• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Burs isteyen ihtiyaç sahibi (!) öğrenci

şöyle ki fazla para herkese iyi gelir. Bana da bir yerlerden gelse de üçü beşi çok düşünmeden ihtiyaçlarımı alsam keşke. Çocuğa oyuncak alırken bile kırk kere düşünüyorum çalışan biriyken. Yurtdışında halanız varmış, devlet bursu varmış daha ne olsun. Ne öğrenci arkadaşlarım vardı aç yatan gece. Bir çocuk vardı abartmıyorum iki tane kazağı (ki eski gibi) vardı sadece onları gördüm koca sene üzerinde. Yani çalışadabilirsiniz pekala.
Devlet bursu demedim, kredi dedim. Ki hala geri oduyorum kurtulamadim. Yurt dışındaki halamin kirk yilda bir bir kaç parça hediye kiyafet gondermek dışında bir katkisi olmadi. Hoş, öz babamdan daha çok katkidir bu, Allah razi olsun demisimdir her zaman. Çalıştım da zaten. Bursu veren hanım daha çok ihtiyaç sahibi birini bulmus da olabilir bilemiyorum. Ama bu benim ihtiyacim olmadığını gostermezdi. Konu sahibinin bahsettigi cocuk kesin ihtiyac sahibidir diye söylemiyorum, zaten fenomen gibi bir seymis anladigim kadarıyla. Ama herzaman dis gorunuse bakip kesin yargilarda bulunmamak lazim

Göndermeyecegim zaten o konuda bir şüphem yok da asıl arkadaşımın bu tavrı canımı aşırı sıktı. Kendisi zaten yardımsever olacağım diye kendini enayi yerine koydurmaya bayılan biri. Daha önce de böyle seylerine şahit oldum. Kendisi çok eski arkadaşımdır. Kaç kere birilerine borç verip geri alamadı, alamayınca tavır bile koymadı. Ama kendi hatasını sorgulayacagi yerde bizi de kendisi gibi yapmaya çalışıyor. Diyorum ki madem burs vereceğiz cidden ihtiyaç sahibi birini bulalim. Bu çocuk hepimizden zengin yaşıyor. Çocuk ailesinin durumunu kötü diye anlatmış. Annesi babası asgari ücretle çalışıyormuş. E iyi de aylık geliri 10 bin olan aile çocuğuna nasıl bu imkanları sağlar. Aklım almıyor bu kerizligi.

Yardım ettiğim öğrenciler oldu, hala da var ama kimse kusura bakmasın ben bu yaz ayağımı suya sokamamışken millet tatil yapsın diye para gönderemem. Şu an yardım ettiğim öğrenci Isparta'da okuyor, bir arkadaşımla birlikte ortaklaşa destek olmaya çalışıyoruz her ay, çocuk minibüs parası vermemek için okula yürüyerek gidip geliyor o kadar zor durumda, bunlar varken o türlü yaşayanlara yardım yapmam kimse kusura bakmasın, iyi yapmışsınız.

Çok iyi üniversitenin çok iyi bölümü diyorsunuz,zaten onlara çok burs geliyor. Bir yakınım asgari ücretli adam 4 nüfusa bakıyor,kızı öyle bir bölüme gitti şimdi babasının maaşından çok burs alıyor. Belki o çocuk da öyledir. İhtiyacı kalmamış artık yeni bursa,siz başka ihtiyaç sahibini sevindirin elbette.

Krediden burstan arttırıp iyi giyinmeye bütçe ayırabiliyorsanız o kadar da zor durumda değilmişsiniz. Sonuçta burs veren kişiler de ülkenin sayılı zenginlerinden değillerse kendilerine kıyafet, çanta almaktan kısıp yardım ediyorlar. Haliyle bu bursun kitap, gıda, barınmaya dönüştüğünü düşünüyorlar. Çünkü daha bu kalemlerde sıkıntı yaşayan çok öğrenci var. Bu yardımı daha çok ihtiyacı olana yönlendirmelerinde yanlışlık yok.
Zor durumdaydim. Ne yasadigimi ben bilirim. Geçmiş gitmis zaman, olabilir tabii. Daha çok ihtiyaç sahibi birini bulmustur, kendi tercihi.

