Biyoloji ogretmeniyim, embriyoloji uzerine calistim sorularinizi alablrm

Merhaba yine ben :) iki gündür çok çabuk yoruluyorum iki kişinin bulaşığı bile yoruyor ara sıra sırt ağrılarım oluyor bu haftalarda normal mi
4 ayda gelisim hizlaniyor ikinci trimestera giriyorsunuz. Aslnda dinlenmeye gayret etseniz iyi olur metabolizmaniza cok yuklenme olur boyle

göbek kordonubu oluşturacak hücreler daha 5 -6 haftadan itibaren harekete geçiyor . 12-13. hafta civarında göbek kordonu bebeğinizin karın içine geçiyor. Daha sonra karın duvarı kapanıyor. Yani oluştu veya oluşmak üzeredir. bu arada 10 haftalık bir fetüsün görüntüsü :KK66: bebeğiniz şu anda bu ufaklığa benziyor. (Fotoğraf gerçektir ve özel tekniklerle çekilmiştir)
Ay inanmıyorum nasıl bir görüntü o öyle çok ilginç :)))) emeğinize sağlık teşekkür ederim ilginiz için.

4 ayda gelisim hizlaniyor ikinci trimestera giriyorsunuz. Aslnda dinlenmeye gayret etseniz iyi olur metabolizmaniza cok yuklenme olur boyle
Yok aslında fazla iş yapmıyorum evde yalnızım gündüzleri sadece akşam yemek bulaşık o kadar şey bile yormaya başladı birden ayakta sabit durunca hemen yoruluyorum
Teşekkür ederim Allah razı olsun iyiki açtınız konuyu :)

Benim fizyolojik olarak bur sorunum yok hormon ve esimin sperm tstine bsgli ama oda yaptirmam diyor ya onun sperminde bir sorun varsa ve ben her ay umut edip uzulmekten bunaldim.Coook sukur bir evladim bar o ilgi bekliyor ve kardes herkes hadi dogurmuyonmu ne bekliyosun diyor bunlar beni bunsltti derslerim var ve onlara ne moralim ne halim kalmadi.Bu ay mide ilaclarimi icmem laxim dr iki tane antibiyotik ve cigneme tableti verdi ve bunlari kullanirsan iki hafta bebege ara ver dedi ne yapayim coooook sıkıldım

Bir sorum daha olacak bthcg idrara en erken ne zamn gecer yani supheli iliskiden ne kdr sonra erken gebelik testi yapilirsa sonuc alinir.cunku uzerlerinde iliskiden 5 gun sonra falan yaziyor
erken gebelik testlerinde (early predictor gibi) hassasiyet daha dusuk yani bhcg 5 ila 10 arasinda degisiyor onlarn hassasiyetleri, normal kaset testlerde hassasiyet 20 25dir. Bu yuzden bu erken testleri kullanbilirsnz. Yalnz soyle dueumlar cok oluyor: diyelim ki kadin hamile kaldi dollenmeden 1 hafta sonra test yapti erken gebelik testlerinde negatif cikip kaset testte silik cikabiliyor. Bu hem bHCG seviyesine bagli(bazi gebeliklerdeEhizli bazilarnda yavas yukselir) hem de testi yapis zamanina baglidir. Sabah idrari daha dogru sonuc verir. Ben kimyasal gebelik gecrdm ay SATa daha 9 gun varken kaset testten ogrenmstm

