• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bitmeyen borçlar, kızkardeşim ve geçen yıllar

Ama kardeşlerde biri zaten kredi in 1500 tl sini karşılıyor.arada bir protokol ortaklı anlaşması yapılmamışsa siz olsanız ne yapardınız?

böyle bir şey teklif edilseydi seve seve kabul ederdim. şahsen benim aklıma bile gelmedi güven sorunum olmadığı için.
böyle bir şeyi noter kanalıyla mı yapmamız gerekiyor bilginiz var mı?

Aşağıya uzunca konu hakkındaki fikrimi yazdım.tabiki farkeder ancak konuya birde benim baktığım açıdan bakmaya çalışırsanız anlarsınız.ödenen kredi 4500 1500 ü kardeşlerdr biri ödüyor,n eşin çektiği kredide o civardadır zaten değilse bile max maaşı yüzde 70 i kadar çekilebiliyor.Bu şekilde alınan bir evden gelecek max kira ne kadardır?hadi 1500 olsu e zaten kardeşlerde biri veriyor o 1500 ü.şartlar bence eşit.çünkü tapular iki kişini de kendi üstüne.sadece konu sahibinin planladığı şey olmamış o konuda haklı ama diğer konular kardeşler açısındanda düşünülmeli

Eşi “benim kredisini ödediğim evde oturuyoruz/kira geliri elde ediyoruz. Ama senin kredisini ödediğin evde böyle bir şey yok, ailen oturuyor. Onu da kardeşlerin arasında eşit ödemiyorsunuz, en büyük yük bizim üzerimizde. Bu yüzden resmen yoksul düştük. En güzel yıllarımız devamlı stres içinde geçiyor. Ben bunu hak edecek ne yaptım?” diyebilir.

Ama demiyormuş. Dese der. Demiyor olması durum normal olduğu için değil, onun kendi iyiliğinden. Ben de onu demeye çalışıyorum. Aile bütçesini zorlamak açısından konu sahibi ve eşi eşit durumda değil, onu söylüyorum.

Ama kardeşlerde biri zaten kredi in 1500 tl sini karşılıyor.arada bir protokol ortaklı anlaşması yapılmamışsa siz olsanız ne yapardınız?
Ben böyle bir işe hiç girmezdim. Güvenemezdim kardeşime. Bütçeme göre uygun bir ev alırdım anne babama. Sıkışmadan öderdim en kötü. Ev de sonunda bana kalırdı

Konu sahibi diğer yorumlarımda başka bir açıdan bakarak kardeşinde haklı olabileceğini anlatmaya çalıştım.Konuyu çözme kısmında ise bence 3 kardeş bir araya gelip,nasıl ev almaya karar verirken konuştuysanız şimdide konuşmalısınız.Durumu diğer kardeşe önden anlatırsanız oda size destek olur.Sonuçta yeni evlisiniz ve yüklü borç cidden insanı strese sokan birşey.Kardeşinize bundan sonra katkıda bulunup bulunamayacağını net bir şekilde sorun.3 ay sonra 5 ay sonra gibi erteleme hakkı sunmayın.Deyinki kardeşlerim bu evi birlikte ödüycez diye aldık,sonuçta sen boşandın ben evlendim ikimizinde şartları farklı şekilde değişti.Bende çok borçluyum ve artık dayanamıyorum.Gidelim notere bir protokol yapalım,ödeyeceksen düzenli öde ödemeyeceksen ona göre bir yol bulalım deyin.kabul etsede etmesede,diğer kardeşle gidin notere.Noterde bir protokol hazırlatın ve her ayın şu günü şu kişi şu kadar parayı şu kişinin şu hesabına gönderecek,gecikirse yasal faizi ile ödeyecek,ödeme yapmazsa hak iddia edemeyecek.borç bitiminde kişiler ödemeleri yapmışsa şu adresli şu taşınmaza şu oranda ortak olacak gibi bir protokol düzenleyin.diyelimki kardeş ben ödeyemem dedi kalan borcu sorun diğer kardeşle ortak ödeyin 2 kardeş ortak olun,yada oda ancak bu kadar öderim derse 2/3 hisseyi alın kredinizi yapılandırın mesela.bu iş ancak oturup konuşularak çözülür ve bence resmi evraklarla iş yapmak her zaman iyidir.Birbirimize güvenmiyormuyuz derlerse,bak ben evlendim,sen evleneceksin ilerde ne olur bilemeyiz biz kendimizi garantiye alalım dersiniz.