Bodrum tekne turu için pamuk eller cebe :KK45:
Yok o kısmı geçip direkt yurt dışı tatiline sponsor arıyorlar bence. Biz Türk milleti olarak alıştık nasıl olsa her aksiyona iban verilmesine. Şark kurnazları da şansını deniyor muhtemelen😂

Her dusundugumuz dogru olmuyor iste onu diyorum

Ama krediden arttırıp üstünüze başınıza alabildiğinize göre bu sizin gerçektende çok ihtiyac sahibi olmadığınızı gösterir. Gerçekten hicbirsey alamayan öğrenciler var çünkü. Benimde yardım ettiğim bir kız vardı öğrenci, aracı olan kişi çok ihtiyaç sahibi olduğunu söylemişti. Bayadir ayda 1000 lira gibi gönderiyordum. Normalde söylenmez ama burada tanımıyor kimse bizi nasıl olsa. Bu kızla markette karşılaştım. Komple marka kıyafet giyinmişti. Ve aldıklarına baktım hiç ihtiyaç sahibi birinin alacakları şeyler değildi. Kendimi baya enayi gibi hissettim. Bende yardımı kestim o günden sonra gerçeği Allah bilir tabi. İnsan gerçekten ihtiyaç sahibi birine yardım etmek istiyor çünkü. O bin lira benim çocuklarımdan kestigim bir paraydi holding sahibi zenginler değiliz ki bizde yani.

İhtiyaç sahibi ögrenci otobüse binecek parası çıkışmayan, okula gidip tüm gün bir şey yiyemeden geri dönendir. Çocuk teknelerde geziyormuş. Hayatında deniz görmemiş gençler var. Yardım edilecekse onlara edilmeli. Arkadaşınız sırf kendi karşılasın o zaman zavallı çocuğun ihtiyaçlarını.

Yok o kısmı geçip direkt yurt dışı tatiline sponsor arıyorlar bence. Biz Türk milleti olarak alıştık nasıl olsa her aksiyona iban verilmesine. Şark kurnazları da şansını deniyor muhtemelen😂
Ayda 1800 tl yine cüzzi bi miktar olmuş aslında en fazla bi restoranda yemek yer 😃
Ne koparsak kar tarzında sanırım
Aslında çocuğu yine görüntülü arayıp "nasıl gidiyor para yetiyor mu sana? Teknede veya clublarda yetmiyordur gerçi" denebilir 😬

Her dusundugumuz dogru olmuyor iste onu diyorum
Ya nasıl doğru olmuyor… yanlış anlamayın da yardımcı olduğum son öğrencimin böbrek hastası kardeşi, engelli teyzesi ve yaşlı babaannesi var hepsi beraber yaşıyor. Sadece babası çalışıyor.

Var ya aynısı başıma geldi...Çok üzülmüştüm o çocukla konuştuğumda, bırak daha çok ihtiyacı olan onlarca öğrencinin varlığını , o gün ayağına giydiği ayakkabıyı kendi çocuğuma bile alamazdim ben...Eve gidip enayiligime doyamamiştım günlerce... Aracının da hemşehrisi olduğu için bizim kesemizden kendi adına memleketlisine jest yaptığıni, bir sekilde çıkar sağladığını anladık sonradan.... O gün bugün ince eler sık dokurum. Çocugumdan kıstıgımı veriyorsam hakkı olana gitmeli. Bu beni kötü yapmaz.
Iyi de sırf kiyafetlerine, ayakkabilarina bakarak bu çıkarımi yapamaZsiniz ki..belki birilerinin eskisini giyiyor, belki 2.el uygulamalarindan aldı, belki bir seyini satarak aldı...gençler üste basa dikkat ediyor, ben 3 5 ay biriktirir bir t shirt bir pantolon alirdim mesela. Bu kadar da ucuk değildi fiyatlar, 11 12 sene oncesinden bahsediyorum. Marka dediysem de luks bir sey değil, Mangodan filan alabiliyordum gayet. Ben de o hanimla tanismaya giderken muhtac gibi gözükmeyi, eski pusku şeylere gitmeyi bilirdim. Öyle yapsam içi de rahat ederdi ama istemedim. Oldugum gibi normal halimle gitmek istedim. Umarım benden daha muhtac birilerini bulup vermiştir ne diyeyim. Hoş gerçi sizin durum baskaymis, bizde öyle bir sey yoktu gayet de ihtiyaç karsiliyordum. Kardeşime bile yariyordu.

