• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

çocuklar nasıl bir psikolojinin içinde ? anneler farkında mıyız?

Hanımlar sakin olun, bugünler geçecek, benim iki kızım var, evde çok mutlular, evet bilgisayar ve TV biraz fazla ama napalim bugünlerde geçecek. Ben netten aktivite falan çıkarıp yaptırıyorum, evde saklambaç falan oynuyoruz.

Doktorumuz kızımda konuşma geriliği olduğunu söyledi.Evde etkinlikte bir yere kadar çocuk kalabalık istiyor arkadaş istiyor.kreş önerdi ama nasıl göndereyim şu zamanda korkuyorum 😔

Aşilar son aşamalarda artik ve marttan beri bu durumdayiz evet, yillarimiz bu şekilde geçmedi. Cocuklarin da cocuklugu gitmiş değil.

Evde de hayal gucunu calistirabilir. Ev etkinlikleri için bol bol malzeme, oyuncak alin, ben cocukken evin icerisinde cadir kurup kamp yapmayi cok severdim mesela, cocuksan hayal gucunun siniri yok. Evde bu ruh halindeyseniz cocukta hissediyordur halinizi.

Hem durum o kadar vahim değil. Parkta baska cocuklarla oynamasa bile disariya cikmak tamamen yasak değil. Yurumesi, koşmasi için yeşil alanlara goturebilirsiniz.
ev etkinliği ev hayal gücü demeyin artık bana lütfen geçen dönem yarı anasınıfı artı 1.sinif öğretmeni oldum neredeyse ..ve bunları artık çocuk istemiyor yaparken sıkılıyor ..gözü dışarda ...yeşil alanlara havalar bukadar sogumazken götürdük ama sık değil.nadir ..yetmiyor çocuklara ..söylediği şeyler beni çok üzüyor

Doktorumuz kızımda konuşma geriliği olduğunu söyledi.Evde etkinlikte bir yere kadar çocuk kalabalık istiyor arkadaş istiyor.kreş önerdi ama nasıl göndereyim şu zamanda korkuyorum 😔
kaç yaşında kızınız Allah şifa versin...o durumda kalabalık ve sosyallik şart doğrudur ama korona illeti ...kim bilir daha nekadar böyle devam.edecekler evde ...aşılar ise yaramazsa !

Hiç kimse bir yıl evden çıkmadı diye ölmez ama dışarıya çıkıp salgını yayarsak binlerce kişi daha ölecek. Ve bunlardan biri biz de olabiliriz Allah korusun evlatlarınız da olabilir. Salgının uzadığı her an sağlıkçıların virüs kapma riski de artıyor, onların da evlatları var kaç sağlıkçı öldü kaç çocuk anne babasız kaldı. Bu günler geçecek sabırlı ve umutlu olalım
dediklerinizin hepsinin bilincindeyim ....ama ortada çocukların bir senedir evde olduğu gerçeği var ...açık ceza evi gibi sanki ..arada az bı bahçe gibi biyere çıkıp geri dönmek koşa koşa ...şimdidesaat dorte kadar ...geçen sene okadar bile değildi..

kaç yaşında kızınız Allah şifa versin...o durumda kalabalık ve sosyallik şart doğrudur ama korona illeti ...kim bilir daha nekadar böyle devam.edecekler evde ...aşılar ise yaramazsa !
Önümüzdeki ay 3 yaşına girecek.doğudan geldik çevremiz yoktu pek.Eşimle elimizden geldiği kadar ilgileniyoruz ama yetmiyor.Tam çocuğu kreşe veririz dedim bu bela başladı bitmek bilmiyor 😫

