• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu bebeğin hali ne olacak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
kaçak gelmiyorlar
kaçak kalıyorlar

kaçak gelmelerine gerek yok
biz çoğu ülkeye vize uygulamıyoruz
ya da kapıda vize veriyoruz
bi pasaport bi bilet alıp elini kolunu sallayarak gelebilir, biz gelene nereden geliyon nerede kalacan paran var mı, ne kadar var göster, suçlu musun sapık mısın demiyoruz.

gelme şekillerinde bir kaçaklık yok yani.

ama oturma ve hele hele çalışma izinleri yoktur
olayın bu kısmı kaçak.

etraftaki yabancı uyrukluların büyük kısmının çalışma izni yok -aslında çalışma izni baya çetrefilli bu ülkede
%90 kaçak çalışıyorlar desem abartmış olmam

sadece bir kısmının oturma izni var. o da çoğunun öğrencilik üzerinden.
Aslında çalışma izni sandığınız kadar zor bir şey değil ,benim çalıştığım firmada on tane yabancı çalışan var hiçbiri Avrupa Amerika ülkelerinden değil gayet üçüncü dünya ülkelerinden.işlemlerini yapmak bir gün bile sürmüyor ve hemen ertesi gün onaylanıp kart gönderiliyor 3-4 bin TL harç ödüyor şirket o kadar

Geçen bir arkadaşım da bana böyle söylemişti ama bende çok hassasım, dayanamıyorum.
Yabancı uyruklu bir öğrencim vardı birkaç sene once. Türkçe de bilmiyordu. Beslenme saatinde hiç listeye uyulmuyordu. Çoğunlukla yağlı ekmek koyuyordu annesi. Çocuk beslenme saatinde ekmeği kemirirken, diğerleri ortak menü ( aslında üst düzey şeyler de değil , patates kızartması , yumurta gibi şeyler ) yiyordu. Çocuk masumca onlara bakıyordu. Canı istiyordu, anlıyordum. Serbest oyun zamanlarında tek başına masa başında oturup bekliyordu. Ay ben hiç dayanamıyorum. Evet birçoğunun aile sorumsuzluğu, ihmali, cahilliği vs ama çocuk çekiyor. Ve insanın kalbi asla dayanmıyor. Bir şey yapma ihtiyacı hissediyorsun, belki de vicdan rahatlatmak için. Ben biraz duygusalım galiba. :/
Bakın burda bebeğe yada çocuk konusunda bişey demiyorum lakin bu devran da böyle yürümez sen burda didin didin çalış çalış vergini öde eeee onlara gelince işte şurdan geldiler bedava muayene olmalar evlere yerleşmeler belirli bir miktar devletden ödeden paralar bu hak mı şimdi soruyorum yaa adalet mı bu niye benim çoluk çocuğumun hakkını verdiğim vergilerin hakkını onlara yediriyorlar adalet mi bu şimdi
Gitsinler abi gitsinler memleketlerine bu kadar basit kimse kusura bakmasın

Bu durumda yurtdışında doğan Türklere vatandaşlık verilmiyor olması gerekir.

Benim bir sürü Avrupa doğumlu tanıdığım var farklı ülkelerden. Bildiğim kadarı ile hepsi çifte vatandaş.

Bahsettiğiniz ilticacılar Türk mü değil?
Ya da benim bilmediğim bir detay var.
Türkiye doğumla vatandaşlık veren bir ülke değil --mesela ABD doğumla vatandaşlık veren bir ülke, gerçi Trump ona da vermiycem dedi bakalım ne olcak

yani türkiyede doğan bebeğe Türk vatandaşlığı verillmez normalde
ama
anne baba vatansızsa yani mesela ülkerinden iltica ettiler ya da ülkemiz şu demediler haymatlos durumdalar vs.
o zaman bebek tr'de doğunca türk vatandaşı olur

Avrupada hangi ülke olduğuna göre değişir
çoğu ülkede doğumla vatandaşlık yok genelinde çifte vatandaşlık var

ancak
gidip Alman vatandaşı kadından çocuk yaparsan
evli olmasan da bebe oranın vatandaşı oluyor
sonra da babayı ortada bir bebek olduğu için deport etmiyorlar. çünkü aile birliği.

umarım anlatabildim.

