CEM YILMAZ’DAN DEMOKRASİYE

Yazının oy verme ile ilgili önerilen kısıtlamaları haricinde kalan kısmını beğeniyle okudum. Senin oyunla benim oyum bir mi bakış açısını doğru bulmuyorum. Belirli bir yaşın üstündekiler , eğitim seviyesi şunun altındakiler oy vermesin veya oyun değeri farklı olsun şeklinde bir kısıtlama yapılamaz , yapılmamalı da zaten.

Vergiyi kaçıranı yakalayıp , çatır çatır ondan alması gerekir devletin , oyunu yok saymak yerine.

Yazıda vergide geçince , malum yaz ayları magazinde boy boy tekneler görüyoruz : Türk vatandaşı olmasına rağmen , vergi muafiyeti vb nedenlerle teknesi farklı bir ülkeye kayıtlı olup , farklı ülke bayrağı asılı zengin ahaliye bir yaptırım uygulanmasını istiyorum bende mesela.

Neden oy kısıtlaması yapılmamalı? Gelir düzeyine göre, ödediği vergiye göre oyun fazla/az sayılması kast sistemine girer ben de doğru bulmuyorum ama oy vereceği ülkenin adı, başkenti, yönetim şekli gibi çok temel şeyleri bilmiyorsa oy kullanmamalı bence insan. Bu onu ikinci sınıf vatandaş yapmaz sadece gerçekten hiçbir fikri olmadığı konuda seçim yapmasının önüne geçilmiş olur. Müzikten hiç anlamayan insan konservatuvar seçmelerine jüri üyeliği yapabilir mi örneğin? Neden ülke yönetimine gelince yaşadığı ülkeyi dahi bilmeyen biri jüri üyeliği yapabiliyor? Devleti yönetecek kişileri seçmek konservatuvar seçmelerinden daha mı önemsiz ki?

Bence böyle bir kriter olsa tarladaki kadın, dağdaki çoban kadar yatlarda dünyadan bihaber gezen, eğitimli cahil - tiki kesim de elenir.

Oy kullanma hakkına sahip olan vatandaş , ülkenin başkentini dahi bilmiyorsa ona eğitimi vermeyen devlette suçludur.

Diyelim ki kısıtlama veya oyların etki oranları değiştirildi. Nasıl yapılacak bu belirleme ? Tarladaki kadın , dağdaki çoban , yattaki zengin dünyadan bihaber gördüğümüz kişilerin neye göre dünyadan bihaber olduklarına karar vereceğiz ?

Mesela Hes ler için en büyük direnişi veren kesim şu anda kimler ?

Düşününce ya aslında mantıklı sandıklarımız , eyleme geçince en büyük kabusumuz olur. Bu ülkede yaşayan her vatandaşın nasıl yaşamak istediğine dair oy verme hakkı olmalıdır , kısıtlandığında çıkacak kaos azımsanmayacak ölçüde olacaktır.

Devleti yönetecek kişileri birebir yine bizler seçemiyoruz aslında mevcut düzende. Meclise giren vekillerden orada olmaması gerektiğini düşündükleriniz yok mu ? Benim var da.

Söylüyorum işte neye göre karar verileceğini; yaşadığı ülkenin adı, yönetim şekli, şu an neye oy verdiği gibi çok basit şeyler. Bir şeye oy veriyorsan bir seçim yapıyorsan neyi seçtiğini bilmelisin. Derinlemesine analiz değil bunlar, benim aklım başımda, nerede yaşadığımı biliyorum, neye oy verdiğimi biliyorum elemesi. Belli bir yaşın üstüne bu soruları soruyorlar galiba zaten. Ben diyorum ki belli bir yaşın üstüne değil herkese sorsunlar.

