Çok oruç tutmayan biriyle ilerde sorun yaşar mıyım?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kızım ben intihar ediyorum şu an, gülerek ayrılmak istedim aranızdan. Şeker hastası bir anayım ben, sütlaçla veda ediyorum size, hiç biriniz anlamadınız bee yazıklar olsunnnn :KK14:
Seker hastasi anadan selam olsun o zaman sana 🤓 aylar sonra aksam gullac yedim ben de 🥲

Komik misiniz siz yav 😂😂😂 yiyin yedirin, benim gibi diyettekileri de dusunun ama anzbakns
Diyet spor ve sağlıklı yaşamla 12 kilo aldım woman, hepsini bıraktım valla.
Sağlıksız yaşarken daha sağlıklıydım, bizim neslin bedenini yeni jenerasyonun oyunları bozuyor.
Patso yiyerek büyüyünce geçiniz diyet işini.

Engellemese bile cocuk yonunden ve tek sahur yapma yönünden üzücü değil mi :/
kardeşim evli ve orucunu tutar
ama başka bir ibadeti yok aslında şimdi düşününce :D

neyse, eş ailesinden hiç kimse oruç tutmuyor --benim ailemde herkes tutar, ben hariç. benim kronik hastlıklarım var bugün de dahil olmak üzere hastanedeyim 10+ senedir tutmuyorum.

eşi hiçbir zaman tutmadı, camiye de herhalde hayatında gitmemiştir
nasıl namaz kılınıyor onu okulda öğrettilerse öğrenmiş olabilir, yoksa bilmiyordur. yani eniştemin hayatında dini uygulamalar, aileden de yok kendisinin de tercihi değil. fakat işte anadolu muhafazakarlığı el öpmedir bayram ziyaretidir kurbandır bunlar var. mesela bir kız kaçsa aboooov namussuz'dur filan öyle bir aile işte.

çocukları annemi, babamı vs. namaz kılarken gördükleri için namazı çok küçükten beri biliyorlar, ama henüz kılacak yaşta değiller. namaz abdest öğrenirler, (yaparlar mı bilinmez) bu devirde çocuklar orucu zaten biliyorlar, çünkü Ramazan malum okulda TV'de vs. sürekli geçiyor, öğretmemek için çabalaman lazım, ileride ne olur bilemem. büyük (6 yaş) kendi istediği için tekne orucu tutuyor. fakat mesela Kuran kursuna gitme konusunda kız kardeşim kendisi de gitmedi --> bizde o hariç herkes kuran bilir okur. o kendi tercihiyle öğrenmedi. yani aslında ailenin en light müslümanı oydu ailede büyürken başörtüsüne filan karşıydı hatta, tepkiliydi. belki o yüzden sorun etmem demiştir. etmedi de. 5 vakit namazlı, tesettürlü filan düzeyinde olsa mesela uyumsuzluklar epey büyük olabilirdi. öyle olsa muhtemelen evlenmezlerdi zaten.

şimdi,
bu kız eşinin hiç ibadet etmediğini bilerek evlendi
eşi alkol vs. alan bir insan -düzenli içer, evde de içer.

dünya görüşü, siyasi duruş vs. olarak uyumlular da zaten o yüzden sorun etmedi. bildiğim bir sürtüşmeleri yok. ufaklık evde kendi kendine namaz kılıp kardeşine gösteriyor bak böyle yapacaksın diye, eniştem eğleniyor hallerine, zira dinle bir alıp veremediği yok sadece kendisinin gündelik pratiği değil. o da başörtülü, alkolü filan sorun edecek bir eş istemezdi (ailesi de) ama oruç tutuyor diye karışmaz. bu kıstaslar herkes için aynı değil tabi.

