• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk böyle mi bakılır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Baştan söyleyeyim, eleştirmek için açmadım. Yeğenime üzüldüğüm için açtım. Amacım aile içi alışkanlıklarını değiştirmek değil, başka aileler de böyle mi öğrenmek istedim.

Çok abur cubur tüketen bir çocuk değil. Annesi bir sınırlama getirmiş. Bu sınırlama mı, aç bırakma mı anlamadım. Çocuk zaten doğru düzgün bir şey yemiyor. 1-2 saat sonra da karnı acıkıyor. Otursun bu saatte sucuklu yumurta yapsın demiyorum ama çocuk kendi ''karnım gurul gurul ediyor, bir şey yiyebilir miyim'' diye soruyor. Bir dilim ekmek verdi sadece. Üzüldüm.

Az önce biz dondurma yerken dondurma çekti canı, ona da izin vermedi. Çocuk kaşıkları yalamak istedi. Yani bu kadar katı olmak gerekli mi? Yeğenim beş buçuk yaşında.
Sizin de söylediğiniz gibi o sizin yeğeniniz annesinden fazla düşünmüyorsunuz. Ekmek verşyorsa vardır bi bildigi. Kaldı ki düşünüyorum böyle sorgulayıcı biri yanımda olsa inadına vermem dondurma vs. Bi de konu acmıssınız.

Konu annelerin çocuklarina olan süper yaklaşımları ya da hataları değil yalnız, anne baba dışındaki kişilerin sınırlarını bilmesi gerektigi ve müdahale edemeyeceği gerçeği
Gördüğüm kadarıyla konu sahibi de zaten müdahale etmemiş sınırının da farkında. Soru sormuş cevap verdim ben de.

Çocuğun babası yemekleri yapan kişi oluyor. Annenin sözü geçiyor. O ne derse o.

Ben annesine akıl vermedim, versem o şekilde cevap verir dedim. Anneyi yerin diye açmadım. 1500 kere dediğim gibi başka aileleri merak ettim.

Baharatla ilgili soru soran olmuş. Yemeklerimizi ayrı yapıyoruz, yine de sevmiyor bizim yaptığımızı. O nedenle babası yapıyor.
anne ve babası ortak kararla bu şekilde besliyorlar demek ki. biz normal zamanlardaki hallerini bilemeyiz. belki geçerli kuralları vardır. kuralları esnekmek, bir kere bile olsa çocuğun sonradan kuralı hep delmek istemesiyle sonuçlanıyor.
herkesin durumunu kendi içinde değerlendirmek lazım.

bizde de yemekleri eşim yapar bu yüzden kızım hep baba ben acıktım diye ona gider. ama ikimiz de bir şeye yeme diyorsak vermiyorsak bir sebebi vardır anlaşmışızdır ve çevredeki insanların ne dediğine bakmayız.

sürekli aç bırakılan bir çocuk durumuyla karşı karşıya değilseniz süregelen bir istismar yoktur. sabah kahvaltısını büyük bir iştahla yapar muhtemelen.

Baştan söyleyeyim, eleştirmek için açmadım. Yeğenime üzüldüğüm için açtım. Amacım aile içi alışkanlıklarını değiştirmek değil, başka aileler de böyle mi öğrenmek istedim.

Çok abur cubur tüketen bir çocuk değil. Annesi bir sınırlama getirmiş. Bu sınırlama mı, aç bırakma mı anlamadım. Çocuk zaten doğru düzgün bir şey yemiyor. 1-2 saat sonra da karnı acıkıyor. Otursun bu saatte sucuklu yumurta yapsın demiyorum ama çocuk kendi ''karnım gurul gurul ediyor, bir şey yiyebilir miyim'' diye soruyor. Bir dilim ekmek verdi sadece. Üzüldüm.

