Çalışmak ya da çalışmamak

Ayrıca fabrikada çalışanlar için ne yazık ki açık ceza evi gibi. Söylediğiniz gibi gün yüzü görmeden fabrika ortamına girersin. Ortam da soğuktur zaten. Eklemlerin ısınmadan işe koyulursun. Saat 10 gibi normal insan dönersin. İşlerin bitse bile akşam bitiminde oturmak bile göze batar. Fiziksel olarak kadınlar zayıf. Bir müddet sonra bu psikolojiye yansıyor. Gidilen yol gözde büyür. Kendini kurbanlık koyunların sırada beklediği gibi hissedersin. Sistemin kölesi olursun.
Ne yazık ki özel sektör çok sevimsiz. İşi rahat olanlara ya da adamı olup rahat iş de çalışanlara hayat güzeldir. Onun dışındakiler için zulümdür. Erkek 1 ,kadın 2 çalışır. Çünkü evde de sorumluluğu vardır. Beyni susmaz. Evine bir an önce gitmek ister. Çünkü fıtrat bunu ister.
Her çalışana kolaylıklar diliyorum.
Offf, o kadar gerçek ki okurken fena oldum. Allah tüm zor şartlarda çalışan kadınlarımızın yardımcısı olsun🙏🏻

İşten sonrasına nasıl vakit kalıyor ya bir ben vakit yetiremiyorum herhalde 40 dakika en az trafikte geçiyor sonra duş alması yemek hazırlanıp yenmesi etrafın toplanması temizlik falan derken gün bitiyor 12 olunca da uykum geliyor yatıyorum sabaha anca kalkıp tekrar işe gidiyorum ben mi çok yorgunum acaba hem zaten her akşam dışarıda yiyip içip eğlensem maaştan asla birikim yapamam anca hafta sonu 1 gün falan eğlenmeye maddi olanaklarım ve zamanım oluyor
Ben de aynı böyle yaşıyorum çalışırken :KK43: Asla sosyal hayata zaman yetiremiyorum.

Bende bir süredir sigortalı bir işte çalışmıyorum. İnsan acaba mi diyor ama önceki işyerindeki çalışma koşullarını düşününce değmez ya diyorum. Evde geçirilen zamanın boş zaman olduğu algısı var. Hayır işte gecirilen zaman da boşa giden zaman aslında çok bir farkı yok. Başkası çok çok daha fazla para kazansın diye sen 8 5 orada bulunuyorsun. 8 5 orada bulunman satın alınıyor. Aslında kimse o kadar saat çalışmıyor verimli çalışmak olarak düşününce. Ama mecbursun işte ülke şartları belli.

Hayatın geri vitesi yok arkadaşların dediği gibi bugün bir daha yaşanmıyor. Çok iyi anlıyorum ama insan sadece çalışınca verimli bir insan olmuyor. Bize bu öğretildi bu işlendi bilinçaltımıza değiştirmesi zor yargılar.
Eveeett. Çok iyi özetlediniz. Sanki sadece çalışınca üretken olunuyor gibi bir algı var. Üzgünüm ama birçok işte tam tersine üretkenliğiniz baltalanıyor bence. Sabahtan akşama kadar işiniz olmasa bile o sandalye başında oturacaksınız. Ki çok yaşadım bunu. Aynen dediğiniz gibi zamanımızı satın alıyorlar. Üstüne üstlük üç kuruşa :KK43:

Canım bence yarım günde olsa bi yerde çalış yoksa çok ama çok başın ağrır...Ben de üni mezunuyum ama bizim bölümde is oek yok. Benimde maddi açıdan ihtiyacım yoktu birde sosyal fobim vardı bu yüzden çalısmak istemedim ama inan işitmediğim hakaret kalmadı....Akrabalar mı dersin pislik ablalarım mı dersin...demedikleri kalmadı. Ki gerçekten çalışamadım ben. Bu laflardan sonra evden çalışmak istedim ona da annem istemedi evi kirlenirmiş falan filan... Allah'a havale ediyorum. En sonunda da hasta oldum çalısamıyorum ama sana söyleyeceğim şey yarım gün de olsa bi işin olsun yoksa çok yıpratıyor insanlar
Çok üzüldüm, çok geçmiş olsun. Dilerim istediğin şekilde yaşarsın hayatını bundan sonra🫶🏻🙏🏻

