Çalgısız, mevlütsüz sadece dansın olduğu düğün olur mu?

ben medresede okudum ortaokulu maalesef ki çok dindar tutucu insanların gittiği pahalı bir kurstu. ordaki yaşıt arkadaşlarım evlendiler aralarından bir kaç kişinin düğününde baygınlık geçirecektim. kadın erkek ayrılmış çoğu kınayı bile okumalı yaptı. kimse dinlemiyor. semazenler dönüyor saçma sapan muhabbet ediliyor. kocamla yanyana oturmayacaksam düğün ne alaka dimi o kadar para veriyorlar üstüne yemek o bu. en ucuz düğün çeşidi klasik salon düğününü valla diğerleri pahalı. dini tiyatro gösterisi yapılıyor cidden. hazırlıyorlar bunun için yemek yerken arkada inlarkendi başına takılıyor

Bence en güzeli köy düğünleri. Koyarsın ortaya kazanı, yemek pişer. İçki içenler için içki gelir, içmeyen içmez. Karşılıklı güzel güzel oynanır. Farklı köylerden gençler birbirini rahat rahat görür (ve böylece ilerideki düğünlerin temeli atılmış olur). Tabii bunlar benim çocukluğumdan hatırladığım Ege'nin köy düğünleri. Şimdi onlar da bozmuştur.

Bence en güzeli köy düğünleri. Koyarsın ortaya kazanı, yemek pişer. İçki içenler için içki gelir, içmeyen içmez. Karşılıklı güzel güzel oynanır. Farklı köylerden gençler birbirini rahat rahat görür (ve böylece ilerideki düğünlerin temeli atılmış olur). Tabii bunlar benim çocukluğumdan hatırladığım Ege'nin köy düğünleri. Şimdi onlar da bozmuştur.
dnsnsnsns bizim köy düğün adeti çok daha farklıdır mesela ama genel olarak öyle. gençler yaşlılar ayrılır mesela. ortada kazan kaynar isteyen alır yer istemeyen oynar. bizde o kazan muhabbeti hala var düğün evinin önüne kız erkek fark etmeden yemek yapıyorlar kocaman tabldot genelde varsa sitenin sosyal alanı yoksa garaj yoksa mahallede yeniyor. bizde öyle düğününe düğünde gidelim yok düğün evine illa gidilir o telasede bir de misafir ağırlama olur.

Herkes bilir ki düğünlerin gerçek amacı konuklar için yemek-içmek ve oynamak, düğün sahipleri içinse altın toplamaktır

:halay:
Düğünlerin amacı artık verilen altınları geri toplamak olmuş bence. Misafir ağırlamak arka planda kalıyor.

Kızlar çalgı kesinlikle istemiyorum kişisel tercih diyelim. Mevlütlü kısmında da çok net değilim. Sadece dansın ve nikahın olduğu bir düğün olur mu? İlk danstan sonra nikah, sonra bir zeybek, sonra altta hep hafif müzikler çalacak. Ara ara dansa kalkılacak. Ben babamla bir dans edeceğim özel olarak. Sonra yine topluca danslar olabilir zaman zaman. Sonra masa masa gezip hoş geldiniz muhabbeti yapılsa çok mu abes olur? Sonra zaten takı merasimi, fotoğraf çekimi derken bir şekilde tamamlanır sanki. Siz ne düşünüyorsunuz? Ya bu şekilde olacak ya da kuran tilaveti, dualı bir organizasyon şeklinde. Bana bi el atın. Herkes çok sade buldu sadece danslı olmasını ama diyorum ki herkes kendi düğününde eğlensin önemli olan bizim için orada bulunmaları sonuçta kimseyi eğlendirmek gibi bir vazifem yok. Yine de objektif fikir ve önerilerinize açığım. Çalgısız olacak şekilde.
En iyi, en güzel düğün de olsa insanlar laf edecek bir şey bulur.
Örneğin bir arkadaşım düğününe çok masraf yaptı. Ama insanlar yemek,çerez, meyve yemekten ve masalarda sohbet etmekten oynamaya fırsat bulamadı. Pist hep boştu. Sohbet etmeye lüks bir mekânda toplamışız gibiydi.
Başka bir arkadaşımın düğün menüsünü ramazan çadırı gibi değerlendiren insanlar oldu ne yazık ki. (Mercimek çorbası, tavuk, pilavdı menü) Ama o kadar eğlenceliydi ki, pistte oynayacak boş yer bulamıyorduk.
Ben pandemi de sade bir nikahla evlenip devamında aile ve yakın arkadaşlar arasında eğlencemiz oldu.
Sizin tarzınız da bana farklı geldi açıkçası, sadece dans olması alışkın olduğum bir düğün şekli değil. Ama kime ne ki... Sizin ıstediğiniz gibi olsun her şey. Mutluluklar...

