- 5 Şubat 2016
- 1.067
- 973
- 38
- 28
Evet yasamadim ama siddetin ve siddet iceren kelimelerin bir aciklamasi olmadigini dusunuyorum.Ben konu sahibine yorumumu yaptim ve guzel bir sekilde anlastik sizin bana birseyler anlatip fikirlerinizi kabul ettirmeye calisma sebebiniz ?
Açıkcası erkek hocaların dersinde biraz daha adam gibi duruyorlar, özellikle bayan hocalarda kuduruyorlar, bunun sebebi de şu olabilir diye düşünüyorum, erkek hocalardan çekiniyorlar, ileri giderlerse tokadı yiyeceklerini biliyorlarİşin çok zor allah kolaylik versin. Diğer öğretmenlerin derslerinde de aynı davraniyorlardir. Onlar nasıl hareket ediyor? Okul yönetimi ne düşünüyor bu konuda. Sonuçta okulda çocuklar arasında ki yaygın davranış şekli buysa tek bir öğretmenden ziyade okulun yönetim olarak bir icraate girişmesin gerekiyor bu konuda.
otoritem tabiki de sağlam değil, nasıl olsun ki? onu sağlayamadığım için burda dert yanıyorum ya...adama sözlün 10 dediğimde , bende size eksi 10 veriyorum deyip karşımda ağzını yaya yaya gülüyor...Oğlum telefonunla oynamayı kes, koy onu cebine ya da gelip alacam, ders anlatıyorum burda dediğimde sıkıysa al diyor, vermiyor, itişip kakışacak halim yokki, mecbur müdüre gidiyorum o alıyor, vermesse iki tokat yiyeceğini biliyor, kimiside müdüre dahi vermiyor...Zaten çoğu sınıf tekrarı nottan falan korkan tipler olsa sınıf tekrarı olmazlardıne öğretmenissiniz?
otoritenizin sağlam olduğundan emin misiniz?
deyin bakalım, bir küfredene sözlün 10 diye,bir daha yapacaklar mı?
tek sözlünüzü sadece davranışlarınızdan vereceğim, birbirine her hakaret ettiğinizi gördüğümde 20 puan düşer sınavınız 100 bile olsa vermem not deyin.
Bir meslek lisesinde değilim ama o minvalde bir özel okulda öğretmenim. Sene başında göreve başladığımda 1 sınıf vardı ki Allah düşman başına vermesin ilk derse girdiğimde soru şuydu geçen sene 7 tane ingilizce öğretmeni değiştirdik eee siz ne zaman gidiyorsunuz? Düşünebiliyor musunuz tabloyu dersten ağlaya ağlaya çıkan hocalar varmış ve benim de öyle olmam için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştılar. Sert tutumla başladım sene başı. Ama maksimum 2 hafta içinde benim de ne kadar kararlı olduğumu gördükten sonra tutumlarında hafif hafif kırılmalar başladı. Özellikle hem veli toplantısında velilerine hem de kendilerine şunu söyledim. Bana istediklerini yapsınlar ben onlar yüzünden bu okuldan gitmeyeceğim. Ciddi bir sağlık problemim ve yönetimle çok ciddi bir problemim olmadıkça ben burdayım haberiniz olsun dedim. Ve çark o zamandan sonra dönmeye başladı. Başta çok ciddi saygısızlık boyutunda laflar söylüyorlardı bana ders huzuru zaten hak getire siz de onlara tak tak tak cevap verdiğinizde biz bu kadına laf yetiştiremiyoruz psikolojisine girdiler yaramazlığa döndürdüler orda da onlara empati uyguladım. Huzuru çok ciddi bozan arkadaşa bir ders boyunca göz temasıyla kitlendim. Yaklaşık 30 dk bıyunca gözümü ondan çekmeden dikkatli bir şekilde dik dik baktım. O sırada sınıf yıkıldı umrumda olmadı ve o çocuk karşımda kıvranmaya başladı hocam yalvarırım size artık bakmayın bana diye devamında da tabi bir konuşma işte ben de size bir şeyi yapmanızı istemediğimde siz devam edince böyle oluyorum. Tabi bu empatiden sonra ciddi değişimler başladı öğrencilerde. Ve onlara söylediğim hiç bir sözü unutmadım. Güvenlerini kazandım. Geyik de yapacağız derste işleyeceğiz dedim ve dediğimi de yaptım bu tavırlarımdan sonra durum artık şu: en güvendiğimiz sevdiğimiz hocaların başında geliyorsunuz hocam.
Demem o ki vazgeçmeyin. Hayatlarına dokunmaya çalıştığınızı anladıklarında tutumları gerçekten değişiyor. Aile onları anlamadığı için bir nevi bu davranışları devam ettiriyorlar
Esprili bir dille igneleyin takmiyormus gibi yapin bu ergen milleti zekilige gelemez...ergenliginize saglik yalniz burada bir ogretmen var bizzat kendimim saygili olun diyecegim ama anlamayacaksiniz essek hos laftan ne anlar diyecegim ama insansiniz...simdiiiii kufurler ergen damari gectiyse konuya odaklanin sonra ben niye sinifta kaldim diye gelmeyin ..kim soyluyor ?sizi biricik evlatlari gibi goren sukredinki ariza olmayan bir ogretmen...