Kafayı yemek üzereyim. Yakın bir arkadaşım tek yaşıyor, geliri düzeyinde alt bir mahalleden küçük bir ev tuttu. Ben de ziyaretine gittim. Üst katında karı koca siyahi çift oturuyor. Bir de bebekleri var. Arkadaşım biraz bahsetti durumlarından, çok kötü haldeler vs şeklinde. Konuşmanın üzerine komşu kadın geldi. Elektriklerini kesmişler, telefonumu şarj edebilir miyim dedi. Bebeği de getirmiş. Rezalet durumdalardı. Üstleri başları kir içinde. Bebek o kadar bakımsız ki anlatamam… Kahroldum tabi. Hemen gittim bezdir mamadır vs aldım verdim. Maması bile yokmuş o akşam, kadının da sütü kesilmiş. Acil şeyleri aldım. Başka ne lazım diye sordum vitaminleri vs eksikmiş onları da ertesi gün aldım götürdüm. Ancak ben bir yere kadar yardımda bulunabilirim. Oturma izinleri yokmuş, kadın ve adam umrumda değil. Kendi başlarının çaresine baksınlar, zaten kaçaklar aslında şikayet edeceksin ama bebeğe acıyorum. Bebek berbat durumda. Ne yapılabilir? Belediyeler vs yardım eder mi? Bebek burada doğmuş 3 aylık henüz. Uykularım kaçıyor kaç gündür.
Benim eski oturduğum mahalle böyleydi hepsi kaçak ağır yük işlerinde çalışan tiplerdi. O mahallede yaşadıktan sonra siyahilere karşı çok önyargılı oldum.
Yani bence bebek olduğu için acımışsınız ama o bebek büyüyünce topluma entegre olmayacak çünkü sağlıklı beslenmeyecek normal bir okula gitmeyecek ve iyi bir ailesi olmayacak.
Benim oturduğum sokaktaki ilkokulda Nijeryalı bir çocuk vardı ve sınıf arkadaşlarını sürekli deli gibi dövüp küfür ettiği sınıfı huzursuz için hep olay çıkıyordu ve annesi gelip onu savunuyordu o da bağırıp çağırıyordu öğretmenlere
Restoran kafelerde de böyle davranıyorlar ve aşırı kabalardı hırsızlık yapıyor hatta ayin yaptıklarını bile duymuştum kedi kesme falan.
yani siyahi de bir sürü arkadaşım var ilk defa böyle bir şeyle karşılaşmıştım bu kaçak gelenler pek tekin değil.
Çoğu da ülkemde savaş var diye geliyor ama araştırınca öyle bir şey olmadığını öğreniyorsunuz sadece orada yeterli imkanlar yok buradaki gibi yani su yemek eğitim vesaire ama o zaman da mülteci olarak gelmeleri gerekiyor ki sürece dahil olup adaptasyona girsinler ve devlet denetiminde olsunlar.
Bir arkadaşımın siyahi sevgilisi onu bir sürü kızla aldatıp yüklü miktarda dolandırmıştı sonra tehdit etmişti

Ev sahipleri evleri nasıl veriyor onu anlamıyorum. Çok tehlikeliler gerçek anlamda benim oturduğum apartmanda yoktu ama çevremde çok fazlaydı ve inanın hiç güvenilir değiller sürekli yol kesip laf atıp takip ediyorlardı. Daha sonra oradan taşındım.
Daha fazla yardım etmeyin derim

Önce bebeğin anne babasıyla bir konușun, neden gelmişler, ne yapmak istiyorlar, geleceğe dair planları nedir? Kimse keyfinden evini barkını bırakıp ucu bucağı belli olmayan bir perişanlığın içine girmez diye düşünüyorum. Duruma göre yönlendirme yapabilir veya yetkili yerlere haber verebilirsiniz belki. Bu süreçte elinizden geldiği kadarıyla destek olmanız çok güzel, insani bir davranış olur. Insanız, yarın ne olacağımız belli değil, ihtiyacı olanın elinden tutmak gerekir, ırkı ne olursa olsun.

İyide tamam çocuğa yazık bende iyi olmuş demiyorum zaten. Ama bunu anne babası düşünmeli şimdilik yardım etmiş zaten gerekli yerlere bildirsin tamam yani. Daha ne yapabilir çocuk büyüyene kadar onlara yardım edecek hali yok ya. Ben artık kimseye acımıyorum. Durumu olmayan üremesin bu kadar basit. Daha kendine bakamayan 3-5 tane çocuk yapıyor napalım hepsine acıyıp bizmi yardım edelim ? Bize kim yardım ediyor ?
Siz acımayın bencede, bu acımak değil vicdan denen bir şey var. 3-5 tane yapanlar içinde aynı şekilde çocukların suçu değil, dünyaya gelmeyi onlar istemedi. Sırf ailesi sorumsuz diye açlığa sefalete terkte edilemez. Ayrıca konu sahibinin bahsettikleri kişiler zaten kalıcı değillermiş.
Ben bu çocukların doğdukları büyükleri evleri gördüm hiçbiri ihya olacak lüksler içinde değildi.
Suriyeli stajerimde vardı öyle saygılıydı ki öğlen yemek hazırlardık oturmazdı sofraya aç dururdu çocuk zor bela oturturduk. Mesleği öğrendi vatanına döndü, ve ailesine elimizden gelen yardımı yaptık helali hoş olsun. 10 kardeşlerdi.
Nargileci arizona kertenkelesi sapık tipler ile savaştan kaçan aileler başka kategoriler.

