Biyoloji ogretmeniyim, embriyoloji uzerine calistim sorularinizi alablrm

İyi gunler hocam benimki soru degilaslinda tavsiyelerinizi alabilirmiyim tabiki bilginiz dahilindetse.Bir oglum var 7 yasinda ve ikinci bebek icin 1.5 seneye yaklasti korunmuyoruz.Yakin zamanda dr gittim rahim icinin temiz yumurtaliklarimin cok canli oldugunu ve 1-2 gune catliyacagunu soyledi bende degerlendirdim.Esimede sperm testi olmasini soyledi ve banada adet olursan hirmon testi adetime 5 gun kaldi sizce. neden dogal yollarla olmuyodur.Bide hem mide ulseri hem de astimim var bunlat etkrnmi yada hamilelikte bebege bi zarari olurmu .Bide hicam cok uzattim ama bukmusken sorayim adet zamanlarimda hrp pihti duser benden nedeni nedir?
merhabalar,
Oncelikle adette pihti dusmesi yaygin bir durum. Normalde vucut yenisini gelistrmek icn dollenmemis yumurtayi ve bebegin tutunabilmesi icn kalinlasmis rahmi ise yaramadgi gerekcesyle her ay bir miktar kan ile vucut disina yollar buna adet kanamasi veya regl denir. Icerdgi tum doku parcalari sebebiyle puruzsuz bir kan goruntusu olmaz. Vucudun parcalayamadigi dokular da daha fazla sanciya neden olabiliyor muhtemelen zor ve agrili adet donemleri geciriyorsnz.
Bebegnz dogal yollarla olmayacagi yanilgisina ve endisesine dusmeyin zira bir evladinz olms. Bu sizin vucudunzn bir bebegi rahatlikla besleyp dunyaya getreblcek durumda oldgnu gosterir.
Hamileligi pek cok sey etkiler. Oncelikle adetlerinz duzenli ise yumurtlama gunu oncesi ve sonrasini.iyi degerlendrn
duzensiz ise benim yaptgm gbi ovulasyon testleriyle takip edebilirsnz. Bu size hangi gunlerde iliski yasamanz gerektgi hakkinda fikir verir.
Esinizin sperm testleri de normal mi cikti?

Mide problemleri ve astim sizi hamilelik doneminde cok zorlayacaktr. Ozdllikle metabolizma hiziniz artacagi icn doguma yakin solunum problemleri yasamanz kuvvetle ihtimal. Gebelikte 3de 1 astim hafifliyor 3de 1 ayni kaliyor 3de1 astim siddetleniyor duruma gore de doktor ilac tedavisine baslatiyor. Burda negatif durum mide problemlerinin solunum sorunlarina da neden olmasi. Yani birbirlerini tetikleyeblrler. Ama doktor kontrolunde olursanz bebegn gelisimine zarar verecegni dusunmem, sadece siz zor bir gebelik gecirirsnz

Merhaba ögretmenim :KK15: soruma cevap alabilirim diye düsündüm bebeğin bıngıldağının erken kapanması ne gibi olumsuz sonuclar dogurur? bebegim 5 aylık saglık ocağindaki hemşire bıngildak kapanmaya başlamış dedi kafa capı ölçümü normal diger iki cocugumdada erken kapanmıştı.beni endişelendirdi doktor devlet hastanesine sevk edebiliriz dedi
oncelikle gecmis olsun, muhtemelen cok korkmussunzdr.size nacizane tavsiyem devlet hastanesinden ziyade imkaniniz varsa uzman bir cocuk doktoruna gtmeniz. Daha fazla ilgileneceklerdir. Siz de bu surecte doktor sevk baska hastane gbi durumlarla ugrasmazsnz. Kafa bingildagnin erken kapanmasinin cesitli nedenleri olablr, metabolizmayi ayarlayan tiroid bezi genetik bozukluklar bazi durumlarda D vitamini eksiklgi, ama teshis konulablmesi duzenli takibi gerekir ve bebegn diger durumlarinin da kilo boy vs tam kapsamli olcumu yapilmasi gerekir.
Ennnn kotu durumu dusunursenz bile ameliyat ile kafa basnci dusuruluyor sonra gelisimine devam ediyor yavrucak. Ama bu en son kabul edilen durum.
Insallah bunlara gerek kalmayacaktir. Uzman bir cocuk gelisimi doktoruna goturmeye gayret edin.
Lutfen gelisen durumlari tekrar yazin.

