Çocuk ders çalışmıyor , ne yapmalıyım ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çok basit aslında hayat herkesin kendi tercihi evet 13 yaşındaki çocuk içinde böyle
Yarın sabah ona kahvaltı hazırlamayın yatagını toplamayın kıyafetlerini yıkamayın
yapmanız gereken hiç bir şeyi yapmayın

ders çalış da demeyin hatta interneti de kesin
Anne babanın görevi ihtiyaçları karşılamak ek şeyler vermek değil

sizde normalde yaptıgınız şeyleri yapmayın bakalım ne oluyor

Cinnet. Bizim evde bu sorunun cevabi cinnet. 12 yaş civarı ağır dikkat bozukluğu olan bir oğlum var. İlaç kullanamıyor. Bıraksan tablet elinden hiç düşmez. İlk evden okul başladı. Tatlı dil, nasihat vs. Bir gün bütün gün odasında oturup hiçbir şey yapmadan çıktı. Küçük bir cinnet geçirdim. Çok pis kızdım. Bağırdım çağırdım. Hayata küstü ki aşırı pesimist bir çocuk. Sonra ikimiz de sakinleşince oturup konuştuk. Tableti elinden tamamen alamıyorum çünkü zaten depresif bir yanı var ve daha kötü olsun istemiyorum. Ona da yazık diyorum kimseyi görmüyor. Son iki haftadır yaptığımız yeni bir uygulama var, haftalık program. Bir Excel dosyasında tablo hazırladım renkli. Ders, ara vs. hepsinin saati belli. İlk hafta %70 civarı programı takip etti diye, harçlık verdim, tebrik ettim. Bilgisayar oyununa yatırdı hepsini. Yine daha iyi ve daha kötü günler oluyor. Günün ortasında arkadaşları geldi diye takılmak istiyor. Dakika belirliyoruz. Ona bağlı kalıyoruz. Belki size de yarar diye bizim durumu anlattım. Allah kolaylık versin hepimize.

Pişiriyor zaten , damak tadı da çok güzeldir , ara ara yemek yaparken gelir fikir verir , biraz daha tuz at , baharat buna yakışır vs diye , kendi de yapar pişirir ( canı istediği zaman )
Benim acilen çözüme ulaşmam gerekli ..

Rol modeli olarak aldığı kişi 2 üni mezunu ve dışardan 3. üniversiteyi okuyor , ama gelgelelim okumasını değil kızlarla olan ilişkilerini rol model olarak alıyor , ay deşifre olmazsam iyi

Çoook teşekkür ediyorum bi nebze de olsa umut ışığı doğdu içime :)

Ben bu stili tanıyorum
Bahse girerim öğretmensiniz
Ya matematik yada türkçe/edebiyat

E tama iste sizin cocuk asci olacak.yaz tatilinde verin bir restauranta günlük bir kac saat calissin, severse hayatina bu yönde devam eder belki.

Çok ironik yazmışsınız .

Gelecekle ilgili hayalleri ne peki, ne yapmak, ne olmak istiyor.
Ders çalış demek yerine bunlardan mi girseniz acaba..

Ergen tecrübem yok, sadece fikir
Pratikte çok saçma olabilir
Aşçı olmak istiyor :)
Bu gidişle çok zor galiba .

Benim kardeşim de böyleydi. Sorumluluk sıfır, ders çalış demekten dilimizde tüy bitiyordu. Asosyal oldu bilgisauar oyunu oynamaktan. Kedi istiyordu, biz de kedi sahiplendik ama hiç bir sorumluluğunu üstlenmedik mamasıyla suyuyla kumuyla kardeşim ilgilendi hep. Çocuk önce odasından çıkmaya başladı, gelip kediyle oynarken bizimle sohbet etmeye başladı. Bilgisayar oyunlarından uzaklaştı. Şimdi dersine de dikkat ediyor bilgisayar oyunu da oynuyor ama dengeli. Sorumluluk yüklemek işe yarıyormuş gerçekten.