Zaten beni delirten de bu durum. Kendi g*tlerine don alamıyorlar bir de çocuk yapmışlar. Ya ne bileyim, bebek o kadar küçük ve masum ki ben kahroldum. Çok da hümanist değilimdir ama bilmiyorum ya😭
Acaba sosyal hizmetler aile bakanligina falan haber verilse bebegi alirlar mi ellerinden ? Aklima yardim dernekleri geliyor ama onlarda takipçilerden oara topluyorlar mecbur paylasmak zorunda kalacaklar sosyal medyada. E kacaklarsa bunuda dernekler kabul etmez. Ancak komsu akraba el elalem yardimi malesef oda nereye kadar. Yazik olan bebekelre oluyor

Arkadaşlar yorumlarınızda haklısınız da sanki Hande içişleri bakanı da adamları vatandaşlık verecekmiş gibi saldırı tarzında konuşmuşsunuz. Bu insanlar dışarıda hiç mi dolaşmıyor kontrol eden yoksa Handenin suçu mu? Neden ilgililere öfkelenmiyorsun da kızcağız bebek için endişelenmiş sadece.

Yavrum aile ve sosyal hizmetlere bildir bence🙏🏻

Yeni gelmişler. Bebek burada doğmuş. Anladığım kadarıyla buradan Avrupaya gidecekler. Kalıcı değiller yani. Türkçe yok ama müthiş İngilizceleri var. Sömürge sebebiyle tabi..
Ya bizim mesleğimiz var dilimiz var bir miktar biriktirip de yurtdışına gitmeye bile 30 kere düşünüyoruz hem bebek yapıp hem Avrupa’ya geçmeyi düşünmüşler parasız? Yolgeçen hanı gibi bir de Türkiye’de konaklıyorlar işler hallololana kadar. Ya sabır

Evet, inanın görseniz amannn diyemezsiniz o derece. Anlıyorum, ülkece bu tip insanlardan bıktığımız için bazı yorumlar biraz acımasızca geldi. Kızmıyorum çünkü ben de görmesem belki öyle derdim.
Anne babasının canı cehenneme zaten. O ayrı bir konu..
karşına çıkmış ve tabii ki üzülmüşsün o bebeğin haline bende görsem kıyamazdım her kimin bebeği olursa olsun yardımda bulunurdum.
Bu çok insani bir durum.
Ama tabii bu bebeğin aşılarının olması gerekiyor yetkililere bilgi verip yardım istenilmeli.
Onlar gerekli işlemleri yapacaklardır.

Aslında çalışma izni sandığınız kadar zor bir şey değil ,benim çalıştığım firmada on tane yabancı çalışan var hiçbiri Avrupa Amerika ülkelerinden değil gayet üçüncü dünya ülkelerinden.işlemlerini yapmak bir gün bile sürmüyor ve hemen ertesi gün onaylanıp kart gönderiliyor 3-4 bin TL harç ödüyor şirket o kadar
ben geçen sene sık duyuyordum çalışma izni konusunda sorun yaşayan) önceden sorun yaşamayıp geçen sene zorlanan çok duydum mesela)
ama belki artık rahatlamıştır ya da belki her sektörde yoktur onu da bilmiyorum

Boyle insanlarinda ciftlesmeden duramamasina sinir oluyorum. Biz bir cocum doguracagiz diye kirk sey dusunup planliyoruz. Millet olup olmadik yerlerde bilincsizce uruyor. Bebegin tabiki sucu yok ama ulkenin zaten yeterince kotu durumda olan cocuklari varken belediye, dernek veya devlette kacak gelenlere butce ayirmasin bir zahmet.
Zaten o aile sizin kadar vicdan yapsa cocuk yapmaz. Sikayet edin, en mantiklisi bu.

ben geçen sene sık duyuyordum çalışma izni konusunda sorun yaşayan) önceden sorun yaşamayıp geçen sene zorlanan çok duydum mesela)
ama belki artık rahatlamıştır ya da belki her sektörde yoktur onu da bilmiyorum
Evet sektöre ve iş pozisyonuna göre değişiyordur muhakkak. Ama bir güvenlik araştırması yapılmıyor onu biliyorum .geçici oturma izni belgesi alanlara direkt veriliyor. O yoksa da yine kolaylık sağlanıyor.

türk vatandaşı çocuğun anasını babasını da kimse deport edemez...

bizim avrupaya giden ilticacılar bu yüzden çocuk yapıyor
Diğer kısımda problem yok yazdıklarınız yeterince anlaşılır, baktım tek tek hepsine 5 avrupa ülkesi var benim vatandaşını tanıdığım, doğumla vatandaşlık vermeyenler dahi en kötüsü anne babanın 10 yıl ülkede ikamet etmesini şart koşuyor falan. İkinci kuşak yada üçüncü kuşak olmaktan dolayı almışlar vatandaşlığı tahmin ettiğim gibi.

