bu devirde ev almak mantıklı mı?

mathildays

beni al zamanın dışına götür
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2015
4.865
11.396
208
33
selam millet nasılsınız?
direkt konuya giriyorum bir miktar paramız var (eşim için ailesi bir arsayı sattı ev alalım diye bize verdiler.)
biz de parayı faizde tutuyorduk birkaç aylığına orada kaldı.
bizim ev sahibi ile sözleşmemiz eylül ayında doluyor. geçen sene oturduğumuz evi satmaya çalıştılar ama satılmadı neyse eylüle kadar oturun dediler. muhtemelen yine satmak isteyecekler.
biz de eylül olmadan ev alalım diye niyetlendik. ancak her geçen gün ev fiyatları artıyor. yazın 2.5 milyona baktığımız ev en az 3.5 milyon olmuş. bu durumda bizim neredeyse 1.5- 2 milyon borçlanmamız gerekecek.
sizce bu zamanda kredi çekip ev almak mantıklı mı?
eşim de ben de çalışıyoruz. benim gelirim düzenli. eşimin değil. ortalama 70-80 bin kazanıyoruz.
aslında güzel bir yer bulmamız da çok zor. deprem bölgesindeyiz sağlam ev var mı yok mu bu bile bir kriter… ama kira konusunda da problemler oluyor başka eve çıksak yine sıkıntı yaşayabiliriz.
sizce beklemeli miyiz? yakın zamanda kredi çekip ev alan oldu mu?

Son düzenleme:
Ev almak her devirde mantıklıdır. Hem de kiracısınız ve oturmak için alıyorsanız.
Asıl mesele kredi faizleri bu durumdayken ödeyebilecek misiniz ?
Gırtlağa kadar borç içinde olup kira vermemek evliliğinizi kötü etkileyebilir .
En az 2- 3 sene sıkıntı çekmeyi göze almalısınız.

Abim ev bakıyor hane gelirinin yarısı kadar kredi veriyorlar. Örneğin 60sa 30u geçemez aylık ödemesi. Onda da geliri belgelemek gerekiyor.

Abim ev bakıyor hane gelirinin yarısı kadar kredi veriyorlar. Örneğin 60sa 30u geçemez aylık ödemesi. Onda da geliri belgelemek gerekiyor.
aa öyle mi bana 1.5 milyon çıkıyor 2 yi sorgulamadık nasılsa ödeyemeyiz diye

Tamamını kredi olarak mı borçlanmayı düşünüyorsunuz bilmiyorum ama 2 milyon vermezler. Hane gelirinin yarısını geçemez aylık taksitler. Ev almak eğer kiracıysan her dönem mantıklı bence.

Kendinize ait eviniz yoksa her dönem için bence mantıklı. Hatta keşke ilk arsa satıldığı zaman borca girseydiniz.
Önce evleri iyice araştırın 1,5 milyon şimdi çok para ama 2-3 sene sonra belkide bu kadar çok gelmeyecek gözümüze malum ekonomiden. Gelir gider durumunuzu kenarda (ev almak için hariç) varsa paranızı A B planlarınızı yapın. Aylık 45-50bin ödemelerde fazla geldi bana total hane geliriz sabit mi?
Evi döndürebilcek kadar para kalıyosa alın derim, zaten memursanız senede iki zam geliyor az gelse bile bi tık eriyor o para.
Biz ev alırken altın/döviz/kredi borcu ile hürra giriştik altın bi tarafımıza kaçtığı halde iyiki almışız diyoruz. Beklesek alamazdık çünkü

Parayı alır almaz hemen ev aramamakla hata etmişsiniz.
Para faizle eriyor.Tl de tutan her türlü zararda.
Benim kayınaile öyle faizde para tuttular ev aradılar aheste aheste. 2015te para 120 bindi evler 200 bin civarıydı. Bugün o para üstüne eklemeye devam ettikleri halde 1 milyon anca oldu. Ama o 200 binlik evler 4-5 milyon şu an. Ve almadıkları için çok pişmanlar.

Eskiden evlerin %75'ine kredi çıkarken şimdi öyle değil sanırım.
Biz yüzde 50 çekebildik 2023 yılında.
Elinizde para varken neden beklediniz ki?
1.5 milyon üzerine en fazla 1 koyar ev alırdınız.
2024 yaz ayına kadar evler yerinde saydi ve hatta güzel fiyat düşüşleri oldu.

Tamamını kredi olarak mı borçlanmayı düşünüyorsunuz bilmiyorum ama 2 milyon vermezler. Hane gelirinin yarısını geçemez aylık taksitler. Ev almak eğer kiracıysan her dönem mantıklı bence.
3.5 milyonluk ev için 2 milyon kredi gerekiyor. evden eve değişiyor tabi daha uygun ev arıyoruz ama ya sağlam olmuyor ya da çok küçük çok eski vs..

Şunu da söyleyeyim benim arkadaşım ev kredisine girdiğinde memur maaşları 7-8 bindi. Sene de 2020 falandı sanırım. Çekebildikleri kadar çekip altınlarına ellemediler. Bu kurda borçlanmak bozdurmaktan iyi dediler. Tüm gelirleri neredeyse krediye gidecekti. Toplam 12 bin civarında geri ödemeleri vardı aylık. 1,5 memur maaşı. Biz of battılar dedik napacaklar dedik. Şu an ev değerini 3e katladı, 12 bine kiralık ev yok. Eğer almayıp kirayla devam etselerdi 20-30 bin ödemeye devam edeceklerdi evde olmayacaktı.

evet ya biraz borcumuz vardı faizle onu ödeyelim dedik ama evlerin böyle artacağını hesaplayamadık

bu arada asıl sormak istediğimi yazmamışım. ilk evim kredisi falan geldi mi ya? internette görünenden daha uygun oranlar gelir mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…