Ü
Eşi “benim kredisini ödediğim evde oturuyoruz/kira geliri elde ediyoruz. Ama senin kredisini ödediğin evde böyle bir şey yok, ailen oturuyor. Onu da kardeşlerin arasında eşit ödemiyorsunuz, en büyük yük bizim üzerimizde. Bu yüzden resmen yoksul düştük. En güzel yıllarımız devamlı stres içinde geçiyor. Ben bunu hak edecek ne yaptım?” diyebilir.

Ama demiyormuş. Dese der. Demiyor olması durum normal olduğu için değil, onun kendi iyiliğinden. Ben de onu demeye çalışıyorum. Aile bütçesini zorlamak açısından konu sahibi ve eşi eşit rumda değil, onu söylüyorum.
Benim ne demeye çalıştığımı cidden anladınızmı?eşi kendi üstüne ev almış bekarken onu ödüyor içinde oturuyor oturmasa 1500 kira vereceklerdi diyelim,konu sahibide ev almış oturmuyorda kirada almıyor ama kardeşlerden biri 1500 krediye destek oluyor.evin tapusu konu sahibinin üstüne...iki kişininde bekarlıktan borçları yüzünden sıkıntı çekiliyor farkeden bişey yok bence.Sonuç= iki kişide bekarken borçlanmış o yüzden ikiside eşit birbirine lütufda bulunmuyorlar.Eşin borcu olmasaydıda konu sahibinin borcu olsaydı,yada ev konu sahibinin üstüne olmasaydı o zaman eş nelet söylerdi acaba?

Ben böyle bir işe hiç girmezdim. Güvenemezdim kardeşime. Bütçeme göre uygun bir ev alırdım anne babama. Sıkışmadan öderdim en kötü. Ev de sonunda bana kalırdı
Aynen bende sizinle aynı fikirdeyim.Kardeşte olsa insa bir borcu üzerine alıyorsa her ihtimali düşünmeli.dünyaın binbir türlü hali var.

detaylı ve objektif yorumunuz için teşekkür ederim :KK200: kardeşlerimi tanıyorum onlarda beni tanıyor. düşük bir ihtimal bile olsa belki de o tür endişeleri olabilir. ama bence daha çok önceliklerle ilgili bir durum gibi. neticede ev alırken yarın birgün evleneceğim belliydi. 7-8 sene boyunce bekar kalmam düşük bir olasılıktı sonucta. madem güven sorunları vardı başta kabul etmemeliydi diye düşünüyorum.
Size muhakkakki güveniyorlardır,ancak siz bekarmışsınız evlenmişsiniz,tabiki evleneceğinizi düşünmüşlerdir,ancak kardeşiniz boşanabileceğini ve o sıkıntıları yaşayabileceğini hesaba katmamıştır.insanız zaman ve yaşadıklarımız bizi değiştirir o yüzden diyorum.Yoksa kardeş candır her zaman en yakınımızdır.burda hep hak iddia edecekler ortak olacaklar denmiş,bende farklı bir açıdanda bakıp sakin karşılamanız için yazdım :)

Durumunuza üzüldüm iyi niyetinizin karşılığı bu olmamalıydı ama olan olmuş artık önemli olan bundan sonra ne yapacağınız.Ben olsam kardesimin yapacağı ikinci evliligi ,çocuguna yapacagı yatirimi felan düşünmez bi an evvel basta anlasilmis olan rakami ödemesi gerektigini açık açık söylerdim.Diger kardesimden de destek isterdim.Hemen evlenmeye niyetlenmis çocuguna karsı bile sorumluluk hissetmiyor demekki.Yani yanlis anlasilmasin herkes evlilik yapabilir ama borcunu be çocugunu hic hesaplamaması hos degil.Olan da size olacak gibi duruyor bence hemen soyleyin zaman kaybetmeyin.Tamam ayrilmis üzülmüş zor günler gecirmis de sizde zorlaniyorsunuz.Aileniz ortaya bin lirada mi cikaramiyor kiz kardesinizle birlikte.Bence Sizi avutuyorlar buna daha fazla izin vermeyin.

