Çıkmaz bir sokak...işsizlik-kpss-evlilik

Acikcasi babanizla orta yolu bulup mezun olduktan sonra bir sekilde ise girebilirdiniz, siz kendinize ket vurmussunuz gibi geldi bana. Ben de doktorayi birakacagim dedigim zaman inanilmaz tepki gordum ailemden ama zaten cok iyi bir is buldugum icin birakmak istiyordum. Tam zamanli doktorayi yari zamanliya cevirip, isime agirlik verip doktorayi da tam olarak birakmayarak orta noktayi buldum. Hala daha arada laf sokarlar akademide devam etmedigim icin ama duymamazliktan geliyorum. Yoksa baba konusur, kayinbaba konusur, sokaktan gecen teyze konusur, hepsine gore hayatimizi yonlendiremeyiz bunun sonu yok ki.

Ben de arkadaş gibi işsizim. İnanın kasiyer olarak bile başvurulara geri dönüş olmuyor. Çünkü işsiz 5 milyon kişi var. Her ilana en 1000 kişi başvuruyor. Ben stayjer olarak bile başvurdum mesela. Ama dönen yok. İnsanların kpss ye hazırlanmasının nedeni zaten bunların hiçbirinin olmaması. Arkadaş kapalıymış, ben açığım, gece gündüz çalışırım ama işveren bu kadın, evlenir gider diyor. Bir de bu yönle bakın. 2015 Türkiyesi ile 2020 çok farklı. Ben yeni mezun iken iş bulmuştum. Arkadaşımın abisi 10 yıllık ziraat mühendisi 3 yıldır evde. Bazı şeyleri siz seçmiyorsunuz.

Bu arada kolay atanılan bölümler hangisi bana da tavsiye verirseniz, tekrar okumayı düşünüyorum. Açıköğretim adalet 2.sınıfım. İş imkanı varsa çocuk gelişimini ya da lojistiği de seçebilirim. Yeter ki fikir verin.

Önce kullanıcı adınızı değiştirin.
Matem nedir? Yapmayın Allah aşkına.
KPSS ısrarını da bırakın olmuyorsa zorlamanın anlamı yok.
Asgari ücretle bile olsa özel sektörde bir yerden başlayın.
Ben özel bir anaokulunda öğretmen olarak göreve ilk başladığımda komik bir maaş alıyordum.
Yıllar içinde hem kademe olarak hem de maaş anlamında ciddi ilerleme kaydettim.
Tüm özel sektör çalışanları için durum aşağı yukarı böyle gelişiyor.

Biraz çıtkırıldımsınız sanki. Mimarlık çok güzel ve çok emek isteyen bir meslek ve şu dönemde emeğin karşılığı ne kadar alınıyor tartışılır o konuda sizi çok iyi anlıyorum. Babanızın baskısına zamanında boyun eğmenizi de bir yere kadar anlarım sonuçta o düzende büyümüşsünüz normal gelmiştir. Ama bir yerde dur demeniz kabuğunuzu kırmanız lazım. Tercihlerinize saygı duyuyorum ama kapalıyım orada yapamam burada çalışamamın sonu gelmez. Aksine çalışmanız çevrenize güzel örnek olmanız lazım. Ben de tesettürlüyüm mühendisim mezun oldum dökümhanede asgari ücretin biraz üstüne işe girdim, düşün yani orada kaç kadın olabileceğini. Hala da sanayide erkeklerin arasında çalışıyorum böyle şeylerin artık normalleşmesi gerek. 2020 yılında hala tesettürlülere ayrımcılık yapan işyerleri var evet ama öte yandan yine 2020 yılında bir tesettürlünün de kapılar yüzüme kapanıyor diye işsiz kalması imkansız yani bu bir bahane değil. Başka mimar bir arkadaşımız size güzel önerilerde bulunmuş, onlar nedir nereden öğrenebilirim diye artık sormamanız lazım, kimse elinizden tutup size hazır bilgiyi vermek durumunda değil internet elinizin altında yutubu udemysi şusu busu bir sürü online kurs platformları var. Kovalamanız lazım yani.

