Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
chp.ye oy veren bikaç arkadaş face.lerinde paylaşmışlar,ordaki kk üyeleride oylarını kullanmış.ee genelde karşıt görüşler listelerden silindiği için chp birden atağa kalkmış oldu.
ben akp.ye verdim ama face.deki listemde kk.üyesi pek kimse yok
anasayfada paylaşıldımı bilemiyorum,daha çok üyenin haberi olursa daha gerçekçi sonuçlar çıkar diye düşünüyorum.
Ben sadece sitede kullandım face'te kullanmadım oyumu.
Face'te kullanmak için illa siteye üye olma gibi bir zorunluluk var mı ki ? Sanırım yok.Kadınlar kulubu sayfasını begenıp oy kullanmak yetiyor yanı buraya üyelik şartı yok.Herkes paylasabılır face te zaman tünelinde.Güzel de olur.Ne kadar fazla kişi kullanırsa anket geçerliliği o kadar yüksek olur.x partili y partili farketmez bence.
Yurtdisinda yasayan ve Turkiye'yi yakindan takibeden biri olarak bu anket verilerini hayretle karsiladim. Yasadigim ulkede bir basbakan bu sekilde halkina hakaret etse, genclerini tahrik edici sozlerle meydanlara dokse, zulmetse, hastanelik etse degil bir daha secilmek, iki dakka daha koltugunda oturamaz, aninda ucururlar onu oradan, isterse daha once memleketi bagislamis olsun onlara. Turkiye'de henuz insan haklari ve demokrasi oturmamis oldugundan bir devlet adaminin halkina bu tur muamele etmesini insanlarin kaniksadigini, kendine layik gordugunu ve normallestirdigini esefle goruyorum. Ben oy verecek olsam en kotu parti bile AKPden iyidir diyorum, en yakin muhalefet oyu kiminse ona verirdim. Oyumu da asla bosa atip ziyan etmezdim.
Tam tersine, yurt disinda Turkiye'de oldugu gibi medya sansuru olmadigi ve halkin haberalma ozgurlugu demokrasinin vazgecilmezi oldugu icin siz penguen belgeseli ve yemek programlari seyrederken biz olaylari taze taze canli canli seyredebiliyoruz. Canli yayinda, tam Gezi'nin ortasinda neyi farkli yansitacaklar? Gaz bombalari arasinda yayin yaparken boyle bir luksleri mi var? Gazdan bogulurken bir yandan da yerlerde tekmelenen, coplanan, tazyikli kimyasal da katilmis suyla islanmis "canim aciyor, butun vucudum yaniyor" diye haykiran o kadinlar, gencler, aglayan cocuklar birer figuran mi? 10 kisinin gozunun ciktigi yalan mi? 5 kisinin bu olaylar sirasinda hayatini kaybettigi yalan mi? 5.000 e yakin yarali oldugu yalan mi? Yaralilara ilk yardim yapan doktorlari tutuklatmadi mi yoksa? Bunlarin hepsi yanlis yansima mi? Siz hangi ulkede 15 gun icinde savas bile olmadigi halde bu kadar yarali, olum, ve organ kaybi duydunuz? Hangi ulkede bir kriz bu kadar kotu yonetilir? Hangi demokratik ulke ulkesini bu kadar kotu yoneten bir basbakani koltukta oturmaya devam etmeye birakir?
Hem aslinda ben bu konulara hic girmemistim bile, sadece basbakanin halkina olan tavrindan bahsetmistim, o bile tek basina yeterli bir sebep zaten.
Önceki iki seçimde tüm partileri protesto amaçlı geçersiz oy kullanmıştım , ama kimsenin ruhu duymadı
O bakımdan Bahçeli'ye rağmen MHP ye oy kullanacağım.
Şunu da belirteyim ; eğer CHP nin başına Mustafa Sarıgül , Emine Ülker Tarhan veya Muammer İnce geçerse hayatımda hiç sol bir partiye oy vermemiş olmama rağmen oyum CHP ye gider.