En yakin surede ilk mesaja
" gebelik testlerinin calisma mekanizmasi nedir/ nasil kullanalim?"

"Ovulasyon testlerinin calisma mekanizmasi nedir/ nasil kullanalim?"

Aciklamasi ekleyecegim.

merhabalar,
Oncelikle adette pihti dusmesi yaygin bir durum. Normalde vucut yenisini gelistrmek icn dollenmemis yumurtayi ve bebegin tutunabilmesi icn kalinlasmis rahmi ise yaramadgi gerekcesyle her ay bir miktar kan ile vucut disina yollar buna adet kanamasi veya regl denir. Icerdgi tum doku parcalari sebebiyle puruzsuz bir kan goruntusu olmaz. Vucudun parcalayamadigi dokular da daha fazla sanciya neden olabiliyor muhtemelen zor ve agrili adet donemleri geciriyorsnz.
Bebegnz dogal yollarla olmayacagi yanilgisina ve endisesine dusmeyin zira bir evladinz olms. Bu sizin vucudunzn bir bebegi rahatlikla besleyp dunyaya getreblcek durumda oldgnu gosterir.
Hamileligi pek cok sey etkiler. Oncelikle adetlerinz duzenli ise yumurtlama gunu oncesi ve sonrasini.iyi degerlendrn
duzensiz ise benim yaptgm gbi ovulasyon testleriyle takip edebilirsnz. Bu size hangi gunlerde iliski yasamanz gerektgi hakkinda fikir verir.
Esinizin sperm testleri de normal mi cikti?

Mide problemleri ve astim sizi hamilelik doneminde cok zorlayacaktr. Ozdllikle metabolizma hiziniz artacagi icn doguma yakin solunum problemleri yasamanz kuvvetle ihtimal. Gebelikte 3de 1 astim hafifliyor 3de 1 ayni kaliyor 3de1 astim siddetleniyor duruma gore de doktor ilac tedavisine baslatiyor. Burda negatif durum mide problemlerinin solunum sorunlarina da neden olmasi. Yani birbirlerini tetikleyeblrler. Ama doktor kontrolunde olursanz bebegn gelisimine zarar verecegni dusunmem, sadece siz zor bir gebelik gecirirsnz
Daha henuz bir test yaptırmadık bu atı degerlendirmek için ama mide dr um pulcetın bebege zararı olmatacagını soyledı ama venimde korktugum sey buydu benim zorlanmam ama bebek cok istiyorum oğlum hele çıldırıuor kardes diye adetlerim düzenlidir.ilginiz için tesekkürler

Herkese merhaba aranıza yeni katıldım sormak istediğim birşey var ben ayın5 inde hamile oldugumu öğrendim adetim 2 gün geçikmişti değerim 157,79 çıktı bugün sabah yine kan verdim sonucum 226,58 çıktı artışım çok düşük normal gebelik belirtileri yaşıyorum dr a gitmiştim dün kese henüz gözükmez haftaya ancak görünür demişiti..yardımcı olabilirmisiniz..kimyasal yada dış gelebelik olabilirmi acabaa..aynı durumları yaşayıp değerleri yükselen varmı? :KK43:

