Çocuk ders çalışmıyor , ne yapmalıyım ?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Pişiriyor zaten , damak tadı da çok güzeldir , ara ara yemek yaparken gelir fikir verir , biraz daha tuz at , baharat buna yakışır vs diye , kendi de yapar pişirir ( canı istediği zaman )
Benim acilen çözüme ulaşmam gerekli ..
Çoook teşekkür ediyorum bi nebze de olsa umut ışığı doğdu içime :)

Bu arada ben de yorumlarımı kendimden yola çıkarak yapıyorum. Ergenken ailem interneti kesti, bilgisayarımı aldı ve sadece arama yapılan bir telefon verdi. Okulu ekip internet cafeye gittim. Yapılan aşırı baskılar çok ters tepmişti. İyi bir yer de kazanmadım. Sonra ben kendim 24 yaşında ikinci kez üniversite kazandım ve hayatımda ders çalışmamış ben derece ile bitirdim.

Sevgili Hannaz siz benim çok sempatik bulduğum bir üyesiniz.
Aynı zamanda benden yaşça büyüksünüz.
Bir arkadaşa verdiğiniz cevabı görünce yorum yapmasam mı dedim aslında çünkü asla kırmak istemem.
Ama yine de bir yardımım olur belki diyerek yazıyorum.
Umarım yanlış anlamazsınız.

Bir yandan muhtemelen yazdıklarımı okuduktan sonra dışından veya içinden
''Hııı seninki doğsun seni de görcez, konuş konuş. ''
diyecek büyük bir kesim olduğunu da biliyorum. :)

Yine de bunlar benim inatla savunduğum görüşlerim.
Evde ciddi bir otorite boşluğu var.
Sizin öğütlerinize karşı ''Boşver babam halleder. '' diyen çocuk muhtemelen babasından alıyor yüzü.
Bir komşu kızı var 22 yaşında, yokluk içinde her şeyi ister. Dershaneye bile gönderin çalışcam ders dedi.
Borç harç gitti elinde bir gün kalem görmedim.
Babası sürekli sınavı kazan sınavı kazan dedi ama 3 günde bir ben sana ömür boyu bakarım kızım diye
yüz vermeyi ihmal etmedi.
Kahraman babamız evladına zararın en büyüğünü bu beylik laflarla veriyor, farkında değil.
Hiç ölmeyecek, hep sağlıklı kalacak sanıyor galiba.

Neyse net olunmalı ve tutarsız tavırlardan kaçınmalı.
Bunu anlatmaya çalışıyorum.
Onu her şekilde çok seveceğinizi ama iyi bir mesleğinin olmasının en başta kendisine
sonra size sağlayacağı faydaları konuşmalı, beklentileriniz olduğunu alttan alttan işlemelisiniz.
Anne, baba, evlat herkesin sorumluluğu vardır ve buna uygun davranmalıdır çok basit ve temel kural aslında.
Bebeklikten beri evde varlığını korumalı.

Ev sizin alanınız, evdeki disiplin, çalışma düzenini sizden başkası sağlayamaz.

