- 9 Ocak 2012
- 14.972
- 28.816
- 798
- Konu Sahibi sonundaoldu
Çok üzülüyorum böyle çocukları görünce, maalesef bilinçsiz anne babalar olduğu sürece bu çocuklar hep varolacak. Keşke belediyeler veya diğer kurumlar bu tarz konularda anne-babalara çocuk gelişimi ve psikolojisi hakkında bilgi vermek amaçlı seminerler, kurslar düzenleyebilseler.
Siz konuşmayı bir deneyin. En başta anne çocuklara söylenilen "yapma" sözcüğünden ve dayaktan bi vazgeçsin. Çünkü beyin olumsuzu herzaman olumlu algılar ve "yap - uygula" olarak anlar. Biz bunu okullarda deneyip uyguluyor ve velilerimizi uyarıyoruz bu konuda. Örneğin sandalyeyi sürüyerek taşıyan bir öğrenciye "onu sürüyerek götürme" dendiğinde daha çok sürüklediğini gözlemlemiştim. Daha sonra "sandalyeyi kaldırarak götür" dendiğinde davranış düzeliyor. Birçok anne babanın dikkat etmesi gereken ama günlük hayatta uygulanmayan çok basit bir kural.
İkincisi aile çocuğa en büyük örnek. Öncelikle kendi davranışlarını düzenlemeleri gerekir. Iki kızım bir oğlum var. Şimdiye kadar hiçbirşeyi "şunu şöyle yapacaksınız" diye öğretmedim. Yanlış birşey yaptığımda özür diledim, birşey isterken rica ettim, aldığımda teşekkür ettim. Şimdi üçüde nezaket sözcüklerini gerektiği yerde kullanır. Sesimi asla yükseltmedim o yüzden bağırarak konuşmazlar ve kavga etmeyi bilmiyorlar. Öğrencilerimle de iletişimimiz aynı genelde ve olumlu sonuçlar alıyoruz.
Konu ile ilgili yazacak çok şey var ama en önemlisi anne ve babanın bu konuda bilgilendirilmesi, destek eğitimi alması ve uygulamaya gidilmesi. Onun dışında sizin yapacağınız konuşmaktan başka birşey yok gibi. Çocuklarında Allah yardımcısı olsun ve kötü insanlardan korusun..
İkincisi aile çocuğa en büyük örnek. Öncelikle kendi davranışlarını düzenlemeleri gerekir. Iki kızım bir oğlum var. Şimdiye kadar hiçbirşeyi "şunu şöyle yapacaksınız" diye öğretmedim. Yanlış birşey yaptığımda özür diledim, birşey isterken rica ettim, aldığımda teşekkür ettim. Şimdi üçüde nezaket sözcüklerini gerektiği yerde kullanır. Sesimi asla yükseltmedim o yüzden bağırarak konuşmazlar ve kavga etmeyi bilmiyorlar. Öğrencilerimle de iletişimimiz aynı genelde ve olumlu sonuçlar alıyoruz.
şu yazdığınız kısım bizim evde de hakim. oğlum duvara çarpsa duvardan özür diler
tuvalete giderken annecim gidebilir miyim der. dün mesela topu sofraya attılar. oğlum bir daha olmaz diye birazda korkarak gitti. kuzeni hiç umursamadı aynen devam.
ama olumlamayı yapmıyordum öğrendiğim iyi oldu