• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Covid-19 ve Merak Edilen Her Şey 💭

Bir bilim insanı olarak ben de bu değerli bilgiler için ve arkadaşları aydınlatmak, soruları yanıtlamak için gösterdiğiniz çaba için teşekkürler ediyorum size 👏👏👏 Ve ben de bir soru ekleyerek bu zincirin bir halkası olayım, suphemden de kurtulayım istedim. Ben kronik idiyopatik ürtiker ve astım hastasıyım. Dün akşam Fixdual 5/10 içtim. Biliyorsunuz etkisi uzun bir ilaçtır ve bugün saat 13.00 gibi biontech aşımın ilk dozu yapıldı. Sonradan minicik bir şüphe oluştu içimde. Aşı ile ilgili bir etkileşimi olur mu daha açıkçası antikor oluşumuna (antihistaminik de içerdiği için) engel olur mu kısmen bile olsa diye. Cevap bekliyorum değerli hekim arkadaşimdan. 😊
 
Sevgili Otrera Otrera ; yine ben. Bugün 3 arkadaşım aradı dermatolog dostumdan randevu alabilmek için, hiçbir yerde randevu bulamıyorlarmış. Üçünün de gerekçesi aynı, Biontech sonrası zona geçiriyorlarmış. Bu bir tesadüf olabilir mi?
 
MERHABALAR! YENİ BİR BAŞLIKLA KARŞINIZDAYIM!

BUGÜNKÜ İLK BAŞLIĞIMIZ:

KRONİK ROMATİZMAL/OTOİMMÜN HASTALIĞI OLANLAR, ORGAN NAKİLLİLER, KANSER TEDAVİSİ GÖRENLER,KISACA İMMÜN SİSTEMİ MODÜLE EDEN İLAÇ KULLANAN İNSANLARIN COVID-19 İLE AŞILANMASI
:

1. Otoimmün ve inflamatuar hastalık dahil romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalığı olan kişiler, bir COVID-19 aşısı OLMALIDIR


ACR Kılavuzuna göre "Tüm romatizma hastaların COVID-19 aşısı olmalıdır" !!


-Otoimmün ve inflamatuar romatizmal hastalıkları olan kişiler, genel popülasyona kıyasla “ağır COVID-19 hastalığı” ve komplikasyonları için daha yüksek risk altındadırlar. Bu nedenle aşı yaptırıp korunmak çok önemlidir.
Hastalar için en büyük endişe , aşıların kendileri için güvenli olup olmadığıdır; çünkü bu hastalıkları olan ve immün sistemi modüle eden ilaç alan kişiler aşı için yapılan klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu durun bu tip çalışmalar için normaldir; çünkü bir aşının güvenli ve etkili olup olmadığı ilk önce genel bir popülasyonda belirlenmelidir. Fakat bu nedenle bu hasta popülasyonları için elimizde aşı ile ilgili veri yoktur.


ACR kılavuzu bu nedenle şöyle demektedir: “[romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalarında] mRNA COVID-19 aşısının güvenliği ve etkinliği hakkında elimizde doğrudan kanıt yoktur. Ama, aşının zararlarının COVID-19 aşısının beklenen yararlarından daha fazla olmasını beklemek için bir neden de yoktur. " (Ülkemizde kullanılan Sinovac aşısı için de aynısı söylenebilir.)!!


2.
COVID-19 aşısının etkinliği kullanılan immünmodüle edici ilaçlar nedeniyle biraz daha düşük olacaktır; ancak yine de sağlıklı insanlara göre daha az bile olsa ,yine de virüse karşı koruma elde edilmektedir.


Hastaların diğer aşı türlerine (grip veya zona aşısı gibi) nasıl tepki verdiği hakkında bildiklerimize dayanarak, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçları kullanan kişilerde COVID-19 aşılarının sağlıklı insanlarda olduğu kadar işe yaramayacağını düşünmek makuldür.

