyormuş , bende öyle anladım desem ??? mümkün mü yahu ? Çıldırırsın . Ha bu da öyle işte . Ama ben bu mesajı da yazdım . Artık kim nasıl isterse öyle şey etsin .

''Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden müzik , film , roman , şiir tarzı eserlerin arkasında da aynı endüstrinin büyük finans gücü yatmaktadır . ''

Bu cümleden nasıl sinema roman şiir sigara gibi bağımlılık yaratıyor , anlamı çıkıyor . Bana bir özne yüklem ilişkisi içinde açıklar mısın rica etsem ?

Ciddi merak ediyorum .

Bırakmıştım lakin inadına başlayasım geliyor,çok fena hem de :KK14::KK14: Keşke azıcık sussa :KK47:

Biz şimdi bu yanlış yönlendirmeye atlamadan önce ; gazetelerin çarpıtılmış manşet attığını , bir çok insanın da (değerli sözlük yazarları gibi :confused: senin gibi , bazı gazeteciler gibi ) bu çarpık manşete göre yorum yazdığını kabul ettik mi ? Önce bir onu halletseydik :KK69:

Bak Cumhuriyetin bu başlığı gibi başlıklar , olayı bu anlamsız tartışmaya sürükleyen ; var mıymış ? Yok .

Eeee öyle ama , nasıl ki dün tüü kayyuma , tüü bugüne dediysek ; şimdi de Cumhuriyetin manşetine diyeceğiz ki , objektif olalım :KK51::KK51:

Yangın yok , çarpık kentleşme var manşetlerde :rolleyes:
Azmine hayran olmamak elde değil :KK52::KK52:

Azmine hayran olmamak elde değil :KK52::KK52:

Yahu böyle sıraladığında , kendimden soğudum . İnsan anlamak istemeyene inatla neden anlatır ki , çok sadist gördüm kendimi :rolleyes: Hatta o kadar yazarken çektiğim çile göz önüne alınırsa sado/mazo aus :confused:

Bir reisi aklama topiginin daha sonuna gelmisiz.Islem tamam :)

Keşke bu kadar uzun sürmeseydi :KK51:

Ah kalbimden neler geçiyor da sözcüklere yüklesem ban yicem
Neyse
Okumak güzeldir cehaleti azaltır.
Siz siyasiler cehaletten besleniyorsunuz biliyoruz ama bu kadar da belli etmeyin abicim.
:KK9::KK9::KK9:

Gerçek cümleyi 2. ya da 3. sayfada paylaşmıştım. Cümlenin yarım yamalak olduğunu anlamayanları da ben anlamıyorum.

Ben de böyle gergin tipleri anlamıyorum .ne demişim msjimda cümle devrik ve tek bir şey anlamadım. Yani ne dediğim açık ve net değil mi? Bu arada bütün sayfaları okumak zorunda olduğumu bilmiyordum. Çok Üzgünüm.

Ben de böyle gergin tipleri anlamıyorum .ne demişim msjimda cümle devrik ve tek bir şey anlamadım. Yani ne dediğim açık ve net değil mi? Bu arada bütün sayfaları okumak zorunda olduğumu bilmiyordum. Çok Üzgünüm.
Ben size bir şey dememiştim ki zaten.. Cümleyi farklı anlayanlara şaşırıyorum demek istedim. Cümlenin aslını görmek istersiniz diye de sayfa numarasını söyledim.

Ben size bir şey dememiştim ki zaten.. Cümleyi farklı anlayanlara şaşırıyorum demek istedim. Cümlenin aslını görmek istersiniz diye de sayfa numarasını söyledim.
Benim msjimi alintilayip da anlamayanları anlamıyorum deyince direkt bana söylediğini düşündüm kusura bakma yanlış anladım ben.

apranxx apranxx bu arada bana laf vuruldugunu zannedip boşuna beğenmissin bu seferde gol değil :KK200:

Keşke şey deseydi ya:

'Sigara içmek yasaktır ama Akp'ye oy veriyorsa yasak değildir. '

Malum bu tarz Önermelere içki beyanında alışmıştık.

(Biz: İçki içen alkoliktir ama Akp'ye oy veriyorsa alkolik değildir)

Şimdi insanların aklı karışacak şu filmde şu kitap Veya şu şiirde sigara içiliyor şimdi bu bize yasak mu değil mi gibilerinden...

Kimsenin aklı karışmasın boşuna :KK53:

Keşke şey deseydi ya:

'Sigara içmek yasaktır ama Akp'ye oy veriyorsa yasak değildir. '

Malum bu tarz Önermelere içki beyanında alışmıştık.

(Biz: İçki içen alkoliktir ama Akp'ye oy veriyorsa alkolik değildir)

Şimdi insanların aklı karışacak şu filmde şu kitap Veya şu şiirde sigara içiliyor şimdi bu bize yasak mu değil mi gibilerinden...

Kimsenin aklı karışmasın boşuna :KK53:
:KK48::KK48::KK48:

X