- 5 Ekim 2020
- 13.184
- 35.081
- 36
-
- Konu Sahibi succulentaski
Ben şuan şok içindeyim herkesin bu kadar rahat olmasına. Mikrobiyolojiden biraz anlayan varsa aranızda lütfen benimle birlikte bu olayı biraz abartsın. Çünkü bozuk konservede gelişen "clostridium botulinum" direkt felce hatta ölüme neden oluyor.
Bu işin şakası yok hanımlar
Evet, ısıya duyarlı yapılar bunlar. Sütü kaynatma mantığı gibi düşünün. Şöyle bi fokurdaması yeterli.
yanlış hatırlamıyorsam 80-90 derecede bi 10 dk civarı ısıtınca içindeki toksin inaktive oluyor... ancak dediğim gibi ısı derecesini yanlış hatırlıyor da olabilirim :)
evet,kaynar suyun içine cam kavanozu koyun bir 10 dakika beklesin, veya yiyeceğiniz şeyi doğrudan kaynatın. bir şey olmaz diye düşünüyorum :)e süpermiş bundan sonrakileri sağlam bile olsa kaynatırım artık
Pis bi şeyler yedirsenize "Ya benim bir arkadaşım (Hatta tanıdık örnek verin misal -hani Asuman var ya sen de biliyosun-lu filan) böyle olmuş, ekmek arası lokum yemiş kimyon ve karabiber serperek, iyi gelmiş filan. Ya niye benim kocama olmuyor böyle şeyler ya. Çok gamsız anam. Ölüyor olsa "Ne var ölüyoz işte abartma" der. : ( Eğlencesi yok hiç amaan.
10 dakika kaynatınca ölüyormuş bakteri, uzmanlar öyle diyor.Isıtınca ne oluyor bakteri ölüyor mu acaba? Bundan sonrakiler için soruyorum.
evet,kaynar suyun içine cam kavanozu koyun bir 10 dakika beklesin, veya yiyeceğiniz şeyi doğrudan kaynatın. bir şey olmaz diye düşünüyorum :)
bu arada yine yanlış hatırlamıyorsam semptomlar 18-19. saatlerde başlar.. dediğim gibi halsizlik,zayıflık,çift görme vb yaşarsanız derhal acil servise başvurun :)
Doğru hatırlıyorsunuz 80 derecede 10 dakika.yanlış hatırlamıyorsam 80-90 derecede bi 10 dk civarı ısıtınca içindeki toksin inaktive oluyor... ancak dediğim gibi ısı derecesini yanlış hatırlıyor da olabilirim :)
ay yazıktır adama trollemeyin,çok üzüldüm şu an, çok masum geldi hahahahaİşte not yazıyor konservenin yanına şu an.
Yaaa ben onu çok sevmiştim tarifini yazarmısın bana
Haklısınız çok tehlikeli bir şey botulizm. Ama daha önce de kendi konserve yapmış kullanmış biri olduğu için konu sahibi kendi yaptığı konservede kapak şişliğinden, gaz çıkışından falan anlaşılır bir mikroorganizma üremesi olduğu diye düşünüyorum. Bu yüzden yedikleri konservenin tehlikeli boyuta geldiğine ben ihtimal vermedim. Yoksa gerçekten önemli bir şey dediğiniz gibi.Ben şuan şok içindeyim herkesin bu kadar rahat olmasına. Mikrobiyolojiden biraz anlayan varsa aranızda lütfen benimle birlikte bu olayı biraz abartsın. Çünkü bozuk konservede gelişen "clostridium botulinum" direkt felce hatta ölüme neden oluyor.
Bu işin şakası yok hanımlar
Teşekkür ederim canımpatlıcan ve kapya biberden eşit miktarda domatesten biraz daha fazla sayı olarak yani.