Ancak bu, COVID-19 aşısının bir işe yaramadığı anlamına gelmez- bu ilaçları almayan insanlara göre daha az işe yarayacağı anlamına gelir. Biraz daha az etkili olsa da sizi hastaneye yatacak kadar ağır bir COVID enfeksiyonu geçirmekten (veya daha kötüsünden) korumaya yardımcı olur.

3. Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarını bırakmasına gerek yoktur? :

Hidroksiklorokin (Plaquenil)

IVIG

Düşük doz glukokortikoidler (örn: prednizon, günlük doz <20 mg)

Sülfasalazin (Salazopyrin)

Leflunomide (Arava, Reumil)

Mikofenolat (CellCept)

Azatioprin (Imuran)

Siklofosfamid (Cytoxan, endoxan) (oral)

TNF biyolojikleri (ör: Cimzia, Enbrel, Humira, Remicade, Simponi, Amgevita)

IL-6 biyolojikleri (ör: Actemra)

IL-1 biyolojikleri (ör: Kineret, Ilaris)

IL-17 biyolojikleri (ör: Cosentyx, Taltz)

IL-23 biyolojik (ör: Skyrizi, Tremfya)

IL-12/23 biyolojik (örn: Stelara)

Belimumab (Benlysta)

Oral kalsinörin inhibitörleri (ör: siklosporin veya takrolimus)

YANİ YUKARIDA SAYDIĞIM İLAÇLARI KULLANIYORSANIZ,İLAÇLARINIZA DEVAM EDEREK AŞINIZI OLABİLİRSİNİZ! :)

Yüksek doz steroidler (günlük dozlar ≥ 20 mg) hakkında farklı görüşler vardır. Bazı doktorlar, ilaç zamanlamasında herhangi bir değişikliğe gerek olmadığı konusunda hemfikirken, diğerleri hastaların COVID-19 aşısı olmadan önce steroidleri daha düşük bir günlük doza (<20 mg) düşürmelerini önerebilir. Bu, aşının sizi mümkün olduğunca korumasını sağlamak içindir.

4.Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarının revize edilip-doktor tarafından düzenlenmesi gerekmektedir? :

Kılavuz, aşı almadan önce veya sonra dozları geçici olarak atlama konusunda çalışma grubunda orta düzeyde bir fikir birliği ile şu tavsiyelerde bulunmaktadır.

Bu tavsiyeler bu tip tedbirlerin vücudun bağışıklık tepkisini artırmada yardımcı olabileceği konusundaki bazı kanıtlara dayanmaktadır. Fakat, bunlar mutlak uyulması gereken tavsiyeler değildir. Doktorunuz, kişisel durumunuza bağlı olarak, özellikle de COVID-19 aşınızın zamanlaması ve planlanmasında zorluklar olduğunda, farklı bir öneride bulunabilir.


Metotreksat: Her aşı dozundan sonra 1 hafta süreyle dozu atlayın


Geçmiş araştırmalar , grip aşısını olduktan sonra geçici olarak metotreksat almayı bırakan romatoid artrit hastalarının, hastalık alevlenmelerinde büyük bir artış olmaksızın daha iyi bir yanıt verdiğini göstermiştir (bazı hastalar daha fazla alevlenme yaşamış olsa da).

JAK inhibitörleri (örn: Xeljanz, Olumiant, Rinvoq): Her aşı dozundan sonra 1 hafta atlayın
Kılavuz, hastaların her COVID-19 aşı dozundan sonra bir hafta boyunca günlük alınan JAK inhibtörlerini bırakmalarını önermektedir.

JAK inhibitörleri, bağışıklık sistemimizin virüslere nasıl tepki vereceğine dair önemli rol oynayan ve interferon adı verilen bağışıklık sistemi proteinlerinin aktivitesini azaltır. İnterferon, bağışıklık sistemi ordusunun kaptanı gibi tüm birliklere sinyal gönderir ve onlara ne zaman ve nerede konuşlanacaklarını söyler. İnterferon azaldığında bağışıklık sistemimizin tepkisi kaosa sürüklenebilir. COVID-19 aşısını aldıktan sonra JAK inhibtörlerine ara verirseniz, vücudunuzun koronavirüs gibi viral enfeksiyonları tanıyıp bunlarla savaşma şeklini zayıflatmazsınız.!!

