Çocuğunuzu birinin sizin yanınızda uyarması

Benim çocuğuma kimse bişey diyemezcilerden gına geldi
Hayırdır yani bu ne kibir. Okulda öğretmene dedirtme, sokakta büyüğe dedirtme, sen de deme. Çıksın başımıza arsız çocukların. Tiksiniyorum artık böyle analardan.olayı bilmiyorum da o garson da oranın düzeninden sorumlu. Belli ki şikayet almış. Bir abi edasıyla nazikçe uyarmasının ne zararı olabilir. Çıkarmayın çocuklarınızı dışarı o zaman. Bir çocuğu bir köy büyütür derler. Anne baba dışında kimse bişey diyemicekse, o çocuğu kimsenin yaşam alanına sokmayacaksın bu kadar basit. Anne babayı dinlemez, o garson abisinden çekinip susar. Laf anlamayan, büyük nedir, küçüğe nasıl davranılır, toplum kuralları nedir bilmeyen bir sürü küçük canavar türedi etrafta.

Kmse kimsenin cocugunu uyarmamali azarlamamali. Calisan anneye soylemeli. Ki ben olsam o cocuk uyarilacak hale gelmeden ben kendim uyaririm herkes cocguna sahip ciksin

Doğrusu annenin kimseye bırakmadan uyarmasıydı, çalışan anneye söyleyebilirdi evet ama öncesinde belki çocukla şakavari iletişimi olmuş olabilir, özellikle fenomenler bayılıyor bebelerine herkes ilgi göstersin diye.

Öncesinde çalışan çocukla sohbet ettiyse ona istinaden sevimli bir ses tonuyla “sessiz oluyoruz değil mi?” dese gülümseyerek problem yok bence.

Bir arkadaşım bana gelince çocuğun eline telefonu veriyor, çocuk benimkilere telefondan oyun seyrettirmek istiyor, baktım biraz anne gördü oralı olmadı, ben uyardım ve kaldırttım telefonu, bize geldiğinde kullanamıyor ve bu yüzden gelmiyorlar, çocuk istemiyormuş.

Her yere düzenimizi götüremeyiz, gittiğimiz yere uymalıyız. Gergin ses tonu olmadığı sürece tatlı uyarılar yapılabilir benim çocuklarıma, çocuklar da neticede böyle böyle öğrenecek kural denen şeyi.

Ay gına geldi bu yeni nesil annelerin triplerinden. Çocuğu başkasının uyarması çocuk için olumsuz da annenin çocuğun yanında o rezilliği çıkarması ne acaba. Birisinin uyarmaması daha doğru tabii ki ama kimse de birisinin çocuğunu tanımadığı halde çekmek zorunda değil herkes kafa dağıtmaya çıkıyor bir yerlere. Garson da kötü bir tepki vermemiş yani ne var bu kadar olay çıkaracak.

Bu arada aklıma geldi, üniversitedeyken kafe de çalışıyordum part time. Bu sorumsuz annelerin çocukları geliyordu, anneler bir masada, çocuklar masa masa gezip şeker paketleriyle savaş yapıyorlardı ve biri bile uyarmıyordu.
O şekerlerin yere dökülmesine mi yanayım, süpürmesine mi, günahına mı, masrafına mı?

Kafeye çocukla giden anne babaların 3 kat dikkatli olması lazım, evde yapamadığı şeyi dışarıda da yapmamalı çocuk.

Ben bu konuda şöyle düşünüyorum, çocuğa sınır koymak çocuğun ilerki yaşamında şok olmaması için önemli. Hiç sınır koyulmamış, sürekli tolere edilmiş çocuklar gerçek hayatın içine girince duvara çarpmış gibi oluyorlar. Ben de sizin gibi bir anneyim, çocuklarımız bugün o kurallara sinir oluyorlar belki ama yarın hayata atılınca kolay adapte olacaklar. Tabi güçlü olsun diye çocuğu örselemiyorum ama günümüz ebeveynleri öyle hale gelmiş ki, benim çok basit temel medeniyet seviyesi bir kuralım baskıcı anne olarak görülmeme sebep olabiliyor. Kesinlikle destekliyorum, çocuktan önce ebeveynin eğitilmesi şart.