Benim fizyolojik olarak bur sorunum yok hormon ve esimin sperm tstine bsgli ama oda yaptirmam diyor ya onun sperminde bir sorun varsa ve ben her ay umut edip uzulmekten bunaldim.Coook sukur bir evladim bar o ilgi bekliyor ve kardes herkes hadi dogurmuyonmu ne bekliyosun diyor bunlar beni bunsltti derslerim var ve onlara ne moralim ne halim kalmadi.Bu ay mide ilaclarimi icmem laxim dr iki tane antibiyotik ve cigneme tableti verdi ve bunlari kullanirsan iki hafta bebege ara ver dedi ne yapayim coooook sıkıldım
bunca stres yorgunluk ve hastalik icnde olacagi varsa da olmaz. Biraz kendinize zaman ayirmalisnz. İyilesmeyi bekleyin aof sinavlarnin gecmesini bekleyin. Kafaniz ne kadar rahat olrsa o kadar kolay olur. Esiniz icn yapilablcek hic bisey yok ne yazkki zahmet olmadan rahmet olmaz

Yok aslında fazla iş yapmıyorum evde yalnızım gündüzleri sadece akşam yemek bulaşık o kadar şey bile yormaya başladı birden ayakta sabit durunca hemen yoruluyorum
Teşekkür ederim Allah razı olsun iyiki açtınız konuyu :)
sizlerden de allah razi olsun. Ben de sorular geldkce kitaplarimi karistriyorm,arastriyorum. Benim icn de cok iyi oluyor

erken gebelik testlerinde (early predictor gibi) hassasiyet daha dusuk yani bhcg 5 ila 10 arasinda degisiyor onlarn hassasiyetleri, normal kaset testlerde hassasiyet 20 25dir. Bu yuzden bu erken testleri kullanbilirsnz. Yalnz soyle dueumlar cok oluyor: diyelim ki kadin hamile kaldi dollenmeden 1 hafta sonra test yapti erken gebelik testlerinde negatif cikip kaset testte silik cikabiliyor. Bu hem bHCG seviyesine bagli(bazi gebeliklerdeEhizli bazilarnda yavas yukselir) hem de testi yapis zamanina baglidir. Sabah idrari daha dogru sonuc verir. Ben kimyasal gebelik gecrdm ay SATa daha 9 gun varken kaset testten ogrenmstm
Tesekjrler baya erken ogrenmissnz ozaman siz 9 gun kala cddi erken 1 sure

Gebelik testleri hakkında:
idrarda pozitif çıkıp kanda pozitif çıkabilir mi?
.çok düşük ihtimal ama çıkabilir. test bozuk olabilir, veya vücutta bHcg kimyasına bürünmüş diğer hormonlar idrar testini yanıltabilir. Bir anne adayı için moral bozucu olabiliyor.
İdrarda negatif çıkıp kanda pozitif çıkabilir mi?
Çıkabilir özellikle kaset testlerin alt sınırı vardır yaklaşık 20 25 birim. ancak bHCG 5ve üzeri hamile kabul edilir. yani eğer ç.ok yeni bir gebelikse örneğin sonucunuz 12 birim ise idrar testinde negatif çıkavak ama kan testinde pozitif çıkacaktır. çok düşük bir değer olduğu için de doktor takibe çağıracaktır.
Hem idrarda hem kanda pozitif çıktığında hamile olmama ihtimalim var m?
Çok düşük bir ihtimal ama ne yazık ki var. Bu durumda kan değerleri takip edilir. Kimyasal gebelikte veya kesenin gelişmediği durumlarda, daha da kötüsü dış gebelikte. Bhcg artar, ancak gelişemeyen veya yanlış yerde gelişen bir embriyo vardır. vücut en kısa sürede sağlıksız gebeliği sonlandırır. veya doktor müdahalesiyle kürtaj olunur.
Hem idrarda hem kanda negatif çıkarsa hamile olma ihtimalim var mı?
Çok çok düşük bir ihtimal ama var. emin olmak için kan testini yaptrdğnz tarihden 1 hafta sonra tekrarlayın.

***Gebelik testlerini sabah idrarıyla yapmaya gayret gösterin. Hormonların fazlası vücuttan idrarla atılır. sabah idrarı uyku sırasında saatlerce mesanede beklediği için bHCGnin fazlasını barındırır eğer hamile iseniz daha düzgün sonuç alırsınız. kişisel fikrimi sorarsanız erken gebelik testlerinden ziyade klasik ve ucuz kaset testleri tercih edin. Özellikle marka olarak laboquick iyidir.

