Çocuğunda DEHB Ve durtusellik olanlar

Evet öyle gerçekten bazen soylendigim için utanıyorum insanların ne dertleri var diyorum ama bazen de sanki hiç olmicak gibi geliyor elimden bişey gelmiyor çok yıpranıyorm.buraya yazma amacım en azından belki düzelen durumu iyiye giden birileri olur da umut verirler diye oldu çok karamsarlığa düşmüştüm çünkü iki aydır maddi manevi neler yaşıyorum anlatamam.

Aynı durumu okuldan almak zorunda kalınca yazın yaşadım. Bir çıkmaza girdim ki anlatamam iş yerinde büyük sıkıntı yaşadım şimdi part çalışıyorum. Baktım okul işi bitti dedim kreşe vereceğim parayı maaş almamış olurum kaynanamın yükü biraz azalır.

Ama şu da var mesela öyle zor huyları vardıki geçti gitti. Kendi kendime telkin veriyorum. Bak diyorum şu vardı geçti gitti bu vardı bitti. Buda bitecek. Tırnak kesemiyordum varya meğerse bu tür çocuklarda sık bir durummuş hala ayak tırnaklarını keserken huylanıyor elleme diyor yalvar yakar kesiyorum ha şöyle oğlum ha böyle oğlum dikkatini başka yere toplayarak. Düğünde seyranda müzikten rahatsız olmuyo ama arabamızda izin vermiyor. Bende pek severim bangır bangır dinlemeyi. Ah o yumurcak neler etmedi bize araba tutuyor bizimkini. Önde oturur karda kışta camı açar kafasını çıkarır öyle seyahet ederdi arkada otursa daha 10 dk geçmez kusardı. Servisli okula girince bu huyundan vazgeçti. Bazen hastaneye giderken toplu taşıma kullanıyorum nazende anneme giderken ellerimde poşetler hala kusuyor.

İşyerinden arkadaşımın erkek kardeşi var. Orta okul çağında zor bir çocukmuş onlara göre ama sorunlar farklı evde terör okulda iyiymiş. Ergenliğe girdi okulda sorun yaşamaya başlamış. Öğretmene ters gitme dersi bozma kağıdı top yapıp ders esnasında tahtaya atma gibi. Ablasına şiddet gösteriyordu. İlaçla çözdüler ilacıda bıraktılar.

Ben bu ilaçların bu yaşta varlığından habersizdim benimde eşime biri tavsiye etti bunu kız çocuk 3 ay kullanmış düzelmiş dediler öyle düştük bu yola. Ama erkeklerin kız çocuklarına göre cidden süreci daha zor psikiyatri kapısında bakıyorum hep oğlan çocukları. Hele biri ikizdi. Annesi soruyor hocayı tanırmısınız nasıl biri diye dedim ilk geldim sizin dert ne hiperaktif dedi okul yönlendirdi dedi. Şiddet var mı dedim ohooo olmazmı diyo döndüm eşime ah dedim bi de ikizler Allah'ım sen hepimize yardım et

Evet zaten bu durum erkek çocuklarında daha çok gözüküyor kızlarda daha az. İlaç kullandıkça olumlu davranışı artması çevre iletişimi artması sevilmekten kabul edilmekten mutlu olması ve bunun artık davranışa dönüşmesini ümid ediyorum inşallah öyle olur ama tabi bu uzun süreç birden olacak bişey değil.suan son zamanlar ben ona çok kızdıgm için inattan da yapıyor. Öyle huylarımiz da var. İlaç çok etki etmiyorsa belki de dozunu arttırır. Ne zamab gidiceksinz siz bı daha doktora?

Abilify verdi Dr bize önce 0.5 doz. Size kaç doz veriyordu? Dozu az belki hafifse etki de etmemiştir çocuğa. Eğer yan etki görürsen kes risperdale geç dedi
2.5 mg olması lazım. 0.5 le başlatmıştı yanlış hatırlamıyorsam 2.5 mg sabah 2.5 akşam devam ettik. Risperdalın dozu çok daha az tabii.

Okula gitmesi için sabah dozunu arttırmıştı doktor baktım gelişme yok yollamıyorum 10 gün kadar sonra yine götürcem yine arttırır dozu diye düşünüyorum ama olumsuz davranışları süreğen olumlu davranış pekişmesi yaşamadığı için düzelme olmuyor. Çünkü ilaç tek başına çözüm değil. Daimi doğru davranış öğretimi yapacak adam olması lazım başında. Birebir ilgi gerekiyor.

İlaçlarla ilgili tek merak ettiğim icildikten sonra bir sakinlik mi geliyor çocuklara?

Gecmis olsun.Yegenim de çok hareketli ve ilgisi çabuk dağılan bir çocuk.Ana sınıfında aşırı bir problem olmadı ama 1. Sınıfta ders sırasında da ilgisinin dağınık olduğunu ve tahtadakileri deftere yazmadığını görünce ,sınıf öğretmeni doktora götürün demiş.Götürdü anne babası.Muayene sırasında o kadar uslu durup doktorla düzgün konuşmuş ,yerinden bile kalkmamış.Doktor da ,çocuğunuz dehb değil, anlattıklarına göre süper yaramaz bir çocuğunuz var demiş.ilac vs de vermemiş.Yoksa muayene esnasında diger cocuklar masama çıkıyor ,etraftaki eşyalara zarar veriyorlar ,burda da hareketli oluyorlar demiş.Sizinki yerinden kalkmadı çok düzgün konuştu demiş.Sormak istediğim; sizin çocuğunuz da muayene sırasında doktorun anlattığı gibi hareketli miydi? Yani çocuğun farklı bir ortamda kendini kontrol edebiliyor oluşu dehb den uzak olduğunu mu gösterir?