Abatacept (Orencia), enjekte edilebilir form: Yalnızca ilk aşı dozundan bir hafta önce ve sonra atlayın. Bu ilacın enjekte edilebilir şekli haftalık olarak alınır. Bu sadece ilk aşı dozu için geçerlidir.

Abatacept, bağışıklık sisteminin eşleştiricisi olarak tanımladığı T hücrelerinin işlevini etkiler - tüm farklı bileşenlerin iletişim kurmasını ve birlikte çalışmasını sağlar. Koronavirüs yepyeni (veya yeni) olduğundan ve bağışıklık sistemlerimizin çoğu daha önce virüsle hiç karşılaşmadığından, aşının hemen öncesinde veya sonrasında T hücrelerinin çalışmasını etkilememek önemli olabilir.


Rituximab (Rituxan): COVID-19 aşısını sonraki infüzyondan yaklaşık 4 hafta önce yaptırın, sonraki infüzyonu ikinci aşı dozundan 2-4 hafta sonraya erteleyin – mümkünse.

Romatoid artrit, lupus ve vasküliti tedavi etmek için kullanılan bu biyolojik ajan, tipik olarak altı ayda bir uygulanan bir infüzyondur. Kanınızda ve dokularınızda dolaşan B hücrelerini imha eder ve bu da iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan, aşılara etkili bir bağışıklık sistemi tepkisi oluşturmak için bu B hücrelerine ihtiyaç vardır. COVID-19 aşısını bir sonraki rituximab dozunuza yaklaştırmak- B hücre düzeyleriniz daha yüksek olduğunda- vücudunuzun aşıya daha iyi yanıt vermesini sağlar.


Bu tür bir program, hastalık aktivitesi uzun bir süre ilaca ara vermeye uygun hastalara önerilir, bu nedenle tüm hastalar için tavsiye edilmeyebilir.

Siklofosfamid infüzyonu: İnfüzyon zamanı geldiğinde COVID-19 aşısı yapılır, bir hafta sonra siklofosfamid infüzyonu verilir

BU YAZDIKLARIMIN HİÇBİRİ TIBBİ TAVSİYE DEĞİLDİR,YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞINIZ!! 🙏

*** ekleme : aşı etkinliğinin azalacağı grupta : kanser için kemoterapinin aktif kullanımı, hematolojik maligniteler, hematopoietik kök hücre veya solid organ nakli, CD4 hücre sayısı <200 hücre/mikroL olan tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu, kombine primer immün yetmezlik bozukluğu ve immünosupresif ilaçların kullanımı yer alır.
Merhaba
Bildirim gelince okudum bende de sjogren sendromu var plaquenil kullanıyorum 1.doz aşımı oldum 2.doz yarın bende antikor düzeyi düşük mü oluyor şimdi anlayamadım
 
ben biontek oldum yeğenim ya bulaştığından ya üşüttüğünden nezle fakat geçen akşam burnum tıkandı resmen koku duyum gitti.aşının bana atlayan nezle vb ile birleşmesinden korkuyorum. bunu neden yazıyorum derseniz.daha covid-19 dünyaya gelmeden önce grip aşısı vurunuyordum belli seneye kadar sonra aşı beni kaptığım gripten daha hasta etmeye hatta çocuklardaki rota virüsü gibi hastalıklara kardı.o yüzden aşıyı bırakmıştım. belki bende vardı böyle bir durum bilemiyorum.bilginiz olsun bu konuda bu hastalıkta grip tabanlı.
 