Kesinlikle katılıyorum oğlum 1. Sınıf bu sene, tam sosyalleşip oyunlar oynayacakları dönemde bunlar oldu oğlum konuşmyı azalttı 1 aydır iştahı azaldı dışarı da çıksa ihtyacı olan şey akranları. Artık hiçbiyere gitmek istemiyo ztn. Canlı derslerden 5 dk dan sonra sıkılıyo haklı olarak. Hiç zorlamoyorum ben de. Üzülüyorum bi çocuğun dünyasına ne kdr aykırı bi başlarına eve hapsolmak naapalım Allah sağlık versin canları saolsun yeter ki
çok üzüldüm oglunuza , yawrum ya iştahı bile azalmış :( canım benim :(
çok heveslilerdi heleki 1 Ler...anasinifina da doyamadilqr 1e de :(

ev etkinliği ev hayal gücü demeyin artık bana lütfen geçen dönem yarı anasınıfı artı 1.sinif öğretmeni oldum neredeyse ..ve bunları artık çocuk istemiyor yaparken sıkılıyor ..gözü dışarda ...yeşil alanlara havalar bukadar sogumazken götürdük ama sık değil.nadir ..yetmiyor çocuklara ..söylediği şeyler beni çok üzüyor
Siz bu stresi korkuyu kaygiyi cocuklarin yaninda dile getirmeyin
Hatta tlfda bile yakinlarinizla bu kaygiyla konusmayin cocuklar diger odada bile olsa inanin duyuyorlar bizleri
Cocuklar evet sıkılıyor ama bu sadece size veya bana degil nerdeyse tüm dünya da böyle

Bu pandemi süreci bence şunu gösterdi, hayatın koşturmacası içinde insanların bi çoğu ailesiyle kaliteli vakit geçirme yetisini ciddi ciddi kaybetmiş. Evet kısıtlamaların verdiği bi bunalmışlık ve tahammülsüzlük var ama olay bunun ötesinde bence.

Genel gözlemim pandemi öncesi hayatta sabah çocuklar okula, evebenyler işe bi gidiyo gidiş o gidiş. Sonra bi daha taaa akşam yemeginde herkes bir araya geliyor. Sonra tekrar bi ayrılık, evebeynler televizyon karşısına yayılır çocuklar ise tabletlerinin ya da ödevlerinin başına. Taş çatlasa 1 saat çocuğun ödevine yardım edilir. Ama gerçekte kimsenin kimseyi gördüğü yok. Üstelik bu koşulları öyle kanıksamışız ki şimdi koşullar bizi birarada kalmaya zorlayınca iki saati verimli vakit geçirsek üçüncüde birbirimize tahammülümüz kalmıyor.

Ciddi bi hobi ve aktivite kültürü eksiğimiz varmış. Eğitici, ögretici ve keyifli vakit geçirmek özellikle de birlikte vakit geçirmek nedir bilmiyormusuz ya da unutmusuz ülkecek onu anladım.

Sonuç olarak kalemler boyalar boşa gitmesin, bazen kendi kendine bazen sizinle sonuna kadar kullansın o kalemleri.

Önlüğünü giymek istiyorsa giysin mesela arada, bi nevi okulculuk oynayın, yaş grubuna uygun bi şeyler ögretin oyun sırasında.

Kendi kendine keyif alabilecegi bi seyler bulun sonra, puzzle ya da maket yapabilir. Geçen youtube da cocuklara farklı müzik aletleri çalmayı ögreten bi kanal vardı kuzenlerimden birinin cocugu icin bakmıstık ama ismi aklımda degil. Öyle bi şey olabilir. Demek istediğim çocuğa kendi başına da eglenip ögreneceği bi aktivite arastırın. O onunla ilgilenirken siz kendinize ve bebege vakit ayırın. Ihtiyacı olan yerde devreye girin sadece. Bırakın zorlasın, çabalasın ama olduğu kadar bitirsin basit bi maketi, başarısını takdir edin sonra. Evin güzel bi köşesine koyun. Yenisini yapmak için azmi olsun.

