Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

sorunun bir cevabı yok aslında

ama şu pandemi hele bir bitsin

sağlıkla hamile kal, kucağına al

işe dönüp dönmeme vs onlar sonraki iş

oğlum 10 yaşında o bebekken burada bakıcı ücreti asgari ücret artı yol parası idi

bunu ödeyemeyen zaten kendisi asgari ücret yahut yakın ücretle çalışanlar işten ayrılıp ya da aile desteği ile büyütüyordu

ama aynı dönemde bebeği olan arkadaş nerede ise yarı fiyatına ikizlerine baktırmıştı

aynı sitede ihtiyacı olan bir hanım bebeklerin anneannesi ile birlikte bakmıştı ikizlerdi zira

belki siz de bulursunuz yakınlardan böyle daha makul ücretle bakabilecek birilerini

lakin ev alalım sonra vs denilecek durumunuz yok gibi

pandemi bitsin tekrar değerlendirilir ama bu işlerde plan pek olmaz

şimdi işler iyi vs deriz hamile kalırsınız ekonomi bir daha tepetaklak olur işsiz kalınır

ya da işte çocukları var ama insanlar işsiz mecburen şartlara göre yaşamaya çalışıyorlar

Her kolejin fiyatı 40 lira değil ki. 😊Daha hesaplı bir okul ve babamın arkadaşını öğretmenlik yapıyordu. Ocak da indirim vardı çok daha hesaplıya geldi. Normal fiyat 25 bin lira gibi bir rakamdi biz daha düşük fiyata kayıt ettirdik.

Konuda ki maaştan az ama bir tık az, cokda az sayilmaz. Bizim bir sıkıntımız yok Şükür 😊
3 çocuk diyorsunuz ama, günlük proteini alması gerek. Haftada bir kez balık yemesi gerek. Günde en az üç yumurta, 100er gramdan köfte yeseler en az 300 gr kıyma gerek. Daha bunun peyniri yoğurdu, taze sebze meyvesi var. Günde üç muz yeseler bir haftada bir kilo yetmez size kilosu 15 tl sırf muza gidiyor.
Daha her iki yılda bir alınacak olan ayakkabı bot ve palto var.

Benzer kaygılar içindeydim ben de daha birkaç ay önce. Hatta hemen olacak mı bakalım dedim, hemen oldu:KK70: Tamam evet, artık çoğu kişi hemen hamile kalamıyor, yıllarca uğraşıyor ama hemen hamile kalma ihtimalini de düşünmek gerek. O da imkansız değil neticede. O sebepten hemen olmaz zaten diye aceleye getirmeyin. Biz hatta pandemi hortladı yine erteleyim diyorduk ki tutmuş. Nasip. Biz de kiradayız, borcumuz yok ama şükür. Birikmişimiz var, ama bulunduğumuz şehirde istediğimiz gibi bir evi alacak durumumuz yok şu an, evler çoook çok pahalı. Mantıklı gelmiyor o sebeple. Kiradan kiraya gitmek de eğer ihtiyaçsa çok da saçma değil. Odaya ihtiyacınız olacak çünkü. Eğer kesin kararlıysanız mutlaka doğum teminatlı bir sağlık sigortası yaptırın epey avatanjlı oluyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Valla çocuk için plan tutmuyor, hele ev almayı hiç beklemeyin. Ben şu an ücretsiz izindeyim, 5-6 ay sonra dönüyorum kısmetse işe ve eşim 8000 alıyor maaş. 5000i ev ödüyoruz, 3000 ile de geçiniyoruz İstanbul’da. Ama zorlanıyoruz yani şöyle ki kendimize don bile almıyoruz öyle diyeyim. 2 yıldır hiçbir şey almadık kendimize. Üstelik emzirdiğim için mama masrafımız da hiç olmadı.
Bir de bir kaç yıl boşa çalışırsınız gibi görünür masraflar yüzünden ama sonrası hem size hem evinize de kar kalır, o yüzden bakıcıya vereceğime kendim bakarım çok doğru bir mantık değil. 2-2.5 yaşında kreşe başlatırsınız.
Gerçi ben de kreşe başlatacaktım ama şu an kreşler bir açılıp bir kapandığı ve pandemi olduğu için annem bakacak. Dediğim gibi kaba taslak bir plan olsun ama zaten planlar tutmuyor.