IgA nefropatisi de denen HSP hastalığı çocuklarda çok sık görülebilen bir hastalık maalesef. genellikle geçirilen ÜSYE 'lerden sonra tetikleniyor ancak immün sistemin tetiğini çeken şey nedir kesin olarak bilinemiyor çünkü sizin de dediğiniz gibi bir ilaç,aşı ,bir enfeksiyon, herhangi bir antijen sebep olabiliyor bu duruma. tetanoz gibi toksoid aşılar gebelerde bile güvenle kullanılıyor, inaktif aşılar da aynı şekilde. ancak 5'li karma aşının içinde oral polio yani çocuk felci aşısı da mevcut ki bu canlı aşıdır. hatta bu karma aşı bcg yani tbc aşısı ile birlikte yapılır, bcg aşısı da canlı aşıdır, ki antijenitesi en kuvvetli aşıdır. buna rağmen sorun olmadıysa,tahminimce covid aşısında da sorun olmayacaktır. ancak dediğim gibi sadece tahmin ediyorum. kesin bir şey söyleyemem :)

konunun ilk sayfasında bir fihrist hazırladım. sorular ve cevaplarının olduğun sayfaları linkledim. oraya bir göz atmanızı rica edeceğim. yine aklınıza takılan sorular olursa mutlaka yazın :))

hangi ilaçlar? benim de metpamid alerjim var,aşı olurken belirttim,15 dk yerine yarım saat bekledim aşı sonrası,bir sorun olmadı :))

Eki Görüntüle 2883733

sizlerden böyle dönüşler alınca çok mutlu oluyorum :)) dediğim gibi detaylı ilaç listesi paylaşmamın nedeni sitede kronik hastalığa sahip çok insanın olması. onlarca farklı ilaç var herkes kendi kullandığı ilacı merak ediyor haliyle. yazımın böyle işe yaradığını görmek çok hoşuma gidiyor,çok teşekkür ederim :)) ♥️

faz 3 çalışması demek ilacın insanlar üzerinde uygulanması demek . piyasaya sürülmeden önce yapılır. tamam ilk aşılar biraz hengameye geldi ancak faz 3 çalışmaları neredeyse tamamen tamamlandı. hatta şu anda faz 4 çalışmaları yapılıyor. yani özel popülasyonlar üzerinde olan etkileri inceleniyor,yan etkiler raporlanıyor. dünyanın neresine gidersen git faz 4 çalışması ürün piyasaya çıktıktan sonra yapılır. çünkü tanımı budur. ama maalesef senin de dediğin gibi bilgi eksikliğinden dolayı ''bizim üzerimizde deniyorlaaaar'' gibi düşünceler ortaya çıkıyor...
Ben gidip tahlilerimi yaptıracam canım yumurta ve kahvede içemiyorum çok kötü oluyor um bari bundan sonra ona göre ilaç kullanırım daha ömrümde korkudan bir aferin kullanmamışim :KK43: sizce tahlilerde neye alerjim var yok direk çıkar mı
 
Otrera Otrera canım ne yazdın ben orayı kaçırmışım, yazdığın şeye beni eklermisin lütfen okumak istiyorum🌹

Teşekkür ederim canım, yani bu doz aşı için fazla diyorsun dimi sen? Ozmn ben aşı olayım sonra tedeviye başlayayım, 4 yıldır gebelik olmuyor zaten sebebi yeni bulundu, doktorla ayrıntılı görüşeyim bu konuyu, ama sizler iyiki varsınız ön bilgiler insanlar için çok yararlı,
Mesala ben vücudumda katil hücreler var mı yok mu testini burdaki arkadaşlar yaptır dedi ve yaptım yoksa doktorlar önermedi, doktora bu testi yaptım diyince oo baya yüksek çıkmış bundan gebelik olmuyor olasılığı çok büyük başka sorun yok diyor, eee ozmn e be doktor sen neden istemedin bu testi benden.
Demek istediğim iyiki kk kadınlarımız var🙏🌹

Tuz, yağ ve şekere dikkat edecem canım teşekkür ederim 🌹

Teşekkür ederim canım dikkat edecem🌹 3 hafta prednol mu kullandınız?
evet
 
Siz de mi ilim insanısınız.?

Eğer öyleyse mutlaka bilginizden istifade etmek isteriz.