sahur yapmıyor ki--siz çalışıyor musunuz bilmiyorum da sabah 7 olmadan kalkıp 2 çocuğu kaldırıp hazırlayıp 8de işbaşı yapan birisi bir de gece 3te kalkıp sahur yapmaz, zaten mantıklı değil. eve geliyor bu kız, çocuklarla eşiyle hep birlikte saat 6 olmadan (küçük şehir avantajı) çocukları kocasını doyuruyor, sonra kendisi yiyor (ramazan olmasa da birlikte yemek yiyen bir aile değiller) varsa koştur koştur çocukların ödevini yaptırıp, çocukları 20.00'de yatırmaya çalışıyor 21de anca uyurlar, sonra kendisi evde 1 işi mesela çamaşırı vs. halleder, mutfağı toplar, beslenmeleri hazırlar, yer yatar. yatana kadar olur geceyarısı. çocuklar illa gece uyandıkları için zaten o arada suyunu içer yoksa sabah zaten anca kalkıyor bir de sahur yapamaz. ilerideki ramazanlar iyice kışa gelecek o zaman zaten gece kısa olacak oruç erken açılacak hiç gerek kalmaz diye düşünüyorum. sahur bence 8-5 çalışan çocuklu, ymeği kendi hazırlyacak vs. insan için büyük bir lüks. bilmiyorum siz evlenince nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz da evlerin işyerine 10 dk mesafede olduğu minicik anadolu şehrinde evli kadın hayatı bu.

fakaaaaat
gelelim benim bakış açıma göre esas can alıcı olan kısma (ben dindar değilim bu arada ama dini/itikadi bazı ilkelerim ve yine dünya görüşümle ve aileyle ilgili bazı temel prensiplerim var).

şimdi.
bu kadın mutfağı toplarken tek topluyor, çamaşır yıkarken tek yıkıyor, ütüyü tek başına yapıyor, beslenmeleri tek başına hazırlıyor, evi tek başına temizliyor da tek sorun tek başına sahur yapmak mı? valla bunları takmıyorsa (ki o takmıyor, ben olsam takarım) e tek sahuru (zaten sahur yapmıyor da yapacak olsaydı da) neden taksın? etrafımdaki oruç tutan kadınların çoook büyük kısmı da tüm bu işleri tek yapıyor valla o yüzden eşleri oruç tutmasa da tek sahur yapsalar bence onu da dert etmezlerdi. işin komik yani kendisi tutmadığı halde eşine sahur hazırlayan kadın çok vardır (mesela regl'ken) ama tersini yapan adam bir elin parmaklarını geçmez bu topraklarda.

benim aile evimde kimse tek sahur yapmaz. ben oruç tutmamama rağmen kalkar hazırlamaya toplamaya yardım eder, ailemle birlikte sahur yaparım -az sonra yine yapacam. fakat benim annem ev hanımı sahuru yapıp namazı kılıp 10-11e kadar uyuyabilir. ben evden çalışıyorum oruç tutsam da ben de yatabilirdim sorun olmazdı. yoksa yemekleri kadınlar hazırlayınca mutfağı kadınlar toplayınca erkeklere hava hoş yani...esas mesele bence bu hayatı paylaşıyor musun. paylaşmıyorsan sahuru paylaşsan ne olur emin değilim....

ha siz ev hanımı olacaksanız mükellef sahurlar hazırlyacaksanız eşiniz uyanmayacaksa üzülecekseniz.şimdi o kısma geleyim.
ben oruç tutuyor olsam (dini çok şeyi yapıyor olsam yani) mesela hayatımı dine göre düzenlesem -mesela sürekli gusül almak, abdestli kalmak, 5 vakit namaza göre günü planlamak gibi ilkelerim olsa (yok) bu ilkelerle yaşayan birisi olsun isterim hayatımda. neden? çünkü İslamda herşeyin kuralı var.

heeer şeyin. eve girerken eşikten önce hangi ayağını atacaksın onun kuralı var.
bir kere mesela kredi çekip ev alacak mısınız? (sahur senede 1 ay ramazanda şekerim, ki onu yapmasan da oruç olur) ama faizdir, 5 vakit namazdır (mesela AVMye gittin mescit arayacak mısın? evden abdestsiz çıkmamak için sabah seksi yapmayıp illa gece sevişip gusledip uyuyacak mısın?) gibi gibi "evli" 2 insanın cinsel hayatı ve bütçesi gibi bence çooook daha hayati konular var. bunlarda eş olarak fikirlerimiz uymuyorsa bence sıkıntı. ben uyum isterim. uymadığım birine kendi gerçeğimi tabi ki dayatamam.

ha yok
"bende oruçtan başka ibadet zaten tınne, fıkıh mıkıh da bilmiyorum, müstehapla vacibi ayır desen 3er örnek veremem mesela, dini öyle çok tartıp biçip bir yere varmışlığım yok, orucu seviyorum işte ramazan ritüel filan hem yapabildiğim ibadeti de neden yapmayayım, onu bari yapıyoruz işte" diyorsanız o zaman sorun çıkmama olasılığı var (yukarıdaki örnekteki gibi).

