• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bitmeyen borçlar, kızkardeşim ve geçen yıllar

skysky

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2019
44
33
3
35
Arkadaşlar merhaba,
Sırf bu konuyu açmak için üye oldum. Zira artık çıkamıyorum işin içinden.

Annem ve babam hayatı boyunca zorluk çekti bu yaşa geldiler bir evleri bile yok bizi okuttular ettiler geniş güzel bir evleri olsun ufak ufak öderiz diye 3 kardeş peşinat dahil kredi çekip ev aldık. Plana göre birlikte ödeyecektik. Birkaç ay dolmadan evli olan kızkardeşim(bir çocuğu var) ani bir kararla (mecburen) eşinden ayrıldı annemlerin yanına taşındı. Masrafları arttı ve doğal olarak destek olamadı kredi ödemelerine. Çok zor günler geçirdi. Diğer kardeşim 1500 tl ödüyor (bütçesi bu kadarına izin veriyor) aylık 3000 tl bana kaldı. 2 buçuk yıldır ödüyorum.

Neyse son 1 yıldır evliyim. Eşimin kendisininde ev kredisi var ona da destek oluyorum. Tabi düğün, bazı yeni ev eşyaları vs derken borçlar arttı. Sabrettik birçok şeyden feragat ettik borçları azalttık. Aylık gelirimiz 11 bin civarı ama 10 bin den fazlası konut kredileri ve kredi kartlarına gidiyor. Kredi kartlarıyla geçiniyoruz resmen ve hiç bir şey yapamıyoruz. Hediye bile alamıyoruz birbirimize doğum günlerimizde. Evliliğimizin ilk yılları borç zorluk içinde geçiyor. Bu durum psikolojik olarak çok etkiliyor artık beni.

Bu arada eşinden ayrılmış olan kız kardeşim durumunu toparladı. Annemlerle oturuyor, işine gidip geliyor, yeğenime de annem bakıyor. Kendini psikolojik olarak yeni yeni toparladı derken bir süredir yeni bir ilişkiye yelken açtı ve para biriktiriyormuş evlenmek için. İşte tam olarak bu durum bu konuyu açmama sebep olan. (ki ben çok erken buluyorum yeniden evlenme kararını henüz çocuğu çok küçük). Bilemiyorum sizce olması gereken yeni bir hayat kurması için onu cesaretlendirmem mi yoksa ev alınırken aldığı sorumluluğu bir süre elinde olmayarak gerçekleştirememiş olsa da şu an durumu düzeldiği halde ufak da olsa tutmaya gayret etmediği için kırılmaya hakkım var mı?

Kırılınca kızkardeşime ve çocuğuna haksızlık yaptığımı düşünüyorum.
Kırılmayınca borca yardım eden diğer kardeşime ve eşime..
Yani sonuc değişmiyor her durumda üzülen ben oluyorum.
Siz olsanız ne düşünür ne yapardınız?

Kardeşin gözünde kırılcak küçük kız olabilir ama büyümüş bir anne olmuş yani onunla konuş sorumluluğunu hatırlat yetişemediğini ödeyemeyeceğini bilsin. Tam öderim gbi açık uclu konuşma ama bi el yağda bi el bağda kira vermiyorum ailesi kalıyor dadı parası yok kafası rahat işden geliyor yeme hazır belkide ödemelerini yapsın evlenecek onada para biriktirir sende ev geçindiryorsun hem sana yazık değilmi

Durumu düzelttiğine göre bunu sizin söylemenize gerek var mı ?
Ha illa söylemenizi bekliyorsa vakit kaybetmeyin.
Kendisi zaten ailenizle yaşıyor ne ev derdi var ne çocuk bakıcısı.
Fazla fedakarlık , fazla vefasızlık . Bunu bence asla unutmayın.

Kardeşin gözünde kırılcak küçük kız olabilir ama büyümüş bir anne olmuş yani onunla konuş sorumluluğunu hatırlat yetişemediğini ödeyemeyeceğini bilsin. Tam öderim gbi açık uclu konuşma ama bi el yağda bi el bağda kira vermiyorum ailesi kalıyor dadı parası yok kafası rahat işden geliyor yeme hazır belkide ödemelerini yapsın evlenecek onada para biriktirir sende ev geçindiryorsun hem sana yazık değilmi

Ona göre de ben ondan daha çok kazanıyorum dezavantajlı olan kendisi gibi geliyor. Beklenti içinde olmamız yeni evlilik yapma kararını hızlı almasına ve yanlış tercih yapmasına sebep olur diye korkuyorum..

