Internette okudum biraz, bu hastalığın tedavisi olmasa da hastalığın gidişatını yavaşlatan ilaçlar varmış. Vitamin ilaç vs takviyesi ile durumun kötüleşmesi yavaşlatılıyormuş.
Çok zor bir karar gerçekten. Ama bence korkunun ecele faydası yok. Bence durumu bilip hayatını ona göre planlaman, seni her iki ihtimalde de daha mutlu edebilir.
Şöyle düşünelim, en kötü ihtimalle hasta olabilirsin. Bu demektir ki 30-35ine kadar sağlıklı olacaksın, sonrasında kötüleşmeye başlayacaksın. 35ine gelip birden hastalık belirti gösterse, 'önceden bilsem ona göre yaşardım, sağlıklı günlerimin tadını çıkarırdım' mı dersin, yoksa tüh deyip oturur musun. Yani bilmiyorum ya, dile kolay ama ben test yaptırmadan duramazdım.
%50 ihtimal diyorsun. Şu an da için içini yiyor. 35ine geldiğinde test yaptıracaksın diyelim, ve sağlıklı olduğunu öğreneceksin, o zaman ne olacak? Neden senelerce kafama takmışım, neden evlenmemişim çocuk yapmamışım demeyecek misin kendine?
Senin yerinde olsam psikolojik uzun bir terapiye başlar, önce bu durumu kabullenmeye çalışırdım. Yani hasta olabilme ihtimalimi. Eğer hasta isem bunu kabullenecek, kendimi ve hayatı hastalığa rağmen sevebilecek seviyeye gelmeye çalışırdım. Sonra da test yaptırırdım.
Kanser olup aids olup birsürü yaşayan insan var. Yarın hiçbirimizin ne olacağı belli değil ki. yani hastalıklara rağmen hayat var. kısa da olsa, zor da olsa, var.