Az önce biz dondurma yerken dondurma çekti canı, ona da izin vermedi. Çocuk kaşıkları yalamak istedi. Yani bu kadar katı olmak gerekli mi? Yeğenim beş buçuk yaşında.
Kendi yediği halde çocuğa yedirmemeyi anlayamıyorum. Abur cubur ben yemezsem çocuğum da yemez. Ama evde birileri yerken çocukta bakitilmaz

Ben de simdi teyzemlerdeyim. Artık bunlarin lafindan sozunden migrenim tuttu bugun. Ayni seninki gibi 50 tane laf sayiyor bana. Hangimiz anne hangimiz cocuk belli degil. Bir de tamam onu yerim ama sen de bana bunu vereceksin diye pazarlik yapiyor pasam. Kucuk zaten yedirmesen hic acikmaz. Ben de salamiyorum iste, ah bir salabilsem de rahatlasam. Insanlar misafir geldik diye mangal yakiyor, ben cocuklara pilav yapiyorum cunku et yemezler 😡 bak yine geliyorlar soldan soldan 😒
Kendimi gördüm, yemeyen çocukla hayat bir başka derbeder.
Gerçekten bunu yaşayan bilir, bazen Allah canımı alıyor ya diyorum, 3 kaşık çorba içsin diye tükürük bezimin son damlasına kadar kullanıp aralıksız konuşuyorum, kızıyorum, ediyorum, aç kalacaksın, büyümeyeceksin hasta olacaksınlar vs vs.
Aç yaşayabilen çocukla sınanmak çok fena yahu.
Ben kendi elimle çocukları mc menüye alıştırdım çünkü hayatlarında hamburger pizza tavuk et vb dışarda yenecek hiçbir şey olmadığı için, bari mc alışsın şehirlerarası yolculukta kursağına iki lokma girsin, ayranı faydadır dedim😅
Bu hale getirdiler beni.

Sizin de söylediğiniz gibi o sizin yeğeniniz annesinden fazla düşünmüyorsunuz. Ekmek verşyorsa vardır bi bildigi. Kaldı ki düşünüyorum böyle sorgulayıcı biri yanımda olsa inadına vermem dondurma vs. Bi de konu acmıssınız.
Aynen inadınıza vermeyin, bırakın çocuk ağlasın aç kalsın. Sizin inadınız daha önemli.
Çocuk kaç kilo?
Boyu kaç?
22:35 te ( konuyu açma saatiniz) yemek yemeye değil uyumaya ihtiyacı var
Boyunu bilmiyorum, uzun. Çocuk uyumuyorsa, gözlerini bağlayamam ya. Annesi uyutuyor. Ben başka odadayım.

Yemek yiyor ama mızmız. Doğru düzgün yemediği için acıkıyor herhalde.
Yemek yemedigi icin abur cubur yemesine izin verilmiyordur. Sayet yemek yerse dondurmada yiyebilir. Eger acken bir kere bile olsa abur cubur verirsen cocuk aglayarak istedigini yaptirabilecegkni bilir ve yemek yemez. Yemek saatinde yemek yemezse aç kalacagimi öğrenir ve yemek saati duzeni oluşur herkesle beraber sofrada karnini doyurmayi ogrenir. Hepimiz bunu yasadik, cocugun egitimi ile ilgili sizi ilgilendiren birsey yok.

Ben dondurma yedirmiyorum diye, annem babam oglum uyuyana kadar bekler oyle yerlerdi.
dışarda başkasında görünce zorlanmıyor mu o zaman çocuğunuz ...
kızımın ömür boyunca yememesi gereken şeyler listesi var okula gidecek dışarda arkadaşlarıyla olacak cafeye gidecek karşısındakiler yiyecek ... buna alışması gereken durumlar olabilir ,genel olarak mı dondurma yasak yoksa sağlıklı alternatifini yiyebiliyor mu ?

Aynen inadınıza vermeyin, bırakın çocuk ağlasın aç kalsın. Sizin inadınız daha önemli.

Boyunu bilmiyorum, uzun. Çocuk uyumuyorsa, gözlerini bağlayamam ya. Annesi uyutuyor. Ben başka odadayım.
Siz uyutun dediğimi hatırlamıyorum
Annesi çocuğu için en ideal olanı bilendir boşa dert ediyorsunuz

Dondurmayla doyacaksa cocuk zaten aç kalsın mantığa koş. Ya bu halalar teyzeler niye anne rolüne bürünmeye bu kadar meraklı bi anlasam. Cocuk nedir düzen nedir biliyor olamazsınız ki dondurma lafını bu kadar uzattınız.