----Her konuda olduğu gibi Gebelikle ilgili de kadınlar klübü hep istisnaları barındırmıştır :KK70:
"AA benim de öyle olmuştu hamileymişim kesin sen de hamilesindir" türünden mesajlarını göz ardı ediniz.
Kese belirene hatta kalp atışı duyulana kadar gebeliğinizi mümkün olduğunca belirtmeyin, dillendirdikçe daha gerçek geliyor ve allah korusun bir kayıp olduğunda daha travmatik olabiliyor.
Karbonat testi, çamaşır suyu testi gibi testler gebeliği yansıtmaz, yansıtamaz. bunlara itibar etmeyiniz.
Gebelik belirtileri ile adet belirtileri %90 aynıdır. kendinizi dinledikçe daha fazla belirti yaşarsanız, mümkün olduğunca sabırlı olmaya ve kendinizi oyalamaya gayret gösterin.

# peki bunları sen yapıyormusun demeyin, bilgi sahibi olabilirim ama ben de kadınım yahu :KK70:

Ovülasyon testleri hakkında:
testleri yapmadan dikkat edeceğiniz ilk husus: adetlerinizin düzenli olup olmadığı. düzensiz ise hemen adet bitiminde başlayın düzenli ise testlerin içinden çıkan yönergedeki günlerden başlayın.

***ovülasyon testleri gebelik testleri gibi sabah idrarıyla yapılmamalıdır. ideal test saatleri 11 , 14 ve saat 20den önce belirlenmiştir. ama bunu normal iş hayatı olan kişilere göre yapılmış olduğunu unutmayın yani 7:30 da kalkan bir kadın için ideal saatler bunlar. Ovülasyon testini yapmadan en az iki saat önce sıvı alımını kesmelisiniz (benim için en zoru bu, 15 dakikada bir su içen biri olarak) ve testleri her gün aynı saatte yapmaya özen göstermelisiniz.

sabah idrarında bir önceki gebelik mesajında belirttiğim gibi hormonal birikim olur. gebeliği anlayabilmek içn bu şart ama ovülasyonu anlayabilmek için değil hatta istenmeyen bir durum. çünkü birikim söz konusu olduğunda değişimleri anlamayabiliriz. testlere başladğnzda silik de olsa çizgiler göreceksiniz bu pozitif olduğu anlamına gelmez. ne zamanki iki çizgi de aynı koyulukta olur veya t çizgisi c(kontrol) çizgisinden daha koyu olur LH artışınız pik yapmış demektir.

###LH hormonu lüteinleştirici hormondur. foliküllerden yumurtanın serbest bırakılmasını sağlar. ve yumurtlama gününden önce pik yapar.(bkz grafik) LH maksium seviyesine çıktıktan genelde 10 saat içinde yumurta serbest kalır ve serbest kalan yumurta 6 ila 24 saat hayatta kalabilir. bazı durumda 48 saat yaşadığı da olmuştur. yani çift çizgiyi gördükten itibaren 48 saati dolu dolu geçirmeye gayret edin :
2016-12-10_15-56-46.png

Çizgi koyu iken mi ilişki olmalı silikleşince mi?
Çizginin koyu olması LH ın maksimum seviyesine çıktığını gösterecektir saatler içerisinde yumurtanız çatlayacaktır. bu sebeple testi gündüz veya akşam saatlerinde yaptıysanız o geceyi ve ertesi geceyi değerlendirmeniz iyi olacaktır.

