• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi calpolün yasaklanması

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

adiyef

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2008
548
5
96
42
Konya
Bugün bebeğimin 3. aşıları yapıldı. Biraz ağrısı oldu calpol aldık.biraz önce nette bakarken ingilterede 2 yaşından küçük çocuklar için yasaklanmış olduğunu gördüm.bi yerde de bizim sağlık bakanlığınında 2 yaşından küçük çocuklar uygun değildir diye açıklaması vardı.gerçi o zaman niye hala satılıyorsa.ne bileyim artık içim rahat veremem.2 yaşından küçüklerde ölümlere yol açıyormuş.başka verdiğiniz bir ilaç var mı

inanmıyorum yaaa kızım ateşlenince doktorlar hemen calpol ve ıbufeniş dönüşümlü kullanın diyorlar sürekli kullanıyoruz calpol yeerine bazen paranox fitilde verbilirsin diyorlar

Gazetelerdeki haberler doğru değil!

Söz konusu haberlerde İngiltere'de başta "Calpol" olmak üzere pek çok çocuk ilacının kullanımının yasaklandığı ve bu ilaçların eczanelerden toplatıldığı belirtilmekte idi!

Haberlerde beş çocuğun ölümüne neden olduğu iddia edilen ilaçlar için "Bu ilaçları kullanmayın" şeklinde başlıklar atıldı...

İngiltere Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıbbi ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) 27 Mart 2008 tarihinde yaptığı bir açıklama ile altı farklı ilacın iki yaş altındaki çocuklara satışını yasakladı.

Bu ilaçlar sanılanın aksine içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle değil iki yaşın altındaki çocuklarda "yan etki oluşturma potansiyelinden" dolayı yasaklanmışlardır.

İngiliz Sağlık kurulu'nun açıklamalarına göre bu ilaçların 2 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanımı, ambalaj ve prospektüslerinde gerekli uyarılar yapıldığı takdirde, bir süre sonra yeniden devam edecektir.

Söz konusu altı ilacın hiç birisi direkt olarak ülkemize ithal edilen ürünler değil. Söz konusu "yasaklı" ilaçlar:

- Asda Children's Chesty Cough Syrup [Bell's]

- Boots Chesty Cough Syrup 1 Year Plus [Boots]

- Boots Sore Throat and Cough Linctus 1 Year Plus [Boots]

- Buttercup Infant Cough Syrup [Chefaro]

- CalCough Chesty [McNeil]

- Children's Chesty Cough [Bell's]

şeklinde listelenmiş...

Yasaklanma nedeni yanlış kullanımların önüne geçmek

İngiltere'de yapılan bu düzenlemenin nedeni ise özellikle ABD gibi ülkelerde bu ilaçların aşırı dozda ve kontrolsüz kullanımı nedeniyle görülen yan etki ve ölümler. Uzmanlara göre "nezle, grip, soğuk algınlığı veya öksürük ilacı" olarak anılan bu ilaçların aşırı dozlarda, bilinçsizce veya benzer etkili başka ilaçlarla birlikte kullanımı ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Son 25 yıl içinde iki yaşından küçük beş çocuğun bu nedenle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Ölümlerin kesin nedeni ise bilinmiyor!

İçlerinde Calpol Night isminin de geçtiği 90 civarında "soğuk algınlığı" ilacı ise prospektüs ve ambalaj bilgileri yenilenene kadar İngiltere'deki eczanelerin raflarından kaldırılacak, buna rağmen iki yaşın üzerindeki çocuklar için eczanelerdeki satışı sürdürülecek. Ambalajlarının üzerindeki yasal uyarılar basıldıktan sonra ilaçlar yeniden raflardaki yerini alacaklar.

Türkiye'deki Calpol ve benzeri ilaçlar bu yasağa dahil değil!

Büyük yayın kuruluşlarının manşetlerinden verdikleri "Calpol yasaklandı" şeklindeki haberler tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

"Calpol" adı ile bilinen ilaç halen dünyada en çok tüketilen ve -uygun dozlarda uygulandığı takdirde- en güvenli ilaçlar arasında gösterilen "Parasetamol" den başka bir şey değil!