Siz gidip buz pateni hakemliği yapabilir misiniz şu an örneğin? Ben yapamam çünkü fikrim ya da bilgim yok. Bu ayrımcılık da değil beni ikinci sınıf insan yerine koymak da değil. Eğer nerede yaşadığımı, neye oy verdiğimi dahi bilmiyorsam yine seçim yapmamalıyım. Çünkü bir fikrim yok bu konuda belli ki.

ama şunu unutmaki bu dünyada demokrasi bu. vatandaşın hepsinin oy hakkının olması.. bu kaçınılmaz.
oy kullanacaklar. bu ayrımı yapmak demokratik değil önce..
rejimle bağdaşmıyor. o zaman bunun adına başka bir yönetim şekli diyelim ama kesinlikle cumhuriyet değil.

ha şahsen kabul etmediğim bir yazı. hadi bende sanatçılar oy kullanmasın diyeyim. ahlak normlarını beğenmiyorum o yüzden devleti yönetecek kişileri kendi ahlaklarından birini seçecekler ,bunuda ben kabul etmiyorum karrdeşim diye ekliyeyim mesela..

ha sadece örnek verdim. yoksa beni bilen bilir. asla ahlak ahlak diye çığırtan bir yapım olmadı. farzımahal diyorum.
kısaca neye göre kime göre,bu oy veren insanlar seçilecek.

Hemfikirim. .
Demokratik bir ülkede kısıtlamalar olmaz. .

Öncelikle demokrasi ya da cumhuriyet gibi kavramları belirleyen, ortaya koyan insanlardır. Bunlar bir kere keşfedildi ve geliştirilemez diye bir şey yok. Akli dengesi yerine olmayan ya da demans belirtileri gösteren insanlar oy kullanabiliyor mu? Hayır. (Normalde kullanamaz ama kullandırıyorlar o ayrı) Onlar bu ülkenin vatandaşı değil mi niye kullanamıyor o zaman? Çünkü neyi seçtiğinin farkında değiller. Aynı eleme sadece hasta ya da yaşlılar için değil herkes için yapılsa kötü mü?

Calculus'a giriş soruları sorulsun demiyoruz kardeşim sen nerede yaşadığının farkında mısın, neye oy veriyorsun şu an biliyor musun? Senin aklın başında mı soruları aslında bunlar.

ya inan o kadar ütopyaki örneklerin.
sanıyorsunki bu ülkede bu sınav olduğundada torpil olmayacak. adam 0 çakacak ama torpille oy hakkı kazanacak.

ya inan o kadar ütopyaki örneklerin.
sanıyorsunki bu ülkede bu sınav olduğundada torpil olmayacak. adam 0 çakacak ama torpille oy hakkı kazanacak.

Ben zaten kafamdaki fikri söylüyorum, uygulanabilirliğini ya da ütopikliğini sorgulamıyorum.

Torpile falan gelmeden önce bu zaten olmaz çünkü siyasilerin işine gelmez adamlar yaşlıyı, hastayı geçtim ölüye oy kullandırıyor.

kısaca boşuna konuşulan ,sonucu olmayan bir şey bu...
ha olsa ilk karşı çıkacaklardan biriyim o ayrı

Duka Tesla 'nın söyledikleri ne kadar ütopik görünse de uygulama olarak sıkıntılı olsa da şu sisteme göre daha mantıklı olduğu kesin diye düşünüyorum .
Bu ülkede siyasetten anlamayı geçtim , sadece adam güzel konuşuyor diye oy vereceklerin vermemesi gerektiğini düşünenlerdenim.
Olaya daha çok " o da bizim insanımız , nasıl onu dışlarsın , köylüleri aşağılıyor " diye bakmamak gerek.
Elbette devletin işine gelmez böyle bir şey , siyasette kimse düşünen bir halkı istemez. Düşünen ve sorgulayan kesimi de böyleleri tarafından (düşünmeyen kesim) kontrol altına alırlar .
Zaten bizim ülkemizde demokrasi yok bunu kabul edelim . Demokrasinin kelime anlamını bilmeyen kaç tane insan vardır , etrafınızdakilere sorarak başlayabilirsiniz.