Konu sahibi diğer yorumlarımda başka bir açıdan bakarak kardeşinde haklı olabileceğini anlatmaya çalıştım.Konuyu çözme kısmında ise bence 3 kardeş bir araya gelip,nasıl ev almaya karar verirken konuştuysanız şimdide konuşmalısınız.Durumu diğer kardeşe önden anlatırsanız oda size destek olur.Sonuçta yeni evlisiniz ve yüklü borç cidden insanı strese sokan birşey.Kardeşinize bundan sonra katkıda bulunup bulunamayacağını net bir şekilde sorun.3 ay sonra 5 ay sonra gibi erteleme hakkı sunmayın.Deyinki kardeşlerim bu evi birlikte ödüycez diye aldık,sonuçta sen boşandın ben evlendim ikimizinde şartları farklı şekilde değişti.Bende çok borçluyum ve artık dayanamıyorum.Gidelim notere bir protokol yapalım,ödeyeceksen düzenli öde ödemeyeceksen ona göre bir yol bulalım deyin.kabul etsede etmesede,diğer kardeşle gidin notere.Noterde bir protokol hazırlatın ve her ayın şu günü şu kişi şu kadar parayı şu kişinin şu hesabına gönderecek,gecikirse yasal faizi ile ödeyecek,ödeme yapmazsa hak iddia edemeyecek.borç bitiminde kişiler ödemeleri yapmışsa şu adresli şu taşınmaza şu oranda ortak olacak gibi bir protokol düzenleyin.diyelimki kardeş ben ödeyemem dedi kalan borcu sorun diğer kardeşle ortak ödeyin 2 kardeş ortak olun,yada oda ancak bu kadar öderim derse 2/3 hisseyi alın kredinizi yapılandırın mesela.bu iş ancak oturup konuşularak çözülür ve bence resmi evraklarla iş yapmak her zaman iyidir.Birbirimize güvenmiyormuyuz derlerse,bak ben evlendim,sen evleneceksin ilerde ne olur bilemeyiz biz kendimizi garantiye alalım dersiniz.
Ü

Benim ne demeye çalıştığımı cidden anladınızmı?eşi kendi üstüne ev almış bekarken onu ödüyor içinde oturuyor oturmasa 1500 kira vereceklerdi diyelim,konu sahibide ev almış oturmuyorda kirada almıyor ama kardeşlerden biri 1500 krediye destek oluyor.evin tapusu konu sahibinin üstüne...iki kişininde bekarlıktan borçları yüzünden sıkıntı çekiliyor farkeden bişey yok bence.Sonuç= iki kişide bekarken borçlanmış o yüzden ikiside eşit birbirine lütufda bulunmuyorlar.Eşin borcu olmasaydıda konu sahibinin borcu olsaydı,yada ev konu sahibinin üstüne olmasaydı o zaman eş nelet söylerdi acaba?
Aynen bende sizinle aynı fikirdeyim.Kardeşte olsa insa bir borcu üzerine alıyorsa her ihtimali düşünmeli.dünyaın binbir türlü hali var.
Size muhakkakki güveniyorlardır,ancak siz bekarmışsınız evlenmişsiniz,tabiki evleneceğinizi düşünmüşlerdir,ancak kardeşiniz boşanabileceğini ve o sıkıntıları yaşayabileceğini hesaba katmamıştır.insanız zaman ve yaşadıklarımız bizi değiştirir o yüzden diyorum.Yoksa kardeş candır her zaman en yakınımızdır.burda hep hak iddia edecekler ortak olacaklar denmiş,bende farklı bir açıdanda bakıp sakin karşılamanız için yazdım :)

tüm yazdıklarınızı dikkatlice okudum. bu kadar detaylı analiz yaptığınız ve önerileriniz için içtenlikle teşekkür ederim.
kız kardeşim destek olamayacağını birkaç kez söyledi. ödemeye benimle birlikte devam eden kardeşimle birlikte böyle bir protokol yapabiliriz. hem bu onun da lehine olur gibi görünüyor. ilk işim bunu araştırmak olacak tekrar teşekkür ederim :KK200::KK200:

Tapu sizin üzerinize. Yani uzun vadede düşünürseniz bir ev sahibi oluyorsunuz aslında.

