Herkse selamlar..
Cilt lekeleri güneşe,horman değişimlerine,doğuma, düzenli ilaç kullanımı gereken rahatsızlıklara ve yaşa göre değişen bir rahatsızlıktır.Rahatsızlıktır diyorum çünkü sadece dermokozmetik adı verilen ilaçlarla çözülebilir yada medikal uygulamalarla...
Lekelenme cildin güneş etkisine karşı kendini korumaya alması diyebiliriz (çok kabaca bir tanım yapılırsa)
Bazı lekeler cildin çok alt katmanlarına inmemişse bazı basit çözümlerle halledilebilir.Ancak genel olarak bütün bu işlemleri sonbahar/kış aylarında yapmanız uygun olur çünkü temelinde eksfoliasyon yani soyma denilen işlem vardır.
Eğer rosalı (roza) yada hafif lekeli (hafif sivilce lekeleri) cildiniz varsa azelaik asitli kremlerle başlayabilirsiniz. 3 -4 gece hafifçe sürerek yatın ve sabah uygun bir temizleyici ile yüzünüzü yıkayın.azelaik asit aha/bha etkisi gösteren bir asit türevidir. AHA, mikro soyucu etki yapar; BHA gözenek temizler diye özetleyebiliriz. Cildiniz bu kreme alıştıktan sonra daha güçlü AHA lı ürünler kullanabilirsiniz. Glikolik asitli bir tonik veya krem gibi ;çeşitli yüzdelerde piyasada satılıyor .Ben azelaik asitli kremden sonra haftada 3 gece rutinime The ordinary den aldığım glikolik aistli toniği ekledim.Sürünce hafif kaşındırıyor gibi his veriyor ama geçici. Bunun dışında çile benzeyen minik güneş lekeleri için C vitamini serumlar rutine eklenebilir.Eğer sivilce tedavisi sonrası leke sorunu yaşıyorsanız dermapen yada dermaroller uygulamalarıyla C vitamini serumu ile bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde cilde ışıltı ve beyazlık vermesi için kojik asit yada arbutin gibi içerikler bulunduran serum ve toniklerden veya maskelerden faydalanabilirsiniz. Cilt bariyerini tamir etme ve leke tedavisinde niacinamide içerikli (B vitamin türevi) kremler bulunmakta (mizon markasında var)
Daha yoğun lekelenmeler için yani malesma denilen türler için doktor gözetiminde soyma işlemi yapılır.Bazı durumlarda lekeler geri de gelebilir.Bu nedenle horman ve vitamin sayımı önemlidir.Vücudunuzda üre ve ya kreatin fazlası olabilir.Yani lekelenme (yoğunsa ve çok koyu renkli ise) bir durumun habercisi olabilir.lütfen doktora gidiniz. Bunlar için sizlere hipokron+expigment karışımı kremler verilir. Yoğun soyuculardır.Kullanırken kış bile olsa mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanın.ayrıca sabun yerine pH ı uygun,cildinize uygun temizleme losyonları kullanın (bioderma,cerave).Piyasada bol reklamı yapılan ürünlere itibar etmeyiniz ve mutlaka içerik listesini araştırınız.Alkol,Sles iparfüm içeren ürünler kullanmayınız. Bununla ilgili olarak youtube ta Çisem Çakır ve Yağmur vardar ın kanallarını izlemiştim ;sizler de bakabilirsiniz.
Ürünler ile alakalı ben justinbeatuy, korendy gibi internet sitelerine bakıyorum.Kullanıdğım ürünleri the ordinary, doa kozmetik, cerave, mizon, dermoskin gibi markalar kullandım. Ürünler çok pahalı gelirse eczaneden de azelaik asitli krem,la roche,
Contratubex jel, fito krem (onarıcı) ,sudocrem (onarıcı) ve madecassol ile hametan kullanılabilir ;ancak son iki verdiğim kremi kullanırken dikkatli olun çünkü onlar genelde yanık vb tedavilerde kullanılır;az kullanın.
krem,