Ya nasıl doğru olmuyor… yanlış anlamayın da yardımcı olduğum son öğrencimin böbrek hastası kardeşi, engelli teyzesi ve yaşlı babaannesi var hepsi beraber yaşıyor. Sadece babası çalışıyor.
Hanimefendi ben de cok farklı değildim. Ailemin ne kadar zor durumda, benim de o zamanlar ne kadar ihtiyaç sahibi olduğuma inandirmaya calisacak değilim sizi detay vermek istemiyorum. 3 5 ayda bir binbir zorlukla kenara para atip iki parça kiyafet alabiliyorum diye bu beni durumu iyi yapmıyor. 11 12 sene oncesinden bahsediyorum. Su anda öğrenci olsam muhtemelen onu da yapamazdim. Illa delik ayakkabi, yırtık üst basla gezmeye gerek yok muhtac olduğunu gostermek için.

Devlet bursu demedim, kredi dedim. Ki hala geri oduyorum kurtulamadim. Yurt dışındaki halamin kirk yilda bir bir kaç parça hediye kiyafet gondermek dışında bir katkisi olmadi. Hoş, öz babamdan daha çok katkidir bu, Allah razi olsun demisimdir her zaman. Çalıştım da zaten. Bursu veren hanım daha çok ihtiyaç sahibi birini bulmus da olabilir bilemiyorum. Ama bu benim ihtiyacim olmadığını gostermezdi. Konu sahibinin bahsettigi cocuk kesin ihtiyac sahibidir diye söylemiyorum, zaten fenomen gibi bir seymis anladigim kadarıyla. Ama herzaman dis gorunuse bakip kesin yargilarda bulunmamak lazim
Yok dış görünüş de benim için belirleyici değil artık çünkü hirpani görünümle duygu sömürüsü yapıp yardım talep edenlere de doydum... Ben tanıdığım bildiğim çocukları bir süre gözlemliyorum, aracılara da asla güvenmiyorum artık. Belli kriterlerim var, çocuk gerçekten uyuyorsa, rehberlik servisindeki arkadaşım aracılığıyla, isimsiz "kurum bursu" adı altında başliyorum. O beni bilmiyor, yardım aldığını da hiç kimse ogrenmiyor böylece.

Hanimefendi ben de cok farklı değildim. Ailemin ne kadar zor durumda, benim de o zamanlar ne kadar ihtiyaç sahibi olduğuma inandirmaya calisacak değilim sizi detay vermek istemiyorum. 3 5 ayda bir binbir zorlukla kenara para atip iki parça kiyafet alabiliyorum diye bu beni durumu iyi yapmıyor. 11 12 sene oncesinden bahsediyorum. Su anda öğrenci olsam muhtemelen onu da yapamazdim. Illa delik ayakkabi, yırtık üst basla gezmeye gerek yok muhtac olduğunu gostermek için.
İlaç masrafı ve hayata karşı umutsuzluk sözkonusu giyinmek hevesi şöyle dursun onu ima etmek istemiştim. Neyse konu başka yerlere gitti

Tabii ki yollama ne gerek var. Sonuçta olumsuz şeyler hissetmişsin iç sesin de yalan söylemez. Beş yıldır kendi paramı kazanıyorum, çalışıyorum telefonumu geçen sene 4 bine aldım. Bu sene tatile gitmedim. Daha önceki tatillerim de lüks değildi, otellerde değil pansiyonlarda kaldım. Kendi kazandığım parayla o çocuktaki telefonu alamıyorum, onun gittiği tatillere gidemiyorum. Gayet haklısın yani. Değil 300, 50 bile gönderme.

İlaç masrafı ve hayata karşı umutsuzluk sözkonusu giyinmek hevesi şöyle dursun onu ima etmek istemiştim. Neyse konu başka yerlere gitti
Yani konuyu başka yerlere cekmeyin o zaman.mesajima yanit veren yorum yapan sizsiniz. Kimse kimsenin ne yasadigini bilemez. Ben başka bir bakis açısı sunmak istedim konu sahibine. Zaten kimse içine sinmeyen bir şey yapmasın, burs verilecek kişiler iyice arastirilmali ama dis gorunus harici gercekci seylerle