Evet arkadaşlarıyla oynayamaz ama sizinle yürüyüp temiz hava alabilir mesela. Birlikte yürüyüşe çıkın. Annem sonbaharda renk renk yaprak toplamaya götürürdü beni o geldi aklıma, süsleme yapardık sonra onlarla. Tabi o çalışırdı ben okuldaydım ama haftasonlarını, mesai sonralarını pas geçmezdik hic. Yolda sürekli konuşurdu benimle. Ciddi ciddi sohbet ederdik nasıl hoşuma giderdi, 6-7 yaş civarındaydım herhalde.

Ki siz annesiniz, benden çok daha yaratıcı seyler bulabileceğinize eminim. Hazır hayatın koşturması azalmışken kötüsüne değil iyisine odaklanın. Çocukluğu gidiyor mu diye endiselenmeyin, aksine hazır evdeyken onunla cocuk olun iste. Eglenin, ögrenin, oynayın, anneliğin keyfine varın.
ben yedi senedir su dediklerinizi yapmaktan beynim sulandı zaten..hadi kendimi geçtim bubsurecte artık çocuk da istemiyor bişey ..müzik aleti de aldım inaniki elektroorg aldım notalwrinogrettim çalıyor ama nekadar beş dk sonra gozundisarda , arkadaşlarını sayikliyor ..şimdi uyudu . peki ya yarın:(

Siz bu stresi korkuyu kaygiyi cocuklarin yaninda dile getirmeyin
Hatta tlfda bile yakinlarinizla bu kaygiyla konusmayin cocuklar diger odada bile olsa inanin duyuyorlar bizleri
Cocuklar evet sıkılıyor ama bu sadece size veya bana degil nerdeyse tüm dünya da böyle
evet böyle tüm dünyada ..bende bu gerçek için , çocuklar için çok üzülüyorum yerlerinde olmak hiç istemezdim:( buarada onun yanında olumsuz konusmuyorum motive edici konuşuyorum aksine ...bütün arkadaslarin evde annecim biraz daha sabır aşı olucaz ondan sonra denize havuza sinemeya heryerde gieicez çok az kaldı diyorum hep.

Gelişim çağında kızım var, belki surda 2 sene sonra uzamicak. Belediyenin spor kompleksine gotururdum hafta sonları. Ders saatleri uyarsa hafta içi gotururdum. Ev ortamı bir mutet sonra basıyor ders ders olunca, insanın spor yapması da gelmiyor. En çok belediyenin spor kompleksini özledim.

Eğer çocuğunuzun ders programı müsaitse 13.00-16.00 arası muhakkak dışarı çıkarmaya çalışın. Parka gitmek zorunda değilsiniz. Hatta parkı görmeyeceği yollardan giderek, yürüyüş yapabileceğiniz alanlar seçin. Bir yeşillik varsa, en güzeli. Biraz mandalin, su ve sofra bezi alın yanınıza. Mümkünse bir oyuncak veya kitap. Böyle yarım saat bile çok kıymetli ve rahatlatıcı çocuk İçin. Enerjisini bir miktar atacaktır.

Havalar güzelken bile cocugu nadiren cikartirsaniz cocugun bunalmasi normal.
Benim etrafimdaki cocuklarin gozlerinin alti filan çökmedi, gayet mutlular, soguk havada bile anneleri sıkı giyindirip sık sık disari cikartiyor hala.

gelen oneriler guzel ve uygulamaya calismak lazim.

ama ben size su yonuyle katiliyorum,
cocugun kendi yasitlari ile sosyallesmesi ihtiyacini biz ebeveynler olarak karsilayamayiz.
bu bir ihtiyactir ve bu yaslar icin degil sadece hepimiz icin elzemdir.
ama durumlar da malum,
bence bilincinde olup cocugun yasi musaitse konusarak anlatmak gerekir.
Ya da imkanlar dahilinde cocugu sosyallestirmek, komsu cocugu olur, kuzen olur, onlemler alarak arada bir bulusturmak.