Şu dönemde iş bulmak, yükselmek gerçekten zor ama atak olup bi yerlerden başlamak gerek allah yardımcınız olsun gönlünüze göre versin inşallah.

4 yıl mimarlık gibi okuması zor olan bölümü okuyup bitirdiniz sırf maaş düşük büro ortamı kötü diye işe girmediniz mi?insan yetiştirdiği ağacın meyvesini yerken mutlu oluyor nasıl emeklerinizi kendinize göre yorumlayıp vazgeçtiniz. Maalesef ülke gerçeği tüm uni okuyanlar istedigi maaşları şıp diye almıyor ha avrupada da böyle senior ve junior tanimlamalari var.Ayrıca okulu okuyup calismamakla ailenizin devletin ve bu milletin emeklerini hiçe saydınız.Çalıştığım yerlerde hiç bayan olmadı sebat etmek önemli kimse bayanları yemiyor nereden baktığıniz çok önemli. Benim maaşım eksik yatmadı ama 3 5 maaş içerde birakarak isten ayrılan cok tanıdığım var.Lutfen bir yerden başlayın ama ne olur tekrardan calismayacaksaniz yeni bölüm okumayın belki bir arkadaki o bölüme yerlesecek arkadaş o meslekte cok iyi konumlara gelip ailesine daha iyi imkan sunabilecek.Yazık zamana.Vakit nakittir.

Bi de kayınpedere görümceye ne oluyor ya onların yanında mimarım diye gerim gerim gerilmeniz övünmeniz lazım, anlattığınız tipteki insanlar birini özgüvenli buldular mı laf sokamazlar. Halimden şikayetim yok acelem de yok içime sinen bir yer olursa uygun gördüğüm vakit çalışacağım diyin. Son kararın sizde olduğunu hayatınızın patronunun siz olduğunu hissetsinler.

onlar getirilen paraya bakarlar
Okumuş olman yetmez cahil kesime

onlar getirilen paraya bakarlar
Okumuş olman yetmez cahil kesime
Aynen öyle kimi için varsa yoksa para para para sen bilgini görgünü artırmışsın kendine yatırım yapmışsın önemli değil. Böyle insanlarla en iyisi hiç muhatap olmamak ama hayatımızda olmak zorundalarsa da özgüvenli durmak ve onların fikirlerinin zerre önemli olmadığını hissettirmek lazım.

Bu eğitimleri Ankara'da nereye başvurarak alabilirim acaba..

Akustik sertifikası temel bina akustiği uzmanı olmak için gereken sertifika. Ruhsat projelerinde onaylı akustik raporu istenecek artık ya da isteniyor. Ben aktif projecilik yapmadığım için yürürlüğe girdi mi bilmiyorum ama sertifika eğitimleri geçen sene başladı.

Ekb de enerji kimlik belgesi. Bu da ruhsat projelerinde isteniyor.

Bunlar için büro tescil isteniyor mu bilmiyorum ama ikisi için de mimarlar odası kurs açıyor. Belli ücret karşılığında belli bir süre kursa gidip sertifika alıyorsunuz. Bu işi yapma yetkiniz oluyor artık.
Yaşadığınız şehirdeki mimarlar odasının sitesinde vardır kurs tarihleri ve detaylı bilgi.

Ben 3dmax'i kendi kendime öğrendim youtube videoları izleyerek. Bence onu da bir deneyin.
Ve max değil revit öğrenseniz daha faydalı olur bence. Orayı bilmiyorum ama benim yaşadığım şehirde çoğu ofis revit'e geçti ve önceliği revit bilen kişilere veriyorlar ve kolay kolay bulamıyorlar revit bilen kişi. Onu da bir araştırın.