Yemek de yoksa sade nikah düzenlemek daha mantıklk değil mi? Belediyelerin nikah salonları var gayet de güzel, kardeşimin nikahını kıydık o şekilde. Bir saat de süre veriyorlar ne yaparsan yap.

Konuya yazanların ortak önerisi bu zaten. Üstüne özel bir şey istiyorsa en yakınlarla güzel bir akşam yemeği de eklenebilir.
Düğünlerin amacı artık verilen altınları geri toplamak olmuş bence. Misafir ağırlamak arka planda kalıyor.

Gram altın 2000'e giderken gayet mantıklı bir durum. Yalnız o altınların hepsi dönmeyebiliyor. Kayınvalidemin en büyük acısıdır bu. Durup durup dert yanar.

Konuya yazanların ortak önerisi bu zaten. Üstüne özel bir şey istiyorsa en yakınlarla güzel bir akşam yemeği de eklenebilir.

Gram altın 2000'e giderken gayet mantıklı bir durum. Yalnız o altınların hepsi dönmeyebiliyor. Kayınvalidemin en büyük acısıdır bu. Durup durup dert yanar.
Her şey samimiyeyini yitirdi ya altın ödünç al-ver oldu hayat resmen 😁

Herkes eğlenecek işte ne güzel evde halay olmaz illa o pistte dönülecek :KK53: dünürler bile sende doğululuk var derler
Valla bence de düğün sonunda o ceketler, kravatlar, topuklu ayakkabılar çıkmalı ama işte napalım biz de böyle bir köylüyüz. 😁

Aklıma yıllar önce bilkentte mevlütlü düğüne gittiğim geldi :) Mevlüt kapalı düğün olur diye çok sıradan giyindim. Aman allahım kadınlar bir giyinmiş ben çok sıradan kaldım. Çok şıklardı ama ben türbanlı olsam o kadar vücüdumu belli eden giymezdim o ayrı. Benden çok dikkat çekiyorlardı. Önce kuran okundu dualar edildi sonra hop ankara oyun havaları. Bana çok abes gelmişti. Herkesin düşüncesi farklıdır ama bence kuran olan düğünde çalgının işi yok.
Şimdi bana kızanlar olacaktır ama işin icine Kur'an girecekse abdestini alır, tesettürüne gerçekten dikkat ederek gidersin yada gitmezsin. Büyük saygısızlık olarak görüyorum böyle şeyleri

Valla nasıl geçti bilmiyorum ama geçti yani😂 sürekli bi foto çekinme tebrikler falan. Yemekliydi işte yemek faslı
Yemekli düğün her şekilde geçer. Sonuçta ara sıcak geldi toplandı, ana yemek geldi toplandı, pasta geldi derken zaten en az bir saat oyalaniyor insanlar. Yarım saat kırk dakkasi da gelini bekle, nikahı, dansı pastayı kesmelerini izle. Kalan sürede de müzik olmasa bile foto çekinme, takı takma, hosbes falan zaman geçer gider bir şekilde.
Konudaki sıkıntı yemek olmaması ve konu sahibinin "konukların keyfini düşünmek benim görevim değil" demesi.
Altın toplamak için salon tutacak yani, ama ilginç bir şekilde insanların fikrini de önemsiyor.
Kimse oynamasın, zorla müzik actirmasin, eglenmesin, yemesin, icmesin , ama sıkılmasın, altın taksın ve düğün hakkında dedikodu yapmasın istiyor 😅😅

X