Anesteziden yeni ayıldım, bu kafayla bu kadar.

Anlamışşşşşş, :KK28:
Ergen fobim var benim, bir an çok korktum😂😂😂😂
İltifat olarak almayı tercih ettim bu yorumu, hani görerek söyleseydin yeme de yanında yat kıvamında olacaktı da neyse.
Şimdi gece gece ergenusu hakaret olarak alamam ya leziz bir yemekti valla😂

Kızım ben intihar ediyorum şu an, gülerek ayrılmak istedim aranızdan. Şeker hastası bir anayım ben, sütlaçla veda ediyorum size, hiç biriniz anlamadınız bee yazıklar olsunnnn :KK14:
Aman ben de ruh ve sinir hastasıyım kk ya girmişim işte, ne fark eder.
Kazık mı çakıcaz yemeyen de ölüyor boşverr😂
Ağzının tadıyla gidersin bir şey olmaz.
Evde varsa bi kekik suyu seyreltip içiniz ya da sirkeli su üstüne, dert mi yahu emeeenn.

Daha önce dini ve siyasi konularda aynı fikirde olmadığım bir sevgilim olmuştu. Birbirimizi bu konularda hiç incitmedik, sınırları ihlal etmedik ama ilişki benim açımdan bir yerde tıkandı. Arkadaş olsa sorun olmaz ama eş insanın diğer yarısı. Temel konularda aynı olmayınca çok sorun oluyor. Ben de entelektüel açıdan çok beğensem de eski sevgilimden bu sebeplerden dolayı ayrıldım ve birkaç yıl sonra eşimle tanıştım. Şimdi dünya varmış diyorum.

Aman ben de ruh ve sinir hastasıyım kk ya girmişim işte, ne fark eder.
Kazık mı çakıcaz yemeye de ölüyor boşverr😂
Ağzının tadıyla gidersin bir şey olmaz.
Evde varsa bi kekik suyu seyreltip içiniz ya da sirkeli su üstüne, dert mi yahu emeeenn.
İşte böyle kararlı insan olacaksın😂😂😂
Önce ye, ağzının tadıyla öl diyeceksin,
Sonra ölmeyeyim diye tarif vereceksin😂😂😂

Ben tutmuyorum tansiyonum düşüyor ve başım dönüyor uzun süre aç kalamıyorum. eşim tutardı önceden şimdi o da 2 senedir tutmuyor onu da kendime benzettim bıraktı tutmadı 🥲
Evet evde o ramazan geldi havası hiç olmuyor muhtemelen çocuğumuz da bilmeyecek ben çocukken yaşadım en azından o heyecanı farklı gelirdi aile büyükleri babanne dede hepsi tutardı ezan okunmasını beklerdik dua edilirdi bunların hepsi farklı ve heyecanlı gelirdi şimdi hiçbiri yok çocuğum açısından düşünüyorum böyle

Ya ben hep konu bu tür şeylere gelene kadar bin tane şey var derdim ama hayatımdaki insan basit sebeplerle bazen oruç tutmuyor. Ben ise cok kötü halde bile olsam mutlaka tutan biriyim. Ama ibadet zaten Allaha yapılır, bize insanlık lazım bunun bilincindeyim. Ama ben ilerde mesela tek sahur yapmak istemiyorum ya da cocugum da bu hassasiyetle yetişsin istiyorum. Sevgilim hic tutmayan birisi değil ama benim kadar da önem vermiyor. Bu konuda içime sinmiyor hiç. Mesela 5 vakit namazlı olmak isterim ilerde diyorum. Çok zor gözüyle bakıyor. Çok fazla hassas değil yani. Sorun yaşar mıyım ya ama her zaman da böyle gönlüme hitap eden birisi de çıkmıyor :/
Çocuk anne baba yansımasi olur yani ilerde nasil aile kurmak istiyorsan öyle birini seç değiştirmeye çalışacağın kişi ile mutlu olamazsın