Durumu düzelttiğine göre bunu sizin söylemenize gerek var mı ?
Ha illa söylemenizi bekliyorsa vakit kaybetmeyin.
Kendisi zaten ailenizle yaşıyor ne ev derdi var ne çocuk bakıcısı.
Fazla fedakarlık , fazla vefasızlık . Bunu bence asla unutmayın.
Yani söylemeye çalıştım ben çocuğum için para biriktiriyorum dedi. Bazen de evlilik için biriktiriyorum diyor. Anneme de zaten az kazanıyorum benim borclarım var demiş..

tapu kimin üzerine olacak? anne baba üzerine ise onlar vefat edince 3 kardeş de aynı hakka sahip olacak. yani senelerce yarısından fazlasını ödediğiniz evin üçte biri sizin olacak. bu düşünce belki etik gibi gelmeyebilir ama mantıklı bakıldığında durum bu.

ayrıca ye iç akraba ile iş yapma demişler. aynı durumda olsak bu teklifle ablam bana gelse yok kardeş kalsın derdim. çünkü belli yani illaki pürüz çıkar.

evi satın krediyi kapatın, tokiden ev bakın derim.

diğer kardeşlerinize "ben insan değil miyim" deyin.
ayrıca annenizle yaşarken hele daha çok yardım edebilmesi gerekmez miydi?,
nitekim para biriktirebildiğine göre durumu fena değilmiş...
Ya onun para biriktiriyorum dediği 300-500 bişeydir. Hayalci ve çok para harcıyor..

Zaten kendi kararlarını veriyor ilişkiside var etkilemezsin çocuk değil acıma acınacak hale düşersin baksana yazık sana ya iyi olma bukadar eşin iyi bişe demiyor Allah razı olsun ondan yani bazısı kızar eşine laf sokar
Ona göre de ben ondan daha çok kazanıyorum dezavantajlı olan kendisi gibi geliyor. Beklenti içinde olmamız yeni evlilik yapma kararını hızlı almasına ve yanlış tercih yapmasına sebep olur diye korkuyorum..

Diğer kardeşinizi de çağırın, üçünüz beraber bu konuyu konuşun durumunuzu anlatın aynen burda yazdığınız gibi elinizde para kalmadığını söyleyin. Ben aile içinde her şeyin açıkça konuşulmasından yanayım

Konuştuk o da en azından bakıcıya vermesi gereken paranın bir kısmını annem baktığı için onun adına konut kredisine vermesi gerektiği taraftarı. Ama bunu açıkca söyleyemeyiz kız kardeşime. Benden para bekliyorlar çocuğuma parayla bakıyorlar deyip gidip daha yanlış bir evlilik yapar diye korkuyoruz.

Kardeşiniz bencil. Normal olsa, size ve kardeşinize karşı mahcup olması, ilk fırsatta da yardım etmeye devam etmesi gerekirdi. Zor gününde bir şey beklememişsiniz, tamam, kardeşlik bunu gerektirir. Ama şu an işi var, kira, bakıcı, kreş ücreti ödemiyor. Birikim yapmaya onun kadar sizin de hakkınız var. Zamanında birlikte karar alıp bir yükün altına girmişsiniz, şuan hatırlamak işine gelmiyor sanırım. Bence bir hatırlatın ve hiç de suçlu hissetmeyin.

tapu kimin üzerine olacak? anne baba üzerine ise onlar vefat edince 3 kardeş de aynı hakka sahip olacak. yani senelerce yarısından fazlasını ödediğiniz evin üçte biri sizin olacak. bu düşünce belki etik gibi gelmeyebilir ama mantıklı bakıldığında durum bu.

ayrıca ye iç akraba ile iş yapma demişler. aynı durumda olsak bu teklifle ablam bana gelse yok kardeş kalsın derdim. çünkü belli yani illaki pürüz çıkar.

cidden çok mantıklı

Arkadaşlar merhaba,
Sırf bu konuyu açmak için üye oldum. Zira artık çıkamıyorum işin içinden.

Annem ve babam hayatı boyunca zorluk çekti bu yaşa geldiler bir evleri bile yok bizi okuttular ettiler geniş güzel bir evleri olsun ufak ufak öderiz diye 3 kardeş peşinat dahil kredi çekip ev aldık. Plana göre birlikte ödeyecektik. Birkaç ay dolmadan evli olan kızkardeşim(bir çocuğu var) ani bir kararla (mecburen) eşinden ayrıldı annemlerin yanına taşındı. Masrafları arttı ve doğal olarak destek olamadı kredi ödemelerine. Çok zor günler geçirdi. Diğer kardeşim 1500 tl ödüyor (bütçesi bu kadarına izin veriyor) aylık 3000 tl bana kaldı. 2 buçuk yıldır ödüyorum.

