Merhaba annecikler,anne adayları ve taydin :)
Hamilelik takvimin 39.haftaya kadar devam eder inşallah canım arkadaşım.Heyecanla 5 aralığı bekleyeceğim bende :)
Gelemiyorum,aklımdasınız,koşturmaca falan demeyeceğim zaten hepiniz biliyorsunuz telaşları..
Bizim büyük bir sorunumuz başladı kızlar.Şimdi biraz araştırdım GECE TERÖRÜ diye bişey varmış,ona benziyor yaşadığımız.5-6 gündür Kuzum 4 civarı uyanıyor ve en az 30dk bağıra bağıra ağlıyor.Gözler kapalı,hıçkıra hıçkıra.Bez,mama,su,ağrı kesiciler,ayaklara göbüşe vicks,masaj,soymak hiçbiri işe yaramıyor.Bende bile durmuyor.Babasının kucağında evi turluyorlar.E haliyle uyku açılıyor.2 saat ayakta kaldıkları oluyor.Okuyorum yatırırken,ağlarken,sabahları.Odasına Esma-ül Hüsna ve Kuran-ı Kerim koydum.Nazar muskası var başucunda.Yine olmadı yine olmadı.Hayatımızda büyük bir değişiklik yok aslında.Rutin koşturmaca,iş,ev,misafir,gezme vs.Uzun süre yalnız bırakma,çok ağlatma,sabahları ilgilenmeme de yok.Bol oyun,gündüzleri sabah 1 saat öğlen 1 saat uyku.Hava almalar,bol yürüyüş vs.Farklı bişey de yedirmiyorum.İlaçları da kestik.Kabızlık,ishal,kusma,iştahsızlık vs de yok.Yani herşey normal.Ama anlam veremediğimiz bir ağlama krizi yaşıyoruz 4te.Mesela dün gece 1,30da yaşadık 4de bi daha yaşadık.Uyanmasına yakın uyandırın 10dk uyanık tutun diyorlar gece terörü için.1 hafta uygulayınca geçiyormuş.Bu gece yapacağım inşallah.
Kilo problemlerim giderek büyüyor.Yakında 130 oldum diyeceğim sanırım size
( Dün öğlen 78.80i görünce durmam gerektiğini anladım.Mehmet Öz'ün 1 haftada 5kg diyetine başladım.Ona ek olarak sabahları 1 yumurta yiyorum sadece.Suya başladım yeniden.Spora fırsatım yok maalesef.Bu soğukta 1 saat yürüyemem kızımla.Şimdi de kalorileri öğrenmeye çalışıyorum.Kilo almadan neler atıştırabilirim diye,fazla açlık migrenimi kaldırıyor çünkü.Yoksa kalçası,basenleri bi yana gitmiş,rengi sararıp solmuş 5 çocuk annesi eski hanımlara döneceğim
((((((((( Dua edin bana da vereyim şu kiloları.