Yok, hiç değil az bile günün anlam ve önemi hatrına;)
Sorun olur mu diye düşünmek, irdelemektir.
Ne hadle, hangi cüretle!
Yanına cemaat arıyor, koca değil.
Bunu istemek hakkı ilerde nasıl hayatım olur diye sorgulamakta hakkı nasil doven söven adamlarla evlenmemek tercih ise bu onun istediği anladığım kadarı ile kendini dine tesvik edecek birisi olsun istiyor yanında kimsenin dinini sorgulamamis ki istediğim farklı bir hayat bu arkadas bana bu hayatı verebilir mi diyor bende bekarken takılırdım bu konulara

İnsan değerlendirmek; bir kişiye hal hareket, düşünce tarzıyla doğru yanlış demektir. Ben kimse için bunu yapmıyorum. Önem vermediğiniz/vermediğim bir konuda ben de sizin gibi direkt es geçebilirim. Fakat bunlar da hayatın gerçekleri. Günün sonunda her kuşun kendi türüyle uçması gerektiğine inanıyorum
Burada dini konu açmak yasak, konu kapanır muhtemelen.Sizin sorunuz ibadet özelinde olmamalı. Düşünmek, değer vermek, beraber zaman geçirmek, güzelliği de tatsızlığı da paylaşabilmek ... bunlar da önemli. Ayrıca inanç sadece oruç ve namazla olmuyor değil mi başka şartlar da var. Evleneceğiniz kişi bunlardan fazlasını isterse siz de onları yerine getirebilecek misiniz? Evet hayat görüşünüz değerleriniz ve inancınız doğrultusunda eş seçmek istemekte haklısınız ama biraz da esnek olmalısınız. Saygı empati hoşgörü olmayacaksa inanç sayılmıyor bana göre.

Biz kuş değiliz yalnız, içgüdüyle hareket etmiyoruz. Yaşadıklarımızın, okuduklarımızın, öğrendiklerimizin neticesinde düşüncelerimiz fikirlerimiz hayata bakış açımız değişebiliyor. Sen şöylesin ve öyle kalmak zorundasın denemez kimseye. Çocuğumuza da yaşı erene kadar öğretiriz eğitiriz ama akılları ermeye başlayınca bizden farklı düşünebilirler ve buna saygı göstermek gerek.

Ahhaaha çok enteresansınız doğrusu. Size başka bir örnek de vereyim o zaman; çevremde gördüğüm bir çift var. Erkek daha muhafazakar bir ailede yetişmiş kendisi de o şekilde yaşamaya çalışan birisi orucunu vs tutuyor. Evlilik yaptığı kadın da tam tersi buna çok önem veren biri değil hiçbir ibadet vs yapmaz. Gel gelelim ki bunlar evlendiler ve adam da tutmamaya başladı çok ufak şeyleri bahane ederek. Çünkü bu artık onun gözünde daha normal bir şeydi. Yani bazen o ki üzüm üzüme baka baka da kararır ya, ya öteki ya beriki huyundan suyundan alıyor karşısındaki insanın ister istemez. Ben asla değişirim değişmem ya da o değişir değişmez gibi cümleler kurmuyorum ama bu tür şeyler de olabiliyor yani. Buna mahal vermemek adına kendi kendime düşündüm bi. Buraya da sormak istedim.
Aşırı önyargılı bir insansınız öncelikle, siz hayat arkadaşı değil de size eşlik edecek bir robot istiyorsunuz hayatınızda. Eşim inançlı biri değildir ama ben çocukluğumdam bu yana oruç tutan bir insanım. Çok dindar ve hassas değilim ama orucumu tutuyorum, 15 senelik evliyim ve eşimle asla sorun olmadı bu aramızda. Çocuklar da sizden göreceğini yapacak diye bir kaide yok, ben tek başıma kalkıp sahur yapıyorum ve çocuklarıma asla bu konuda baskı yapmıyorum, neyi yaşamak istiyorlarsa onu yaşayacaklar. Geçen gün 12 yaşındaki oğlum anne ben oruç tutmak istiyorum dedi ve tuttu, yani içinden gelmesi gerekiyor insanın.