3 çocuk diyorsunuz ama, günlük proteini alması gerek. Haftada bir kez balık yemesi gerek. Günde en az üç yumurta, 100er gramdan köfte yeseler en az 300 gr kıyma gerek. Daha bunun peyniri yoğurdu, taze sebze meyvesi var. Günde üç muz yeseler bir haftada bir kilo yetmez size kilosu 15 tl sırf muza gidiyor.
Daha her iki yılda bir alınacak olan ayakkabı bot ve palto var.

Çok şükür hepsini yiyorlar 😊

Benzer kaygılar içindeydim ben de daha birkaç ay önce. Hatta hemen olacak mı bakalım dedim, hemen oldu:KK70: Tamam evet, artık çoğu kişi hemen hamile kalamıyor, yıllarca uğraşıyor ama hemen hamile kalma ihtimalini de düşünmek gerek. O da imkansız değil neticede. O sebepten hemen olmaz zaten diye aceleye getirmeyin. Biz hatta pandemi hortladı yine erteleyim diyorduk ki tutmuş. Nasip. Biz de kiradayız, borcumuz yok ama şükür. Birikmişimiz var, ama bulunduğumuz şehirde istediğimiz gibi bir evi alacak durumumuz yok şu an, evler çoook çok pahalı. Mantıklı gelmiyor o sebeple. Kiradan kiraya gitmek de eğer ihtiyaçsa çok da saçma değil. Odaya ihtiyacınız olacak çünkü. Eğer kesin kararlıysanız mutlaka doğum teminatlı bir sağlık sigortası yaptırın epey avatanjlı oluyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.
Kesinlikle. Biz de denedik üçüncü ayında oldu. Hemen olma ihtimali de yüksek. Nasılsa olmaz demek de büyük risk.

Her kolejin fiyatı 40 lira değil ki. 😊Daha hesaplı bir okul ve babamın arkadaşını öğretmenlik yapıyordu. Ocak da indirim vardı çok daha hesaplıya geldi. Normal fiyat 25 bin lira gibi bir rakamdi biz daha düşük fiyata kayıt ettirdik.

Konuda ki maaştan az ama bir tık az, cokda az sayilmaz. Bizim bir sıkıntımız yok Şükür 😊

Hadi 20bin diyelim, yine aylik neredeyse 2bin ediyor bu. Maas 8bin, sirf 2bini okula gidiyor bir cocugun. Kiyafet, kirtasiye masraflari? Kira? Et? Pazar? Diger iki cocugun yeme içme bez masraflari? Sonra daha bitmedi elektrik gaz,..

Bana pek olagan gelmedi açikçasi. Hava atacaksaniz, bare tutarli hava atin.

Ha bide herkesin öyle tanidigi yok özel okullarda.

Bence şu an hamile kalmayı düşünmek için yanlış zaman.
Pandemi bitse 1 seneye sonra hamile kalsan ee zaten 9 ay da hamilelik zaten 2 sene geçmiş oluyor:)
Kredi borcunun bitmesine de 1 sene kalmış oluyor:) 1 sene de biraz harcamaları kısıp bebekle birlikte idare edilir diye düşünüyorum.

Öncelikle umarım kendiniz ve planladığınız bebek için en doğru kararı verirsiniz.
Çocuğum yok. Yeni evli sayılırım. Uzunca bir sürede düşünmüyorum. Tavsiye verecek bir tecrübem yok belki ama bir kaç noktaya dikkat çekmek isterim:
Birincisi, pandemi var. Bu şartlarda hastane işleri falan oldukça zordur tahminim. Umarım Mayıs'a kadar aşı falan derken her şey yoluna girer. Ama zannetmiyorum.
İkincisi, özel hastanede doğum yapmak istiyorsanız kontrollere de orada gitmeni, takip edilmeniz iyi olur. Yani sizi bilen bir doktor doğurtsun sonuçta. Bu da baya külfetli. Doğum teminatlı özel sağlık sigortası düşünebilirsiniz. Poliçelere bir bakın. Bazılarında hamile kalmadan 6 ay önce yaptırmış olmak falan gerekiyor.
Üçüncüsü, çocuğa kayınvalidenin, annenin vs bakması ciddi sıkıntı benim için. Hassas dönemler boşuna kötü olmanın alemi yok. Ben evde sürekli aile büyüklerini görmeye tahammül edemem sanırım. Bir de eskilerin çocuk bakma tarzı bize de pel uymayabilir.
Sağlıkla kalın.