Düzenlemeye göre "iki yaşından küçük çocuklara kullanımı yasaklanan" ilaçlar arasında adı geçen "Calpol" ise soğuk algınlıkları için kullanılan ve içerisinde Parasetamol'ün yanı sıra burun tıkanıklığı ve akıntıyı önleyen maddelerin de eklendiği (Calpol Night) isimli başka bir ilaç!

Bebek ve çocuklarda ateş düşürücü amaçlı kullanılan "Calpol" ve "Calpol 6 Plus" için ise tek başına Paracetamol içerdiklerinden dolayı bu tür bir yasaklama söz konusu değil!

İlaçsız, mutlu ve sağlıklı günler...

İngiltere'de iki yaş altındaki çocuklara satılması sınırlanan bu ilaçlardan bir kısmının listesi:

- Calpol Night Benylin Childrens Night Cough

- Tixylix Cough And Cold Linctus

- Tixylix Chesty Cough Linctus

- Tixylix Catarrh Syrup Diphenhydramine

- Tixycolds Syrup

- Tixylix Night Cough

- Tixylix Dry Cough

- Benylin Children.s Coughs And Colds

- Otrivine Child Nasal Drops

- Iliadin Mini Paediatric

- Junior Meltus Night Time

- Jnr Meltus Chesty Cough With Catarrh

- Calcold

- Kafalin Syrup

- Paediatric Cough Relief

- Boots Night Time Cough Syrup 1 year plus

- Bronalin Junior Linctus.

- Histalix Syrup

- Dozal Oral Solution

- Fedril Paediatric Elixir

- Medised For Children

- Ransoms Paediatric Diphenhydramine Linctus

- Line Range Cough Relief For Children Syrup

- Childrens Blackcurrents Cough Syrup

- Buttercup Syrup Honey And Lemon

- Bell's Chesty Cough Compound Of

- Beehive Balsam

- Children's Cough Expectorant

- Anglian Pharma Troublesome Coughs

- Hill's Balsam Chesty Cough Liquid For Children Optrex Expectorant Liquid 50mg/5ml

- Robitussin Chesty Cough Medicine 100mg

- Altons Junior Cough Mixture

- Galloway's Cough Expectorant

- Liqufruta Garlic Cough Medicine

- Cupal Expectorant

- Nasal Drops For Children

- Children's Dry Cough 1 Year Plus

- Galen Pholcodine Linctus 5mg/Ml

- Galen Paed Linctus 5mg/Ml

- Rusco Pholcodine Linctus

- Cough Relief For Children

- Benylin Childrens Dry Cough

- Pinewood Pholcodine Linctus

- Crescent Pholcodine Linctus

- Pavacol-D

- Paediatric Nirolex

- Glycerin, Lemon and Honey Linctus

- Lemeze Cough Syrup

- Cherry Cough Mixture

Gazetelerdeki haberler doğru değil!

Söz konusu haberlerde İngiltere'de başta "Calpol" olmak üzere pek çok çocuk ilacının kullanımının yasaklandığı ve bu ilaçların eczanelerden toplatıldığı belirtilmekte idi!

Haberlerde beş çocuğun ölümüne neden olduğu iddia edilen ilaçlar için "Bu ilaçları kullanmayın" şeklinde başlıklar atıldı...

İngiltere Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıbbi ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) 27 Mart 2008 tarihinde yaptığı bir açıklama ile altı farklı ilacın iki yaş altındaki çocuklara satışını yasakladı.

Bu ilaçlar sanılanın aksine içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle değil iki yaşın altındaki çocuklarda "yan etki oluşturma potansiyelinden" dolayı yasaklanmışlardır.

İngiliz Sağlık kurulu'nun açıklamalarına göre bu ilaçların 2 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanımı, ambalaj ve prospektüslerinde gerekli uyarılar yapıldığı takdirde, bir süre sonra yeniden devam edecektir.