Alıntıladığım kısmı sormuştum, Avrupa'ya giden (Türk?) ilticacıların bu durumda Avrupa'da çocuk yapmakta bir avantajları olmaması gerekir. Çünkü yeterince ikamet etmeyen ve vatandaşlık kazanmayan ailenin doğan çocuğuna vatandaşlık vermiyorlar.

Arkadaşlar yorumlarınızda haklısınız da sanki Hande içişleri bakanı da adamları vatandaşlık verecekmiş gibi saldırı tarzında konuşmuşsunuz. Bu insanlar dışarıda hiç mi dolaşmıyor kontrol eden yoksa Handenin suçu mu? Neden ilgililere öfkelenmiyorsun da kızcağız bebek için endişelenmiş sadece.

Yavrum aile ve sosyal hizmetlere bildir bence🙏🏻
Sağ ol kuzum🫶🏻

Diğer kısımda problem yok yazdıklarınız yeterince anlaşılır, baktım tek tek hepsine 5 avrupa ülkesi var benim vatandaşını tanıdığım, doğumla vatandaşlık vermeyenler dahi en kötüsü anne babanın 10 yıl ülkede ikamet etmesini şart koşuyor falan. İkinci kuşak yada üçüncü kuşak olmaktan dolayı almışlar vatandaşlığı tahmin ettiğim gibi.

Alıntıladığım kısmı sormuştum, Avrupa'ya giden (Türk?) ilticacıların bu durumda Avrupa'da çocuk yapmakta bir avantajları olmaması gerekir. Çünkü yeterince ikamet etmeyen ve vatandaşlık kazanmayan ailenin doğan çocuğuna vatandaşlık vermiyorlar.
tatlım bitanem
giden erkek türk/kürt
oradan bi kadın buluyor

kadın vatandaş, doğruyor, bebeğe veriyorlar vatandaşlık çünkü zaten evli değiller, kadın kendi nüfusuna kendi kendisi alıyor bebeği.
mesela Almanyada erkeğin nüfusa alması gibi bir mevzu da yok zaten anneye soruyorlar sadece babasını bildirmek istiyor musun babası kim diye
bildiriyor bizim apti'yi baba diye
sonra gidiyor apti, benim bebem oldu burada beni deport etmeyin, bana oturum verin diyor..

Ben kim olursa olsun yardıma muhtaç bir bebeğe elimden geleni yaparım.
Bebek ayrı, anne babası ayrı, yetkililer ve sorumsuzlukları ayrı bir konu.
Siz resmi olarak yapabileceğiniz bir şey varsa yapın.
Ancak bebeğe merhametinizden dolayı suçlu hissetmek en son yapacağınız şey olsun.

Ben kim olursa olsun yardıma muhtaç bir bebeğe elimden geleni yaparım.
Bebek ayrı, anne babası ayrı, yetkililer ve sorumsuzlukları ayrı bir konu.
Siz resmi olarak yapabileceğiniz bir şey varsa yapın.
Ancak bebeğe merhametinizden dolayı suçlu hissetmek en son yapacağınız şey olsun.
Öyle hissettirdiler ama sizin gibi insanların yazdıklarının okuyunca da doğru yolda olduğumu anlıyorum🫶🏻

Öyle hissettirdiler ama sizin gibi insanların yazdıklarının okuyunca da doğru yolda olduğumu anlıyorum🫶🏻

İşin etik yönü felsefe cenahında da tartışmaya açık.

Bu filmin en çarpıcı ve tartışmalı sahnesi
bütün Nazi yıkımından sonra giderek geçmişe dönerken Hitlerin her seferinde daha genç yaştaki haline denk gelip tek tek öldürdükten sonra bebek Hitler'de tekleyip ağlayarak vazgeçmesidir.
Etik bir açmazı merkeze alıyor film

Kim yaşamayı hakediyor?
Kim insani yardımı hakediyor?
Bunu sorgulamaya nereye kadar hakkım var?
Elimden birşey gelirken yapmamayı tercih etmek beni kötü yada yanlış yapar mı?
Yardım edeni engellemeye hakkım var mı?
Aslında hepsi güzel felsefe konusu.

Benim bu bebeğe yardım edip etmeyeceğimi ciddi ciddi düşünmem için bebeğin gelecekte Hitler olacağına dair kesin bilgimin olması lazım.

Sosyo ekonomik ve sosyo politik sebepler
fikirlerde çeşitliliğe sebep olabilir.
Ancak fikirler özneldir.
Herkesin kendi doğrusu var.
Sizde kendi doğrunuzdan devam edin.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back