Bunu istemek hakkı ilerde nasıl hayatım olur diye sorgulamakta hakkı nasil doven söven adamlarla evlenmemek tercih ise bu onun istediği anladığım kadarı ile kendini dine tesvik edecek birisi olsun istiyor yanında kimsenin dinini sorgulamamis ki istediğim farklı bir hayat bu arkadas bana bu hayatı verebilir mi diyor bende bekarken takılırdım bu konulara
Karakter ile karşılaştırdığınız şey denk mi, bunu sorarım size.
İnsan, inanç hassasiyetini kolektif bilinç ile yapmaz, aksine en dokunulmaz yerdir orası.
Teşvikle, ittirme ya da örnekle de olacak iş değil.
Bizim zaten bu konuda toplum olarak bayağı yanlışımız var, yaptın mı yaptın e ne yaptın anlat hadi, yok.
Eylem var içerik yok niye, yapmış olmak için yapmaktan ötürü.
Konudaki beyefendinin tuttuğu 5 gün belki başkasının 5 ramazasına eşit, kim biliyor bunu, sadece Allah.
O zaman onun işine karışmayacağız, bu kadar:)

Ya ben hep konu bu tür şeylere gelene kadar bin tane şey var derdim ama hayatımdaki insan basit sebeplerle bazen oruç tutmuyor. Ben ise cok kötü halde bile olsam mutlaka tutan biriyim. Ama ibadet zaten Allaha yapılır, bize insanlık lazım bunun bilincindeyim. Ama ben ilerde mesela tek sahur yapmak istemiyorum ya da cocugum da bu hassasiyetle yetişsin istiyorum. Sevgilim hic tutmayan birisi değil ama benim kadar da önem vermiyor. Bu konuda içime sinmiyor hiç. Mesela 5 vakit namazlı olmak isterim ilerde diyorum. Çok zor gözüyle bakıyor. Çok fazla hassas değil yani. Sorun yaşar mıyım ya ama her zaman da böyle gönlüme hitap eden birisi de çıkmıyor :/
Dini bakış açısı, hayattan beklentilerin aynı olması çok önemli ilerde mutlaka sorun yaşarsın. Benim de pek inancım yoktur en basitinden ilerde kimse için sahura kalkamam ya da kimsenin dini tebliğlerini duymak istemiyorum o yüzden en baştan rengimi belli ediyorum. Karşımdakinin de dini hassasiyeti varsa hislerim yoğunlaşmadan konuşmayı bitiriyorum yoksa ilerde kendisiyle ayrı, anasıyla danasıyla ayrı uğraşırım. Ama yinede kadının dindar olduğu ilişki erkeğin dindar olduğu ilişkiye göre daha sürdürülebilir.

Eskiden olsa vazgeç sorun yaşarsın derdim. Şimdiki ben diyorum ki Allah’la onun arası seni ilgilendirmiyor sen sana nasıl davrandığına bak. Oruç tutması onu iyi koca yapmayacak. İyi bir kul mu değil iyi bir koca/baba olur mu ona bak derim.

Engellemese bile cocuk yonunden ve tek sahur yapma yönünden üzücü değil mi :/
Çok abartı bir düşünce değil mi? Çocuğunuzla birlikte de sahur yapabilirsiniz. Siz ona diretmedikçe, o sizi engellemedikçe bir sorun teşkil etmez bu durum. İbadeti birbiriniz için değil Allah için yapıyorsunuz. Aynı evin içinde belki de şevk gelecek ve o da tutacak. Benim eşim sadece ramazanda oruç tutan biriyken ben kandillerde de tuttuğum için evlendikten sonra o da kandillerde tutmaya başladı ben onu zerre kadar zorlamadım tamamen kendisi istedi, benim tutmam onu teşvik etti. O sahur yapmadan iftarda yediği ile oruç tutuyor mesela ben de her zaman sahur yapmıyorum hurma süt ile tutuyorum ya da yaptığım zaman da karşıma bir dizi açıyorum sahurumu yapıyorum hiç de sorun olmadı. Allah nasip eder de çocuğumuz olursa evladım ile birlikte sahurumuzu yaparız, ben yapıyorum diye eşim de yapmak zorunda değil sonuçta herkesin kendi ibadetini yaşayış biçimi farklı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X