Bizim evde yemekleri annem yapıyor, yengem ve yeğenimin yemeklerini abim yapıyor. Ailenin aşçısı aslında annem, gönül ister ki, onun yemeklerini tatsınlar ama istemiyorlar. Dolayısıyla abim de onlara ayrı yapıyor. Hepimiz aynı sofrada sadece yengem ve yeğenim farklı yemek yer.

Çocuk neden mutfağa gitti? Kokusuna gitmedi, başka bir şey için gitti. Dedeyi görmeden canı dondurma istemişti zaten. O nedenle onlar çocuğun yanında değil ayrı odada yediler. Ben de yemedim. Gördüğünüz gibi bu öngörünüz de yanlış.

Şahit olmadığınız konular hakkında nasıl böyle ''demek ki'' ile başlayan kesin cümleler kuruyorsunuz?
Yemekleri abimin yaptığını, birkaç üyenin yengen evinizde yemek yapmaya çekiniyordur demesi üzerine yazdım.

''yengenin çocuğu sağlıklı beslemekle ilgilenmediğini, hep dışardan ve paketli gıda yediklerini, senin yengene 'istedigin bir şey var mi' dediğini biz nereden bilelim? Evde karşı koltukta mi oturuyorduk, her yazana 'oyle olmadığını nereden biliyorsun, böyle yapmadığımı nereden biliyorsun'''

Hep dışarıdan demedim. Evdeki yemeği beğenmeyip, dışarıdan söylüyor dedim. Aynen, bizim evde karşı koltukta değilsin ''demek ki, sen böyle yaptın'' tarzı yorumlarda bulunabiliyorsun.

Neyse, yani akşam çocuğun karnı guruldayip annesine 'cok acim' diye ağladığında sen 'yenge çorba ısıtayim mi?' dedin, yengen de 'yok,kuru ekmek verecegim' mi dedi?

O saatte çorba içmezler, ben de şunu vereyim demem. Çünkü onların kendi aile problemi. Getir derse markete gider alırım, yemek istese onu da yapardım. Ben çocuğa sorsam, tabii ki isterim der ama sormam, karışmam.

Ben burada insanlardan fikir alıp, yeğenime beslenme düzeni hazırlamak için sormadım. Böyle mi beslenme şekli o yaştaki çocukların diyorum. Ekmek dışında başka bir şey verilemez miydi diye soruyorum.
Evde sizin yemeklerinizi beğenmeyip sürekli abinizin yapmasını beklemesi de bir garip. Çocuğun yiyeceği şey genelde makarna pilav patates yanına yiyorsa sebze yemiyorsa tavuk/köfte. Bir de yoğurt/cacık/salata gibi şeyler. Pilav makarna ve patatesi yoğurdu nasıl farklı yapıyorsunuz ki? Çocuk bunları yiyorsa yanına da tavuk köfte yiyorsa doyar.

Gerçekten bunu yaşayan bilir, bazen Allah canımı alıyor ya diyorum, 3 kaşık çorba içsin diye tükürük bezimin son damlasına kadar kullanıp aralıksız konuşuyorum, kızıyorum, ediyorum, aç kalacaksın, büyümeyeceksin hasta olacaksınlar vs vs.
Ben kendi elimle çocukları mc menüye alıştırdım çünkü hayatlarında hamburger pizza tavuk et vb dışarda yenecek hiçbir şey olmadığı için, bari mc alışsın şehirlerarası yolculukta kursağına iki lokma girsin, ayranı faydadır dedim😅
Bu hale getirdiler beni.
Benim kuzenimde hiç birşey yemezdi kac kere dr a gittik su içiyor meyve sebze yiyorsa çok takılmayın demişsi hala tavuk et yemez sağlıklıda bu kadar da uğrasmak doğrumu bilemedim ya senze meyve belli şeyler yemiyor mu sanmiyorumki kimse açliktan ölsün 😁 ha bide ekmek yerdi hep 🤣 hala koca koca ekmekleri yer ama 45 kilodan fazla değil 🤣

Bu hale getirdiler beni.
Bazen dilimin ucuna geliyor sizin cocuklariniz da size benzesin demek ama yine de kiyamiyorum. Gercekten yemeyen, yemek secen cocuk cok cok zor.

