• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bu devirde ev almak mantıklı mı?

Tabi ki mantıklı, şu anda evet sahibini maaşa bağlamış gibi hissediyorum kendimi. Zamanında alamadığımız için çok üzgünüm, şu anda hiç alamayız 🙁

Eğer lojmandaysanız kirayla ödersiniz biraz. En kötü 1+1 alın. Benim abimler 1+1 ev alacaklar mesela

Eskiden evlerin %75'ine kredi çıkarken şimdi öyle değil sanırım.
Biz yüzde 50 çekebildik 2023 yılında.
Elinizde para varken neden beklediniz ki?
1.5 milyon üzerine en fazla 1 koyar ev alırdınız.
2024 yaz ayına kadar evler yerinde saydi ve hatta güzel fiyat düşüşleri oldu.
hiç ilgilenmediğimiz için fiyatların o dönemde iyi olduğunu bilmiyorduk şimdi ilanlara yeniden bakınca fark ettik gerçekten çok haklısın 😥

Hala var mı bilmiyorum ama biz ev alırken mesela 500bin çekmek istedik ama çektirmediler çünkü evin rayici daha düşükmüş onun üzerinde çekilecek her miktar için ödeme yapmanız gerekiyor denmişti. Örn 100bine 20bin gibi.- 0,99 ilk evim kredilerinde-
Hatta ödemeyi satan taraf yapıyor diye ne kadar kredi çekilecek diye konuşmuştuk. Şimdi 350bin gösterilen evleri 3,5 milyona nasıl satıyorlar anlamıyorum.

bu arada asıl sormak istediğimi yazmamışım. ilk evim kredisi falan geldi mi ya? internette görünenden daha uygun oranlar gelir mi? 🫣
İlk evim kredisi internette gözüken o en düşük oranlar işte. 😆 2.80 civarı sanırım şu an. Evi olana o orandan vermiyorlar.

Eğer lojmandaysanız kirayla ödersiniz biraz. En kötü 1+1 alın. Benim abimler 1+1 ev alacaklar mesela
yok yok lojmanda değiliz ama yine iyi bir tutarla kiradayız (15 bin)
civarda evler 25 bin oldu 😖
açıkçası almışken her kriterde iyisi olsun diyoruz ama bazı şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor sanırım

Ev aldığımda maaşım 15 bin ödemem 12500 tl idi. Şuan 12500 tl hiç oldu evim değerlendi. Bence ev alın bir sene zorluk çekersiniz belki
Eşimle 2023 yılı maaş toplamimiz 32 bin ev kredisi sigorta ile beraber 22 bin idi normalde 17k sigorta da eklenince 3 yıl boyunca 22 ödeyeceğiz 2 yili bitti.
Yüksek fiyattan aldım diye üzülüyordum çünkü ödemeler belimizi bukmustu bir kaç ay.
Şimdi ise maaslarimizin yüzde 13'ü oldu.
Tabi suan maaşlara çifter zam almıyoruz o dönem enflasyona göre aylık taksitler eridi ama akrabalardan etraftan kim duysa ohaaaa diyordu o dönem ödenen fiyat için.

ay gerçekten mi bunun neresi uygun 😖🤣🤣 ben de bekleyelim belki oranlar düşer diyordum🤣
Daha düşük oranlı kredileri sadece anlaşmalı projelere veriyorlar. Onlar da 15-20 milyonluk evler oluyor zaten. Ekonomi düzelmeden düşük faizli kredi çıkacağını pek zannetmiyorum. 1 sene ödemesiz 0,69dan verdiklerinde alacaktık. Bedava ev sahibi oldu millet. Biz de 1 sene oldu alalı. Şükür kolay ödüyoruz ama altın maltın kalmadı hepsini bozdurduk. O dönem alsaydık altınlar duruyor olurdu.

ay gerçekten mi bunun neresi uygun 😖🤣🤣 ben de bekleyelim belki oranlar düşer diyordum🤣
Bir müddet geri gelmez fiyatları Mathilda.
Gerçekten neden yaz ayını boş geçtiniz çok kizdim size
Nakit kraldi resmen.
Hatta elinizdeki paraya göre fiyat pazarlığı yapar alacağınız evden 200-300 bin civarı bile aşağı gelebilirdiniz.
1 çekmezsin de 800 çekerdin tabi elinize ne kadar para geçti bilmiyorum.
Ben 7 yıllık ev aldım mesela gönlüm sıfır istiyordu ama olmadı.
Faizler inince belki fiyatlar çılgın atmaz ama sana şöyle diyeyim evim yaz ayı 2500-2750 aradı idi şuan 3800 civarlarında satılık evler.
Yani faizde bekledikçe hele bir de indirimler gelmeye başladı ki fırsat bu fırsat yine üç beş koyacaklar fiyatlara.

yok yok lojmanda değiliz ama yine iyi bir tutarla kiradayız (15 bin)
civarda evler 25 bin oldu 😖
açıkçası almışken her kriterde iyisi olsun diyoruz ama bazı şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor sanırım
Kira 2 seneye artacak seneye net 25 olacak. Kredinin ödemesi sabit. 45 bence ödenecek bi tutar. Çocuklar kaç yaşında var mı bilmiyorum