İki gündür bu konuyu düşünüyorum. Açıkçası baya düşündüm ama çalışmayan biri ne kadar gün içinde hobisini sporunu yapsa da daha buyuk bir uğraşı olmadıkça kaç seneyi böyle geçirebilir emin olamadım🤔 yani şimdi işi bıraksam yatırımlar ve eşimin maaşıyla ben de sorunsuz ve rahat yaşarım ama ikame bir sorumluluk, iş bitirme tatmini, gün içinde önemli kararlar alma-sorun çözme gibi insanı zihnen diri tutma, ilerleme hırsı ya da hevesi, mesleğinden işlerinden bahsederkenki gurur tabi bir de maaş. Yani küçük çocuğun yoksa, çok aktif sosyal sorumluluklarda çalışacak hevesin yoksa sanırım uzun yıllar hobiyle sporla ben geciremezdim gibi geldi. Dediğim gibi konu beni baya düşündürdü. Bir de çalışmayan insanların gözümdeki konumundan dolayi da mesafeli durduğumu düşünüyorum buna. Ailenin kadınları en az 3 nesildir çalışan kadın diye mi başka bakamıyorum acaba?

İki gündür bu konuyu düşünüyorum. Açıkçası baya düşündüm ama çalışmayan biri ne kadar gün içinde hobisini sporunu yapsa da daha buyuk bir uğraşı olmadıkça kaç seneyi böyle geçirebilir emin olamadım🤔 yani şimdi işi bıraksam yatırımlar ve eşimin maaşıyla ben de sorunsuz ve rahat yaşarım ama ikame bir sorumluluk, iş bitirme tatmini, gün içinde önemli kararlar alma-sorun çözme gibi insanı zihnen diri tutma, ilerleme hırsı ya da hevesi, mesleğinden işlerinden bahsederkenki gurur tabi bir de maaş. Yani küçük çocuğun yoksa, çok aktif sosyal sorumluluklarda çalışacak hevesin yoksa sanırım uzun yıllar hobiyle sporla ben geciremezdim gibi geldi. Dediğim gibi konu beni baya düşündürdü. Bir de çalışmayan insanların gözümdeki konumundan dolayi da mesafeli durduğumu düşünüyorum buna. Ailenin kadınları en az 3 nesildir çalışan kadın diye mi başka bakamıyorum acaba?
Hiç işsiz döneminiz oldu mu uzun süre deneyimleme şansınız oldu mu yani. Üç kuşak çalışan bir ailede olmak kesinlikle daha zordur. Öyle bir baskı hissetmeniz çok normal bunu bir arkadaşımın ailesinde tanık olmuştum. herkes okumuş kendisi de okumasına rağmen yetersiz hissediyordu. Ee napiyorsun sorusuna cevap verirken dolu dolu çalışma hayatınızdan bahsetmek egonuzu okşuyor olabilir ama bence dış yorumlar neden bu kadar önemli olsun ki. Önemli olan sizin nasil hissettiğiniz. Çok yoruldugum kendime çok az zaman ayırdığım bir işe ömür veriyor olmak daha kötü bence

Hiç işsiz döneminiz oldu mu uzun süre deneyimleme şansınız oldu mu yani. Üç kuşak çalışan bir ailede olmak kesinlikle daha zordur. Öyle bir baskı hissetmeniz çok normal bunu bir arkadaşımın ailesinde tanık olmuştum. herkes okumuş kendisi de okumasına rağmen yetersiz hissediyordu. Ee napiyorsun sorusuna cevap verirken dolu dolu çalışma hayatınızdan bahsetmek egonuzu okşuyor olabilir ama bence dış yorumlar neden bu kadar önemli olsun ki. Önemli olan sizin nasil hissettiğiniz. Çok yoruldugum kendime çok az zaman ayırdığım bir işe ömür veriyor olmak daha kötü bence
Üstümde baskı hissettiğimi nerden çıkardınız ki? Aksine çalışmayan insanlari faydasiz ve boş görüyorum ve yapılan hiçbir yorum bu fikrimi değiştirmiyor. Kafama takılıyor derken bundan bahsettim.

Maddi durumla da ilgisi yok durumun. Şu an asla çalışmasa yedi sülalesini gecindirecek sayılı zenginler bile çalışıyorlar, çoğunun sebebi de geçinmek degil tabi ki.

Sorunuza gelince sanırım 6 ay kadar çalışmadığım bir süre oldu ülke değişikliği yaparken ama bana çalışmıyor olmak boş geliyor. Burada çalışmama güzellemesi yapılınca hiç aynı hisleri paylaşamıyorum. Çevremde çalışmayan kadın çok az, yani var ama onlarla paylaşım yapabilecegim şey pek yok çünkü çok kısıtlı bir kafa yapıları var. Konu eğitimden de bağımsız.

