Can Dündar'dan "Mustafa"

yandım Ali filminde Atatürk'ün gencliğini canlandıran bi oyuncu vardi...
o sahnelerde sinema salonunda gözlerinden yaş süzülmeyen kimse kalmamıştı zannediyorum...
bu filmde ne oluruz artık bilemiyorum
defalarca gidicem...
annemi babamı kardeşlerimi bütün arkadaşlarımı komşularımı ulaşabildigim kim varsa hepsini götürücem...
ellerine, yüreğine sağlık Can Dündar...
inşallah bu film yüzünden seni de içeri tıkmazlar ütopik suclamalarla...

atamla ilgili film olurda gitmezmiyizz...
çarşamba gnü gidiem dha sonraki günlere giderim ben ,, bir değil bir kaç kez izlerim ..
atamızla ilgili bilinmeyen çok şey açığa çıkacakmış

ATAM SEN KALK BEN YATAM ..!

benim ögrencileri götürmeyi cok istiyorum bu filme ya
köy cocukları maalum hayatlarında ilk kez sinema görseler ve böyle güzel bir yapımı görseler

merakla bekliyorum....
fragmanı izlerken bile çok duygulanıyor insan...

bu arada "her kesimden müşterimiz var o nedenle bu filme sponsor olmaktan vazgeçiyoruz" dediği iddia edilen türkiyenin en büyük gsm operatörünü eğer iddialar doğruysa kınıyorum...
iddialar yanlış bile olsa gözümdeki imajları çok düştü...

Son düzenleme:
Ah sen iyi olsaydın da.. Ah sen doğaya inat ölümsüz olsaydın da.. O istediğin, ormanlardaki basit yaşama sırtımızda taşıyarak götürseydik seni..

Seyretseydin uzaktan olup biteni de.. ufkunu esirgemeseydin bizden..

Nur içinde yat Ata'm..

muhteşem bir film olmuş ,, emeği geçen herkese teşekkürler...
kesinlikle tavsiye ederim , sizi bilmem ama benim bilmediiim çok şey varmış maalesef ATAmla ilgili (
önümüzdeki günlerde bir kaç defa daha gidicem ,, DEĞER diye düşünüyorum
hepiniz memnun kalıcaksınız ...

ATAM SEN KALK BEN YATAM...

ılk fırsatta bende gıdıcem..ınsallah onu seven,ozleyen herkes gıderde gercekten cok ıyı bır gıse yapar..

Çok güzel bir filmmiş kızlar.Haberlerde çıkan ağlıyordu.

Bende çok izlemek istiyordum ama zamanlama uymadı bana.
Cumartesi günü ilde doğum yapacağım ve ilçede yaşıyorum.İlçede de sinema yok.Doğumum sabah olmasaydı önce filme sonra doğuma giderdim ama sabah erkenden hastaneye yatış yapacağım.

Can Dündar ın anlatımı cidden hep çok güzeldir.

Ben beğenmedim belgeseli. Özellikle bu hassas günlerde Atamız kendi heykellerini diktirten diktatör gibi yansıtılmış. Askerlerin dini inançlarını fırsat bilip onları ölüme sürüklemiş bir komutan. Dini konulara ise hiç girmeyeceğim o kadar yanlış yansıtılmış ki. Daha neler neler... Atatürk' ü ve amaçlarını idrak edememiş beyinlerin istediği yere çekebileceği bir film. Ve en acısı memleketten bi haber, keyifsiz ve yalnız bir son...
Yazık ki ne yazık isterdim ki bir çok Atatürk sevgisini edinememiş insanın bu belgesel sayesinde onun insani vasıflarına hayran kalıp fikir değiştirmelerini sağlayıcı bir belgesel olsun.

ben izlemedim ama izleyenlerden bu tür yorumlar aldım ve çok üzüldüm
Gerçi adının bile sadece "Mustafa" olması akla bişiler getiriyordu Bizler için hiçbir zaman sadece Mustafa olmayan Atam için yapılan bir filme bu isim konmamalıydı. Yavrularımızın, insanların aklını karıştırmaya çalışmışlar diye düşünüyorum...

arkadasım katılıyorum yani Atatürk ve inançlarını idrak edememiş insanların heryere cekebilecegi cok sey var fılmde bıde o dıktatorluk olayı na evet katılıyorum ve bazı ıcıme sınmeyen seyler daha vardı ama genelı yuzeysel yınede guzeldı dıyebılırım ama tam anlamıyla degıl

ben daha güzel,gercekci bir belgesel olucagını sanmıstım...