bir de 2+1 küçük denmiş de neden küçük

bir yatak odası, bir de bebek odası, diğer odaya ne koyacağız

evet evim 3+1 tek çocuğum var 3. oda benim çalışma odam kütüphane vs de iş hayatı dışarıda iken çok da lüzumlu değildi hiç girmediğimiz günler dahi olurdu
Her evin odaları yeterince geniş ve kullanışlı olmuyor maalesef. Eşyalar sığmayabiliyor. Biz 3+1de oturuyoruz ama boş odamız yok🤣 belki öyle bir durumdur onlarınki de.

Hadi 20bin diyelim, yine aylik neredeyse 2bin ediyor bu. Maas 8bin, sirf 2bini okula gidiyor bir cocugun. Kiyafet, kirtasiye masraflari? Kira? Et? Pazar? Diger iki cocugun yeme içme bez masraflari? Sonra daha bitmedi elektrik gaz,..

Bana pek olagan gelmedi açikçasi. Hava atacaksaniz, bare tutarli hava atin.

Ha bide herkesin öyle tanidigi yok özel okullarda.
Ya 17-18 tl muzun kilosu
Ben muz yemem kücüklüğümden beri sevmem.
1 kilo muz 4 tane flan anca geliyor.
Esim yese yeme cocugun muzlarını diyorm:)
3 cocık günde 1 kilo muz yer ya:)
Aklımızla oynuyor resmen:)

Her evin odaları yeterince geniş ve kullanışlı olmuyor maalesef. Eşyalar sığmayabiliyor. Biz 3+1de oturuyoruz ama boş odamız yok🤣 belki öyle bir durumdur onlarınki de.

konu sahibi için demedim de herkes bebeğe de oda lazım 2+1 demişler de onun için dedim diğer odalarda ne var diye

eşyayı azaltmak daha kolay olmaz mı

Size tek tavsiyem illaki birgün çocuğumuz olsun diyorsanız bir an önce yapın.
Ben kendimden örnek vereyim yaşım ilerledikçe tahammülüm azalıyor gücüm de.
Ha bu demek degilki 45yasinda birinin çocuğu olmasın herkes bilir kendi hayatını.
Ama zaman ilerledikçe her şey zorlaşıyor çocuk masrafları başka ihtiyaçlar vs vs.kizimda muayene ücreti 80liraydi şimdi olmuş 175lira yani beklemek sadece masrafları arttırıyor bence.
Bir de pndemiyi beklerseniz daha çok beklersiniz ucu görünmeyen bir şeyi beklemenin anlami olduğunu düşünmüyorum

Biraz daha konusursak okulu burslu okuyor dicen abla tmm inandık:)
Valla ben demek müsrifim.
Ya o hanımı bilemiyorum da bu geçiniyoruz konularında şey dikkatimi çekiyor mesela erzak geliyor memleketten, ne bileyim yağa salçaya kuru baklagile para vermiyor ya da daha ucuza temin ediyor bir şekilde. Kiminin çocuğunun arabasını, yatağını ailesi alıyor hediye vs vs. Aslında ciddi masraf kalemleri bunlar. Hesaba katılsa geçimi sıkıntıya sokar. Böyle mesajları görünce hep bunu düşünüyorum.

Ya 17-18 tl muzun kilosu
Ben muz yemem kücüklüğümden beri sevmem.
1 kilo muz 4 tane flan anca geliyor.
Esim yese yeme cocugun muzlarını diyorm:)
3 cocık günde 1 kilo muz yer ya:)
Aklımızla oynuyor resmen:)

Yerli muz aliyordur belki ben gibi. Kilosu 11 lira suan :KK48:

Çocugum böyle bir zamanda dünyaya geldiği için vicdan azabı çekiyorum sahsen. Eğer her şeyin bu kadar kötüye gideceğini öngörseydim bir süre daha ertelerdim. 3 yasında suan ev bize dar geliyor cocukluğunu dört duvar arasında geciriyor ben ise aksama kadar kumda çamurda hayvanların içinde büyüdüm eve girmezdim.

X