Onun dışında Dilekle uyku konusunu konuştuk dün.Kızım uyanıp bölmezse bildiklerimi,yaptıklarımı yazmak istiyorum buraya.12.aydan sonra bebeklerin kendi yataklarında,odalarında uyumaları gerektiğini okudum ben hep kitaplarda.(ayşe öner-mehmet öz-harvey karp vs vs) Daha erken,kendine güvensiz olur,içine kapanır vs diyenlere de canlı bir örnek benim cadı kızım.38 günlükken ayırdım odasını.Ve hiç benim yatağımda yatmadı geceleri.Nasılsa uyanıyorum ha yatağımda ha kendi odasında dedim ve uykuya yenilmedim hiç :) Azmimin sonucu harika oldu.Şimdi kendi yatağında uyansa bile iki mıkırdanıp geri uyuyan bir bebeğim var.Üstelik o her ses çıkardığında uykum bölünmüyor benimde.Çünkü ağlamadığı sürece sorun yok...6.aydan sonra bebeklerin 7-8 saatten fazla acıkmadan uyuyabildiklerini okudum hep.Ve gece emzirmelerini kestim.Su verdim içip uyudu.Bi süre sonra onu da içmeye uyanmadı.Çünkü öğrendiki gece süt yok :) Zorlanırsanız sağdığınız sütünüzü 1/2---- 1/3 -----1/4 oranlarında sulandırarak vermeye devam edin.Günbegün sütün tadı azaldıkça suya alışacak ve emmek istemeyecek.İstediği süt değil aslında kokumuz.Onu da giydiğim atletimi,tişörtümü ona yastık yüzü yaparak atlattım ben :) Kimine göre acımasızlık yaptıklarım.Hatta o yüzden senin çocuğun kilolu değil diyenler bile oldu.Kulak asmadım hiçbirine.Çünkü biliyorumki 7.aydan sonra bebekler gece acıkmamaya,ve gündüz 4 saat öğün arası vermeye alışkın.Hoşlarına giden bizim koynumuzda,kokumuzla uyumak.. Büyüdükçe beni yanına çağırabildiğini farketti miniğim.Onu da gece konuşmadan,göz teması kurmadan,ışığı açmadan,onu kucaklamadan unutturdum.Su,mama,bez,pışpış ne yapıyorsam robot gibi yapıyorum hep.Baktı pas vermiyorum çağırmamaya karar verdi o da :)
Akşam uykusuna yatırmayı da rutine bindirdik biz.7-8 hatta belki de 10 gün boyunca yaptım bunu.Aynı cümleler,aynı rutin,aynı ninni,aynı ses tonuyla.8de akşam yemeğinden kalktık,eller-yüz yıkandı,alt değişti,pijamalar giyildi,süt içildi,kitaplar okundu,babayla oynaşıldı,08:45te babamıza iyi geceler öpücüğü verdik odasına gittik.Onu yatağına bırakıp koltuğa oturdum.Masal tarzında o gün yaptıklarımızı anlattım.Ben perili,prensesli masalları sevmiyorum kızımada hiç okumadım :) Ama hiç yüzüne bakmadan,gülmeden,ona sarılmadan.Yatağında kalktı bana baktı,emziğini attı yere aldım geri verdim,mızmızlandı,konuştu,güldü,şebeklik yaptı ama hiç istifimi bozmadım.Masalın sonuna doğru sesimi alçaltarak sustum.İlk günlerde 15-20 dk sürdü masal ve sonrası.Şimdi masal anlatırken uyuyor kendisi.Mızmızlık yaparsa anlıyorumki ya diş sıkıntısı var ya su.Uyku rutini oluşturduk biz.Çok işimize yaradı bu.Misafir varken,gezmedeyken,tatildeyken... Çocuklar rutinleri çok sever,düzen onları sakinleştirir,belirsizlik hırçınlaştırır,kurallara çabuk alışırlar.O yüzden bi an önce başlayın onun hayatını yönlendirmeye.Hem düzenli bi uykunuz olur,hem de hayatınız düzene girer.İyiki almışım,iyiki okumuşum,iyiki sabretmişim.Eşim başlarda 9da uyurmu çocuk,bırak biraz oynasın,daha sevmedikki diyenlere rağmen uyguladım bunları.Şimdi hepsi çok memnun.Biliyorlarki akşam 8den sonra benim kızımda iş yok :) Sabah 10da ve öğlen 2de de aynı şeyleri yaptım hep.Düzen aynı.Yemek,lavabo,süt,kitap,su,yatış.Şimdi kime emanet etsem ne düzenli çocuk diyor.Rutini uygula gerisini kızım halleder benim :)))))
Çok yöntem var uyku eğitimi hakkında.Kimi ağlatıyor,kimi defalarca yatırıp kaldırıyor vs.Ben bize en uygun olanını uydurdum :) Hepsinden az az uygulama var.
Bildiklerimi,okuduklarımı paylaşmak istedim hepinizle.Uykuya ölen biri değilim ama uykusuzluğun bende yaptığı tahribat berbattır.İnşallah sizlerin de düzene girer uykularınız.Uyku savaşlarından galip çıkmanız dileğiyle....