Mustafa" filmi üzerine artarak süren eleştiriler üzerine bu yazımı sizlere gönderme gereği hissediyorum…

Ben bu filmi daha önce görmüştüm!
Yine bölünmeye başladık işte. Tıpkı "türban" mevzusunda olduğu gibi… "Mustafa"yı beğenenler... Beğenmeyenler...
Konuyu Atatürk'ün özel hayatının filme alınmasından ibaret sanmayın sakın… Konu, çok daha derinlerde ve sinsice. Öyle ki, ihanetin böyle sinsice olanı az görülür… İnceleyelim…

İşe "Mustafa" filmi ile başlayalım…
Tutkuları, devrimleri, istekleri uğruna gerekirse en yakın arkadaşlarını bile astırabilen bir lider… Çevresinde muhalif kimseyi bırakmamış bir diktatör… Müslümanlığı Türkler için uygun görmeyen ve dini toplumsal hayattan tasfiye etmeye çalışan yönetici… Çok içki ve sigara içen, hayatında kadınlar ile iyi geçinememiş bir insan… Çevresindeki dalkavukların etkisiyle halkını yoksulluğa sürüklemiş kötü yönetici… Ölümü bile yalnız olmuş mutsuz lider tasviri… Kürtlere muhtariyet tanınmasını taahhüt etmiş bir zat…
Evet, bunların hepsi "Mustafa" filminin satır aralarında izleyicisinin beynine işlediği konular…

Diyebilirsiniz ki, en nihayetinde Atatürk'te bir insandır, zaafları veya hataları olmuştur ve biz bunları öğrenmek istiyoruz…
Peki, kimin elinden öğreniyorsunuz?
İçinde bulunduğumuz günlere bir bakın. Hangi zamanda öğreniyorsunuz?
Bilinenden farklı, Türklerin lehine olan hangi yararlı bilgiye ulaşıyorsunuz?
Ve bu film izlenirken kimler ellerini ovuşturuyor, farkında mısınız?

Sırayla gidelim ve ilk sorumuza yanıt arayalım…
Öyle sanıyorum ki, Can Dündar'ın "Sarı Zeybek" belgeselini izlemeyen yoktur aramızda… İşte o belgeselinin daha ilk tümcesinde "Koca bir imparatorluğu yıkan adam..." diyerek, yani gerçekte 'övgü altında yergi' yaparak açılışı yapmıştı. Sanki Osmanlı Devleti'ni Atatürk yıkmıştı… Bu söylem, belgeselin, Atatürk'ün gerçekleştirdiği Türk demokrasi devrimine düşman iç ve dış sömürgenlerden ve Neo-Liberal aydınlardan aferin almasını sağlamıştı…
Benzer bir tümceyi de "Mustafa" filminde kurdu Can Dündar. "Toprağını kaybetmiş ve bunun derin acısını yaşayan, kendisine yeni bir yurt kurmaya çalışan, nitekim bu konuda başarılı olan bir çocuğun öyküsü". Sanki Atatürk Selanik'i kaybetmenin intikamını almak için koca vatanı kurtardı… Burada da bariz bir çarpıtma olduğunu söylememek benim için hayli zor…

Can Dündar'a biraz değindikten sonra ikinci sorumuzun cevabına geçelim…

PKK ve yandaşlarının, federasyon diye tutturduğu şu dönemde, filmde işlenilmemiş ama önem sırasına göre işlenmesi gereken o kadar çok olay mevcut iken, her an için çarpıtılmaya müsait olan "Kürtlere muhtariyet tanınmasının taahhüt edilmesi" konusunun işlenmesi vatanın bütünlüğünden yana olan bizler için ayrıca düşündürücüdür!
Cumhuriyet'in 85. yıldönümünde hokkabazları kıskandıracak cinsten bir kelime oyunu ile (İnsani yönünü yansıtıyoruz diyerek) Ata'yı eleştirmek, O'nu okuma veya tanıma fırsatı olmamış beyinlere zaaflarını nakşetmek zamanlama açısından sizce de tesadüf müdür acaba?

Üçüncü sorumuza cevap arayalım… Atatürk'ün özel hayatını tıpkı bir magazinci edasıyla kurcalamak, sözüm ona O'nun zaaflarının izleyiciye yansıtılmasının bizlere ne gibi bir faydası olabilir?

