Borsa sevenler😁 hisse biriktiyoruzzz

Dun bi tane fon buldum kendi arindirmasini yapiyormus diye okudum fakat fon alim satiminda kesintiler de baya oluyormus diye okudum
Bi de niye fiyatlari oyle ki hakkaten :dd
Fiyatları niye ucuz ben de bilmiyorum
Kesintiye gelince ben de tam tersi biliyorum yani fon alım satımında banka komisyon alamıyormuş. ama yerli fonları sattığın zaman, o zamana kadarki kârdan %10 stopaj kesiliyormuş, devlet istiyormuş bu vergiyi

Sikayetvardaki yorumlarda okumustum fazladan baya kesinti yapiliyomus diye cok detayina girmedim ama
Surekli0,000000000001 gibi ucretler gorunce merak etmstm fon eo luyo diye :d

Ne kadar surede bu kara ulastiniz peki ? Hisselerden daha mi hizli kazandiriyo ?
Bir de fonlarda neye dikkat etmek gerekiyor ?

Yok fon her zaman uzun vadedir

Yarın aldığım ve sattigim tarihleri yazarım

Fonun içinde hangi hisseler/şirketler var ona dikkat etmek lazım

Ben amerikadaki teknoloji hisseleri fonunu almıştım mesela amerikan borsasına direk yatırım çok maliyetli diye böyle bir yol tercih etmişti

Son yıllarda en çok getirisi olan fonları incelemiştim

Güzel hisse endeks de güzelse her zaman daha karlı tabii ama

Simdi ben hisse aliyorum sonra istedigim zaman satiyorum
3-6 aylik temettu verme isi nasi oluo ? Vadeli kad payi hesabi acsam mesela 3 aylik olsa / ya da hisse alip 3 ay bekletip sonra satsam yine ayni kazancim olmuyo mu ?
ilk olarak her hisse temettü dağıtacak diye bir kural yok, temettü dağıtmak isteyen de 3-6 ayda dağıtacak diye bir kural yok yani dağıtmak isterlerse kafalarına göre dağıtırlar :)
tabi ki siz bilirsiniz fakat bana kalırsa bu enflasyon ortamında vadeli hesabın paranın değerini koruduğunu düşünmüyorum. Bence en mantıklı yatırım borsada sağlam şirketlerin hisselerini almak.

Bu saglam sirketlerin hisselerini vadeli hesapta almak mantiksiz mi yani ? Direk al-sat mi yap diyorsunuz ?

Iste hangisi daha mantikli oluyor onu cozemedim
Yatirim hesabindaki hisseyi 3 ay sonra satmamla - 3 aylik vadeli hesabima gelecek kar payi / zarar farkli mi oluyor ?
Vadeli hesapta ne kadar getirisi olacağı belli oluyor ve garanti oluyor
Ama hissede vade olayı yok yani uzun süre beklettin diye ekstra bir getirisi olmuyor
Hisseyi altın alıp satmak gibi düşün şimdi altının gramı 1620 civarı bişey, 3 ay sonra düşebilir de yükselebilir de. Ha oldu da fiyatı düştü eğer satmazsan zararda değilsin çünkü hala 1 gram altının var. Bir gün yükselecek onun fiyatı. O yüzden hissede uzun süreli yatırım bana mantıklı geldi, tabii ki iyi şirketleri seçerek. Ama sen dersen ki garanti para gelsin, ne kadar geleceği belli olsun; o zaman da vadeli hesaba ya da kar payı veren hesap mantıklı oluyor. Yani senin ne kadar risk alacağına karar vermelisin. Şimdi bir hisseyi alırsın 3-4 ay sonra vadeli hesaptan daha çok getirisi de olabilir, aldığın fiyatın altına da düşebilir.
Bir de hisselerdeki temettü denilen kar payını hisseyi elinde tuttuğun süreye bakarak vermiyorlar. KAP var kamuoyu aydınlatma platformu. Bunun sitesinden veya uygulamasından bakıyorsun, genelde Ocak ayında açıklıyorlarmış temettü verip vermiyceklerini, vericeklerse hangi tarihte hisse başına kaç lira vereceklerini falan. Diyelim şirket 10 Temmuz 2023’te temettü dağıtımı yapacak. Senin en geç 9 temmuza kadar o hisseyi almış olman gerekiyor. 1 yıl önce almış da olsan, 1 gün önce almış da olsan şirket lot başına kaç lira veriyorsa o kadar para alıyorsun, bu da 2 iş günü sonra hesaba geçiyormuş. Geç almanın şöyle bir dezavantajı var temettü tarihi yaklaştıkça insanlar temettü almak için lot aldıkça o hissenin fiyatı yükselir büyük ihtimalle. Temettü dağıtımından sonra da bir kısım hisse sahipleri hisselerini sattığı için hissenin fiyatları düşer sonra yavaş yavaş normal seviyelerine gelir. Ülke gündemi haricinde o hisseye olan talep de hisse fiyatını artırıyor yani. Veya tam tersi o hisseden çok satan olunca fiyatı düşüyor. Benim araştırmalarımdan öğrendiklerim böyle

Destan yazmışım
Oyle de guzel yazmissin ki hic yeni baslayan biri gibi degil aciklamalarin ( yesa sandim heheh )
hisse senedi aldik (vadeli degil al-sat )diyelim bu sirket temettu de veriyorsa
Temettuyu almak icin ayriyetten bir islem yapiyor muyuz yoksa otomatik mi veriyor bunu vakti gelince ?

O kadar araştırdım ki bir ara hisseli rüyalar görüyordum
Temettüyü almak için dağıtım tarihinde o hissenin sende olması yeterli eğer dağıtım tarihinden önce hisseyi satarsan temettü alamıyorsun
Otomatik veriyormuş, temettü dağıtıldıktan sonra 2 iş günü içinde yatırım hesabına nakit olarak geçiyormuş eğer nakit verecekse. Bazı şirketler de nakit vermek yerine bedelsiz pay veriyormuş. Bunu da kap’ta açıklıyorlar tabii ki. Bedelsiz pay dediği de lot oluyor. Temettüyü nakit olarak vermiyor da lot olarak veriyor. Ama kaç lot başına kaç lot veriyorlar onu bilmiyorum ben de

Evet o lot sayisi verdikleri yuzdeye gore degisiyo
tum bu bilgiler kafamda vardi fakat ucusuyodu senin yorumlarindan sonra hepsi yerine oldu ock sagol
Bisey daha sorcam simdi ben katilim endeksindeki hisselere yogunlastim uygulamaya cok guvenemedm katilimdan cikan hisseleri de gorebiliyorum
Baska sayfalarda da hep farkli farkli gosteriyolar katilimi
Sadece full katilim listesi olan bi sayfa bliyo musun ?
Kaptan bakiyorm ama hisse adi girip bilgilerine tek tek bakmam lazim cok uzun suruyo

Öyle bir uygulama hisseler için var mı bilmiyorum
Ama fonlar için TEFAS var oradan sadece katılım fonlarını seçip bakabiliyorsun
Bu tefas’ı çok sevdim keske hisseler de olsaydı bunun içinde dedm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…