Konuşma Problemleri çocuklarda geç konuşma nasıl anlaşılır?

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

dipsiz kuyu

Guru
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2014
2.339
5.042
358
39
Herkese merhaba. Benim 25 aylık bir oğlum var henüz tam anlamıyla konuşamıyor yani iki kelimelik cümleler kurması gerekiyor ama kuramıyor. Anne, baba, sıcak, acı, bu, hayır, gibi kelimeleri söylüyor. Genellikle hep işaretle istediği şeyi gösteriyor. Bizi anlamasında algılamasında sorun yok bir defada ne desek anlıyo her dediğimizi yapıyor ama bu konuşamamasını eşim çok kafasına takmış durumda çünkü iş yerinden arkadaşlarının çocuklarıyla kıyaslıyo sürekli ve her akşam evde aynı muhabbet dönüyor "bizim oğlan neden böyle bir sorunumu var". Aranızda benimle aynı sorunu yaşayan varmı var ise önce nereye götürmeliyim oğlumu pedagogamı gitmeliyiz yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

cnm eltimin iki oğlundada konuşma güçlüğü var ve biri sizinkinden biraz büyük anladığım kadarıyla yüklemli cümle kurması gerekiyor tabi sizinkini ayında mı oluyor onu tam bilemiyorum ,bilen arkadaşlar yönlendirir....

Herkese merhaba. Benim 25 aylık bir oğlum var henüz tam anlamıyla konuşamıyor yani iki kelimelik cümleler kurması gerekiyor ama kuramıyor. Anne, baba, sıcak, acı, bu, hayır, gibi kelimeleri söylüyor. Genellikle hep işaretle istediği şeyi gösteriyor. Bizi anlamasında algılamasında sorun yok bir defada ne desek anlıyo her dediğimizi yapıyor ama bu konuşamamasını eşim çok kafasına takmış durumda çünkü iş yerinden arkadaşlarının çocuklarıyla kıyaslıyo sürekli ve her akşam evde aynı muhabbet dönüyor "bizim oğlan neden böyle bir sorunumu var". Aranızda benimle aynı sorunu yaşayan varmı var ise önce nereye götürmeliyim oğlumu pedagogamı gitmeliyiz yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Bence üzülmesin her çocuk farklıdır. mesela ben 4 yasında konuşmuşum :)) annem hep der kucukken konusmzdın şimdi de hiç susmuyorsun dıye :) Allaha şükür de hiçbir problemim yok gayet guzel konuşuyorm. Bu arada eltimin oğlu da 2 yaşını 4 ay gecmişti ozaman konusmaya basladı. Dert etmeyin yani konusur yakında

konuşur daha neden bu kadar acele ediyorsunuz ki?bi konuşur bu seferde susturamazsınız.

Kelimeleri söylüyormus.Bazi cocuklar tembellikten yapiyorlar bunu.yukaridaki arkadasin da dedigi gibi isaretle gösterdigi seyleri vermeyip konusmaya yönlendirin.
ayrica her cocuk bir degil ki kimi erken konusur, yürür, tuvalet egitimini tamamlar.kimi de gec.bence simdiden caninizi sikmayin.Eger ters giden bir sey varsa zaten hissedersiniz.

eger yarim gün kres veya oyun grubuna gönderme imkaniniz varsa bunu deneyebilirsiniz.bir cok kisi cok yararinin oldugunu söylüyor.

konuşur daha neden bu kadar acele ediyorsunuz ki?bi konuşur bu seferde susturamazsınız.
Aslında ben acele etmiyorum ama eşim çok takıntılı sürekli çevresindeki arkadaşlarının çocuklarıyla kıyaslıyo eve gelip başımın etini yiyor ayrıca oğlum geç yürümüştü 18 aylıktı yürüdüğünde o zamanda sürekli başımın etini yiyordu

eger yarim gün kres veya oyun grubuna gönderme imkaniniz varsa bunu deneyebilirsiniz.bir cok kisi cok yararinin oldugunu söylüyor.
Ben çalışıyorum annemle kayınvalidem dönüşümlü olarak bakıyolar oğluma yazın kreşe tam gün olarak göndermek zorundayım kreşte çalışanlarada sordum onlarda dediğinizi söylediler kreşe başlayınca bülbül gibi konuşur dediler