Mustafa Sarigul artik CHP de degil, BDPye gecti. Insanlara, liderlere takilip kalmayin, partiler bir degil bircok kisinin olusturdugu kurumlardir. Kilicdaroglunu begenmeyebilirsiniz, ancak o partide bugune kadar canla basla muhalefet yapmis daha nice uyeler, milletvekilleri var, onlari yok sayamayiz. Bir Muharrem Ince, Emine Ulker Tarhan, Bulent Tezcan, hatta Kamer Genc bile meclis kursulerinden sesimizi duyurmak icin kendilerini yirttilar. Ben kendim de sag goruslu oldugum halde ve bugune dek hic CHPye oy vermemis oldugum halde MHPye oy vermem, cunki nerede durduklari belli degil. AKP ne zaman sikissa MHPnin oylari ile istedigi kanunu meclisten geciriyor. Hatta Suriyeye savas tezkeresi bile bu sekilde gecti.
Size basimdan gecen bir olayi anlatayim: 2002 secimlerinde ben de AKPnin Istanbul belediyesindeki basarilarindan dolayi oyumu onlara verdim. Ilk is olarak cikardiklari bir yasa ile yerlere yattim. Kime gidecegim? Tabi ki kendi Ilcemdeki AKP parti binasina gittim. Oradan resmen kovuldum. Sok oldum! Bir mektup yazip gene kendi ilcemdeki CHP parti binasina gittim, onlarin benim ilcemdeki milletvekilleri ile konustum. Mektubumu Meclis'te onlar sayesinde okuttum, sesimi Meclisten duyurdum, kendim de evde canli yayindan TRT 3 te seyrettim. Dinleyen AKPli milletvekilleri bugun de oldugu gibi inanmadilar tabi.. Bu mektubu da CHPnin yazdigini soylediler. Onlar icin halk yok, muhalif partiler var. Herseyi onlardan biliyor, eger yaptiklarini onaylamayan bir ses ise halkin sesini inkar ediyorlar. Ben siradan bir vatandasim, bir forsum yok. O gun benim mektubumu Ankara'ya gidip meclis kursusunden okuyan milletvekili de siradan, adi sani duyulmamis bir CHP milletvekili idi, ama ona oy vermedigim halde benim vekilimdi, benim meclisteki sesim oldu. Liderleri o zaman Baykal idi galiba, bana ne? Benim sesim oldular mi? Oldular. Ben ona bakarim.
Liderin kim oldugu o kadar onemli degil, tek adam devri bitti, bitmediyse de bitmeli. Milletvekilinin gorevi bize vekil olmaksa eger ben bu sefer bu konuda bizzat denedigim ve memnun kaldigim, ayni zamanda ayni gorusu paylastigim bir partiye oy verecegim, CHPye.
Mustafa Sarigul artik CHP de degil, BDPye gecti. Insanlara, liderlere takilip kalmayin, partiler bir degil bircok kisinin olusturdugu kurumlardir. Kilicdaroglunu begenmeyebilirsiniz, ancak o partide bugune kadar canla basla muhalefet yapmis daha nice uyeler, milletvekilleri var, onlari yok sayamayiz. Bir Muharrem Ince, Emine Ulker Tarhan, Bulent Tezcan, hatta Kamer Genc bile meclis kursulerinden sesimizi duyurmak icin kendilerini yirttilar. Ben kendim de sag goruslu oldugum halde ve bugune dek hic CHPye oy vermemis oldugum halde MHPye oy vermem, cunki nerede durduklari belli degil. AKP ne zaman sikissa MHPnin oylari ile istedigi kanunu meclisten geciriyor. Hatta Suriyeye savas tezkeresi bile bu sekilde gecti.