Söz konusu altı ilacın hiç birisi direkt olarak ülkemize ithal edilen ürünler değil. Söz konusu "yasaklı" ilaçlar:

- Asda Children's Chesty Cough Syrup [Bell's]

- Boots Chesty Cough Syrup 1 Year Plus [Boots]

- Boots Sore Throat and Cough Linctus 1 Year Plus [Boots]

- Buttercup Infant Cough Syrup [Chefaro]

- CalCough Chesty [McNeil]

- Children's Chesty Cough [Bell's]

şeklinde listelenmiş...

Yasaklanma nedeni yanlış kullanımların önüne geçmek

İngiltere'de yapılan bu düzenlemenin nedeni ise özellikle ABD gibi ülkelerde bu ilaçların aşırı dozda ve kontrolsüz kullanımı nedeniyle görülen yan etki ve ölümler. Uzmanlara göre "nezle, grip, soğuk algınlığı veya öksürük ilacı" olarak anılan bu ilaçların aşırı dozlarda, bilinçsizce veya benzer etkili başka ilaçlarla birlikte kullanımı ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Son 25 yıl içinde iki yaşından küçük beş çocuğun bu nedenle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Ölümlerin kesin nedeni ise bilinmiyor!

İçlerinde Calpol Night isminin de geçtiği 90 civarında "soğuk algınlığı" ilacı ise prospektüs ve ambalaj bilgileri yenilenene kadar İngiltere'deki eczanelerin raflarından kaldırılacak, buna rağmen iki yaşın üzerindeki çocuklar için eczanelerdeki satışı sürdürülecek. Ambalajlarının üzerindeki yasal uyarılar basıldıktan sonra ilaçlar yeniden raflardaki yerini alacaklar.

Türkiye'deki Calpol ve benzeri ilaçlar bu yasağa dahil değil!

Büyük yayın kuruluşlarının manşetlerinden verdikleri "Calpol yasaklandı" şeklindeki haberler tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

"Calpol" adı ile bilinen ilaç halen dünyada en çok tüketilen ve -uygun dozlarda uygulandığı takdirde- en güvenli ilaçlar arasında gösterilen "Parasetamol" den başka bir şey değil!

Düzenlemeye göre "iki yaşından küçük çocuklara kullanımı yasaklanan" ilaçlar arasında adı geçen "Calpol" ise soğuk algınlıkları için kullanılan ve içerisinde Parasetamol'ün yanı sıra burun tıkanıklığı ve akıntıyı önleyen maddelerin de eklendiği (Calpol Night) isimli başka bir ilaç!

Bebek ve çocuklarda ateş düşürücü amaçlı kullanılan "Calpol" ve "Calpol 6 Plus" için ise tek başına Paracetamol içerdiklerinden dolayı bu tür bir yasaklama söz konusu değil!

İlaçsız, mutlu ve sağlıklı günler...

İngiltere'de iki yaş altındaki çocuklara satılması sınırlanan bu ilaçlardan bir kısmının listesi:

- Calpol Night Benylin Childrens Night Cough

- Tixylix Cough And Cold Linctus

- Tixylix Chesty Cough Linctus

- Tixylix Catarrh Syrup Diphenhydramine

- Tixycolds Syrup

- Tixylix Night Cough

- Tixylix Dry Cough

- Benylin Children.s Coughs And Colds

- Otrivine Child Nasal Drops

- Iliadin Mini Paediatric

- Junior Meltus Night Time

- Jnr Meltus Chesty Cough With Catarrh

- Calcold

- Kafalin Syrup

- Paediatric Cough Relief

- Boots Night Time Cough Syrup 1 year plus

- Bronalin Junior Linctus.

