Çocuğunda DEHB Ve durtusellik olanlar

mrvizmr

Guru
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2014
131
47
5.5 yaşında dehb ve durtusellik olan bir oğlum var. Takıntıları da oluyor dönem dönem değişiyor ama hep bı iki tane takintimiz var. Yaşıtlarıyla hiç oyun kuramıyor dikkati o kadar dağınık ki çoğu şeye odaklanıp dinleyemiyor bile. Dr ilaç önerdi daha başlamadık kullanmaya ama ilaçsız düzelecek gibi durmuyor çünkü artık karakterine dönüşmeye başladı. Aynı durumu yasayıp ilaç kullananlar varsa bilgi almak deneyimlerimi dinlemek isterim.

Dürtüsel davranışları neler? Benim oğlum da 5 yaşında. Onda da heyecanlanınca zıplama, olta atma davranışı var. Transa geçip zıplıyor. Bu davranış bana otizmdeki stimming gibi geliyor. Dr tam bi tanı koyamadı çünkü konuşması, oynaması, iletişimi eksikler de olsa iyi. Dehb dedi tabii. Biz ris… kullanıyoruz. Daha olgun davranıyor artık ilacın bu şekilde faydasını görüyoruz. Sabah 0.5 akşam 0.75… Dikkati de günden güne artıyor. Şu an yaşı küçük olduğu için dr dozu arttırmayacağını söyledi.

Heyecanlandigi zaman benmki de değişik hareketler yapıyor ama konuşması iletişimi iyi bı tek farklı olarak takintilarimz var. Dönem dönem değişen su sıralar asansöre karşı mesela. Durtusellik dediğim biseyi istediği zaman kendini frenleyemiyor hala daha 3 yaşında gibi marketlerde kavga ediyoruz. Bize de önce başka ilaç önerdi Dr yan etki yaparsa sizin dediğinizi dedi bı kere kullandık aşırı hareketlilik oldu hafta sonu bidaha deneyeceğim. Siz ne kadar sonra fayda görmeye basladinz

Bizim ilaçtan ziyade yaşla alakalı bence. Geçen seneye göre inatlaşması, krizleri azaldı. Okulun da etkisiyle daha bi laftan anlıyor. Bir buçuk ay oldu kullanalı. Bizim de bu stim hareketlerinde artış var gibi. Devam ederse dr a danışacağım.

Heyecanlandığı zaman yaptığı hareketler nasıl mesela? Bizde de takıntılar var. Biz daha önce ignis( abilify) kullandık ama şimdiki drumuz çok hafif olduğunu risperdalın düşük dozda bile daha etkili olduğunu söyledi.

Hafif zıplayıp avuclarini sıkıyor gibi. Uyaracağımi biliyor bırakıyor hemen sonra farkedip.odaklaniyor mesela asansöre ama öyle saniyelik uzun süreli değil. İnip çıkma anında mesela sadece. İnatlasmalar azalmıştı ama son zamanlar çok arttı yine. Mesela bugün okuldan geldgnden beri çok sakin gayet normal bir çocuk der insan görünce ama dışarda uyaran çok olunca birden degisiveriyor. yada evde bişey geliyo aklına karıştırmaya başlıyor söz dinlemiyor. Ekranı tamamen kestik 0 şuan yerine biseyleri koymaya çalışıyor ama zorlanıyorum.dediginz ilacı verdi Dr ilk deneyin diye kullanan da hiç görmedim. Ablfy i ne kadar kullandinz? Etkisi oldu mu hiç?

Bu konuda yeni başlık açılmasına mutlu oldum. Oğlum 5 yaşında, dürtüsellik dedi doktor ve dehb muhtemelen var. Eylülden beri günde 0.25 doz ile son bir aydırda 0,50 sabah 0,25 akşam ris... kullanıyoruz. Ama yine bir etki hissetmiyorum. Özel kreşe yolluyordum artık dayanamadılar. Psikolojik terapi de aldırdım. Sorunumuz 10 aydır var önceden böyle değildi okulda çok mutluyduk. 3 okul denedik olmadı aldık mecbur. Arkadaşlarına vuruyor eşyalarına zarar veriyor. Asıl konu burdan koptu. Yoruluyor sıkılıyor etkinlik yapmak istemiyor dağınık ısrarcı tutturur inatçı kendi kıyafet ve ayakkabısını hep biri giydirsin ister herşeye zarar verme güdüsünde. Babaanne bakıyor illallah ettiriyor kadını. Asla eli ayağı durmuyor. İki insanı konuşturmuyor. Onunla alışveriş bile yapamıyoruz. Herkes uyumadan uyumaz. Yatağa girdiği zamanda en az yarım saat eki ayağı kıpır kıpır. Seneye okula gidecek ben ne yapıcam. 40 dk nasıl sabit duracak.