Devam ediyoruz…

"Türkiye, Türklere bırakılmayacak kadar değerlidir" diyebilen, gazeteci Mehmet Ali Birand, bakın Mustafa filmi hakkında ne demiş; "Çok geç kalmış, harika bir proje. İlk defa Atatürk'ü tartışmaya başlayacağız."

Cumhuriyet'in 85. yıl dönümü için tek satır ayırmayan Taraf gazetesi, "Mustafa" filmi için methiyeler düzmüş…

Vatan gazetesi de pek sevmiş ki, Mustafa Kemal Atatürk'ü okuyucuları için tartışmaya açmış, "Çevresinde kimse kalmadı yalnız öldü" "Ölmeden heykellerini diktirdi" gibi başlıklar altında…

Meraklanmayınız, Vakit gazetesinin Oval Ofis'ten kontrol edilen yazarları da "Mustafa"yı işlemekten gurur duyuyorlar…

Arkadaşlar; Türkiye'de rejim, Cumhuriyet kurulduğundan beri hiçbir dönemde günümüzde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya kalmamıştır. Saldırılar artarak ve boyut değiştirerek sinsice sürmektedir. Ulusalcıyım demek suç, Kemalist'im demek ise dinsizlik sayılıyor…
Aydın bozuntuları ve iktidar sahipleri tarafından sürdürülen karşı devrim ise demokrasi adı altında doludizgin sürdürülüyor…
Atatürk ilkelerinin okul kitaplarından parça parça sökülmesi yetmiyor, Anayasa'dan çıkarılması da gündemde. Kimse bunları tartışmıyor. Sözde aydınlar bir film üzerinden Atatürk'ü tartışabilecek olmanın verdiği hevesle el ovuşturuyorlar…
Bir yandan Atatürk ve cumhuriyet ilkelerinin türlü hokkabazlıklarla yok edilmesini boş gözlerle izleyecek, bir yandan ülkenin var olma savaşını sürdürmesini isteyeceksiniz... Maalesef bu mümkün değil.
Göreceksiniz, tartışmalar alevlendikçe film üzerinden Ata'ya hakarette artacak, iç ve düşmanların ekmeklerine yağ sürülecektir. Bölünmeye giden yolda atılacak adımlar bunlardır…
Kimleri desteklediğimizi bir daha düşünelim…

Ata'mızın bir sözünü hatırlatarak yazıma son noktayı koyuyorum:

- "Gelecek kuşakların, Türkiye Cumhuriyeti'nin İLANI GÜNÜ ona hiç acımadan saldıranların başında CUMHURİYETÇİYİM DİYENLERİN yer aldığını gördükleri zaman şaşacaklarını hiç sanmayınız. Tersine, Türkiye'nin aydın ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların gerçek inanışlarını irdeleyip saptamakta hiç güçlük çekmeyeceklerdir."

alıntıdır... çoğu profosor mustafayla ilgili güzel sözler altındaki bu amerikanclıga karsı onceden uyarılar yazmıs fkt biz daha yeni haberdar oluyoruz .. izlemeye gidememiştim... ama bu yazılardan sonra gidipte bu yapıta 1 bilet daha kestirmeye cekiniyorum dogrusu...

arkadaşlar interette okuduğum yorumlar beni hayrete düşürdü..Genel olarak bu filmle ilgili yorumları derleyecek olursak ki bu bir alıntıdır:
Film ne mi anlatıyor?

Özetle ATATÜRK'ün
-Alkolik
-Melankolik
-Diktatör
-Dostsuz,arkadaşsız,yapayalnız
-Eğlence düşkünü
bir adam olduğunu anlatıyor.

İnanın çok büyük üzüntü içindeyim.İnanmak istemedim ama tüm izleyenler aynı şeylerden bahsedince şok oldum..

ya kim yapmış bu yorumları ben bugün gittim filme ve Atatürk' ü ayyaş olarak görmedim

eğlence düşkünü görmedim tam olarak gördüğüm şu insan mustafa... o da bizden

biriymiş üzüntüleri sıkıntıları varmış korkuları varmış bir devleti kurmuş ama evet gerçek

mutluluğu bir türlü yakalayamamaış.
Adamın kime zararı varmış içmiş evet peki neden içmiş sen ben ya da herhangi birinin bir

devleti eksilerden yaratma kabiliyeti varmı bu nasıl bir strestir haberi olan var mı bir insanın

bu Atatürk' de olsa bu sıkıntıların altından oturarak kalkması mmkün değildir adam

kafasın dağıtmak için içmiş. Evet yalnız olabilir bu onu düşkün bir insan da yapmaz benim

gözüm de herkesin yalnız geçirdiği evreleri olabilir kendi seçimi de olabilir bu mecbur

kalmış da olabilir. Karanlıktan korkarmış korkabilir gayet doğaldır kime zararı var evet

unutulmak istememiş unutmamız da gerekli ve kendi

heykellerini diktirip insanların beynine kendini kazıtması da gayet doğal o devirde ona

karşı okadar insan vardı ki eğer biri ona karşı bir laf etseydi isyanlar çıkıp onu

öldürebilirlerdi ya da yaptıklarını saymayıp o kim ki diyebilirlerdi yani o kendini

yüceleştirmişse onda da haklı.