Kpss çalışmak için çok uzak kalmışsınız aslında sektörden. Bu kadar uzak olmasanız bu kadar umutsuz olmazdınız bence.
Ben de memnun değilim çoğu şeyden. Hatta hiçbir meslek sahibi bulunduğu durumdan memnun değil bu ülkede. Ama bu pes ettirmesin sizi.
Siz kendinizi geliştirmeye bakın. Piyasa mimar olmayıp mimarım diyerek iş alanlarla dolu. Kendinize yazık da etmeyin, haksızlık da etmeyin. Umutsuzluğa da düşmeyin.
Ben de 31 yaşındayım, daha yeni yeni oturuyor düzenim. Çünkü bu iş böyle. Ne kadar çabuk harekete geçerseniz o kadar iyi.

Valla sizin gibi böyle 4 yılda maaşını 3 e katlayanları görünce imreniyorum her böyle konuya yazıyorum 4.5 senedir asgari ücretle çalışmak cidden gücüme gidiyo 4.5 senede maaşımın geldiği yer 2.600 tl...

Kpss ye nasil calistiniz ben de maliye mezunuyum bizdede atama cok zordu 2018 de 91 aldim atandim yani 90 ustu almak bu kadar hayal degik sadece emek vermek yeterince calismak gerekiyor

Bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı 65 mimar aldı, mülakata giriş puanı 88lere kadar düştü, bu tür duyuruları kontrol edin, az daha zorlasanız olacak sanki. Birde ümitsiz iseniz bu meslekte, size tavsiyem ufaktan yazılım öğrenmeniz, bilgi işlem bu ülkede çok değerlidir.Bu tür kişiler firma seçer, firma onları değil. Demek istediğim üzülmek yerine ayağa kalkıp kendinizi iş dünyası için değerli hale getirmeniz gerekir.
Birde mimari restorasyon yapan firmalarda resorasyon işi üzerine uzmanlaşırsanız çok yüksek maaşlara çalışırsınız.
Özel sektörde ise restorasyon paftası hazırlayan uzmanlaşmış firmalardsn iş öğrenmenizi tavsiye ederim.1 yıl ücretsiz çalışın ama işi öğrenin, ben maaşlarını duyduğumda çok şaşırmıştım.

Son düzenleme:
Okuduğum bölümün kpss de çok çok az ataması vardı okurken, tekrar sınavlarla uğraşmamak için tercih yapmıştım mezun olunca özelde bir yere girer çalışırım dedik, gel gör ki mezun olduğum sene ekonomik krizden iş bulamadım, daha diplomamı elime almadan iş başvuruları yaptım ama olmadı, sınıf arkadaşım bile büyükşehirde 3 sene sonra bulabildi, illa kendi alanımmı olacak dedim alışveriş merkezlerine başvurdum aklına gelebilecek her yere iyi kötü bir yerde asgari ücretin yarısı sigorta yok iş buldum, o zamanda sözlüm sigortasız çalışılırmı diyerekten hevesimi kırdı iyi kötü bir kaç ay çalıştım çıktım, düz memurluk deneyelim bari dedim oturdum kpss çalıştım ilkinde sorular çalındı sınavda da çok panik yaptım puanım düşük geldi, evlilikte olmadı 2.ye gece gündüz afedersin eşek gibi çalıştım güzel bir puanım vardı tercih hatası(ailem destek olmadı artı sağlık problemlerinden dolayı uzak yerleri yazamadım) ve malum olaylardan yine açıkta kaldım, atama beklerken arada çalıştım da, açıköğretimden işletme de okudum, zaten b grubu memurluklarda 2 senede bir yapılıyor sınavın kötü geçtiyse gitti 2 sene, çok yorulduğum zamanlarda oldu yeter artık diye isyanda ettim son olarak 2016 da son defa giricem dedim zaten temelimde vardı daha önceki aldığım puandan düşük puan alarak şükür atandım, sözde kpss sınavlarla upraşmayacaktım, pes etme derim mücadelene devam et Rabbim bir yerden kapı açacaktır. Yeni bir bölüm örgün zor olur ama açıktan okuyabilirsin. Şimdiki aklım olsa kütüphanecilik ya da bilgi belge yönetimi okurdum 70-75 arası atanıyorlar.