Size basimdan gecen bir olayi anlatayim: 2002 secimlerinde ben de AKPnin Istanbul belediyesindeki basarilarindan dolayi oyumu onlara verdim. Ilk is olarak cikardiklari bir yasa ile yerlere yattim. Kime gidecegim? Tabi ki kendi Ilcemdeki AKP parti binasina gittim. Oradan resmen kovuldum. Sok oldum! Bir mektup yazip gene kendi ilcemdeki CHP parti binasina gittim, onlarin benim ilcemdeki milletvekilleri ile konustum. Mektubumu Meclis'te onlar sayesinde okuttum, sesimi Meclisten duyurdum, kendim de evde canli yayindan TRT 3 te seyrettim. Dinleyen AKPli milletvekilleri bugun de oldugu gibi inanmadilar tabi.. Bu mektubu da CHPnin yazdigini soylediler. Onlar icin halk yok, muhalif partiler var. Herseyi onlardan biliyor, eger yaptiklarini onaylamayan bir ses ise halkin sesini inkar ediyorlar. Ben siradan bir vatandasim, bir forsum yok. O gun benim mektubumu Ankara'ya gidip meclis kursusunden okuyan milletvekili de siradan, adi sani duyulmamis bir CHP milletvekili idi, ama ona oy vermedigim halde benim vekilimdi, benim meclisteki sesim oldu. Liderleri o zaman Baykal idi galiba, bana ne? Benim sesim oldular mi? Oldular. Ben ona bakarim.
Liderin kim oldugu o kadar onemli degil, tek adam devri bitti, bitmediyse de bitmeli. Milletvekilinin gorevi bize vekil olmaksa eger ben bu sefer bu konuda bizzat denedigim ve memnun kaldigim, ayni zamanda ayni gorusu paylastigim bir partiye oy verecegim, CHPye.
2 tane mustafa sarıgül var,biri eski chp li mustafa sarıgül.şişli belediye başkanıdır
diğeri chp den bdp ye geçen mustafa sarıgül dür.
Sahi mi ya.. Ben de sasirmistim zaten. Tesadufe bak, ayni partide ayni isimden iki siyasetci.. Simdiye dek CHP ile pek ilgilenmedigimden ve orada olmadigimdan dikkatimden kacmis. Duzelttiginiz icin tesekkurler..
Sahi mi ya.. Ben de sasirmistim zaten. Tesadufe bak, ayni partide ayni isimden iki siyasetci.. Simdiye dek CHP ile pek ilgilenmedigimden ve orada olmadigimdan dikkatimden kacmis. Duzelttiginiz icin tesekkurler..
Yasanan bunca olaydan, bunca yalandan ve iftiradan ve baskidan sonra hala AKP`ye oy vermek ne kadar büyük bir hata olursa, benim gözümde oy vermemek de en az o kadar büyük bir hatadir.
Gülse Birsel esprili bir dille söyle anlatmis:
Önümüzde seçimler var. Parktaki arkadaşlarımızın yüzde 18i Oy kullanmam demiş. Oy kullanmazsan da her şiştiğin anda sokağa çıkmakla bu iş yürümez canım kardeşim! Biliyorum, sizi, beni, tam olarak temsil eden bir parti yok belki. Bu yeni kuşak, biz tepkili şehirliler, adına ne derseniz, belki üç, beş, on yıl sonra, başka bir siyasi hareket çıkarabilir bu memleket.
Ama şu an için, bari en az gıcık olduğun parti Meclisteki dört partiden hangisiyse, git oyunu kullan!
Son seçimde her 100 seçmenden 15i sandığa gitmedi! Yüzde 85in yüzde 50si Ak Partiye oy verdi. Sonra adam tabii der ki Ülkenin yüzde 50si bizi istiyor, sana ne oluyor!
Zaten bizim oylar çöpe atılıyor, çöplerden çuval çuval oy çıkıyor diyen dostlara da diyorum ki, O zaman git sandığın başında gözlemci olarak dur!
Şu an tepkiler, rahatsızlıklar demokratik bir sivil itaatsizlikle dile getirildi, o esnada en kavgalı ve uzlaşmaz görünen gruplar barıştı, yan yana durdu. Ayrıca AK Partinin ileri gelenleri, hatta Cumhurbaşkanı mesajı aldığını söyledi, ki almamış olmaları zaten mümkün değil. Bunlar kazanımdır.
Ancak her şikâyette bir park bulup oturacak halimiz yok!
Şimdi, sevgili vatandaş, gözün siyasette olsun. Ve seçimler gelince, memnun musun değil misin, bir zahmet yine sokağa çık, iki adım yürü ama bu sefer, oy ver yav!