öncelikle şunu söylemek istiyorum,geç konuşma konusunda şu denilenlere bakmayın lütfen:
geç konuşsun bişey olmaz sonra susturamayacaksın.
eltimin oğlu 5 yaşında konuştu,zehir gibi çocuk bişey olmaz.
komşumuzun oğlu da geç konuşmuş,şimdi susmuyor ...vsssss
öncelikle geç konuşma bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir.ama geç konuşma yanında başka belirtiler de vardır.mesela göz teması var mı,tekrarlayan hareketleri var mı,takıntıları var mı ,algısı nasıl,çevresine ilgisi nasıl,diğer çocuklarla iletişimi nasıl gibi gibi..
diğerlerinden sıkıntı yoksa,işaretlerle anlaşıldığı için kendini yormayıp,konuşmuyor demek olabilir.bir süre anlamayın,ısrarla sorun anlamıyorum ,söyle diyin.şayet başka sıkıntı yok ise kısa zamanda cümle geçişlerine başlayacaktır.
bunları yaşadım ordan biliyorum,aynı yaşlarda oğlum da bu durumdaydı,görüştüğüm pedagoglar aynı şeyleri söylemişti.

O aylarda benim oğlum da aynı idi.

Kelimeleri doğru yerde kullanıyor ise sorun yok demektir. Tek çocuk ise geç konuşur. Erkek çocukları heyecanlı ve o yüzden cümle kurmak onlar için teferruat tarzanca başlıyor lar.

Ben2 buçuk yaşında zaten ona kitap okurdum her aksam ama. Hece hece okumaya basladım. Ama sıkılgan bir ses tonu değil. Birde yaz tatilinde arkadaşım ve iki kızı aynı evde kaldık deniz e vs beraber diler hep tatil dönüşü3 yaşına yakın konuştu. Ve çok konuşuyor. Evde okulda herkesin lafı aynı bu çocuk nekadar çok konuşuyor.

Ben çalışıyorum annemle kayınvalidem dönüşümlü olarak bakıyolar oğluma yazın kreşe tam gün olarak göndermek zorundayım kreşte çalışanlarada sordum onlarda dediğinizi söylediler kreşe başlayınca bülbül gibi konuşur dediler
Ayrıca işaret ettiği şeyi vermeyin. Su_yu_mu ve_re_yim. Su su su diyin.

öncelikle şunu söylemek istiyorum,geç konuşma konusunda şu denilenlere bakmayın lütfen:
geç konuşsun bişey olmaz sonra susturamayacaksın.
eltimin oğlu 5 yaşında konuştu,zehir gibi çocuk bişey olmaz.
komşumuzun oğlu da geç konuşmuş,şimdi susmuyor ...vsssss
öncelikle geç konuşma bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir.ama geç konuşma yanında başka belirtiler de vardır.mesela göz teması var mı,tekrarlayan hareketleri var mı,takıntıları var mı ,algısı nasıl,çevresine ilgisi nasıl,diğer çocuklarla iletişimi nasıl gibi gibi..
diğerlerinden sıkıntı yoksa,işaretlerle anlaşıldığı için kendini yormayıp,konuşmuyor demek olabilir.bir süre anlamayın,ısrarla sorun anlamıyorum ,söyle diyin.şayet başka sıkıntı yok ise kısa zamanda cümle geçişlerine başlayacaktır.
bunları yaşadım ordan biliyorum,aynı yaşlarda oğlum da bu durumdaydı,görüştüğüm pedagoglar aynı şeyleri söylemişti.
Evet dediğiniz şeylerin hepsine dikkat ediyorum araştırmıştım bu dediklerinizi ve oğlumu sürekli takip ediyorum hiç bi sorunu yok hatta doktoru çok kurnaz bir çocuk bile demişti kendi yaşıtlarıyla oynamayı seviyo dediğimiz herşeyi ilk defasında anlıyo, algısı gayet iy, göz teması kuruyo bu tür durumlarda sıkıntımız yok çok şükür dediğiniz gibi kendini yormuyor tembelliğe vuruyo gibi geliyor banada