Zira ben öğretmenim ve tek bir ilim insanını bile yetistirmek büyük zaman alıcı, zor , zahmetli ve pahalı bir işlemdir, bunu iyi bilirim. Yetiştirdim çünkü.


Eğer bu yollardan geçtiyseniz bütün samimiyetimle ilminizden istifade etmek istiyorum.

Aksi halde zaman harcamayın.

Bizler gerizekalı değiliz. Kendimizin uzman olduğu konularda niye avuç dolusu para dökerek, zaman ve emek harcayarak binbir zahmetle ilim insanı yetiştirmeye çalışalım.

Hayret.
Ben sadece Kaynak gösteren doktorları takıp edıyorum aşı dıye basbas bağıran drlar beni itiyor Prof dr Serhat fındık op dr bilgehan Bilge Prof dr Canan karatay dr Ümit aktaş biontech ile ilgili belgelı tweet zincirini okumanızı mutlaka onerırım
Op dr Mehmet Okan ozdemır dr bekır tok ayrıca asılarla nüfus planlama projesı tarıhcesı ıcın tarıh felsefecısı Erkan trukten yazar Said Ercan yazar Murat Özkan gibi daha sayamadıgım yararlandığım maddi çıkarları uğruna kendini satmayan gerçek dr ve araştırmacılar da var ıkı tarafı da dınledıgımde ışık yakan beyın fırtınası yaptıran taraf bu taraftı ve ben de bağışıklığımı guclendırmeyı sectım
 
Ben gidip tahlilerimi yaptıracam canım yumurta ve kahvede içemiyorum çok kötü oluyor um bari bundan sonra ona göre ilaç kullanırım daha ömrümde korkudan bir aferin kullanmamışim :KK43: sizce tahlilerde neye alerjim var yok direk çıkar mı
Alerjı testi yapıyorlar neye alerjınız olduğunu öğrenmek ıcın o da sızı yıpratabılır
 
Hanımefendi çıldırdınız mı kim istemez sonradan 3. kolu filan çıksın? Üstelik beleş!
Üçüncü kol mu :) DNA degısmesı RNA ile gen terapisi bunlar ası sıtelerının kendı kelıme grupları. Artı bir kola gerek yok ölmenız yahut sakat kalmanız veyahut kısır kalmanız nüfus azaltımı soykırım için yeterlidir..
 
şaka yaptığınızı düşünüyorum?

spike proteini virüsün hastalık oluşturduğu yapı molekülü. vücudun bunu tanıması gerekiyor virüsün hücre girişine engel olabilmesi için.

o yüzden bu molekül tanıtılıyor immün sistem hücrelerimize. kimsenin DNA'mıza genom enjekte ettiği yok.

DNA değiştirmek öyle kolay olsaydı SMA ,ALS gibi hastalıkların kodlandığı gen lokuslarına genetik materyaller entegre edilirdi ve hastalıktan kurtulurduk,öyle değil mi?

yapmayın Allah aşkına ya....
asılardakı vırusler proteinler dogal degıldır laboratuvar uretımı yani sentetiktir hem sonuçları henüz gorulmemıs faz çalışmaları tamamlanmamış bir şey neden ası olalım dünyanın cesıtlı ülkelerinde eylemler yapılıyor sadece ulkemızde favipiravir vs gıbı ılaclar sonradan kaldırılan ama covidli hastalara kullandırılan başka ülkelerde yasaklanan ılaclar ıle tedavı yapıldı smdı hala su ılac da bu ılac da tedavıde kullanılmayacak dıye hergun yenı haberler çıkıyor yarın su ası artık kullanılmayacak denmyecegını nereden bılıyoruz? Bi0entechin ulkemızde acıl kullanım onayı olmadığını bılıyor musunuz? Bıonteche turkıyeye maıl atabılırsınız CDC nin raporlarını ınceleyebılırsınız kalpte ıltıhap beyne pıhtı atması anaflaksi gibi sonuçları da var kendıme kysam bebegıme kyamam hem neden metal alerjısı olanlar otuz dk bekletılıyor asıdan sonra? Vücuduma neden metal enjekte ettırecegım? Araştırın lütfen ınsanlar yakında kendileri verici olacak. 5G baz ıstasyonları ile ılıskısını e orasını da bulmak sıze kalsın. Kımsenın sorumluluk almadığı bır belgeye ımza ıle asla kendımı rıske atamam..
 