Telefonu elinden alınca hayattan soğudu daha beter oldu demişsiniz.
Bence bu yaşta bir çocuğun bütün gün telefon başında sırıtır halini görmektense,
telefonsuz perişan halini görmek benim için daha kolay olurdu.
Çünkü ben anlık değil uzun süreli yarar zarar tablosunu hesaplayarak yaklaşıyorum olaya.
Eğer telefonda oynamak istiyorsa- çok haklı bir istek- bunu hak etmek için sorumluluklarını yerine getirmeli.
Bir günlük plan yapın saat saat yemek, oyun, ders saatlerine uyarak geçirmeye alıştırın mesela.
3 günde pes etmeyin.
Direnecektir, çünkü sizi pes ettirmeye alışmış bunun için daha çok direnecek.
Siz ondan daha baskın olmalısınız.
Aslında 13 yaş pek çok şeyi oturtmak için çok geç sayılır ama yine de denemekten zarar gelmez.
Umarım başarılı olursunuz.
Teşekkür ediyorum ben de seni öyle görüyorum sevgili Nomu . Yorumlarını hep mantıklı ve makul bulmuşumdur ..
Sanırım ben o arkadaşın sadece bir cümlesini anlamamışım ve evet biraz sert çıkmışım kabul ediyorum .
Evet Nomu orda doğrusun herkesin anneliği ve evladının üzerinde kurabileceği otorite farklıdır , seni de görcez :)
Burada yazamadığım anlatamadığım konular var , mevzu baya bi derin , anne baba geçimsizliği , çocuğa da yansıdı ve çok etkilendi , sanırım o dönemde otorite kaybolup gitti , şimdi de önünü alamıyorum .
Babası da bu konuda sadece " sen ders çalışıyor musun oğlum " demekten ibaret ilgisi var bu kadar .
Ben çözüm arıyorum ki kalıcı ve yapıcı olsun . Ergenlik döneminde üstelik , bir de ergen tripleri çıktı başıma .
Tavsiyelerini , daha doğrusu hepinizin tavsiyelerini uygulamaya çalışacağım .
İnşAllah başarılı olurum .

Teşekkür ediyorum ben de seni öyle görüyorum sevgili Nomu . Yorumlarını hep mantıklı ve makul bulmuşumdur ..
Sanırım ben o arkadaşın sadece bir cümlesini anlamamışım ve evet biraz sert çıkmışım kabul ediyorum .
Evet Nomu orda doğrusun herkesin anneliği ve evladının üzerinde kurabileceği otorite farklıdır , seni de görcez :)
Burada yazamadığım anlatamadığım konular var , mevzu baya bi derin , anne baba geçimsizliği , çocuğa da yansıdı ve çok etkilendi , sanırım o dönemde otorite kaybolup gitti , şimdi de önünü alamıyorum .
Babası da bu konuda sadece " sen ders çalışıyor musun oğlum " demekten ibaret ilgisi var bu kadar .
Ben çözüm arıyorum ki kalıcı ve yapıcı olsun . Ergenlik döneminde üstelik , bir de ergen tripleri çıktı başıma .
Tavsiyelerini , daha doğrusu hepinizin tavsiyelerini uygulamaya çalışacağım .
İnşAllah başarılı olurum .

Çok zordur elbette.
Annelik en zor meslek bence.
Bu zamana neyi bekledim sanıyorsunuz. :P
İnşallah olgun, üzmeyen bir evlat olur hepsi.
Bana benzese yeter esasen. :)

Anne baba birlikte yürüyecek aynı yolda.
Çatışma olunca işler bozulur haklısın.

Her şeyin düzelmesini, harika bir yaşamınızın olmasını dilerim.:KK200:

İki ergen annesi olarak çok zor bir süreç olduğunu biliyorum
Sizin verdiğiniz eğitim yanında çocuğun kendi fıtratıda vardır
Çoğu arkadaş bunu atlıyor
Büyük kızıma daha birgün sorumluluklarını hatırlattığını bilmem
Ne yapılması gerekiyorsa zamanında yapar kendine zaman ayırır
Düzenli analitik soğuk bir çocuktur
Küçük kız büyük kızım için anlatıklarımın tam tersi
Laf ebesi herkesi idare edebilecek bir yapıya sahip
İkisinin anneside benim ikisinide ben büyüttüm ama kişilikleri çok farklı
Evet anne babanın verdiği eğitim disiplin çok önemlidir ama asıl belirleyici olan kendi yapılarıdır
Diyorum ben
Teşekkür ediyorum Sudoku , evet kendi yapısı daha önemli bence .
Dışarıdan şöyle yap böyle yap deniliyor ama , karşımdaki kendi çocuğum da olsa onun da farklı bir kişiliği benliği var , o da bir birey .