Son düzenleme:
Yani yazdıklarınızı da okudum da kendi mesleğinizle alakalı eğitimlerden/nerelerde verildiğinden başka opsiyonlarınızdan bile bihabersiniz siz. O işi beğenmemişsiniz, bu iş zor gelmiş şunu kendinize yakıştıramamışsınız vs. mimarlık piyasasını suçluyorsunuz. Sizin profesyonel yeterliliğiniz ve formasyonunuz çok yetersiz görünüyor kusura bakmayın. Mimarlık, mühendislik gibi alanlarda imgilizce bilmeden yetkinlik ve vizyon edinmem mümkün değil. Siz sadece devlet kurumu güvencesi peşinde koşmuşsunuz o da yıllardır olmamış. Sorumluluğu hep babanıza/eşinize/düğününüze atma peşindesiniz. Hayatınızın ve kariyerinizin ucunu bırakmasaydınız madem. İnsanlar bu sektörlerde bir yerlere gelmek için MBA’ler, masterlar, sertifikalar, ikinci-üçüncü diller peşinde koşuyor ee bu insanlar keriz mi o zaman???

Aile ve çevrenin etkisi yeni mezunlar için normal ancak zamanla mağdur psikolojisinden çıkıp kendi mutluluğumuzun sorumluluğunu almak zorundayız. Suçladığınız insanlar ve olaylarla içten içe barışıp kendi hatalarınızı gözlemlemelisiniz. Mesela kpss hedefiyle hayatı senelerce ertelemişsiniz. Özelde çalışan erkekler erkek de kamudakiler melek mi? Haksızlıpa uğradığınızı düşünmeyin. Şu an kamuda ve üniversitelerde olan yaşıtlarınızın çoğu okul biter bitmez kötülediğiniz özel firmalarda gerçekten de kötü koşullarda çalışırken aynı zamanda yüksek lisans yapan, sabah işe gidip gece kpssye çalışan insanlardan oluşuyor. Keşke bu kadar harap olmasak ama içinde bulunduğumuz çağ böyle. Rahata erene kadar büyük zorluklar atlatmak zorunda kalıyoruz. Başkalarını suçlamayın. Hayatın gerçeklerini tartıp ne istediğinizden emin olun. Tek sorumluluğumuz mutlu olmak. İş hayatında zorlanmaya yatkın değilseniz mimarlık belki size göre değildir. Kendisiyle hayatıyla gurur duyan başka bir meslek sahibi ya da mutlu bir ev hanımı olmaya bakın. Siz yaşadığınız hayatın kendi seçimleriniz olduğunu kabullenip kendinize kurduğunuz hayatla mutlu oldukça çevreniz size saygı duyacak ve işlerinize karışmayı bırakacak.

İş sahibi olmak için akademisyen olunmaz. Memurluk gibi değil akademisyenlik sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Sizlik değil o açıdan.

Kpss neden düzgün asılmadınız anlamadım. Sayısalcısınız genel yetenekte 50 net yapsanız 35 40 genel kültür sizi kurtarırdı. Şikayetlenmenize rağmen çözüm için hiçbir şey yapmamışsınz.

Sadece mimarlık değil fakülte mezunlarının atandığı normal memurluklar var. Onları bi deneyin olmazsa alanınız dışı da olsa kendinize bi iş bulup çalışın. Kendi alanınızda iş bulma ihtimaliniz oldukça düşük, daha fazla geç kalmayın.

Ales’e gir yüksek yap. Yüksek mimar ünvanın olur akademik devam edip edemeyeceğine o zaman karar verirsin. Millete kulağını tıka belki çok yeteneklisin nasip olacak sana üniversite de hocalık? Senin bölüm uygulama da içeren bir bölüm hiç belli olmaz hem biraz kafan dağılır.

Kpss ye nasil calistiniz ben de maliye mezunuyum bizdede atama cok zordu 2018 de 91 aldim atandim yani 90 ustu almak bu kadar hayal degik sadece emek vermek yeterince calismak gerekiyor
Bende 2012 de dış işleri bakanlığı puanından 91 aldım ama kurum içi sınava bile çağrılmadım . Herşey emek değil bu ülkede malasef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…