- Histalix Syrup

- Dozal Oral Solution

- Fedril Paediatric Elixir

- Medised For Children

- Ransoms Paediatric Diphenhydramine Linctus

- Line Range Cough Relief For Children Syrup

- Childrens Blackcurrents Cough Syrup

- Buttercup Syrup Honey And Lemon

- Bell's Chesty Cough Compound Of

- Beehive Balsam

- Children's Cough Expectorant

- Anglian Pharma Troublesome Coughs

- Hill's Balsam Chesty Cough Liquid For Children Optrex Expectorant Liquid 50mg/5ml

- Robitussin Chesty Cough Medicine 100mg

- Altons Junior Cough Mixture

- Galloway's Cough Expectorant

- Liqufruta Garlic Cough Medicine

- Cupal Expectorant

- Nasal Drops For Children

- Children's Dry Cough 1 Year Plus

- Galen Pholcodine Linctus 5mg/Ml

- Galen Paed Linctus 5mg/Ml

- Rusco Pholcodine Linctus

- Cough Relief For Children

- Benylin Childrens Dry Cough

- Pinewood Pholcodine Linctus

- Crescent Pholcodine Linctus

- Pavacol-D

- Paediatric Nirolex

- Glycerin, Lemon and Honey Linctus

- Lemeze Cough Syrup

- Cherry Cough Mixture

canım verdiğin bilgiler için sağol ama genede korktum.çünkü dr lar çok veriyolar calpolu bizde kullanıyoz.bebeğim 2 yaşından küçük ve yan etkileri ağırsa kullanmam.alternatif ilaçları kullanmak sanırım daha iyi olacak.aslında her ilacın yan etkisi var ve bebeğimde genelde yan etiler çok çıkıyo.benim kuzenimde dr ve bana zırt pırt dra gitme,çok gerekli değilse ilaç kullanma diyo.haklı aslında,dr lar bir sürü ilaç yazıyo her gidişimizde ve ev ilaçla doldu ama ben kullanmıyorum.mesela sarılık için bi ilaç kullandık yan etkileri yüzümden oğlum 2 gün hastanede kaldı ölüyodu allah korusun.reflü için ilaç kullandık kabız oldu poposu çatladı,hala çekiyo sıkıntısını.alerji için şurup kullandı,ateşi çıktı hastaneye koştuk.ben artık yavruma ilaç vermeye korkuyorum ya..

daha komsumun oglu yeni grip oldu dr calpol vermis ben Ingilterede yasayan biri olarak dr dis agrisina soguk alginligina kadar calpolu veriyor icin rahat kullan yine balon haber

arkadaşım bende calpol kullanıyorum ama bende doktora sordum zararı varmı diye bana yok dedi
ama alternatif içim rahat olsun diye TAMOL diye bir şurup verdi.
onu kullandım çok iyiyidi ve tanınmış o da.

arkadaşım bende calpol kullanıyorum ama bende doktora sordum zararı varmı diye bana yok dedi
ama alternatif içim rahat olsun diye TAMOL diye bir şurup verdi.
onu kullandım çok iyiyidi ve tanınmış o da.

canım benim ha calpol ha tamol ikisin ham maddesi parasetemol ikiside bir birinin eşdeğeri ha calpol kullanmışsın ha tamol hiç bir farkı yok ikiside zararlı değildir fazla aşırıya kaçılmadıkça güvenli ilaçlardır

yani bende onu diyorum
ikiside aynı
sadece calpol isim olarak biliniyorya,benim doktorumda onu vurgulamak istedi zaten

bende dün dr uma sordum.yurtdışındaki yasaklanan calpolün içindeki o madde bizim ülkemizdeki calpol ün içinde yokmuş.rahatlıkla kullanabiliriz dedi..

ayy kızlar başlığı okuyunca çok korktum ya bnm bebiş daha 4. ayını yeni doldurdu geçen gün daha ikinci karma aşısını oldu ve ve ilk kez ateşi çıktı doktorumuz calpol verebilirsin dedi ve bende vermiştim okuyunca şööle bi kaldım yanee ama sonra verilen bilgilerle birascık rahatladım ama yinede soracağım doktoruma içim iyice rahatlasın allah korusun ya bebişlerimizi :uhm:

ne bileyim bende çok korkak biriyim.inşallah bişey olmaz.gerekmedikçe vermiyorum zaten

Back