Herkese merhaba aranıza yeni katıldım sormak istediğim birşey var ben ayın5 inde hamile oldugumu öğrendim adetim 2 gün geçikmişti değerim 157,79 çıktı bugün sabah yine kan verdim sonucum 226,58 çıktı artışım çok düşük normal gebelik belirtileri yaşıyorum dr a gitmiştim dün kese henüz gözükmez haftaya ancak görünür demişiti..yardımcı olabilirmisiniz..kimyasal yada dış gelebelik olabilirmi acabaa..aynı durumları yaşayıp değerleri yükselen varmı? :KK43:

oncelikle gecmis olsun teshis size konuldu degil mi?
Hayır bebekte bagirsak genislemesi var en geniş yer 1,8mm olarak ölçüldü.mide çıkışında ince bagirsakta tıkanıklık var denildi.kendiliğinden düzelme olasılığı çok düşük ama bu küçük ihtimal için dua ediyorum

yazarsanz yardmci olmaya calsrm bilgim dahilindeyse aciklarm tabiki
Oncelikle:
Tum tan testleri,idrar testi ve kulturu,karaciher bobrek fonksiyonlari tertemiz cikan, hic bir gelisim sorunu, kese bozulmasi vs yasamadigimiz gebeligimde 9. Haftada kalp atimi aniden durdu. Doktor bile sasirdi oldugune cunku herseyi yapmistik hicbir risk yoktu dedi ve bebegimi kaybettim ben pihtilasma var da acaba o yuzden mi oldu bebegim diye surekli dusunuyorum aklima yatmiyor cunku kromozom anormalisi olsa illaki o haftaya kadar bebekte baska sorunlar olurdu gibi geliyor.

Bir de bende karaciger hemonjiomu var hem sag hem sol lop ta. Bildigim kadariyla hemonjiom kan tortularindan olusan bir tumor turu. Karaciger de kan suzgeci malum. Bu bir belirti olabilir mi?

Bunun disinda surekli ellerim ve ayaklarim demir gibi soguk benim ancak kansizlik yada demir eksikligim yok. Cok usudugum icin bir ogrencim bana hocam demir eksikligi yada kansizlik yoksa pihtilasmaniza baktirsaniz iyi olur bu kadar usumeniz normal degil gibi bir yorum yapti arastirdim kan dolasim bozukluklarinda da pihtilasma olurmus genellikle. Tum bunlar bulgu sayilir mi?

degerlernzn dusuk oldugunu dusunmuyorm nerdeyse 2 kata yakin bir artis var. Kimyasal gebelikte bu noktalara yukselmiyor degerler. Dis gebelik ise tamamen doktor muayenesnden sonra ortadan kaldirilabilecek bir faktor.
Dis gebelik embriyonun uterusa(rahim duvarina) gomulmemesi rahmin farkli bir yrnde yerlesmesi sonucu meydana gelen Bir durumdur. Farkedilirse hizli mudahele edilmesi gerekir. Annenin tuplerine rahmine neden oablr ic kanamaya sebebiyet verebilir tehlikelidir. Bir dahaki kontrolunuz ne zaman?
Kese genelde 2000leri gecmeden gozukmez daha bile sonra gorulebilir. Su an gorulmemesi normal

degerlernzn dusuk oldugunu dusunmuyorm nerdeyse 2 kata yakin bir artis var. Kimyasal gebelikte bu noktalara yukselmiyor degerler. Dis gebelik ise tamamen doktor muayenesnden sonra ortadan kaldirilabilecek bir faktor.
Dis gebelik embriyonun uterusa(rahim duvarina) gomulmemesi rahmin farkli bir yrnde yerlesmesi sonucu meydana gelen Bir durumdur. Farkedilirse hizli mudahele edilmesi gerekir. Annenin tuplerine rahmine neden oablr ic kanamaya sebebiyet verebilir tehlikelidir. Bir dahaki kontrolunuz ne zaman?
Kese genelde 2000leri gecmeden gozukmez daha bile sonra gorulebilir. Su an gorulmemesi normal

cevabınız için çok teşekkür ederim dr haftaya perşembe keseyi görebiliriz dedi ilk degerime göre hesaplayarak..2.degerinden haberi yok henüz 48 saat hesabına göre değerimin 300 lerde olması gerekiyor ama benimki 250 bile değil :KK43:

Oncelikle:
Tum tan testleri,idrar testi ve kulturu,karaciher bobrek fonksiyonlari tertemiz cikan, hic bir gelisim sorunu, kese bozulmasi vs yasamadigimiz gebeligimde 9. Haftada kalp atimi aniden durdu. Doktor bile sasirdi oldugune cunku herseyi yapmistik hicbir risk yoktu dedi ve bebegimi kaybettim ben pihtilasma var da acaba o yuzden mi oldu bebegim diye surekli dusunuyorum aklima yatmiyor cunku kromozom anormalisi olsa illaki o haftaya kadar bebekte baska sorunlar olurdu gibi geliyor.