Ben Ingilizce özel ders öğretmeniyim 2 senedir ders veriyorum. Başta 2 öğrencim vardı sonrasında artarak 15'in üzerine çıktı. Çünkü ders çalışmak istemeyen tembel öğrenciler artık ders çalışır hale gelmişti benimle birlikte. Bu konuda tecrübelerimden. yola çıkarak size birkaç seçenek anlatacağım.

1. Çocuğun derslerine yardımcı özel ders öğretmeni desteği çok önemli. Tabi şuanki pandemi süresince bu mümkün değil. Onun sonrasında özel ders için öğretmen bakabilirsiniz. Öğretmenle&öğrenci ilişki uyumlu kişiler arasında tercih yapın.

2. Baskı kurmayın ama serbest bırakmayın. Sizden korkmasın ama sizi hafife de almasın. Telefonu elinden almayın fakat " şu şu derslerini bitirirsen telefonu kullanabilirsin" kuralını anlatın. EBA'da dersleri yaptıkça yanındaki kutucuk %100 oluyor oradan ne kadar çalıştığını görebilir çalışma seviyesine göre ödüllendirebilirsiniz.

3. Öğüt vermeyin. Çoğu cocuk bundan nefret eder. Ona ne olacağını ya da ne olmayacağını anlatmayın. O daha çocuk ve ergenlik sürecinde. Tüm yaşıtları oyun oynuyor o da bunlardan geri kalmak istemiyor çok normal. Geri de kalmasın zaten.

4. Babasıyla korkutmayın. Kendinizle de korkutmayın. Sadece kontrol edin. Bilgisayardan eba'ya girdiğinde yanına gidip içecek götürün ne yaptığına bakın. Zaten çalışıp çalışmadığı da anlaşılıyor.

5. Başkalarıyla kıyaslamayın. Bende küçükken ders çalışmaktan nefret ederdim. Lise hayatımda çok başarısız geçti. Düz lisede okudum. Üniversitede tesadüf eseri %75 burslu kazanıp bitirdim. İngilizceyi üniversite de öğrendim. Yani demek istediğim ders çalışmazdım ama şuanda ders çalışanlardan daha iyi konumdayım :)

6. Pandemi sürecinde çocuklar daha tembel ve vurdumduymaz. Bu süreçte çok üstüne gitmeyin. Basit ve küçük kurallarla süreci ilerletin.

7. Ağlasa da kendini yırtsa da koyduğunu küçük kurallardan sakın vazgeçmeyin. Çocuklar yetişkinleri ne kadar kolay alt edebileceklerini bildiği için onların koyduğu kuralları uygulamıyor. Tüm mesele bu, vazgeçmeyin.

"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız o balık ömrünü aptal olduğuna inanarak geçirir."
Sizin oğlan Albert Einstein hayranı sanırım :) Dediği çok doğru ama acaba bunu sorumluluktan kaçmak için mi söylüyor yoksa gerçekten mi şu an kendisi istemediği halde elde edilmesi toplum tarafından şart koşulan şeyleri gerçekleştirmek için çalışmak istemiyor?
Bunu konuşun oğlunuzla bence. İleride gerçekten ne yapmak istediğini sorun. Kendi yeteneklerine uygun şeyler üzerinden yargılanmanın çalışmamak anlamına gelmediğini anlatın. Kendi yetenekleri doğrultusunda bir şeyler yapmak isterse de çalışması gerektiğini anlatın.
Hedeflediği meslek neyse onu yapan isimlerden önde gelen bir ismin, o konuda eğitim veren en yetkin üniversitelerin resmini asın odasına. Şimdilik aklıma bunlar geldi.
Teşekkür ediyorum yorumunuz için .
Ders çalışmayla ilgili cümle kurduğum an direkt hayır diyor , çalışmayı kesinlikle reddediyor .
Aşçılık okumak istiyor ama ders çalışmıyor .

Ders calis vs. Demektense alin kitaplarini acin.hangi konuda ne isliyor hepsini tek tek ogrenin.