kısaca boşuna konuşulan ,sonucu olmayan bir şey bu...
ha olsa ilk karşı çıkacaklardan biriyim o ayrı

Oky şu an yaşadığımız bir çok şeye yıllar önce imkansız gözüyle bakılıyordu, neden fikirleri söylemek şu an uygulanabilir değil diye boşa konuşmak olsun? Herkesin özgür olduğu, cinayetlerin işlenmediği, hırsızlığın olmadığı bir dünya da ütopik realist bakış açısıyla değerlendirirsek ama bu isteğimizi de dile getiriyoruz, doğru bildiğimizi söylüyoruz, fikirlerimizi paylaşıyoruz niye bu konuda böyle yaklaştın anlayamadım.

Aynen dediğin gibi düşünen, sorgulayan, öğrenen bir halk işe yaramaz siyasette. Benim dediğim gibi bir sistem olsa insanlar en azından nerede yaşadıklarını, neye oy verdiklerini öğrenmeye çalışır oy kullanabilmek için, bu bile bilinç seviyesini mikro düzeyde de olsa arttırır.

Bunları söyleyince kafada direkt "dağdaki çoban" işaretlemesi altında gariban bir tip canlanıyor, "sen kimsin de insan beğenmiyorsun?" psikolojisiyle savunmaya geçiliyor. Oysa kimseyi aşağıladığımız, kısıtladığımız yok, dağdaki çoban vatandaşlığıyla alakalı çok basit soruları biliyorsa oy kullansın, tarladaki kadın, plazadaki yönetici, fabrikadaki işçi, teknedeki tatilci, sokaktaki simitçi, köşebaşındaki esnaf hepsi dahil buna. Aşağılama, insan beğenmeme, küçük görme falan değil, çok çok basit bir yeterliliği yerine getirmeyene jüri üyeliği vermeme meselesi sadece.

Duka`m döktürmüs yine ve ben yine tüm yazdiklarina a`dan z`ye katiliyorum.
Ama vatandasdan cok Basbakanlarin, milletvekillerin en azindan üniversite mezunu olmasini isterim. Egitimi, IQ, EQ ve bilgisi yüksek insanlar politika yapmali.
Simdiki gibi beni yönetenler benden daha kültürsüz ve daha bilgisiz ve daha egitimsiz ise, bu benim hayatima mal olur ve oluyorda gördügümüz gibi.
Bir milletvekilli en az 2 yabanci dil bilmeli.
Yani Politika yapmak isteyenlerin citasi cok cok daha yükseltilmeli. Bu secmenlerden daha cok önemli.

En azından ülke vatandaşları dışındaki kimseye oy kullandırtmasınlar . Mülteciler nasıl oy kullanabiliyor ?
Ya da adam on senedir almanyada yasiyor ama turkiye icin oy kullaniyor. Ben bunu da dogru bulmuyorum. Kendisi avrupada sefa suruyor ama turkiye icin seriat istiyor, siyasal islam istiyor mesela. Tabi bu bir ornek sadece...cogaltilabilir.

Oliviacığımm seviyorum seni ve fikirlerini

Politikacıların eğitimli ve donanımlı olması gerektiğine ben de katılıyorum. Maalesef milletvekili olma şartları eğitime, kültüre değil maddi birikime ve nüfuza dayanıyor. Her yerde olduğu gibi siyasette de ne kadar zenginsen ne kadar güçlüysen o kadar haklısın.

Ya da adam on senedir almanyada yasiyor ama turkiye icin oy kullaniyor. Ben bunu da dogru bulmuyorum. Kendisi avrupada sefa suruyor ama turkiye icin seriat istiyor, siyasal islam istiyor mesela. Tabi bu bir ornek sadece...cogaltilabilir.
Nancym cok dogru söylüyorsun ama bizim gibilerde var, göz ardi etme ...
Almanya`da yasayan Türkler, ayni Türkiye gibi yani 50 % Akpcidir ama 50 % diger.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…