Bu şımarık analardan da bebelerinden de illallah geldi valla.

Ortalığı ayağa kaldıracak ne var.
Dövdüler mi sövdüler mi?

Tatlı bir dille "sessiz oluyoruz tamam mı? " " Başkalarını rahatsiz etmemeliyiz değil mi?" Dese ne olur yani?

Öğrenme böyle olur. Ailede öğrenecek, otobüse binecek otobüste bir şeyler öğrenecek. Restauranta gidecek orada bir şeyler öğrenecek. Yeri gelecek yabancı bir büyükten, yeri gelecek kendi akranından... Hayat budur.

Toplum içine giriyor madem bu kadar da kıyımsız; kimseye kalmadan uyarısını önden yapsin. En iyi bildikleri şey cazgırlık!

Ben yabancıların çocuğu uyarmasından rahatsızlık duyarım. Çünlü bir yetişkin tarafından uyarılmam çocuğu korkutan bir eylem. Şiddet eylemi yoksa çocukta ebeveynini uyarırım.
Benim de çocuğum teyze, eş dost haricinde garson tarafından uyarılsın istemem. Tanıdığı samimiyetinin olduğu biri elbette uyarabilir. Ama tanımadığı insan uyarmamalı. Ve evet tanıdığı da uyarabilir ama azarlayamaz.
Çocuk için korkunç bir şey gibi geliyor bana.
Tabii elbette sosyal ortamda nasıl davranacağını en başta annesi babası anlatmalı yol göstermeli. Bizim de rahatsız olduğumuz bir çocuk varsa kibarca anne babasını önce uyarmamız gerektiğini düşünüyorum. Garson o cümleyi anne babaya da söyleyebilirdi pekala

2 gün önce pikniğe gittik. Etrafimizda çocuklar futbol oynuyordu. Küçükte değiller ortaokul yaşlarındalar. Yan masamıza birkaç kez toplari geldi,kadın güzelce uyardı başta bu kadar yakın oynamayın üst taraf serbest diye, anneleri de duyacak mesafede ama hiçbir uyarıda bulunmadılar. Top tekrar gelince ilk uyarıyı yapan kadın daha sert bir ses tonuyla uyarınca anneleri hemen müdahale etti, çocuklarına kizamazlarmıs, böyle bir hakları yokmuş gibi bir sürü laf ettiler, tartışma çıktı aralarında.
Çocukları insanları rahatsız ederken gayet sohbetlerine devam ettiler halbuki.
Çocuk diye tepemize çıkarmaya, kontrolsüz davrandirmaya kimsenin hakkı yok.
Garson kızarak uyarmamistir diye tahmin ediyorum o noktaya gelmeden anne müdahale etmeliydi, etmediyse çocuğu uyarıldı diye olay çıkarmak, çocuk açısından da doğru değil. Madem bu kadar çocuğu düşünüyor. Rahatsız olduysa uyarıda bunu daha makul şekilde dile getirmeliydi.

Bir gün parkta kızımlayiz. Benim kız daha 2 yaşlarında. Kaydırakta koşturma ebelemece oynayan 10 yaşlarında bir grup çocuk var. Benim kız tutuna tutuna merdivenden çıkarken bunlar rüzgar gibi esiyorlar yanından, üstünden zıplayarak. Ortada ebeveyni de yok. Bir süre bekledim benim kızı farkedip kendiliğinden düşünüp orada oynamamalari gerektiğini muhakkak anlarlar diye. Hani boş alan değil. Kaydırak küçük çocukların olduğu alan bu oyun için uygun değil. Küçük de değiller. Baktim umursayan yok iyice deli dana gibi tepişmeye başladılar.
Abartıp kaydırağın üzerindeki gölgelikte takla atmaya geçtiler. Mecbur uyarmak zorunda hissettim.
"Küçük çocuklar var, düşersin, düşmelerine sebep olursun oğlum." Dedim.
"Dikkat ediyorum." Dedi bana ve devam etti.