Ben sadece Kaynak gösteren doktorları takıp edıyorum aşı dıye basbas bağıran drlar beni itiyor Prof dr Serhat fındık op dr bilgehan Bilge Prof dr Canan karatay dr Ümit aktaş biontech ile ilgili belgelı tweet zincirini okumanızı mutlaka onerırım
Op dr Mehmet Okan ozdemır dr bekır tok ayrıca asılarla nüfus planlama projesı tarıhcesı ıcın tarıh felsefecısı Erkan trukten yazar Said Ercan yazar Murat Özkan gibi daha sayamadıgım yararlandığım maddi çıkarları uğruna kendini satmayan gerçek dr ve araştırmacılar da var ıkı tarafı da dınledıgımde ışık yakan beyın fırtınası yaptıran taraf bu taraftı ve ben de bağışıklığımı guclendırmeyı sectım

asılardakı vırusler proteinler dogal degıldır laboratuvar uretımı yani sentetiktir hem sonuçları henüz gorulmemıs faz çalışmaları tamamlanmamış bir şey neden ası olalım dünyanın cesıtlı ülkelerinde eylemler yapılıyor sadece ulkemızde favipiravir vs gıbı ılaclar sonradan kaldırılan ama covidli hastalara kullandırılan başka ülkelerde yasaklanan ılaclar ıle tedavı yapıldı smdı hala su ılac da bu ılac da tedavıde kullanılmayacak dıye hergun yenı haberler çıkıyor yarın su ası artık kullanılmayacak denmyecegını nereden bılıyoruz? Bi0entechin ulkemızde acıl kullanım onayı olmadığını bılıyor musunuz? Bıonteche turkıyeye maıl atabılırsınız CDC nin raporlarını ınceleyebılırsınız kalpte ıltıhap beyne pıhtı atması anaflaksi gibi sonuçları da var kendıme kysam bebegıme kyamam hem neden metal alerjısı olanlar otuz dk bekletılıyor asıdan sonra? Vücuduma neden metal enjekte ettırecegım? Araştırın lütfen ınsanlar yakında kendileri verici olacak. 5G baz ıstasyonları ile ılıskısını e orasını da bulmak sıze kalsın. Kımsenın sorumluluk almadığı bır belgeye ımza ıle asla kendımı rıske atamam..

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Yazılarınızdan anladığım kadarıyla tıp, eczacılık, uluslararası ilişkiler, siber güvenlik ve istihbarat, kimya, metalurji, biyoloji ve idrak edemediğim diğer bilim dallarında doktora seviyesinde multidisipliner eğitim almışsınız.

Otrera Otrera 'nın basit bir tıp doktoru olduğunu biliyorsunuz değil mi? Hani minimum 6 sene okunanından?
 
Bir bilim insanı olarak ben de bu değerli bilgiler için ve arkadaşları aydınlatmak, soruları yanıtlamak için gösterdiğiniz çaba için teşekkürler ediyorum size 👏👏👏 Ve ben de bir soru ekleyerek bu zincirin bir halkası olayım, suphemden de kurtulayım istedim. Ben kronik idiyopatik ürtiker ve astım hastasıyım. Dün akşam Fixdual 5/10 içtim. Biliyorsunuz etkisi uzun bir ilaçtır ve bugün saat 13.00 gibi biontech aşımın ilk dozu yapıldı. Sonradan minicik bir şüphe oluştu içimde. Aşı ile ilgili bir etkileşimi olur mu daha açıkçası antikor oluşumuna (antihistaminik de içerdiği için) engel olur mu kısmen bile olsa diye. Cevap bekliyorum değerli hekim arkadaşimdan. 😊
Sevgili Otrera ben de cevap bekliyorum mümkünse
 
Back