Dediğiniz çoğu şeyi yaşıyorum. İlaca daha baslayamadik. Hafta sonu okul yokken evde denemek istedik ama ters tepti resmen aşırı hareketlendi bu hafta sonu tekrar denicez. Belki dozu yetersizdir sizin için yada doğru ilaç değildir. Dr bize dua edin ilaçlar ise yarasın tıbbın çare olamadığı çok vaka var demişti. Terapi alıyoruz düzenli ama sanki işe yaramıyor maddi olarak çok yoruyor üstüne. İlaç hiç ferktmedi mi sizde?

Dediğiniz çoğu şeyi yaşıyorum. İlaca daha baslayamadik. Hafta sonu okul yokken evde denemek istedik ama ters tepti resmen aşırı hareketlendi bu hafta sonu tekrar denicez. Belki dozu yetersizdir sizin için yada doğru ilaç değildir. Dr bize dua edin ilaçlar ise yarasın tıbbın çare olamadığı çok vaka var demişti. Terapi alıyoruz düzenli ama sanki işe yaramıyor maddi olarak çok yoruyor üstüne. İlaç hiç ferktmedi mi sizde
Bizim hep bı farklılık vardı aslında ama büyüdükçe sanrm daha boyutu artıyor. Odaklanma sorunu var okulda çok sıkılıyor iyi gidiyor diyolar ama inanmıyorum artık bi sekilde okulda tutuyolar sadece. Elim kolum bağlandı ne duysam denemeye çalışıyorum

Daha öncede postlara uzun uzun yazmıştım ah neler yaşadık. Bebeklikten belliydide bir kıvılcım açığa çıkardı. İlaçla ilgili hiç korkunuz olmasın 5 ay erteledim dozu bile yetmiyor diyorum kendi kendime. Ayda bir doz artıyor. Başta banada aşırı hareket yaptı gibi gelmişti yok öyle değil 1 hafta süre lazım iki gün deneme ile olmuyor. Şimdi yine kontrole gitcez yine artırcaklar dozu. 1.50ye kadar çıkabilirmiş dozu. Valla bende terapiyi bıraktım. Haftada 2 gün ayda 4/5bin veremiyorum artık.

Ben okulda hiçbişi yapmamasına bile razıyım isterse yemek yemesin isterse boyama yapmasın tek duam artık kimseye vurmasın sınıfı dağıtmasın oldu. Ama olmadı işte yollayamıyorum okula. Evde terör mübarek tvler mi kırılmıyor oyuncaklar havada mı uçmuyor istediği olmadığında karşısındakinin canına okuyor saymakla bitmez.

En çok yan etkilerden korktum erteledim hep. Ama artık iyice karaktere dönüşmesinden korktuğum için başlamak istiyorum.surekli bağırmaya başladım ister istemez. Sadece ben de değil sürekli zarar yaptığı için herkes uyarıyo artık sanki gittikçe arsizlasti alıştı böyle olmasina. Buna çok üzülüyorum işte. İlaçtan sonra durulmalar yaşadınız mı nasıl etki ediyor? Bı tek şu disarda tutturmalari saçma sapan istekleri bitsin yeter diyorum artık hareketine razıyım çocuk tabi atlicak ziplicak ama bizimki zarar veriyor artık herşeye. Evde hala sanki 2 yaşında çocuk dolap karıştırıyor heryeri parmaklıyor

Bebeklikten sorunlar sinyal veriyormuş biz anlamamışız. Zor bir bebekti. Oğlumu kayınvalidem bakıyor çalıştığım için. 3.5 yaşında özel kreşe başlattım. 8/5.30 aralığında. 8 ay ben bir şikayet duymadım. Servisli başka okula geçmek zorunda kaldık. Bambaşka bir çocuk oldu o okulda ters giden şeyler oldu. Eski okuluna geri verdim düzelmedi iş çığırından çıktı. Devlet kreşine aldım öğretmen kısaca ben uğraşamam dedi. Bende temelli okuldan aldım.5 ay doktor terapi gezdim erteledim. Günün birinde detaylıca bir araştırmaya girdim. Bu sitede bir anne yorumu okudum. Dışlanan bir çocuk olacağına güzel anılar biriktirelim demişti. Geriye dönüp baktığımda oğlumda çok güzel anımız yok. Her misafirciliğimiz çoğu gezmemiz sorunlu yada sosyal hayatımız kısıtlı. İlaca başladım. Ya önceden bize sarardı. Ama işin boyutu değişti çevresine zarar veriyor olmuyo böyle okulda. Çocuk altına kaçırdı ilacı bıraktım. Sonra yine kullandım. Hasta oldu hastaneye yattı yine bıraktım. Baktım sanki işe yarıyor. Bırakınca anlıyosun. Sonra ilacı araştırdım. Bu bir bedensel eksiklikmiş beyinde bir hormon çalışmıyormuş onu uyarıyormuş. Başladım düzenli kullanmaya bazen hayret ettiriyor bazen kuduruyor galiba etkisi geçiyor diyorum. Bazen umutlanıyorum versemmi tekrar okula diye sokağa çıkıyo çocuklara vuruyor ediyo vazgeçiyorum üzülüyorum. Eşim sal artık bu sene gitmesin okula seneye mecbur düşcez peşine yedin kendini diyor. Doktorumuzun dediği hayatının her anında zor bir çocuk olacak. Bu cümle beni yıktı. Ve ben bir çocuk gelişimi mezunu anneyim. Ama öğrendiklerimin 10/1ini bile uygulayamıyorum. Ergoterapi/duyu bütünleme kime yapılır diye yazın internete doktor tavsiye etti . Devlet hastanesi engelli raporu ile bu terapiyi veriyor bi umut dedim ama damga almasın hemen dedim çoğunu evde deniyorum günü güne erteliyorum. Özelde yaptırmaya güç yok zaten seasn ücretleri maaşımızın yarısı. Bende dedim ilkokula başlayınca zaten olay çıkınca okulda mecbur tutanak tutulcak ram a gidicek özel çocuk raporu çıkınca yapılır diye. Ama en azından ilaçlar ve dozlarına göre gidişat iyileşirse ergenlik bitimi yavaşlıyorlar. Kendimde böyleydim genetik bizimki.