bebeklerden bahsedilmis, zaten belirli yas grubunun alti icin cocuk sadece anneye/babaya ihtiyac duyar,
evet o yas grubunda da degisik kisilerle iletisimde olmasi iyidir ama elzem degildir.
Ama 4 yasinda bir cocugun hic cocuk gormeden bir kac ay gecirmesi ile ayni sey degildir.

ben soyle dusunuyorum,
bunun bilincinde olursak ileride bu sorunlarin ustesinden gelmelerine yardimci olabiliriz.
yani bu donem bitip cocuklar okula donduklerinde sosyallesmede kendilerini ifade etmede zorluk yasayabilir ve o zorluklari yasadiklarinda eger biz bilincli isek onlara daha iyi yardimci olabiliriz.

ben yurtdisinda yasiyorum ve haberleri takip etmeye calisiyorum.
Degil cocuklar icin universite ogrencileri icin bile bu kaygilar paylasiliyor. Bu durum donemimizin problemi ve yok sayamayiz.

Kızım 8 yaşında, oğlum 27 aylık.
9dan 3e kadar online dersi var kızımın. Haliyle oğlumu da cıkaramıyorum artık. İyice kapandık eve. Yürüyüşe çıkarıyordum yasaktan önce 1 saatte olsa,kalabalığa karışmadan. Şu an onuda yapamıyoruz
Oğlum yemek yemeyi bıraktı kızım sıkıntıdan ha bire atıştırıyor. Sağlık yerinde olsun bugünlerde geçer diyebiliyordum ama .
Bu cehaletle zor tabi zira markette ben 0 pozitifim bana bulaşmıyor profesör açıkladı diyen malı gördükten sonra inancım kalmadı.

Acik havaya parka ormana cikarabilirsiniz buna engel yokki ben firsat buldukca cikariyorum cocugumu cikmayinca cok bunaliyor garipler üzülüyorum ve cikariyorum hava sogukta olsa nasil seviniyor :/

okullar Mart ayından beri kapalı şimdi yine kapandı ....parklara gidemiyorlar , sevdiği arkadaşlarıyla kuzenleriyle gorusemiyorlar ...ve bir çok oyun alanı etkinlik tiyatro v.s hiç biri yasayamiyorlar virüs yüzünden...hayatlarının en güzel zamanlarında ....okadar üzülüyorum ki 7 yaşındaki yawruma ...gece olunca uyu , sabah kalk geceye kadar aynı şeyler ..Mart ayından beri aynı şeyler...dört duvarlı odanın içinde...enerjisini atamamasi kurduğu hayaller camdan dışarıyı seyretmesi ....bu onlarda bir psikolojik alt yapı birakirmi? ilerisi için....hevesle alınmış kalemler boyalar önlükler :KK43: yine hepsi bir kenara koyuldu veya dört duvar arasında yine onlarla başbasa kaldılar...elbette ki böyle olması onların iyiliği için , hastanelerden iyidir elbette ama bitmiyor virüs nereye kadar daha ev hapsi yaşayacaklar...bugün inanılmaz bunaldım.bebek ayrı o ayrı eşim gelincr on dk markete gidip nefes almak istedim ..ama o gelemedi ,cunku yasak var ben giderken camdan bakiyordu üzgün üzgün...ne yaşıyorlar Allah'ım bu cocukar? anneler ne yapabilir onlar için? etkinlik resim gerçekten artık kesmiyor çocuk dışarı istiyor arkadaşlarıyla parkta oynamak neler neler...gözlerinin altının morardigini farkettim..içim.cız ediyor :KK43:
dışarı neden cıkarmıyorsunuz?
benim kizim 3 yasinda her gün çıkıyor dışarıya hala, hiç arkadaşla oynayamasa bile ben parkta kumun icine oturup onunla kumda oynadım
milletin acayip acayip bakacagi bir semtte oturmama ragmen saklambac oynadım hatta 2 3 cocuk daha geldi ayri ayri yerlere saklanip bir birinize cok yaklasmadan sizde saklanin dedim
scooterine ben bindim arabasina o bindi yokustan assagi kaya kaya indim onunla oyle 20 li yaslarda da degilim 35 yasinda yolu yarilamisim millet ruh sagligi bozuk heralde demistir sanirim beni scooterin ustunde gorunce umrumdamı hayır 😁
madem arkadaş yok madem hastalık var ben varım ozaman demek zorunda kaldım belki bir yasiti olmamisimdir ama eglendik.
disari cikmanizda sakinca yok sorun kalabalikta maskesiz dolasan insanlarin oldugi yerlerde
takin maskenizi cocuklarla cikin disari kolonyanizida yaniniza alip hic bisey yapamiyorsaniz yuruyun ama eve hapsetmeyin
bu sekilde kotu etkilenirler.
bu kadar seye ragmen kizima dun hastaliktan dolayi saat 1 den once cikamayiz diyince bi uzuldu uzun uzun anlattim hastaligin bir gun bitecegini hep boyle gitmeyecegini imkanlarimizin el verdigi kadar onu bunaltmadan bir seyler yapmaya calistigimi uzulmemesi gerektigini.
sizde sık sık anlatın hastalık bittiginde ilk ne yapmak istedigini konusun benim kizim arkadaslarinin ellerini tutup onlara sarilacakmış 😟
çabalayacağız yapacak bir şey yok