Gün aşırı mı olmalı her gün mü?
spermlerin olgunlaşması 72 günü buluyor, 60günde seminifer tüpçüklerde üretiliyor 6 günde hareket yeteneği kazanıyor,6 günde vas deferans kanalına geçiyor. yani bügun cinsel ilişki yaşadığınzdaki spermler yaklaşık 2buçuk ay önce üretilmişti. bir seferde 100 milyonu aşkın sperm atılsa da Meninin %5 veya 10u i spermdir geri kalan kısmı semen denilen vücut sıvısıdır. bu sıvı spermleri vajinanın asidik yapısından koruyarak ölmelerine engel olur ve spermlerin yüzebilmesi içn sıvı formundadır. bu sıvının üretimi saatler içinde gerçekleşir. yani bana kalırsa boşuna gün aşırıyı bekliyorsunuz :KK66:

Ovülasyon testlerini kaç gün yapmalıyım?
Başladığınz günden itibaren aynı koyuluğu yakalayıp silikleşince bırakın, bunun kaç gün süreceği tamamen yumurtalıklarınız keyfine kalmış :) bu sebeple gebelik testlerini birer birer satarken ovülasyon testlerini 20li satıyorlar zaten :KK70:

Ovülasyon testiyle gebelik öğrenilebilir mi?
Aslında hayır, grafiği incelerseniz menstruasyon yani adet gününde LHın ufak bir yükseliş geçirdiğini görürsünüz. çünkü vücudunuz kullanılmamış yumurtayı atmış, hipofiz bezi uyarılmıştır. FSH salgılanmıştır ki folikül olgunlaşıp yumurtayı üretsin, LH, FSH ın eşlikçisidir dolayısıyla FSH ile LH da yükselebilir. yani ovülasyon testleri pozitif çıkabilir bu hamile olduğunuz anlamına gelmez.

Birkaç gün içerisinde gün be yapmış olduğum ovülasyon testlerinin fotoğraflarını da ekleyeceğim

Sevgili michie michie cok iyisin. Sabrın ve nezaketin icin de teşekkürler:)

Benim sorum yumurtalıklarla ilgili. bilgin varsa cevaplarsan sevinirim.

2 ay önce doktora gittigimde yumurtalıkların yavaş çalışıyo demişti. Ama bu sorun olmaz 1kaç ay sonra gebelik olmassa gelirsin demişti.

Bende netten okudum buna yumurta tembelliği deniyormuş. Ama ben her ay düzenli olarak yumurtluyorum. Bunu da, şeffaf renkli uzayan akıntı ve kasık agrılarından anlıyorum cünkü bu şeylerden 14 gün sonra adet oluyorum. Bu akıntı yumurta çatlaması demek değil mi ?

Ama Yani yumurtalıklarım yavaş çalışsaydı gerekli olgunluğa erişemezdi öyle değil mi ? Böylelikle de çatlamazdı. Yanlış mıyım ?

Merhaba sevgili michie michie bigilerini bizimle paylasip bize yardimci oldugun icin sana cok tesekkur ederim, biz hamileler ve hamile adaylari acisindan cok faydali senin acindan da cok sabir gerektiren bi konu olmus Allah razi olsun. Benim sorum 11+1 hamileyim su an 11 gun sonra doktorum beni fetal morfoloji icin uzman doktora gonderdi o 2D de 3D de bakip ikili teste gerek var mi yok mu diye belirliyecekmis ama ben zaten ikili test yaptirmamayi dusunuyorum gerek gormuyorum insanlarin aklini cok karistiriyor o test sonrasi uzuntu amniyosentez stres Rabbim buyuktur ben bu saatten sonra bebegimden vaz gecmeyi de dusunmuyorum o yuzden gerek duymuyorum o teste, ama bildigim kadariyla bu fetal morfoloji 20 haftadan sonra yapiliyor su an benim icin cok erken degil mi doktoruma bunu sordum dedi o zaman tekrar yapilacak ben yurt disinda yasiyorum butun kontrollerim ozel hastanede yapiliyor acaba para tuzagi degil mi diye dusunuyorum 12+2 de ne anlayabilir ki? bir de sence ikili test hakkinda yaniliyormuyum yaptirmalimiyim yoksa gereksiz telas mi?

X