Evet 4.5 yaşındayken başlamıştı. Fark etti. İletişimi, hareketleri, iştahı düzeldi. Eline kalem almayan , sınıfta problem çıkaran çocuk çok uyumlu oldu. Tabii yaşın da etkisi var kesinlikle. Ama aşırı hassas ve duygusal oldu. Sonra biz artık iyi bi ilaçsız deneyip görelim dedik kafamıza göre bıraktırdık aşırı hareketlilik başladı. Ve tekrar ilaca başladık. Doktorumuzu değiştirdik şimdiki doktorumuz risperdal verdi. Abilifyda çok mg gidiyor ilaç hemen bitiyordu risperdal daha uzun süre gidiyor. Abilify çok hafif bi ilaç yan etkisi çok az risperdal daha etkiliymiş. Bir de uyku yapıyordu abilify ilk başlarda. Sonra geçti bu yan etkisi de. Geçen sene bu stimleri de çok yoktu bu sene bunlar da arttı. Yani bi yandan çok olumlu gelişmeşer var bi yandan da başka sıkıntılar çıkıyor maalesef.

Bu çocuklara bir özel öğretmen olacak sadece ona odaklanacak çünkü attıkları her adım risk ve takip gerektiriyor böyle bir imkanımda yok. Ben analık haliyle sabır ediyor hep iknaya gitmeye çalışıyorum. Herhangi bir şey için en az 20 dk konuş konuş ikna et tam o bitiyor hoba peşine başka bir olay. insan çileden çıkıyor. Tam 2 saattir uyutmaya çalışıyorum şu an saat 9 dan beri. Ayağımda salladım sıkıldım dedi yanıma aldım yatırdım her yanı kıpır kıpır. Yine sıkıldım dedi ben yatağıma gitcem dedi daha 10 dk oldu uyuyalı.

Hangi ilacı kullanıyorsunuz?

Duyu bütünleme terapisi alıyoruz ama maddi olarak çok zorluyor bir iki ay dişimizi sıkacağız sonra zaten gönderen. Çok etki ettiğini düşünmüyorum zaten spora götürüyorum ama grupla zor oluyor yarm saat sonra dağılıyor başka şeylere sarıyor bireysel götürüyorum smdi cimnastik vs. Çok seviyor. Bizim vurması faln yok ama uyum sağlamıyor çocuklardan sıkılıyor sonra da istenmiyor farkediyorum. İyice bunu anlamaya başlamadan elimden geleni yapmak istiyorum okul yaşına kadar düzelir belki biraz.ama gerçekten bazı akşamlar sinirden napcagimi bilememekten ağlıyorum. Benm kadar kimse anlamıyor. Gelecek kaygım çok. Akran zorbalıgina uğramasından korkuyorum

Eylül ayından Kasım ayına kadar ricus günde 0.25 kullandım.
Kasım Aralık arası sabah 0.25 akşam 0.25 kullandım şimdi bir aydır risperdal sabah 0.50 akşam 0.25 kullanıyorum

Abilify verdi Dr bize önce 0.5 doz. Size kaç doz veriyordu? Dozu az belki hafifse etki de etmemiştir çocuğa. Eğer yan etki görürsen kes risperdale geç dedi

İşte bende başka çocuklara zorba olup dışlanacak kötü arkadaşlara düşecek ah o gelecek kaygısı içim içimi yiyor bitiyorum. Eski kreş paylaşımlarına bakıp duruyorum Allah'ım bi kapı aç millet öyle heves eder bakardı ki en iyi okullardan birine yollardım yapılan etkinliklere çocuğumun pozlarına millet gıpta ederdi çokta sevimli bakan bir daha bakıyor aşırıda şirin bişi insan bağırsa kızsa vicdan yapıyor sonra

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…