Daha düşük oranlı kredileri sadece anlaşmalı projelere veriyorlar. Onlar da 15-20 milyonluk evler oluyor zaten. Ekonomi düzelmeden düşük faizli kredi çıkacağını pek zannetmiyorum. 1 sene ödemesiz 0,69dan verdiklerinde alacaktık. Bedava ev sahibi oldu millet. Biz de 1 sene oldu alalı. Şükür kolay ödüyoruz ama altın maltın kalmadı hepsini bozdurduk. O dönem alsaydık altınlar duruyor olurdu.
0.69 ve 0.99 2023 yılında çıktığında müteahhitler yüksek kredi kullandirmadi maalesef.
Ev için 2500 istiyordu ama kredi oranı 500 bindi.

0.69 ve 0.99 2023 yılında çıktığında müteahhitler yüksek kredi kullandirmadi maalesef.
Ev için 2500 istiyordu ama kredi oranı 500 bindi.
2023tekini demiyorum, pandemi zamanı ertelemeli çıkmıştı. O zaman müteahhitten almak şartı da yoktu. 2023te zorlaştırdılar kimse o şartları sağlayamadığı için çok az kişi yararlanabildi zaten. Biz de çok bakmıştık.

selam millet nasılsınız?
direkt konuya giriyorum 🙈 bir miktar paramız var (eşim için ailesi bir arsayı sattı ev alalım diye bize verdiler.)
biz de parayı faizde tutuyorduk birkaç aylığına orada kaldı.
bizim ev sahibi ile sözleşmemiz eylül ayında doluyor. geçen sene oturduğumuz evi satmaya çalıştılar ama satılmadı neyse eylüle kadar oturun dediler. muhtemelen yine satmak isteyecekler.
biz de eylül olmadan ev alalım diye niyetlendik. ancak her geçen gün ev fiyatları artıyor. yazın 2.5 milyona baktığımız ev en az 3.5 milyon olmuş. bu durumda bizim neredeyse 1.5- 2 milyon borçlanmamız gerekecek.
sizce bu zamanda kredi çekip ev almak mantıklı mı?
eşim de ben de çalışıyoruz. benim gelirim düzenli. eşimin değil. ortalama 70-80 bin kazanıyoruz.
aslında güzel bir yer bulmamız da çok zor. deprem bölgesindeyiz sağlam ev var mı yok mu bu bile bir kriter… ama kira konusunda da problemler oluyor başka eve çıksak yine sıkıntı yaşayabiliriz.
sizce beklemeli miyiz? yakın zamanda kredi çekip ev alan oldu mu?
Para iyice erimeden evinizi almaya bakın. Bu enflasyonda kredi taksiti eriyip gidecek bir iki yıla, ana paranız eriyeceğine taksitler erisin.

2023tekini demiyorum, pandemi zamanı ertelemeli çıkmıştı. O zaman müteahhitten almak şartı da yoktu. 2023te zorlaştırdılar kimse o şartları sağlayamadığı için çok az kişi yararlanabildi zaten. Biz de çok bakmıştık.
[/QUOTE
Onu kaçırdığım için çok pişman olmuştum ben ya

Pandemi zamanı yeni evliydik altınlarımız vardı. Onun üstüne kredi çekince aylık 1800 tl oluyordu ödememiz. Kayınpederim çok ısrar etti biz güvenemedik eşim işsizdi. 1 sene var ben öderim dediği halde cesaret edemedik 1800 tl çok büyük geliyordu ödeme olarak:( ödenmez diyorduk 3 kiraydı

2023te de Alamazdın zaten 1+1leri tapuda 300bin gösterip 600binden satmaya kalktılar, kredi de tapu değerine göre çıktığından elinde ciddi nakiti olmayanlar ya da aynı anda yüksek tüketici kredisi çekemeyenler açıkta kaldı. Kredi reklamda kaldı yani

Ev almak özellikle oturmak için ihtiyacınız varsa her zaman mantıklı, 6 ay önce evimizi aldık yarısından çoğu kadar birikimimiz vardı kalanını altın olarak borçlandık. Altın borcumuz da öderken bir yandan çok artıyor ama yine de zarar değil evi almakla her türlü iyi etmişiz diyorum. İçerisinde kiracı olup halen çıkmamış olmasına rağmen 🥲

Ev almak özellikle oturmak için ihtiyacınız varsa her zaman mantıklı, 6 ay önce evimizi aldık yarısından çoğu kadar birikimimiz vardı kalanını altın olarak borçlandık. Altın borcumuz da öderken bir yandan çok artıyor ama yine de zarar değil evi almakla her türlü iyi etmişiz diyorum. İçerisinde kiracı olup halen çıkmamış olmasına rağmen 🥲
Bir daha ev alacak olsam kiracili düşünmem.
Kiracili aldım, çok zorlandim

Bir şekilde zorlanacak da olsa ev alma fırsatı varken almayan , erteleyen herkes çok pişman. O kadar kredi çıkar mı, çıkarsa aylık ödeme kısmı ne kadar olacak hepsini araştırıp, hesap edip üzerinde kafa yormakta fayda var.

Back