Hiç öyle büyük konuşmayın
Kızımın öğretmeni aynı tepkilerle gelmişti bana
Oğluna bize söylediği kuralların öğütlerin 3/1 ni uygulayamadı
Basit birşey değil

Ben de doktor avukat diye bir seçenek sunmadım önüne , herhangi bir baskım dayatnam da yok ille şu mesleği oku diye , seçimini kendi yapsın , ayakları üzerinde durabilsin .

Sevgili Hannaz siz benim çok sempatik bulduğum bir üyesiniz.
Aynı zamanda benden yaşça büyüksünüz.
Bir arkadaşa verdiğiniz cevabı görünce yorum yapmasam mı dedim aslında çünkü asla kırmak istemem.
Ama yine de bir yardımım olur belki diyerek yazıyorum.
Umarım yanlış anlamazsınız.

Bir yandan muhtemelen yazdıklarımı okuduktan sonra dışından veya içinden
''Hııı seninki doğsun seni de görcez, konuş konuş. ''
diyecek büyük bir kesim olduğunu da biliyorum. :)

Yine de bunlar benim inatla savunduğum görüşlerim.
Evde ciddi bir otorite boşluğu var.
Sizin öğütlerinize karşı ''Boşver babam halleder. '' diyen çocuk muhtemelen babasından alıyor yüzü.
Bir komşu kızı var 22 yaşında, yokluk içinde her şeyi ister. Dershaneye bile gönderin çalışcam ders dedi.
Borç harç gitti elinde bir gün kalem görmedim.
Babası sürekli sınavı kazan sınavı kazan dedi ama 3 günde bir ben sana ömür boyu bakarım kızım diye
yüz vermeyi ihmal etmedi.
Kahraman babamız evladına zararın en büyüğünü bu beylik laflarla veriyor, farkında değil.
Hiç ölmeyecek, hep sağlıklı kalacak sanıyor galiba.

Neyse net olunmalı ve tutarsız tavırlardan kaçınmalı.
Bunu anlatmaya çalışıyorum.
Onu her şekilde çok seveceğinizi ama iyi bir mesleğinin olmasının en başta kendisine
sonra size sağlayacağı faydaları konuşmalı, beklentileriniz olduğunu alttan alttan işlemelisiniz.
Anne, baba, evlat herkesin sorumluluğu vardır ve buna uygun davranmalıdır çok basit ve temel kural aslında.
Bebeklikten beri evde varlığını korumalı.

Ev sizin alanınız, evdeki disiplin, çalışma düzenini sizden başkası sağlayamaz.

Telefonu elinden alınca hayattan soğudu daha beter oldu demişsiniz.
Bence bu yaşta bir çocuğun bütün gün telefon başında sırıtır halini görmektense,
telefonsuz perişan halini görmek benim için daha kolay olurdu.
Çünkü ben anlık değil uzun süreli yarar zarar tablosunu hesaplayarak yaklaşıyorum olaya.
Eğer telefonda oynamak istiyorsa- çok haklı bir istek- bunu hak etmek için sorumluluklarını yerine getirmeli.
Bir günlük plan yapın saat saat yemek, oyun, ders saatlerine uyarak geçirmeye alıştırın mesela.
3 günde pes etmeyin.
Direnecektir, çünkü sizi pes ettirmeye alışmış bunun için daha çok direnecek.
Siz ondan daha baskın olmalısınız.
Aslında 13 yaş pek çok şeyi oturtmak için çok geç sayılır ama yine de denemekten zarar gelmez.
Umarım başarılı olursunuz.