Peki, çok güzel de bu çocuk okul çocuğu.
Benim çocuklarım yaşadı mesela bu sorunu, eve öyle bir aç geldiler ki ilk aylar, sinir küpleriydiler.
Okullarda belirli dk lar var, yediler yediler sonra yok.
Sonra süt de yok, ekmek de yok, o da bu da şu da.
Bu alışkanlığı devam ettiren çocukların eğitim hayatında ne kadar zorlandıklarını kendimden biliyorum.
Biri konuşmaktan en sevdiği yemeği bile yiyememiş, süre bitip elinden almışlar, öbürünün sevmediği yemekler varmış diye kuru ekmek yemiş tüm günde 1 dilim.

Normal mi bu şimdi?
Bizler evde ebeveyn olarak çocukları ne kadar ‘toplum yaşamına uygun’ hale getirebilirsek hem yaşayacağı sorunlara ket vurmuş hem de geleceğe dair sağlam temeller atmış oluruz.

Bir günlük mesele değil ki yemeği beğenmedim yemedim sonra süt içeyim.
Oğlum 4 yaşındayken aylarca süt ve meyve ile beslendi, aç da bıraktım yemek yiyene kadar onları da kestim, 1 muzla gün geçirdiği oldu.
Mesele davranış bozukluğu, mesele inadı kırmak, kurallara riayet etmek, anı kurtarmak değil.
Bilmiyorum genelde travmaların çoğu çocukluktan geliyor diyorlar ya, sanırım ben yemek kurallarının okulda çok katı olduğunu bu yüzden dış dünyada kurallara uymalarını evde ise anne kurallarının geçerli olduğunu anlatmaya çalışırdım.
Yani çocuk dışarda özgür değil evde aynı kurallar.. mutlu olması full disiplin içinde yaşamasından bi tık daha önemli olurdu benim için bilemiyorum. Okulda kurallar evde ise şefkat görmek ikisini ayrım yapması eve aileye bağlı bir birey olması açısından faydalı olabilir diye düşünüyorum

Dondurmayla doyacaksa cocuk zaten aç kalsın mantığa koş. Ya bu halalar teyzeler niye anne rolüne bürünmeye bu kadar meraklı bi anlasam. Cocuk nedir düzen nedir biliyor olamazsınız ki dondurma lafını bu kadar uzattınız.
Anne rolüne bürünmek için teyze, hala olmaya gerek yok. Bu haraketleri el çocuğu yapsa ona da üzülürdüm bir üye vardı sarışın bir hanımefendi. Yorum yaptı gayet duyarlı biri belli. Dünya böyle insanlar var oldukça daha güzel bir yer olacak.

edit: Bibibella Bibibella imiş o kullanıcı.

Cocuk, kendi ANNESİ neyi nasil isteyip uyguluyorsa tam olarak oyle bakilir.

Abur cubur sinirini gectim gecen gun 5,5 yasindaki cocuguma diyet yaptirdim. Gelsin birisi bana da hesap sorsun ya da elestirsin bakayim ne cevap alacak?

Aksam 10’da da o yasta cocuk uyur coktan, ana ogunlerini bitirmeyen cocuga odul gibi abur cubur da verilmez. Ac kalacak ki ogunlerini duzgunce yesin

Üç çocuğum var biri hiç açıkmaz biri sürekli aç 😆 biride verirsen yer, vermezsen aramaz. Her çocuk farklıdır. Her anne çocuğu en iyi bilendir. Kardeşim gelirken abur cubur alayım mı dedi alma yemesinler dedim. Gayette iyi yaptim, canım ben.

Herkes bir şey yerken çocuğa vermemek doğru mi bilmiyorum. ben yapamam. O yüzden almamayı tercih ediyorum. Ama belki çocuk o gün dondurma yedi ondan vermedi.

Aranız iyiyse nedeni sorun, değilse karışmayın.

Bazen dilimin ucuna geliyor sizin cocuklariniz da size benzesin demek ama yine de kiyamiyorum. Gercekten yemeyen, yemek secen cocuk cok cok zor.
hangisi daha zor bilmiyorum iştahlı olup yemek isteyene yeme demek zorunda kalmakda var... sağlıklı olsunlarda önemli olan o... eninde sonunda büyüyorlar canınızı sıkmayın :KK200:

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back