3 patlıcan 3 biber 4-5 domates gibi. Bu ölçüyle devam edersek 3 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz biraz sirke.
közmatikte veya fırında her şeyi sarımsak dahil közlüyoruzKabuklarını soyup minnak minnak doğruyoruz. Sonra tencerede yarım saat falan kaynatmak gerekiyor bu kadar :)
Közlemeden sadece kaynatarak da yapabilirsiniz. Doğramak yerine robottan geçirebilirsiniz. Benim anlattığım ideal tarif
Benim başıma gelmedi ama arkadaşımın başına gelmişti hastanelik oldu yoğun bakımda yatmıştı iyileşti çok şükür . Ama o menemen yemis oyle zehirlenmis. Eksimis oldugunu anlamamis . tadına bakmayla bişey olmaz bence . Bende genelde tadına bakarım sıkıntı var mi diye. O kadarciktan bişey olmazgıda zehirlenmesi yaşamamız için erken henüz. Zaten midesi de bulanmıyor bence.
Bizim korktuğumuz gıda zehirlenmesi değil de konserve zehirlenmesi. Belirtilerini görmeye en az 6 saat var diye düşünüyorum bağırsaklara gitmeli önce.
bozuk konserve yiyip hala hayatta olan arkadaşlar var mı onu merak ettim
Ay siz boyle diyince ben çok korktumm domates konservelerimin kapaklari sismemis tatlarini da kullanirken kontrol ediyorum eksi gelmedi hic. Hersey normal gorunuyorsa bozuk olma ihtimali yoktur degil mi ben ilk defa kendim yaptim da konservemi endiselendim şimdi bak. Yemeklere lap diye dökuyorum yani.zaten klasik türk damak tadına uygun bir meze salata yani. Ama şu an korkudan daha da yapmam diyorum.
yok domates konservesi çok tehlikeli normal et süt balık zehirlenmeleri gibi değil. Direk felç yapıyor ya da öldürüyor. İçerisinde tehlikeli bir bakteri ürüyor konserve bozulursa. Kapak şişmedği için şüphelenmedim ama içi ekşimiş işte. O yüzden bilemedim.
Közlemeden de oluyor ama köz gibi lezzetli olmuyor. Köz iyidir iyipatlıcan ve kapya biberden eşit miktarda domatesten biraz daha fazla sayı olarak yani.
3 patlıcan 3 biber 4-5 domates gibi. Bu ölçüyle devam edersek 3 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz biraz sirke.
közmatikte veya fırında her şeyi sarımsak dahil közlüyoruzKabuklarını soyup minnak minnak doğruyoruz. Sonra tencerede yarım saat falan kaynatmak gerekiyor bu kadar :)
Közlemeden sadece kaynatarak da yapabilirsiniz. Doğramak yerine robottan geçirebilirsiniz. Benim anlattığım ideal tarif
ay yazıktır adama trollemeyin,çok üzüldüm şu an, çok masum geldi hahahaha
Varlığının en büyük belirtisi kapakta şişmedir. Bu bakteri oksijensiz ortamda gelişir. Bulunduğu ortam düşük asitli, düşük şekerli ve yine düşük tuzluysa yoğun bir şekilde artmaya devam eder. Konservelerde olmasının sebebi oksijensiz ortam olmasıdır ancak sucuk gibi yine bağırsak içine oksijensiz ortam yapılarak dolum yapılan ürünlerde de bulunabilir yada 1 yaşın altındaki çocuklara bal verilmez mesela. Sebebi bebeğin bağırsağının çap olarak küçük olup oksijensiz ortamı kolay yaratıp baldaki kalıntılarla bu bakterinin de gelişmesine ortam hazırlamasıdır.ben de biraz şok oldum.
herkes gıda zehirlenmesinden şüphelendiğimi düşündü başta.
ben de o bakteriden dolayı konserve yaparken de tüketirken de çok dikkat ederim. Kapak sağlamdı. Küf yoktu. Tadı ekşiydi sadece. İlk defa böyle bir şey yaşadım. Normalde kapak atar ve bozulduğunu anlar çöpe atarım.
Bütün ülke yaz sonu konserve yapıyor ama çoğu kişi bu bakteriden bihaber.
gerçekten çok tehlikeli.
Ama tatmaktan bir şey olmaz diye umuyorum.
Bir de bilginiz var mı bilmiyorum her bozuk konservede bu bakteri mi vardır?