Eğer çocuğunuzun ders programı müsaitse 13.00-16.00 arası muhakkak dışarı çıkarmaya çalışın. Parka gitmek zorunda değilsiniz. Hatta parkı görmeyeceği yollardan giderek, yürüyüş yapabileceğiniz alanlar seçin. Bir yeşillik varsa, en güzeli. Biraz mandalin, su ve sofra bezi alın yanınıza. Mümkünse bir oyuncak veya kitap. Böyle yarım saat bile çok kıymetli ve rahatlatıcı çocuk İçin. Enerjisini bir miktar atacaktır.

ama bunu belirli bir yaş üstünde uygulamak mümkün değil

zaten çocuk tüm gün hatta tüm yıl anne ile seninle gitmek istemiyor ki

daha önce dışarı alışkanlığı anne ile gidilen yerlerle sınırlı olan 5 yaşa kadar çocuklar için bu bir aktivite ama ortaokul çocuğu boş sokakta dolaşacağına arkadaşı ile online bilgisayarda takılmayı tercih ediyor

Yazdıkların çok doğru ama anneleri bu halde olursa çocuklar ne yapsın. Biraz dirayetli olun. Gündüzleri 13-16 arası dışarı çıkarın, hiç yoktan iyidir.

Bizim üzerimize düşen sanırım her tür soruna çözüm olmak. Doğadan uzak oldukları için bol bol kum- su etkinlikleri ve fiziksel aktivite yaptırabilirsiniz. Ben aylık program hazırladım, tabii ki full uymuyorum ama en azından tüh çocuk sıkıldı ne yapsak demiyorum. 20 kg kum aldım ama irmik falan da kullanılabilir. Bazen çiçek ekiyoruz, bazen bir kaba toprak döküp bir şeyler saklayıp kazı yapıyoruz. Bir örtü üzerine kumları döküp üzerinde yürüyor. Kepçesiyle falan doldur boşalt yapıyor. Buz küpleriyle oynuyoruz. Su, köpük etkinlikleri yapıyoruz. Traş köpüğü, su, gıda boyası gibi leş malzemeler kullanıyoruz :D fiziksel olarak da denge ve engel aşma aktiviteleri, müzikle dans etme, spor hareketleri, taklit oyunları, koordinasyon çalışmaları.

Evet sosyalliği şu ara sağlayamazsınız ama diğer şeylerle olayın vehametini azaltabilirsiniz.

Back