Selamlar. Bir arkadaşım WhatsApp grubunda yardıma muhtaç bir öğrenciden bahsetmiş. Ben normalde seve seve yardımcı olurum bu tarz öğrencilere. Çocuk çok iyi bir üniversitede çok iyi bir bölümde okuyor. Dolayısı ile hepimiz her ay bir şeyler kenara ayırıp birlestirip çocuğa yollamayi düşündük. Arkadaşıma da güvendiğim için pek arkasını sorgulamadim.
Çocuğun öğrenci belgesini gösterdi bize. Adı soyadı aklımda kalmış ben de hafif işsiz bir karakter olduğum için stalklamak istedim. Çocuğun hesabı herkese açık bir baktım 20 bin takipci( bot takipçi tabii çoğu para ile alınan sahte takipçiler ) gittiği yerler falan inanılmaz lüks. Bebenin elinde iPhone 12 var. Benim telefon 3 bin :KK70: kıyafetler ayakkabılar hep marka. Yazın teknede fotoğraflar videolar atmış. Kısaca hiç de ihtiyac sahibi gibi durmuyor. Ben bunu WhatsApp grubundaki bir arksdasa söyledim o da fark etmiş ama söylemeye cekinmis. Ailesinin durumu iyi değil falan demislerdi ama durumu iyi olmayan aile çocuğuna 20 bine telefon alamaz. Öyle tatillere gitmek falsn da kolay değil.
Bunu arkadaşıma söyledim dedi ki "ne var bunda çocuğun bunlara hakkı yok mu" . E var tabi de bu durumda ihtiyaç sahibi kontenjanından bir şekilde çıkması lazım o çocuk bize burs versin asıl dedim. Yani normalde aylık 300 TL gönderecektim diğer 5 kişi de aynı şekilde ama göndermekten vazgeçtim. 300 TL para değil ama enayi yerine konmak da istemem. Siz olsanız ne yapardınız?
Ne var bunda mı dedi?İnsanlar ihtiyaç sahibinin ne olduğunu da bilmiyor herhalde.kendim çalışıp ülke ortalamasına göre iyi bir kazancım olmasına rağmen 20 bin tl lik telefonu ihtiyaç olarak görüp almıyorum, tatilin bile ekonomiğini yapıyorum, birçok lüks olmayan rutinlerimden bile vazgeçmişim yada azaltmışım (dışarda yemek, içmek, konser vs) bir öğrenci için bu söyledikleriniz lüks, ihtiyaç değil.Kitabını alamayan, konaklamasını yapamayan, okul yemekhanesinden bile yemek alacak parası olmayan öğrenciler var, ihtiyaç sahibi onlar.Ben olsam asla vermezdim, zaten artık bizzat tanımadığım kimseye yardım göndermiyorum.Emin olun çevrenizde daha ihtiyaç sahibi birileri vardır onları tespit edip onlara yardım edin.Yardım olayları ciddi suistimal ediliyor.

Arkadaşım çocuğun aslında zengin olduğuna inanmıyor. Telefon emanettir ayakkabı ikinci eldir tekne arkadaşınindir ne var ozenmistir vs diyor. Onun hakkı yok muymus öyle fotograflar çektirmeye. Kitap alacak parası yokmuş falan filan. Hadi diyelim durum böyle. Bursa ihtiyacı olan bir öğrencinin kendisine zengin çocuğu izlenimi vermesi ferihalik yapması da itici değil mi ? Ben demiyorum tabii ki aç sefil dolaşsın ama perde önünde zengin gibi yaşayıp perde arkasında burs istemesi de çocuğu gözümden düşürdü. Elbette ki bizim vereceğimiz üç kuruşla ne biz fakir oluruz ne burs verdiğimiz kişi zengin olur. Ama insan kendisini enayi gibi hissediyor.
Arkadaşınız kendi kafasında kurduğu varsayımlar ile iyilik yapmaya çalışıyor ama bu iyilik değil enayilik. Türk gençlerinin her şeyin en iyisine en lüksüne layık olduğunu düşünüyorum telefonunu göster diyen dayılardan değiliz hiçbirimiz ama böyle yaşayan ve bunu alenen göze sokan bir genç bana göre de ihtiyaç sahibi grubunda değil. O yuzden siz arkadaşınıza hiç takılmayın

Ben Devlet Üniversitesinde lisansimi tamamladım,sınıfımda 2 tane burs alan kız arkadaşım vardı ve asla ihtiyaçları yoktu, kız parayı biriktirip araba almıştı (2.inci el küçük mucuk ama araba) Bu da öyledir demiyorum ama böyle şeyler gördü bu gözler.Ozellikle üniv yemekhanesinden yemek hakkı kazanan yani ailesinin durumu gerçekten kötü olan varsa onlara yardim edin,yonetimden ogrenebilirsiniz.Yemek yardımı sadece aile durumu kötü olanlara çıkıyor çünkü... bizim zamanımızda öyleydi. O öğrencilerin gerçekten ihtiyacı oluyor.

Back