Offf, o kadar gerçek ki okurken fena oldum. Allah tüm zor şartlarda çalışan kadınlarımızın yardımcısı olsun🙏🏻
Bir şey daha eklemek istiyorum. Regl günlerinde çalışmak zorunda olmak tam bir kabus. Bunu hiç kimse anlamıyor. Ağrıdan oturmak istiyorsun( malum ağrısı hemen geçmiyor) bu sefer neden oturuyorsun oluyor. İşkence... O günler de kadınlar 1 gün dinlenme izni verilmeli.

Özgüven konusuna katılıyorum ama maddiyat dışında rahatlatma konusuna pek katılamayacağım. Ya da bana öyle işler denk gelmedi:/
30 sene çalıştım, 1 yıldan biraz fazladır emekliyim. Evimin bir odası kütüphane, bir odası dikiş atölyesi. Okumak hayatımın aşkıdır, yıllarca hayal kurdum, bir emekli olsam kütüphanemden hiç çıkmayacağım diye. Ama gerçek yaşam öyle olmuyor, hobilerle, kurslarla vakit geçmiyor bir süre sonra sıkıntı veriyor hepsi ve ben kendimi çok faydasız hissettim bu süreçte. Dikiş odam hobi işleri mahiyetindeydi şeklini değiştirdim bir de ilave makina aldım artık dikip satıyorum, küçük çaplı ticaret yapıyorum. Çalışmak tekrar hayatıma girince uyku kalitem arttı, okuma kalitem arttı, daha iyi hissediyorum. Benim tecrübem böyle anladım ki çalışmadan yaşanmıyor ama yaşayabilende vardır tabi, sizi mutlu eden yoldan gidin🙏

Son düzenleme:
Şimdi şöyle ki her çalıştığın işte gerçek manada üretken olabileceğini düşünmüyorum insanların. Vaktini gerçekten boş yere, sırf saatlerini doldurmak için masa başında kendine oyalanacak şeyler bulan da çok. Kendimden örnek verecek olursam; bir önceki işimde bunu çok sık yapar olmuştum. Bulunduğum sektörün yoğun olduğu belli dönemler vardı. Onun dışında hiç çalışmadığımız günler olurdu. O günlerde saatimi satmak çok zoruma gidiyordu benim mesela. Yani biliyorum ki o gün işim yok ama yine de işe gitmek zorundayım. Oraya oturmaya da olsa gitmek zorundayım. Bundan nefret ettim hep. Evet, iş hayatı sana bir şeyleri zamanında yapma, düzenli yapma fırsatı veriyor ya da bu bir mecburiyet.
Bir de hususi işlerimi halletmek için ‘izin’ isteme olayından nefret ediyorum. Bir gün unutmuyorum, aracım çekilmişti. Otoparktan çıkarmam gerekiyordu. Araç benim üstüme olduğu için gitmem gerekiyordu. İzin almıştım, gün içinde halledip geldim. Müdürüm bana ‘eşine bir vekalet versen, bu tür durumlarda gitmene gerek kalmasa iyi olur’ demişti mesela. Ne münasebet, ben sizin emrinizde bir robot muyum? Kendi işlerim için neden izin isterken kırk takla atıyorum. Belli ücret karşılığında senin işlerini yapıyor olmam, benim hususi işlerimi halletmek için bile zaman ayıramayacağım anlamına mı geliyor? Bu çok can sıkıcı. Hastaneye gitmem lazım, aman izin almayayım şimdi vsvs. Uzar gider.

Bilemiyorum, belki beni her manada tatmin edecek bir iş bulamamışımdır ben…

Üstümde baskı hissettiğimi nerden çıkardınız ki? Aksine çalışmayan insanlari faydasiz ve boş görüyorum ve yapılan hiçbir yorum bu fikrimi değiştirmiyor. Kafama takılıyor derken bundan bahsettim.

Maddi durumla da ilgisi yok durumun. Şu an asla çalışmasa yedi sülalesini gecindirecek sayılı zenginler bile çalışıyorlar, çoğunun sebebi de geçinmek degil tabi ki.

Sorunuza gelince sanırım 6 ay kadar çalışmadığım bir süre oldu ülke değişikliği yaparken ama bana çalışmıyor olmak boş geliyor. Burada çalışmama güzellemesi yapılınca hiç aynı hisleri paylaşamıyorum. Çevremde çalışmayan kadın çok az, yani var ama onlarla paylaşım yapabilecegim şey pek yok çünkü çok kısıtlı bir kafa yapıları var. Konu eğitimden de bağımsız.
Çalışmayan insanların gözümdeki konumu demişsiniz ben orayı yanlış anlamışım çevreniz böyle düşünüyor sandim kusura bakmayın. Evet sizde haklısınız bende öyle görüyordum ama çalışma koşulları çok önemli ya kadınlar çoğu zaman mobbinge uğruyor uğruyoruz. Zengin olup çalışıyor olma olayında da çok haklısınız hareketsizlik insanı öldürüyor dediğiniz gibi üzerine derin düşüncelere dalinacak bir konu. Keşke herkes finansal özgür olabilse.