Hangi konulari yapamiyor hangi derslerde zorlaniyor bunlari bilmeniz lazim.

Gerekirse donemin en basindan baslatip tek tek konulari videolarla ogrenmesini saglayin.

Ayrica kafasinin gayet iyi calistigini yapamayacagi bir dersin suan egitim sistemimizde olmadigini soyleyin.kimse ondan einstein olmasini beklemiyor.ortalama bir cocugun zeka seviyesine sahipse basaramayacagi bir ders yok
Teşekkür ediyorum , uygulamaya başlıcam .

Herkes kaymakam olacak degil bazilarida çöpçü olacak ki sokaklar temizlensin.
14 yasinda ki cocuk calismam etmem diyorsa telefon elinden dusmuyorsa otorite eksigi vardir. Ya seve seve ya söve sove alacaksiniz bir sekilde.

Teşekkür ediyorum yorumunuz için .
Ders çalışmayla ilgili cümle kurduğum an direkt hayır diyor , çalışmayı kesinlikle reddediyor .
Aşçılık okumak istiyor ama ders çalışmıyor .
Rica ederim. Bu durumda da ne yapılır ki bilemedim. Eğitimci değilim, anne de değilim ne yapılır hiç bilmiyorum. Ama bir süredir o tembellik bende de var. Doktora tezimi yazmam gerekiyor, bitmesine az kaldı ama bir tembellik bir tembellik asla yazamıyorum. Bugün 2 saat uğraşabildim o kadar. Çok da sıkılıyorum evde ama yine de elim gitmiyor. Çocuğunuza bulduğunuz çözümden haberdar edin de ben de eşime söyleyeyim benim üzerimde uygulasın :)

Arkadaşlar hepinize selâm .
Malum corona hayatı altüst etti . Okullar tatil oldu .
Benim çocuğum ders çalışmıyor , babası eve gelmemiş olsa 24 saat oyun oynar , kendinden geçiyo resmen ( keşke aynı performansı derslerine de göstereydi ) .
Bu gün yine onun tartışmasını yaşadık , " oğlum neden ders çalımıyorsun " dedim , bana dediği şu oldu " anne bir balığa şu ağaca tırman dersen , o balık kendini hayatı boyunca aptal zanneder " ben böyle şaşkın kalakaldım :KK57: imdaaaaat diye bağırasım var gerçekten .
Ebaya baktığı yok , kitaplarını açtığı yok , yiyor içiyor oyun oynuyor telefondan ( nadir de olsa ev işlerine yardım eder ve arada mutfağa gidip kendine yiyecek hazırlar )
Liseye başlayacak-tı , ittire kaktıra okutuyoruz resmen , ülkemizde mecburi olmasa okula da gitmezdi .
Ben ne yapayım bu çocuğa , nasıl bir yol izlemeliyim ?
Yazım yanlışım varsa affola , yorumlarınızı bekliyorum .
Okuyan ve yorum yazan herkese şimdiden teşekkürler .
Meslek edindirin illa herkes okumak zorunda degil. Önemli olan kendine bakabilecek işi olması. Okuyunca illa iyi bir yere gelecek diye bir kaide yok zaten zorla okumayla bir yere gelen insan görmedim. Önce kendi isteyecek siz elinizden geleni yapınca yine istemiyorsa verin bir yere zanaat öğrensin

hangi noktada koptu böyle..
kurallara uymadığında yaptırımınız ne?
mesala tel i elinden aldık hayata küstü demişsiniz ne kadar direndiniz?
benim oğlanda 13 yaşında. sınava girecek sene başında pc ve teldeki bütün oyunları sildik. telden sadece satranç oynamasına izin var.
maalesef henüz girecekleri sınavın hayatlarını değiştireceğinin telafisi olmadığının farkında değiller. o yüzden kararlı bir müdahalede bulunmanız lazım.
Nomunun yorumunda yazmıştım , anne baba geçimsizliğinde otorite koptu gitti .
1 ay eline telefon vermedik .
Ben çok kararlıyım da değişen ne olur bilemiyorum .