Bir de bende karaciger hemonjiomu var hem sag hem sol lop ta. Bildigim kadariyla hemonjiom kan tortularindan olusan bir tumor turu. Karaciger de kan suzgeci malum. Bu bir belirti olabilir mi?

Bunun disinda surekli ellerim ve ayaklarim demir gibi soguk benim ancak kansizlik yada demir eksikligim yok. Cok usudugum icin bir ogrencim bana hocam demir eksikligi yada kansizlik yoksa pihtilasmaniza baktirsaniz iyi olur bu kadar usumeniz normal degil gibi bir yorum yapti arastirdim kan dolasim bozukluklarinda da pihtilasma olurmus genellikle. Tum bunlar bulgu sayilir mi?
oncelikle dusugnz icn cok uzuldum. Allah sabir versn. kromozomal anomalilerden supheleniyorsanz daha hamile kalmadan genetik arastrma isteyebilirsnz. Ama doktor yonlendirmesi olmadan tavsiye etmem pahasi ve zahmeti guc testlerdir. Her yerde yapmazlar. Bundan sonraki Gebelignz sirasnda amniyosentez yaptirablrsnz diger gebeliklernzde de risk olusursa tabi bunu da doktor tavsiye etmeli.
Kan - pihtilasma - karaciger - kemik iligi - dusukler birbiriyle cok ilintili. Pihtilasma sorunu olan anne adaylari gebeligi sirasnda ilac kullaniyor genellikle. Ama bebegn kalbinin durmasi bebegn kendi metabolizmasyla da ilgilidir. Bebegn kalbi bebegi besleyen kani pompaliyor ve ilk aydan itibaren gelismeye basliyor. Yani sorun embriyonik de olablr vaka bazli bakmak gerekir. Tum gebeliklernz boyle olacak diye bir kaide yok hocam

cevabınız için çok teşekkür ederim dr haftaya perşembe keseyi görebiliriz dedi ilk degerime göre hesaplayarak..2.degerinden haberi yok henüz 48 saat hesabına göre değerimin 300 lerde olması gerekiyor ama benimki 250 bile değil :KK43:
yani su ana kadar 1 kez mi bHCG olcturdunuz

ilk deger 157,79 çıktı bugün sabah yine kan verdim 48 saat sonra yani sonucum 226,58 çıktı :KK43:
iki gun sonra tekrar kan verecek misiniz? Cnku deger dusmedgi icn negatif bisey dusunmemek lazim sadece az miktarda yukseliyor. Umarim artis gosterir

BENDE SİZE BİR SORU SORMAK İSTİYORUM. ULTRASONDA NEYE GÖRE BEBEK 1 HAFTA ÖNDE YADA GERİDE ÇIKIYOR MESELA 24+3 GÜNLÜK BEBEĞE 25+3 GÜN DİYOR YA DOKTORLAR YANİ BU ADET TARİHİYLEMİ ALAKALI BİR DURUM ACABA ANLAYAMADIM VE BAŞ ÖLÇÜMÜ FARKLI HAFTA KARIN ÖLÇÜMÜ FARKLI HAFTA FEMUR ÖLÇÜMÜ FARKLI HAFTA ÇIKIYOR BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR

Bende sorayım aklıma gelmişken :) anne bebek beslenme kordonu ne zaman oluşur yani ben şimdi 11 haftalık oldum hatta geçiyor, benden beslenmeye başladı mı bebeğim?:halay:

Merhaba benimde 28 eylulde bebegimin kalbi durdu 9.5 haftalikti o ay cok stresli gunler geçirdim çalışıyorum iş stresi aile anlamadinda cok stresli günler geçti dedem öldü vs bebek bu durumdan etkilenmis olabilirmi

X