-
- Konu Sahibi Sonradan Gurme
Bu siteye arada yemek tarifi falan almak için giriyordum. Derken, az önce sayfalar arasında kaybolup gittim. Derken, 16 yaşında bir çocuğun -çocuk kısmını özellikle vurgulamak istedim, çünkü bazı yorumlarda bir yetişkinmiş gibi yargılandığını gördüm.- HALA'sından, komşudan, ve kuzeninden tacize maruz kaldığını okudum. Ona yorum yapıp, yalnız olmadığını ve asla korkmaması gerektiğini söylemek için bu hesabı açtım. Ama baktım ki, o gönderi yoruma kapatılmış. Ya da yeni üye olduğum için yorum yapma yetkim yok. Bilmiyorum.
O küçük kardeşimiz ve onun yaşadıklarını yaşayan diğerlerinin asla yalnız olmadıklarını anlatacağım şimdi. ''Şikayet et'' demenin ne kadar kolay olduğunu ama 16 yaşında bunca yükün altındaki bir çocuk için her şeyin ne kadar zor olduğunu da...
Bu kez aklımın az buçuk erdiği bir yaşta olduğum için anneme anlattım. Annem çamaşır seriyordu. Çamaşır sermeyi bırakmadan beni dinledi. Gelip, bana sarılmadı. Gözlerime bakmadı. Bana şunu söyledi : ''Nedir benim sizden çektiğim?''
Ondan sonra da annem, bu sapıklarla irtibatı kesmedi. Hala da görüşüyor. Ben teyzemin kızını da halamın oğlunu da en son kaç yıl önce gördüğümü hatırlamıyorum. Aileme müdahale etmedim hiç. Ama kendimi tüm akrabalardan çektim. Bayramlarda anneannem dışında kimseye çocukluğumdan beri gitmedim. 23 yaşımdayken teyzemin kızı olayını ablama anlattım. Bana inandı. Çünkü o sapık kadının başka vukuatını biliyordu. Ama o da onunla görüşmeyi kesmedi. Anneme hiç anlatmadım. Babama da. Ağabeylerime de. Çünkü, anlatsam ne olacak? Hiç bir şey. İnanmayacaklar. Çocukken rüya görmüşsündür diyecekler. Belki annem inansa bile bin türlü hastalığı olan anneme bir hastalık da ben ekleyeceğim .Hiç gerek yok.
Yaşadıkların akıl alır gibi değil. Sana bunu yapanı şu anda da görüyor olman, onun rahatça dolaşması.. Korkunç. Ve ne yazık ki, en az bunlar kadar korkunç olan, sindirilmek.. Zamanı geri alıp, yaşadıklarımızı silemeyiz. Yaşını başını almış cahil ve acımasız insanları da eğitemeyiz. Ama elimizin ulaşabildiği çocukların hayatlarına dokunmak, onlara başka türlü hayatların mümkün olduğunu gösterebilmek bizim elimizde. Benim hala umudum var.
16 yaşındaki bir çocugun çekincelerini anlıyorum ancak koca koca kadınların bahsettiginiz konuda kimseye anlatma şikayet etme 25 yaşına gelince o utanacak vb yorumlarını hiçbir zaman anlamayacagım.
Ne yazık ki konu kapandıgı için alıntılayamamıştım fakat kocaman kadınların geçmişte ne yaşamış olurlarsa olsunlar bir cocuga verdikleri öyle tavsiyelerine de bunu yazdıran korkaklıga da lanet olsun.
Sizin de bu konuyla ilgili hassasiyetinizi anlıyorum ancak şikayet et demek kolay derken ve size kızan akrabalarınızı anlatırken tam olarak verdiginiz tavsiye nedir?
Yani "konuşmayın, anlatmayın çünkü size hem inanmazlar hem de suçlandıgınızla kalırsınız" mı diyorsunuz?
Çcocuklarınıza inanın uyarınızı yerinde buluyorum. Ancak konu iceriğinde diğer yazdıklarınız ile bu uyarınızı birbiri ile çelişiyor ve maalesef konunuzda yanlış bir yönlendirme var.
İnternet çağındayız ve bu igrenclige maruz kalan bir cocuk arama yaparken konunuzu okudugunda "aman kimseye anlatmayayım ne de olsa inanmıyorlarmış" diye düşünmesini bir eğitimci olarak nasıl gözardı edersiniz?
Evet bazı insanlar iğrenç pislikler yapan caniler, bazı insanlar da bunlara çanak tutuyorlar. Fakat bu demek degildir ki her aile aynı tepkiyi verir.
Ailesi arkasında degilse öğretmenine gitsin. Konudaki gibi mesleginin geregini yerine getirmeyenler varsa onlar da şikayet edilsin.
Yalnız olmadıklarını söylemek için yazıyorum demişsiniz ancak yardımın ilk adımı bile çocugun anlatması işe başlayabilir. Cocugun gelişim çagındaki yaşayacagı sıkıntıları gidermek üzere izlenecek yöntemi belirlemeniz gerekiyor.
Şu çok net birşey bu konuyla ilgili mücadele susarak verilmez.
Şikayet edilmesin, olayların üstü kapatılsın da o sapıklar başka çocuklara da mı zarar versinler?
3 nesil aynı kisi tarafından cinsel şiddete maruz kalınan yaşanmış hikayeler var. Şikayet etmekten daha mı kolay bunların yaşanması?
Diğer yorumunuzun aksine yazdıklarınız geçmişte daha sık gördügümüz suçlanacagı endişesiyle yaşanılan korkuyu ve magdurların sindirilmesini güclendiriyor.
Bugun aileler cocuklarını korumak için ellerinden geleni yapıyor ve sapıkları çevrelerinde barındırmamak icin ugraşıyorlarsa bu, geçmişe nazaran taciz vakaları arttıgı için değil, daha bilinçli ebeveynler olması ve insanların artık susmaması ile ilgili bir değişim.
Tacizciler korkularınızdan ve suskunlugunuzdan beslenir.
Savaşmadan ne o sapıkları ayıklayabilirsiniz ne de sizi susturan suçlayıp onların rahatca gezmesine olanak saglayan insanları önleyebilirsiniz.
O yüzden zor da olsa yapılması gereken şey konuşmak ve bu insanların ceza almasını saglayıp cocuklarınız için güvenli bir ortam saglamaktır.