Bu arada ben de yorumlarımı kendimden yola çıkarak yapıyorum. Ergenken ailem interneti kesti, bilgisayarımı aldı ve sadece arama yapılan bir telefon verdi. Okulu ekip internet cafeye gittim. Yapılan aşırı baskılar çok ters tepmişti. İyi bir yer de kazanmadım. Sonra ben kendim 24 yaşında ikinci kez üniversite kazandım ve hayatımda ders çalışmamış ben derece ile bitirdim.
Ne kadar güzel , çok sevindim .
Kadın olsa erkek de olsa kimsenin birilerine muhtaç olarak yaşamasını istemiyorum . Ekonomik özgürlüğü elinde olsun , ayakta durabilsin .

Çok zordur elbette.
Annelik en zor meslek bence.
Bu zamana neyi bekledim sanıyorsunuz. :p
İnşallah olgun, üzmeyen bir evlat olur hepsi.
Bana benzese yeter esasen. :)

Anne baba birlikte yürüyecek aynı yolda.
Çatışma olunca işler bozulur haklısın.

Her şeyin düzelmesini, harika bir yaşamınızın olmasını dilerim.:KK200:
Allah sağlıkla kucağına almayı nasib etsin .. Bu arada ilk çocuk uslu çocuk derler tecrübeyle sabittir , sen ikinciden kork :)
Çok teşekkür ediyorum bu güzel dileğin için :KK200:

Aşçı olmak istemesine saygı duymanızı çok beğendim ben. Günümüzde herkes "doktor,mühendis,mimar ol" kafasında. Hic cocuguna sporcu olmak istiyor musun,aşcı olmak istiyor musun diye soran yok. Cogu cocuk yeteneklerinin farkında bile olmadan körelip gidiyor. Cocugu resim yaparken etrafi dagitiyor diye anne kiziyor aynı çocuk matematik calisirken etrafi dagıtsa annesi kızmazdı. Ne yapılır bilemedim ama iyi bir anne olduğunuzdan şüphe yok. Coğu çocuk ilkokul çağında bile ailesine istediği mesleği söyleyemiyir

Ben Ingilizce özel ders öğretmeniyim 2 senedir ders veriyorum. Başta 2 öğrencim vardı sonrasında artarak 15'in üzerine çıktı. Çünkü ders çalışmak istemeyen tembel öğrenciler artık ders çalışır hale gelmişti benimle birlikte. Bu konuda tecrübelerimden. yola çıkarak size birkaç seçenek anlatacağım.

1. Çocuğun derslerine yardımcı özel ders öğretmeni desteği çok önemli. Tabi şuanki pandemi süresince bu mümkün değil. Onun sonrasında özel ders için öğretmen bakabilirsiniz. Öğretmenle&öğrenci ilişki uyumlu kişiler arasında tercih yapın.

2. Baskı kurmayın ama serbest bırakmayın. Sizden korkmasın ama sizi hafife de almasın. Telefonu elinden almayın fakat " şu şu derslerini bitirirsen telefonu kullanabilirsin" kuralını anlatın. EBA'da dersleri yaptıkça yanındaki kutucuk %100 oluyor oradan ne kadar çalıştığını görebilir çalışma seviyesine göre ödüllendirebilirsiniz.

3. Öğüt vermeyin. Çoğu cocuk bundan nefret eder. Ona ne olacağını ya da ne olmayacağını anlatmayın. O daha çocuk ve ergenlik sürecinde. Tüm yaşıtları oyun oynuyor o da bunlardan geri kalmak istemiyor çok normal. Geri de kalmasın zaten.

4. Babasıyla korkutmayın. Kendinizle de korkutmayın. Sadece kontrol edin. Bilgisayardan eba'ya girdiğinde yanına gidip içecek götürün ne yaptığına bakın. Zaten çalışıp çalışmadığı da anlaşılıyor.