Ben filmi çok beğendim Atatürk' ün bizden olduğunu gördüm insan olduğunu gördüm gidin

görün muhakkak izleyin yaptıklarının altındaki nedenleri biraz irdeleyin yüzeysel

bakmayın olaylara Atatürk' ü hem sıradan hem de olağanüstü bir insan olarak düşünün o

hem bizim gibi hem bizden farklı unutmayın

Son düzenleme:

benim Atamıza ettiğim laf yok burda..Ben son derece Atatürk hayranı bir eğitimciyim.Buna yönelik evlatlar yetiştiririmBunu burda çoğu kişi bilir.Onun hem bizim gibi hem de bizden farklı biri olduğunu biliyorum. .Ben bir belgeselin özel hayatını ele almasına verilen tepkileri söyledim..Lütfen konu farklı yere çekilmesin..

Türkiye cumhuriyetini kuran gazi paşa adina yapilan bir film.
Isim mustafa ; saygisizca bir isim.fahriye abla filmimi bu..

Mustafa Filminin Anlamı Nedir?

--------------------------------------------------------------------------------

“Mustafa” filmi Kürtlere özerklik adına operasyondur!

Hayır ben komplo teorisi bilmem, hamaseti de sevmem.
Dolayısıyla yazacaklarım bu çerçevede değildir.

Tarih: 29 Ekim 2008, yani Cumhuriyet’imizin 85. kuruluş yıldönümü.
Tam bu tarihe ilginç bir olay denk getiriliyor.

Can Dündar’ın hazırladığı Atatürk’ü anlatan “Mustafa” filmi büyük gürültülerle vizyona sokuluyor.

Önce Can Dündar’ın kimliğini hatırlatalım.
Babası MİT görevlisi, kendisinin ne olduğu ise meçhul.

Dündar bir gün devrimcidir, öbür gün AB taraftarı.
Bir gün İslamcıları ve PKK’yı bile kucaklayan sözde özgürlükçüdür, öbür gün Kemalist.
Bir gün masa başı belgesellerini finanse eden şirketlerin sözcüsüdür, ertesi gün özel girişim düşmanı.
Bir gün ÖDP’lidir, ertesi gün Ecevitçi, yani kısacası ne olduğu belli olmayan bir meçhul adamdır.

Boğuk sesli romantik Che Guavera pozlarındadır ama köşeli, yani tarif edilebilir değildir. Çizgisi ve tutarlılığı yoktur. İlişkileri ise kafa karıştırmaktadır.

Haksızlık mı ediyorum...

Son teşebbüsü “Mustafa” filmini sorgulayalım.

Dündar bu belgesel filmde güya insan Mustafa Kemal’i anlatıyor, ama gerçek bu değil.

İnsani boyut sadece kamuflaj, yani kılıftır.

Gerçekte yapılan psikolojik bir operasyondur.

Önce filmde gizlenerek verilen ince mesajlara bakalım:

1) Atatürk’ün kendi sözleriyle güya Kürtlere özerklik verilmesi fikrinde olduğu ortaya konuyor.

2) Atatürk’ün, cahillerin seviyesine inmem diyerek halkı güya aşağıladığı mesajını veriyor.

3) Kendi heykellerini diktiren bir diktatör olduğu imajı bilinçaltına pompalanıyor.

4) Atatürk için günde bir büyük rakı ve üç paket sigara içiyordu denilerek dolaylı olarak adeta içki düşkünü ayyaş portresi çiziliyor.

5) Atatürk için çevresinde kimse kalmamıştı ve yalnız öldü denilerek kişiliğiyle ilgili şüpheler uyandırılmaya çalışılıyor.

6) Atatürk’ün manevi oğlu için gerçek oğluydu havası verilerek gayrimeşru ilişkileri ve de çocuğu olduğu imaları yapılıyor.