benim oğlum da 27 aylık aynı durumda. 1 yaşında ki çocuk kıvamında konuşuyor. 10 kelimesi ancak var.
üstelik kreşe gidiyor bir sürü çocuk arkadaşı var. ve hiç tv izlemiyor. çünkü konuşmayan çocuk için ilk bunları soruyorlar.
kreşte psikolog kontrol etti. komutları yapıyor mu diye??
misal mete hadi ayakkabılarını al gel demişler. koşa koşa alıp gelmiş ve giymiş. sonra hadi çıkar çiftle demişler. çıkarıp çiftleyip yerine koymuş.
cevap veremese de sürekli bişeyler sormuş psikolog. adın ne, şu ne renk, top nerde gibi. hep heyecanla bişeyler gevelemiş. yani cevap vermeye çalışmış ama konuşamadığı için anlamsız dedoodidi gibi şeyler demiş. psikolog mete anlıyor her şeyi hiçbir sorunu yok hatta çok zeki bir çocuk. sadece geç konuşan çocuklardan olacak demiş.
siz de bunları deneyin bakalım. 27 aylık 3 aydan beri kelimeler oluşmaya başladı. o da 10 kelime ancak var. harika, bakkal, al, kapı, anne, baba, mama, gel, kalk, bitti, gitti gibi.
bir de ali babanın çiftliği videosunu indirdik. orda misal ali babanın çiftliğinde inekleri var deyince mö diyor, tavukları deyince gıgıgak diyor :D kreşe bırakırken baba, anne ve çocuk 3 lüsü şeklinde bu şarkıyı söyleye söyleye gidip geliyoruz. şarkıyı da söylemeye çalışıyor kendince tavsiye ederim.

Evet dediğiniz şeylerin hepsine dikkat ediyorum araştırmıştım bu dediklerinizi ve oğlumu sürekli takip ediyorum hiç bi sorunu yok hatta doktoru çok kurnaz bir çocuk bile demişti kendi yaşıtlarıyla oynamayı seviyo dediğimiz herşeyi ilk defasında anlıyo, algısı gayet iy, göz teması kuruyo bu tür durumlarda sıkıntımız yok çok şükür dediğiniz gibi kendini yormuyor tembelliğe vuruyo gibi geliyor banada
o zaman oğlumdaki gibi demektir.işaretlerle o kadar güzel anlatıyordu ki,konuşmaya gerek duymadı..anlamadık,duymadık görmedik o işaretleri..önce sinirlendi ,inat etti,vazgeçti...sonra baktı olmuyor inadı kırıldı yavaş yavaş...ama sabırla ve asla kızmadan konuşun onunla..çömelerek konuşun,göz seviyesinde,gözlerine bakarak ve tane tane..
o da ya devamını getirecektir merak etmeyin....bir de yanında konuşamadı,hadi konuş falan asla demeyin.eşinizd eo potansiyeli gördüm de:)

merakla takip edeceğim konuyu bebeğim 7 aylık oldu ,kaynım geç konuşmuş ,oğullarıda geç konuşuyor,genetik te olabilir dendiği için bende de ister istemez merak uyandı....bu arada @ blue_ismyheart arkadaşa katılıyorum,otizm gibi ciddi sorunlar olmamasına sevindim.....kızkardeşim özel eğitim ve rehabilitasyonda öğretmen olarak çalıştığı için biraz fikrim var aslında...

benim canım oğlum 3 yaşını doldurduğu gün konuştu hemde sadece anne baba diyebiliyordu su bile diyemiyordu.halada çok konuşmayı sevmez ama arkadaşlarıynan şakır maşallah

Aslında ben acele etmiyorum ama eşim çok takıntılı sürekli çevresindeki arkadaşlarının çocuklarıyla kıyaslıyo eve gelip başımın etini yiyor ayrıca oğlum geç yürümüştü 18 aylıktı yürüdüğünde o zamanda sürekli başımın etini yiyordu

şuan 2 kelime ve 3 kelimeyi bir araya getirmesi gerek ama geç yapıyor bazı çocuklar ,evde kiminleyse her çocuğun her sorduğuna cevap vermeli,benim arkadaşımın çocuğu 4 yaşında hala konuşmuyor dr götürdü ve çocuk sürekli tv karşısna olduğu için çocuk dr kızmış ona ,ama siz mutlaka sorduğu her soruya cevap verin sürekli konuşun.çokta problem değil tek kelimeri söylüyor sonuçta

o zaman oğlumdaki gibi demektir.işaretlerle o kadar güzel anlatıyordu ki,konuşmaya gerek duymadı..anlamadık,duymadık görmedik o işaretleri..önce sinirlendi ,inat etti,vazgeçti...sonra baktı olmuyor inadı kırıldı yavaş yavaş...ama sabırla ve asla kızmadan konuşun onunla..çömelerek konuşun,göz seviyesinde,gözlerine bakarak ve tane tane..
o da ya devamını getirecektir merak etmeyin....bir de yanında konuşamadı,hadi konuş falan asla demeyin.eşinizd eo potansiyeli gördüm de:)
evet maalesef eşim sürekli olarak diyo bende kızıyorum söyleme diye ama biraz kalın kafalı :)

Back