Evlenmeden önce mi yapıldı tapu ?

Kardeşimize komusmalisiniz , azda olsa destek olmalı.

Yani söylemeye çalıştım ben çocuğum için para biriktiriyorum dedi. Bazen de evlilik için biriktiriyorum diyor. Anneme de zaten az kazanıyorum benim borclarım var demiş..
Kardesiniz sizi söğüşlüyor çok net.
Cok güzel bir ablasiniz maşallah kalbinize ama illa bir ayrık otu çıkar.
Kardesinize uzulemedim nedense onun insan kullanmayi seven biri olduğunu düşünüyorum

Durumunuza üzüldüm iyi niyetinizin karşılığı bu olmamalıydı ama olan olmuş artık önemli olan bundan sonra ne yapacağınız.Ben olsam kardesimin yapacağı ikinci evliligi ,çocuguna yapacagı yatirimi felan düşünmez bi an evvel basta anlasilmis olan rakami ödemesi gerektigini açık açık söylerdim.Diger kardesimden de destek isterdim.Hemen evlenmeye niyetlenmis çocuguna karsı bile sorumluluk hissetmiyor demekki.Yani yanlis anlasilmasin herkes evlilik yapabilir ama borcunu be çocugunu hic hesaplamaması hos degil.Olan da size olacak gibi duruyor bence hemen soyleyin zaman kaybetmeyin.Tamam ayrilmis üzülmüş zor günler gecirmis de sizde zorlaniyorsunuz.Aileniz ortaya bin lirada mi cikaramiyor kiz kardesinizle birlikte.Bence Sizi avutuyorlar buna daha fazla izin vermeyin.

en çok ondan korkuyorum. acele karar verip tekrar yanlış evlilik yapmasından. yani bir kaçış gibi görüyor evliliği bence.
babam destek olacağını söyledi sağolsun. bekliyorum bakalım..

Tapu sizin üzerinize. Yani uzun vadede düşünürseniz bir ev sahibi oluyorsunuz aslında.

Evlenmeden önce mi yapıldı tapu ?

Kardeşimize komusmalisiniz , azda olsa destek olmalı.

evet evlenmeden önceydi. evet ev sahibi oluyoruz bir nevi ama ben kendimi biliyorum o gün geldiğinde hangi kardeşimin durumu en kötü ise ve benimde durumum iyiyse muhtemelen ona veririm.

Tapu sizin uzerinize ise burada dezavamtajli olan 1.5 bin tl odeyen diger kardesiniz. Size birsey olsa evlatlarinizin kardesinize hakkini vereceginden emin olamazsiniz ki.

Kardesiniz sizi söğüşlüyor çok net.
Cok güzel bir ablasiniz maşallah kalbinize ama illa bir ayrık otu çıkar.
Kardesinize uzulemedim nedense onun insan kullanmayi seven biri olduğunu düşünüyorum

ya öyle değil aslında. sadece ayrılık onu çok kötü etkiledi. sağlıklı düşünemiyor. bence evliliği kaçış olarak görüyor ve yine bence erkek arkadaşı tavsiye veriyor kendini ve 2 sinin kuracağı geleceği öncelemesi konusunda..

Ü

Fark eden bir şey tabii ki var. Eşi sayesinde (atıyorum) 1,500 TL kira gelirleri var. Ama konu sahibinin eşinin kardeşi sayesinde 1,500 TL gelir elde etmiyorlar. O borç. Kardeşi onu ödediği için evin 3’te 1’ini ona verecekler. Dolayısıyla durumlar eşit değil.

Bekarlık borçları yüzünden sıkıntı deyip ikisi eşit denemez. Adamın borcu var ama oradan bir fayda da var. O yüzden konu sahibinin eşine karşı mahçup olmasını normal karşılıyorum.

Arkadaşlar merhaba,
Sırf bu konuyu açmak için üye oldum. Zira artık çıkamıyorum işin içinden.