İkinciye daha riskli bir hareket yapınca " Bak çok tehlikeli.." dememe kalmadı " Dikkat ediyoruz dedik ya ablaaa!" Diye susturdu beni. Aynen devam derken benim kızı yere serdiler sonunda.

Bakınız bu çocuk o küçük çocuğun geleceği.

Uyarı almaya açık değil, dinlemeye kapalı.
Her mekanı istediği gibi kullanma hakkını kendinde gören bir bencil.

Anası gurur duysun eseriyle de, toplumun suçu ne bilen onu söylesin?

Genel olarak yetişkinin muhatabı çocuk değildir derim her zaman ama bazen parkta çocuğum oyuncakları ile oynarken gelen çocuklar oluyor. Oğlum oynamak istemiyorum diye belirttiği halde, oyuncağı alarak, çekerek ısrarcı davranıyor, eğer ebeveyni çocuğu görmüyor ya da müdahale etmiyorsa, çocuğa şu an da paylaşmak istemiyor/kendi oynamak istiyor diyorum. Ama bunu demeden önce ebeveyni görsün ve müdahale etsin diye beklerim biraz. Eğer kendim ebeveyni kim anladıysam çocuktan önce ebeveyne söylerim.
Bahsettiğiniz olayda da vay nasıl benim çocuğuma böyle birşey dersin diye abartmaya gerek olmasa da çocuğun ebeveynine soylenmeliydi

Valla ben anne olarak uyarırım ama 5 yaş iki erkek bebesi dinlemiyor. Yapma desem de yapıyor bu durumda biri kibarca uyarsa sesim çıkmaz. Ama kızma ve bağırmayı kabul etmem.

Biri nasıl ki çocuğumuza " aaa ne kadar akıllı dediği zaman" çocuğumu sadece ben överim demiyorsak, biri kibarca uyardığı zaman tepkimize dikkat etmek gerek diye düşünüyorum.

Bir çocuk büyütmek için, bir köy lazım diye bir söz vardı. Hangi millete ait bilmiyorum.

Endişenizi anlıyorum ama benim gozlemim de çok hızlı ve dışarıdan tehlikeli hareketler olarak gözükse de , büyük yaş grubundaki çocuklar bir şekilde küçük çocuklara dikkat ediyor aslında.

Görevliye gerek kalmadan kendim uyaririm.Bi başkası uyarirsa haddini bildiririm o kişiye.Kimse kimsenin çocuğunu uyaramaz.Annesine söylersin.

Endişenizi anlıyorum ama benim gozlemim de çok hızlı ve dışarıdan tehlikeli hareketler olarak gözükse de , büyük yaş grubundaki çocuklar bir şekilde küçük çocuklara dikkat ediyor aslında.
O da kendine güveniyordu evet çok belliydi cemkirmesinden.
Ama sonunda benim kızı yere serdiler.
Bilerek yapmadılar elbette. Oyun kızışınca bir anlık hararetle kendilerini kaybettiler. Neticede o da cocuk yine ağlayan kizimi aldim gittim hiç bir sey de demedim. Ama aslında hakettigi iyi bir azardı bence.

Kaza dediğimiz şey göz açıp kapayıncaya dek bir anlık. Kendisi de zarar görebilir. Koşturmaca için boş sahalar var ama onlar olaya aksiyon katmak için kaydırak alanını tercih ettiler. Buna hakları yok iste ve 10 yasa kadar bunu öğrenmeleri gerekiyordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…