Lambrusco , genelde taban tabana zıt olduğumuz görüşlerimize rağmen çok beğendim yazını .Genelde beğeniyorum zaten , bu aralsr gözükmesen de.
Geçenlerde bende yazdım , sandıkların başında lütfen hafta sonu 40-50 tl almak için sıraya girenler değil , gerçekten atmaca gözlerle olayları inceleyecek , gerekirse itiraz edecek kişiler olsun . Olsun ki ne onlar şaibelere mahal vermesin ne 1. çıkan partiye oy verenler sürekli itham altında kalmasın .
Sandığa hem oy vermek için , hem görevli olarak gitmek gerek !
Ve sandığa gitmeden de babadan oğula geçen oy seramonosi ile değil , araştırarak oy vermek gerek . Araştırmanın sonu hiç önemli değil , herkesin bakış açıcı ve ideolojileri farklıdır , seçtikleri partininde öyle olması çok doğal ...Ama yeter ki ezbere verilmesin oylar.
Ausenica, tesekkür ederim. Ben de senin yazilarini begenirim genelde, taban tabana zit seyler savunulsa dahi, yeri geldiginde burada "haklisin arkadasim" diyebilmek ya da yanlisi dogru ve yerinde bir üslup ile aciklayabilmek önemlidir ki, bunu yakaladigimizi düsünüyorum. ( Görüslerimiz taban tabana zit olabilir ama damak zevkimiz birebir, yemeklerini cok seviyorum ben senin.)
Kesinlikle söylediklerinde cok haklisin. Para kazanmak olmamali amac ya da dönen kirli oyunlara bulasmak. Aksine buna "dur" diyebilecek insanlariz bizler. Gönüllü olarak yapabilmeliyiz bu isi. Sadece savundugumuz parti icin de degil, önce insan olarak sonra bütün ülkece "vicdanlarimiz" da rahat olsun diye.
Arastirarak oy vermek önemli Ausenica ama bunu yerlestirebilmek de ancak insanlari egitmekten, onlara en azindan normal bir hayat sunabilmekten gecer. Bu da zaman alacak bir durum saniyorum. Yani oy verme bilinci, bir partiyi destekleme bilinci, demokrasi bilinci...Insanlarin bir kismi neden oy verdigini bilmiyor henüz bu ülkede, bir kismi cok da düsünmüyor aslinda "komsu, anne, baba, es, dost" kim hangi partiyi konusuyor ona bakiyor. Bu onlarin sucu mu, bazen evet bazen degil.
Fakat söylediklerine katiliyorum. Mesela bizim ailemizde 2002 secimlerindeydi sanirim hepimiz farkli partilere oy vermistik. Yani ben babamin oy verdigi partiyi desteklemezken, annemin oy verdigi partiyi cok asiri liberal bulmustum. Onlar da beni statükocu ilan etmislerdi. Hayatimizin renklenmesi gerek, ancak o zaman daha özgür daha cogulcu bir ortam yakalayabiliriz.
Bu arada benim en büyük istegim, secim barajinin düsmesidir. %10 baraji akil alir gibi degil. Ben mecliste ufak partilerin de ses bulabilmesini istiyorum. Onlarin da görüslerini duyabilmek, meclise girdiklerinde vaatlerini ne derece yerine getirebildiklerini görmek istiyorum. Bunun yani sira isteklerimden biri de, her partinin "esit" oranda ödenek almasi ve harcanilacak parada bir limit belirlenmesi gerektigidir. Cünkü reklam her iste oldugu gibi particilikte de önemli bir yer tutmaktadir. Siz her partiye esit düzeyde para vermezseniz, adaletsizlik orada baslar. Bir de üzerine bazi partilerin fazladan zengin olmasi da bana göre adil degildir.
Son olarak fanatik bir sekilde parti destekcisi olanlara biraz daha yasamlarini ve oy verdikleri partiyi sorgulamalarini diliyorum. Ne sonuna kadar AKP`liyiz dogru bir söylem, ne sonuna kadar CHP`li ya da MHP`liyiz. Bu partileri elestirebilecek düzeye gelirseniz ancak dogru bir secmen olacaksiniz bunu unutmayin.