Annem ve babam hayatı boyunca zorluk çekti bu yaşa geldiler bir evleri bile yok bizi okuttular ettiler geniş güzel bir evleri olsun ufak ufak öderiz diye 3 kardeş peşinat dahil kredi çekip ev aldık. Plana göre birlikte ödeyecektik. Birkaç ay dolmadan evli olan kızkardeşim(bir çocuğu var) ani bir kararla (mecburen) eşinden ayrıldı annemlerin yanına taşındı. Masrafları arttı ve doğal olarak destek olamadı kredi ödemelerine. Çok zor günler geçirdi. Diğer kardeşim 1500 tl ödüyor (bütçesi bu kadarına izin veriyor) aylık 3000 tl bana kaldı. 2 buçuk yıldır ödüyorum.

Neyse son 1 yıldır evliyim. Eşimin kendisininde ev kredisi var ona da destek oluyorum. Tabi düğün, bazı yeni ev eşyaları vs derken borçlar arttı. Sabrettik birçok şeyden feragat ettik borçları azalttık. Aylık gelirimiz 11 bin civarı ama 10 bin den fazlası konut kredileri ve kredi kartlarına gidiyor. Kredi kartlarıyla geçiniyoruz resmen ve hiç bir şey yapamıyoruz. Hediye bile alamıyoruz birbirimize doğum günlerimizde. Evliliğimizin ilk yılları borç zorluk içinde geçiyor. Bu durum psikolojik olarak çok etkiliyor artık beni.

Bu arada eşinden ayrılmış olan kız kardeşim durumunu toparladı. Annemlerle oturuyor, işine gidip geliyor, yeğenime de annem bakıyor. Kendini psikolojik olarak yeni yeni toparladı derken bir süredir yeni bir ilişkiye yelken açtı ve para biriktiriyormuş evlenmek için. İşte tam olarak bu durum bu konuyu açmama sebep olan. (ki ben çok erken buluyorum yeniden evlenme kararını henüz çocuğu çok küçük). Bilemiyorum sizce olması gereken yeni bir hayat kurması için onu cesaretlendirmem mi yoksa ev alınırken aldığı sorumluluğu bir süre elinde olmayarak gerçekleştirememiş olsa da şu an durumu düzeldiği halde ufak da olsa tutmaya gayret etmediği için kırılmaya hakkım var mı?

Kırılınca kızkardeşime ve çocuğuna haksızlık yaptığımı düşünüyorum.
Kırılmayınca borca yardım eden diğer kardeşime ve eşime..
Yani sonuc değişmiyor her durumda üzülen ben oluyorum.
Siz olsanız ne düşünür ne yapardınız?
Ben kardeşimi suçlu bulurdum. Sen çalışmaya başladıysan evlilik için keyfini kenara bırakıp söz verdiğimiz gibi borçları ödemeliyiz...

ya öyle değil aslında. sadece ayrılık onu çok kötü etkiledi. sağlıklı düşünemiyor. bence evliliği kaçış olarak görüyor ve yine bence erkek arkadaşı tavsiye veriyor kendini ve 2 sinin kuracağı geleceği öncelemesi konusunda..
Şimdi siz abla olduğunuz icin böyle görmek istiyorsunuz lakin evlenip çocuğa karışmış bosanmis bir insan felek nedir görmüştür. Geçinmenin ne kadar zor olduğunu, eşin bile olsa anlasamayabilecegini, aile maddiyatinin zorlukla toplandığını. Bunlar minvalinde hala bencilce o para ya cocuguma ya evliligime toplaniyor diyorsa bencildir.
Hem evlilik için cok aceleci davranışı aslında onun dışarda mutluluğu aradgini gösteriyor.
Tek sansiniz diger kardesiniz ve evin tapusunun sizde oluşu
Ben noter diyen arkadaşa katildim ama bunu kardesinize soylediginiz an kavga cikaracagina bana mi guvenmiyorsun, ben yeni bosandim ne yapayim ajitasyonlari içinde size diklenecegine emin gibiyim malesef 😕
Siz kalbinizi ferah tutun yinede ama dunyada kardeste olsa hak haktir.

Tapu sizin uzerinize ise burada dezavamtajli olan 1.5 bin tl odeyen diger kardesiniz. Size birsey olsa evlatlarinizin kardesinize hakkini vereceginden emin olamazsiniz ki.

pardon yanlış alıntı yapmışım.
o kardeşim ile protokol yapacağım kimsenin hakkı bende kalsın istemem.

Son düzenleme:
Back
X