5. Başkalarıyla kıyaslamayın. Bende küçükken ders çalışmaktan nefret ederdim. Lise hayatımda çok başarısız geçti. Düz lisede okudum. Üniversitede tesadüf eseri %75 burslu kazanıp bitirdim. İngilizceyi üniversite de öğrendim. Yani demek istediğim ders çalışmazdım ama şuanda ders çalışanlardan daha iyi konumdayım :)

6. Pandemi sürecinde çocuklar daha tembel ve vurdumduymaz. Bu süreçte çok üstüne gitmeyin. Basit ve küçük kurallarla süreci ilerletin.

7. Ağlasa da kendini yırtsa da koyduğunu küçük kurallardan sakın vazgeçmeyin. Çocuklar yetişkinleri ne kadar kolay alt edebileceklerini bildiği için onların koyduğu kuralları uygulamıyor. Tüm mesele bu, vazgeçmeyin.
1 . Geçen yıl okul çıkışında 1 saat özel ders aldı bir müddet , sonrasında herkes eve geliyor ( çocuklar , arkadaşları ) ben istemiyorum dedi , özel dersi iptal ettik .
2 .Bunu da denedim başarılı olamadım . ama tekrar denicem .
3 . Bunu bilmiyordum teşekkür ederim .
4 . Mecbur kaldığımda korkutuyorum evet .
5 . Evet yeri gelince kıyaslama yapıyorum ne yalan söylüyeyim ama 8. sınıfta olduğu hâlde bilmediği çok konu var .
6 .Bunu deneyeceğim .
7 .Çok teşekkür ediyorum öğretmenim İnşAllah bu sorunu en kısa zamanda aşacağız .

Cinnet. Bizim evde bu sorunun cevabi cinnet. 12 yaş civarı ağır dikkat bozukluğu olan bir oğlum var. İlaç kullanamıyor. Bıraksan tablet elinden hiç düşmez. İlk evden okul başladı. Tatlı dil, nasihat vs. Bir gün bütün gün odasında oturup hiçbir şey yapmadan çıktı. Küçük bir cinnet geçirdim. Çok pis kızdım. Bağırdım çağırdım. Hayata küstü ki aşırı pesimist bir çocuk. Sonra ikimiz de sakinleşince oturup konuştuk. Tableti elinden tamamen alamıyorum çünkü zaten depresif bir yanı var ve daha kötü olsun istemiyorum. Ona da yazık diyorum kimseyi görmüyor. Son iki haftadır yaptığımız yeni bir uygulama var, haftalık program. Bir Excel dosyasında tablo hazırladım renkli. Ders, ara vs. hepsinin saati belli. İlk hafta %70 civarı programı takip etti diye, harçlık verdim, tebrik ettim. Bilgisayar oyununa yatırdı hepsini. Yine daha iyi ve daha kötü günler oluyor. Günün ortasında arkadaşları geldi diye takılmak istiyor. Dakika belirliyoruz. Ona bağlı kalıyoruz. Belki size de yarar diye bizim durumu anlattım. Allah kolaylık versin hepimize.
Sağolun , size de Allah kolaylık versin ne diyim , delirmemek elde değil gerçekten ..

Rica ederim. Bu durumda da ne yapılır ki bilemedim. Eğitimci değilim, anne de değilim ne yapılır hiç bilmiyorum. Ama bir süredir o tembellik bende de var. Doktora tezimi yazmam gerekiyor, bitmesine az kaldı ama bir tembellik bir tembellik asla yazamıyorum. Bugün 2 saat uğraşabildim o kadar. Çok da sıkılıyorum evde ama yine de elim gitmiyor. Çocuğunuza bulduğunuz çözümden haberdar edin de ben de eşime söyleyeyim benim üzerimde uygulasın :)
Burada verilen tavsiyelere uymaya çalışacağım , birinden biri mutlaka işe yarayacaktır :) olumlu sonuç aldığımda size de yazarım .
Tekrar teşekkürler :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X