İki ergen annesi olarak çok zor bir süreç olduğunu biliyorum
Sizin verdiğiniz eğitim yanında çocuğun kendi fıtratıda vardır
Çoğu arkadaş bunu atlıyor
Büyük kızıma daha birgün sorumluluklarını hatırlattığını bilmem
Ne yapılması gerekiyorsa zamanında yapar kendine zaman ayırır
Düzenli analitik soğuk bir çocuktur
Küçük kız büyük kızım için anlatıklarımın tam tersi
Laf ebesi herkesi idare edebilecek bir yapıya sahip
İkisinin anneside benim ikisinide ben büyüttüm ama kişilikleri çok farklı
Evet anne babanın verdiği eğitim disiplin çok önemlidir ama asıl belirleyici olan kendi yapılarıdır
Diyorum ben

"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız o balık ömrünü aptal olduğuna inanarak geçirir."
Sizin oğlan Albert Einstein hayranı sanırım :) Dediği çok doğru ama acaba bunu sorumluluktan kaçmak için mi söylüyor yoksa gerçekten mi şu an kendisi istemediği halde elde edilmesi toplum tarafından şart koşulan şeyleri gerçekleştirmek için çalışmak istemiyor?
Bunu konuşun oğlunuzla bence. İleride gerçekten ne yapmak istediğini sorun. Kendi yeteneklerine uygun şeyler üzerinden yargılanmanın çalışmamak anlamına gelmediğini anlatın. Kendi yetenekleri doğrultusunda bir şeyler yapmak isterse de çalışması gerektiğini anlatın.
Hedeflediği meslek neyse onu yapan isimlerden önde gelen bir ismin, o konuda eğitim veren en yetkin üniversitelerin resmini asın odasına. Şimdilik aklıma bunlar geldi.

Ya ben şimdi döv diyeceğim ama duyarlı analardan korkuyorum. Şimdi dövmeyen ergenliğinde çok çeker.
Biz ana terliğinden korkardık siz oğlunuzun klişe cevabından çok etkilenip aşırı zeki falan diye düşünebilirsiniz o yüzden bilemedim

Anlayışla karşılayıp karşınıza alın ve konuşun

Ders calis vs. Demektense alin kitaplarini acin.hangi konuda ne isliyor hepsini tek tek ogrenin.

Hangi konulari yapamiyor hangi derslerde zorlaniyor bunlari bilmeniz lazim.

Gerekirse donemin en basindan baslatip tek tek konulari videolarla ogrenmesini saglayin.

Ayrica kafasinin gayet iyi calistigini yapamayacagi bir dersin suan egitim sistemimizde olmadigini soyleyin.kimse ondan einstein olmasini beklemiyor.ortalama bir cocugun zeka seviyesine sahipse basaramayacagi bir ders yok

Evet otorite kuramadım kabul ediyorum .

hangi noktada koptu böyle..
kurallara uymadığında yaptırımınız ne?
mesala tel i elinden aldık hayata küstü demişsiniz ne kadar direndiniz?
benim oğlanda 13 yaşında. sınava girecek sene başında pc ve teldeki bütün oyunları sildik. telden sadece satranç oynamasına izin var.
maalesef henüz girecekleri sınavın hayatlarını değiştireceğinin telafisi olmadığının farkında değiller. o yüzden kararlı bir müdahalede bulunmanız lazım.

LGS öğrencisi için şaşırtıcı bir durum belli ki bu saatten sonra değişmez. Çocuğunuz ergenlik döneminde ve daha önce de muhtemelen düzenli çalışan test çözen bir cocuk olmamış. Evde olunca gözünüze batmıştır okul açıkken veliler nefes alıyor evde de sabrediyor.
Benim eğitimci olarak tek onerecegim meslek lisesi. Neye ilgisi varsa ona yönlendirin öfkeniz sadece size zarar verir spor seviyorsa spor lisesi mesela..

bu çok önemli ama bu aslında geçmişten itibaren önemli. çocuk=örnekler çünkü. Telefonuna sınırlandırma getirin internete sanal sınırlama koyun istese de giremesin.

Ayrıca herkes okumak zorunda da değil. siz ışık goruyorsanız her şeyi yapın ama ışığı yoksa zorlamayın.

ebeveyn olarak ben rahatım bu konuda.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…