Benimki muayenede de hareketli olur ya çok konuşur ya sıkılıp etrafa sarar. Belki yegeninizin sadece dikkati dağınıktır odaklanma sorunu vardır

Benimki muayenede de hareketli olur ya çok konuşur ya sıkılıp etrafa sarar. Belki yegeninizin sadece dikkati dağınıktır odaklanma sorunu vardır
Anladım, çok teşekkürler.Peki bu dediğiniz sadece dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu hakkında bilginiz var mi? Yani ne yapılması gerektiği vs ,ileride düzeliyor mu gibi gibi

Anladım, çok teşekkürler.Peki bu dediğiniz sadece dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu hakkında bilginiz var mi? Yani ne yapılması gerektiği vs ,ileride düzeliyor mu gibi gibi
Genelde ekran vs tarzı şeyleri yasaklıyorlar biraz terapi öneriyorlar eğer ciddi sorunlar olursa sadece odaklanmaya alakalı ilaçlar var bildiğim sanrm onları verebiliyorlar

İlaçlarla ilgili tek merak ettiğim icildikten sonra bir sakinlik mi geliyor çocuklara?
Hayır bu bir sakinlik değil yine kıpır kıpırlar ama zarar boyutu azalıyor. Mesela tam bi hata yapacakken diyor ki anne bunu yaparsam şöyle olur dimi. Mesela parka götürüyordum çocukları kaydırak tepesinde itiyordu. İnternette dürtüsel çocuklar için uyarmak yerine yönlendirici kelimeler öğrendim onları söylüyorum. Parkta diyorum ki haydi şimdi kaydıraktan katalım. Oğlumda başka çocukları görünce arkalarından sesleniyor arkadaşım dikkatlice sırayla kayalım düşmeyelim.

Dehb nin bir çok kırılımı var. Dikkat dağınıklığı ve odaklanmanın sebebi öğrenme güçlüğü olabilir. Disleksi diye bişey var ya hani. Yeğenlerimde öyle hareketli çocul değillerdi ama harfleri yerine oturtamıyor cümlelerde üç harfli bir kelime bile onlara kabus gibi gelebiliyordu. Orta okul çağındalar hala kelimeleri düzgün söyleyemiyor yada yuvarlayıp arada kaynıyorlar. Benim oğlum her ortamda hareketli yerinde durmaz. Doktor odasında da dediğiniz gibi. İzin almadan masaya oturur oyuncakları karıştırır hemen orda ilgisini çeken şeyi eline alır. En son üniversite hastanesine muayeneye gittiğimde eşim yanımda yoktu. Doktor oğluma kapıda beklemesini söyledi kapıyı kapattı benimle konuştu içerde. Allah'ım doktor konuşuyor ama benim kafamın içinde bu çocuk dışarda şu an napıyor diye ne senaryolar dönüyordu.

Bu tür çocuklar için önce ekran akışlı aletler kaldırılmalı. TV tablet PC. Paketli ürünler kaldırılmalı. Ben bu 2 kısmı aşamıyorum. Çalıştığım ve babanne baktığı için kadın dayanamıyor peşinde. Eline el atarisi gibi tak sök tarzı oyuncaklar verilmeli ki ince motor becerisi gelişsin. İlkokul çocuğuna kalem tutmak zor geliyor çünkü yoruluyorlar hemen. Benim oğlum boyama yaparken öyle bastırırarak boyuyor ki kalemi boyayı hep kırıyor. İlacı son aşamaya ertelemek isteyen aile öncelikle yardımcı oyun ablası buluyor. Üniversitelerin sınıf öğretmenliği stajı yapan öğrencilerinden destek alıyor okul işini iyi biliyorlar evde uygulanıyor. Terapi de yetmiyorsa o zaman ilaç son çare. Bu ilaçlar uyuşturucu değil zaten. Hormonları uyarıp çocukların dikkatini toplamasına yardımcı oluyor.

Okuma _yazmayı söktü diğer arkadaşları ile aynı anda.2,5 yaş civarı da çok güzel konuşuyordu, yakından biliyorum.Sosyal iletişim de çok iyiydi ama aşırı hareket ve mesela öğretmenin tahtadan bunları yazın dediğinde defterine yazmiyormuş ,önündeki arkasındaki arkadaşı ile ,etrafla çok ilgileniyormuş, o şekilde anlattılar.Bir de hayır sözcüğüne hiç itaat etmiyor, yani illa ,illa sonunda istediğini elde ediyor, bunun gibi..Belki yetiştiriliş hatası da olabilir, tek çocuk çünkü

Pahalı bi oyuncak aldık bir ay olmadı daha. Çok istiyordu. Az önce parka yolladım kuzeni ile. Bir aydır peşinde geziyordum sürekli oğlum dikkat edelim oğlum kırılmasın bak çok istedin aldık diyordum. 10 dakikada kırıp getirmiş.Zarar vermekten haz alıyorlar. Buna zarar verirsem ne olur kim ne der düşünmesi yok hiç. Kuzeni eve gidelim demiş hayır diyerek kırmış oyuncağı.

Yarım saattir serbest boyama yaptırmaya çalışıyorum on milyon kelime söyledi yedi beynimi sabır ediyoruz ne edelim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…