Şimdi artılarını eksilerini düşünelim
Çocuk gelişimi
- bitince yardımcı öğretmen olarak çalışabilirsiniz ya da bazı kreşlerde doğrudan anaokulu öğretmeni olarak da çalışırsınız
- bu konuda emin değilim ama devlete atanma şansınız da olabilir
- DGS ile 4 yıllığa geçiş yapabilirsiniz artık açıktan da 4 yıllık açıldı ileride lisans tamamlama yapılabilir
- artık herkes çalıştığı için kreşler çok dolayısıyla iş imkanı var
eksi yönü ise, lise mezunları da özellerde çalışıyor ve daha düşük ücretlerle alınabilirler.
Tıbbi sekreterlik
- özel hastanelerde çalışabilirsiniz (devlette daha çok taşeronlar yapıyor bu işleri atamalar az diye biliyorum)
- ilk yardım eğitmeni olabilirsiniz (yani sürücü kurslarında, özel ilk yardım kurslarında, halk eğitim merkezlerinde çalışabilirsiniz)
- DGS ile sağlık yönetimi gibi bölümlere geçilebiliyor sanırım hemşireliğe geçiş var mı bilmiyorum (sağlık yönetimi de revaçta olan bir bölüm ve açıköğretimde de var)
- bunda da özel hastaneler çoğaldığından iş bulma imkanınız yüksek bir de her ne kadar birkaç aylık kurslarla tıbbi sekreter olunabilse de, diplomalı olmak avantaj
Ben sizin aslında doğrudan 4 yıllık çocuk gelişimine kaydolmanızı isterdim /tavsiye ederdim ama iki yıllık mezun olmanız bu yolu tıkıyor maalesef.
Bir başka alternatif daha sunmak isterim, kafanıza yatarsa onu da tercih edebilirsiniz.
İki yıllık sosyal hizmetler. Hem Anadolu Üniversitesinde, hem Atatürk Üniversitesinde (ataaof), hem de İstanbul Üniversitesinde (auzef). Hepsi de açıköğretim.
Auzef'te fazladan pek ders yok hepsi branş dersi, az ama öz.
Çocuk gelişimi 4 yıllığa tamamlanınca çocuk gelişim uzmanı olunuyor hatta devlete atanırsanız pedagog olarak da çalışılabiliyor sanırım. Ayrıca formasyon alıp bu alanda liselerde ve halk eğitimlerde ders verebilirsiniz.
Sosyal hizmet 4 yıllık mezun olunca da hem çocuklarla, hem ailelerle, hem engellilerle çalışılabiliyor. Her iki branşta da aile danışmanlığı sertifika programına katılarak aile danışmanı olabiliyorsunuz. Devlette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına atanınca hemen hemen aynı işleri yapıyorsunuz. Son zamanlarda ataması çok yapılıyor diye biliyorum tabii ilerleyen yıllarda nasıl olur bilemem. O yüzden bu bölümü de değerlendirmenizi tavsiye edebilirim.
Eğer maksadınız okul bitince işim olsun diyorsanız, açıköğretimde bir çok alan var. Mesela Aşçılık (Anadolu Üni.de var sadece). Son dönemde o kadar çok aşçılık kursu açılıyor ki, 8 aylık kurslar 20 bin civarında. Ben de şu an aşçılığa kayıtlıyım, önümüzdeki dönem halk eğitim kurslarına katılmayı düşünüyorum pratik amaçlı. Bir yandan sınavları veririm bir yandan mutfakta da tecrübem olur (amacım iş bulmak değil tamamen hobi :) )
Bu sene tüm açıköğretimlerde Radyo Televizyon bölümü açılmış. Halkla ilişkiler de var. Bu iki bölümden de DGS ile İletişim alanında lisans tamamlama yapabilirsiniz. İletişim uzmanlığı da güzel ve bence gelecek va'deden bir meslek (iletişim konusunda bu kadar sorunun yaşandığı ülkemizde bence uzmanlara ihtiyaç var)
Üç üniversitenin de sitesine girip bakmanızı öneririm. Belki içinize daha çok sinen ve sonrasında iş bulma imkanı da fazla olan bir bölüme denk gelebilirsiniz.