Canınız istiyorsa çalışırsınız, istemiyorsa çalışmazsınız. Bu ne kadar büyük bir avantaj aslında, kıymetini bilin. Eğer çalışmak istemiyorsanız, hobileriniz size yetiyor ve mutluysanız, başkalarının ne dediğinin hiç bir önemi yok çünkü bu hayata bir kere geliyorsunuz ve bu hayat sizin. Ama eğer çalışmak istiyorsanız, (iş seçme lüksüne de sahipsiniz) hoşunuza gidecek bir işe girin, her şey para değil, insanın kendisini üretken hissetmesi de iyi bir şey.

Merhaba kızlar.
Size bir sorum var. Ben üniversite mezunu bir kadınım. Mezun olduğum bölüm harici birkaç alanda daha bilgi sahibiyim, o alanlarda da çalıştığım oldu. Meslek sahibi olduğunu belirtmek istiyorum.
Hayatımın şu döneminde maddi anlamda çalışmama gerek yok. Düzenli ve bana yetecek kadar gelirim var. Sigortamı kendim ödüyorum (yasal değil, biliyorum ama bir yerde çalışan gösteriliyorum). Yani maddi anlamda ve geleceğim açısından şu an için çalışan bir kadından farkım yok. Buna rağmen çalışmak zorundaymış gibi hissediyorum. Günümüz çevre baskısı da etken olabilir buna. Aslında üretken de bir kadınım. Önümüzdeki günlerde bir kursa başlayacağım. Hobilerimle ilgileniyorum. Gezmeyi çok severim, evde oturmam. Bir şeylerle zamanımı geçiriyorum, evde oturup sıkılmıyorum yani. Bu imkanlara sahipken yine de çalışmam mı gerekiyor? İmkanlarım el veriyorken, çalışmamam mantıksız mı?
Sizin fikirlerinizi merak ediyorum.
Geliriniz ne kadar

Size çok özendim yerinizde olmayı çok isterdim açıkçası.
Bence o tembel ithamlarina filan hiç takılmayın hayat sizin neticede.
Keyfinize bakın dinlenin hobilerinize vakit ayırın.
Eğer ilerde sıkılır çalışmak isterseniz o zaman bakarsınız durumlara zaten.
Pek özenilecek bir hayatım yok aslında, evet çalışmak zorunda olmamam büyük kolaylık orası doğru ama…🥹Siz benden daha mutlu ve huzurlusunuzdur umarım, söylemeden edemedim🙏🏻🥰
Şu an için öyle yapıyorum, teşekkür ediyorum❤️

Canınız istiyorsa çalışırsınız, istemiyorsa çalışmazsınız. Bu ne kadar büyük bir avantaj aslında, kıymetini bilin. Eğer çalışmak istemiyorsanız, hobileriniz size yetiyor ve mutluysanız, başkalarının ne dediğinin hiç bir önemi yok çünkü bu hayata bir kere geliyorsunuz ve bu hayat sizin. Ama eğer çalışmak istiyorsanız, (iş seçme lüksüne de sahipsiniz) hoşunuza gidecek bir işe girin, her şey para değil, insanın kendisini üretken hissetmesi de iyi bir şey.
Evet, üretken olma açısından arada kalıyordum ben de ama sonra baya düşündüm, üretmen olmak için bir ‘ofiste’ çalışmak gerekmiyor. Nedense bazı insanlar öyle düşünmüyor.. evden çalışma sistemini bile iş saymayanlar var. İlla sabah 9 akşam 6 çalışacaksın…

Evet, üretken olma açısından arada kalıyordum ben de ama sonra baya düşündüm, üretmen olmak için bir ‘ofiste’ çalışmak gerekmiyor. Nedense bazı insanlar öyle düşünmüyor.. evden çalışma sistemini bile iş saymayanlar var. İlla sabah 9 akşam 6 çalışacaksın…
yok öyle şey canım, özellikle pandemiden sonra artık evden çalışma imkanı bulabildi mi evden çalışmayı tercih eden bir sürü insan var. Umarım gönlünüze göre bir şeyler bulabilirsiniz.

X