Sorarım size böylesine uçuk mesajların ustalıkla yerleştirildiği filmin Cumhuriyet’in kuruluş gününde farklı bir ambalajla vizyona konması operasyon değil de nedir?

Hayır hayır, ben Atatürk için Peygamber misali günahsızdır diyenlerden değilim. Atatürk de insandır, eksiği, zaafları elbette olmuştur. Söylemek istediğim bulunduğumuz bu konjonktürde böylesine kafa karıştırıcı mesajların neden verildiğidir.

Yooook hiç kimse bu durumu bana tesadüf diye izah edemez!

Bir tarafta dış dinamiklerin arkasında olduğunu bizatihi MİT yöneticilerinin söylediği Ergenekon operasyonu, diğer tarafta yaşanan Kürt kalkışması ve özerklik talepleri ve tam bu süreçte Atatürk’ün Kürtlere güya muhtariyet istediğini anlatan filmin gösterime sokulması.

Anlayamadığım, Genelkurmay’ın bu filme niçin destek verdiğidir?

Tamam desteği veren mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ değil Yaşar Büyükanıttır da bu neyin nesidir?

Filmi beğendiğini açıklayan Yaşar Paşa da yoksa Kürtlere muhtariyet mi istiyor?

Düşünüyorum da biz ve bizim gibi düşünenler herhalde kraldan çok kralcıyız.

Baksanıza Atatürk’un ordusu ya da onun bazı komutanları böyle bir tavrı takınıyorsa bize ne oluyor ya da biz niye çırpınıyoruz ki!

Hem bu ordunun eski Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın oğlu değil midir Çanakkale’deki şanlı zaferimizi Anzak destanına çeviren!

Yok yok, tablo bu olsa da ben duramam, yine de itirazımı sürdüreceğim.

Bak Yaşar Büyükanıt, bak Özden Örnek, bak Can Dündar;
Mustafa Kemal, vatan yapılan bu coğrafyada birlikte yaşama adına, bölünmezlik adına semboldür.

Adı üstündeki titizliğimiz onun içindir.

Semboller paspas yapılırsa bütünlük de kaybedilir.

Mustafa Kemal’i maske takıp aşındırmak ve aşağılamak, bu milleti aşağılamakla eşanlamlıdır... YENİÇAĞ GAZETESİ

Buradaki biçok arkadaşımı esefle kınıyorum.
Birincisi Mustafa ismi çok yüce bir isimdir ve asla kimse; "sadece Mustafa", "fahriye abla gibi" diyerek ,aşşağılık bir benzetme yapamaz.Yapan arkadaşın eğer Müslümansa? dininden; eğer Türkse? ırkından şüphe duyarım...........
İkincisi Mustafa Kemal i bizler ;TC' ni kurduğu, verdiği doğru kararlar sayesinde halkımızın bugünkü refah seviyesine ulaşmasının ilk adımını attığı ve yaptığı inkılaplarla bizleri muasır medeniyetler seviyesine getirdiği için saygı ve sevgiyle anıyoruz. Onun oradaki statüsü peygamberlik değil ülkeyi kurtaran kişi olmasıdır.Ve kişiliği yaşantısı yada alışkanlıkları değil bizim için yaptıklarından dolayı minnettarız ona....................
Atatürk içki, sigara kullanmışsa veyahutta başka kötü alışkanlıkları varsa o bizi bağlamaz.
Atatürk evet az zamanda çok büyük ve güzel işler başardı ama yanlış kararlarda verdi belkide verebileceği en iyi karar o gün için oydu.
Bazıları Atatürkü hiç hata yapmaz yapsada aman o yanlışlarını hatalarını iyi gibi gösterelim çabasına düşüyo ve ben bunları bi türlü anlamıyorum.
Atatürk içki içmiş," aman efendim o zor günlerle kafasını dağıtmak için içmiş haklı o"
Noolur bırakın şu tabularınızı...
Kimileri putlaştırıyo, kimileri üzerinden rant elde etmeye çaışıyo, kimileri ona karşı bi saldırı olmadığı halde ,sırf onu antipatikeştirmek adına savunmaya geçiyo.
.............Atatürkü tanımadığı , ilke ve inkılapları hakkında en ufak bir bilgisi bile olmadığı halde ben Atatürkçüyüm diyen insanlar olduğu ve kimse bunlara tepki göstermediği sürece daha çok "Mustafa ismine hakaret edenler" ve "Atatürk çok içki içerdi diyen kişiyi vatan haini ilan edenler" çıkacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…