Kafa karistirin yani biraz geri adim atarlar
Yapabileceğin çok bir şey yok. Ülkemizde eğitim öğretimin cenaze namazı kılınmakta çünkü. "Disipline ver" demişler. Ama idare, öğretmenin arkasında değilse ve sert net bir duruş yoksa disiplin cezası verilmeyebilir. ki verilse de öğrenci için ödüldür. Uzaklaştırma ya da kınama verirler onu da büyük ihtimal yıl sonunda kurulda silerler ve bu yolun yolcusu olan bütün öğrenciler bu süreci iyi bilir. Bu yüzden de ceza umurlarında olmaz. Veliyi çağırabilirsin ama büyük ihtimal çocuğunun durumunu kabul etmez hatta seni haksız çıkarabilir. Anlayışlı bir veliyse üzülerek dinler "ben çocuğumla konuşup uyarayım hocam..." der ama konuşsa da pek bir şey değişmez.. Bütün bunlardan sonra yine de yapabileceğin bir şeyler söyleyeyim: derste sinirlensen de sinirli olduğunu belli etme. Ciddi net bir duruşun olsun. Boş bırakma, ders boyunca basite indirgeyerek nükteli tatlı bir üslupla konuyu işle, yazılıda soracağın sorulara dair tüyolar da ver. Saçma sapan hareketler yapan öğrencileri görmezden gel, umursama zamanla sönebilir. Notla tehdit etme hele hakaret asla. Davranışı iyi, saygılı öğrencilere yazılısı kaç olursa olsun performanstan bol not ver hiç tereddüt etme. Çok ciddi sorun yaşadığın çocuğu karşına alıp anlayışlı bir üslupla suçlamadan konuşmayı deneyebilirsin. Rehberlik servisine sevk edebilirsin.En iyi çözüm ise iyi bir okulda çalışman ama birçok okulda problem var. İnsan yaşadıkça öğreniyor.Kolaylıklar dilerim.
Once disiplin yonetmeligini aliyorsun eline ogrenci davranislari degerlendirmeilgili olan yonetmelik. Orada uyari kinama ve okul degisikligi gerektiren suclar kismini okuyorsun surecin once sozel uyari sonra velinin cagirilmasi en son kurul oldugunu belirtiyorsun. Once uyar sonra veliyi cagir rehber ogretmen yaninda konusmaya dikkat et yalnizolma veliyle ve gorusmeyleilgili raporu tut muhakkakotoritem tabiki de sağlam değil, nasıl olsun ki? onu sağlayamadığım için burda dert yanıyorum ya...adama sözlün 10 dediğimde , bende size eksi 10 veriyorum deyip karşımda ağzını yaya yaya gülüyor...Oğlum telefonunla oynamayı kes, koy onu cebine ya da gelip alacam, ders anlatıyorum burda dediğimde sıkıysa al diyor, vermiyor, itişip kakışacak halim yokki, mecbur müdüre gidiyorum o alıyor, vermesse iki tokat yiyeceğini biliyor, kimiside müdüre dahi vermiyor...Zaten çoğu sınıf tekrarı nottan falan korkan tipler olsa sınıf tekrarı olmazlardı
Ogrenciye sakin sakin eger kinama uyari alirsa bu suclari basina dert olacagini polis asker vs olamayacagini soyle etkili oluyor.Takmıyormuş gibi yapmaya çalışıcam, bakalım nolacak
disipline versen ne yazar bizzat bir müdürümüz şunu demişti, arkadaşlar biz ne kadar uzaklaştırma cezası versek te ilçe ya da il milli eğitimler bunu onaylamıyor,dolayısıyla tükürdüğümüzü yalamak zorunda kalıyoruz, kınama falanda verince hiç bir etkisi olmuyor, hatta öğrenciler içinde "ben kaç defa sözleşme imzaladım, hatta kınama aldım, hiç bişey olmadı" diye hava atanı bile gördüm:) dediğiniz gibi artık sinirlendiğimi belli etmemeye çalışıcam,boş asla bırakmam, ite kaka yavaş yavaş dersimi hep işledim, işleyecemde,hakaret etmemeye özen gösteriyorum zaten.sizler bir bireysiniz size hakaret etmem, şiddet kullanmam bana yakışmaz diyorum hepsaygılı öğrenciye zaten not konusunda yardımcı olacağımı en baştan hep söyledim...çok saygısızlık yapanı bıkmadan usanmadan habire yanıma çağırıp, bende onu bunaltacam tenefüslerde bakalım nolacak?
biraz önce izledim filmi, hoş bir film, Allah'tan benim öğrenciler o denli birbirlerinden nefret etmiyorlar, aralarında o denli derin uçurumlar yok :) benimde kendi sınıfımda uygulayabileceğim bi kaç fikir edindim diyebilirim, şu öğrencilere defter dağıtıp hadi bakalım gelmişiniz, geçmişiniz, geleceğinizle ilgili ne varsa dökün kağıda, ne zaman müsade ederseniz ben o zaman okuyacam demesi onların hayatlarından içeri girmeye çalışması iyi bir fikir gibi geldi, bende uygulayabilirim...tabi filmdeki fedakar öğretmen gibi bi kaç işte çalışıp para biriktirip onları geziye, müzeye götüremem ama herbirine ilgisini çekecek bi kitap alsam mı diye düşündüm, gerçi bizimkiler biz hiç kitap okumayız, bize kitap okuyun diyen hocalar sanki bize küfür ediyormuş gibi geliyor diyorlarfreedom writers filmini izlemenizi tavsiye ederim..
yasanmis bir hikaye ve belali bi sinifin nasil yola getirildiginin en guzel orneklerinden..
kesinlikle izleyin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?