Neyse son 1 yıldır evliyim. Eşimin kendisininde ev kredisi var ona da destek oluyorum. Tabi düğün, bazı yeni ev eşyaları vs derken borçlar arttı. Sabrettik birçok şeyden feragat ettik borçları azalttık. Aylık gelirimiz 11 bin civarı ama 10 bin den fazlası konut kredileri ve kredi kartlarına gidiyor. Kredi kartlarıyla geçiniyoruz resmen ve hiç bir şey yapamıyoruz. Hediye bile alamıyoruz birbirimize doğum günlerimizde. Evliliğimizin ilk yılları borç zorluk içinde geçiyor. Bu durum psikolojik olarak çok etkiliyor artık beni.

Bu arada eşinden ayrılmış olan kız kardeşim durumunu toparladı. Annemlerle oturuyor, işine gidip geliyor, yeğenime de annem bakıyor. Kendini psikolojik olarak yeni yeni toparladı derken bir süredir yeni bir ilişkiye yelken açtı ve para biriktiriyormuş evlenmek için. İşte tam olarak bu durum bu konuyu açmama sebep olan. (ki ben çok erken buluyorum yeniden evlenme kararını henüz çocuğu çok küçük). Bilemiyorum sizce olması gereken yeni bir hayat kurması için onu cesaretlendirmem mi yoksa ev alınırken aldığı sorumluluğu bir süre elinde olmayarak gerçekleştirememiş olsa da şu an durumu düzeldiği halde ufak da olsa tutmaya gayret etmediği için kırılmaya hakkım var mı?

Kırılınca kızkardeşime ve çocuğuna haksızlık yaptığımı düşünüyorum.
Kırılmayınca borca yardım eden diğer kardeşime ve eşime..
Yani sonuc değişmiyor her durumda üzülen ben oluyorum.
Siz olsanız ne düşünür ne yapardınız?
En başta ortak karar alınmış kardeşler arasın da ve bir ev alınmış ilerde anne babaya bir şey olsa Allah gecinden versin miras kalacak yani yine siz kardeşlerin ortak malı olacak ödemeler konusunda ablanızın boşanması yaşadığı durum ödemeleri yapamaması size yük olmuş şu an ikinci evlilik için planlar yapmaya başlamış kendi düşüncesi tabi ki fakat çok erken daha biten evliliğin psikolojisinden çıkamadan hop ikinci evlilik valla büyük bir cesaret kafanız da büyütüp canınızı daha fazla sıkmadan ablanıza durumu güzellikle anlatın bakalım ne diyecek dediğim gibi ilerde miras deyip hakkını arayacak bu bir gerçek en azından oda sorumluluğunu bilsin

İnsanız.
Hersey olur bu hayatta.
Kardesınızi guzelce karsınıza alıp iletişim kurmanızda fayda var önce onu cesaretlendırın evlılık için cunku hayat devam eder.
Sonra fikrinizi dogru bır dille beyan edin durumunuz dan bahsedin kendısınınde evlendıgı zaman beraber bu ortak destek oldugunuz konuda nasıl birbirinize yardımcı olabilirsiniz tartışın ve çözume ulaşın.

işte bunun adına tecrubesizlik diyorlar. şimdi olsa asla girmem böyle birşeye. hesap edilemeyecek o kadar çok parametre var ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. babam emekli ikramiyesiyle kapatır belki borcu yani öyle diyor ama emekli olmasına en az 3-4 yıl var.

işte bunun adına tecrubesizlik diyorlar. şimdi olsa asla girmem böyle birşeye. hesap edilemeyecek o kadar çok parametre var ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. babam emekli ikramiyesiyle kapatır belki borcu yani öyle diyor ama emekli olmasına en az 3-4 yıl var.
3-4 sene az mı?
tapu ile ilgili bişey dememişsiniz.

Konuştuk o da en azından bakıcıya vermesi gereken paranın bir kısmını annem baktığı için onun adına konut kredisine vermesi gerektiği taraftarı. Ama bunu açıkca söyleyemeyiz kız kardeşime. Benden para bekliyorlar çocuğuma parayla bakıyorlar deyip gidip daha yanlış bir evlilik yapar diye korkuyoruz.
Bakıcıyı falan karıştırmayın canım. Öyle söylenmeZ elbette. Durumu düzelttin mi ilişkin nasıl gidiyor diye konuyu açıp açıkça söyleyeceksiniz anlaştığımız borcu ödemeye devam etmelisin diye

Zaten kendi kararlarını veriyor ilişkiside var etkilemezsin çocuk değil acıma acınacak hale düşersin baksana yazık sana ya iyi olma bukadar eşin iyi bişe demiyor Allah razı olsun ondan yani bazısı kızar eşine laf sokar
Kesinlikle aynen öyle. Eşimin hakkını ödeyemem. Asla bunu sorun etmedi. Benimle yokluk çekti. kızdı arada ama asla büyük sorunlara dönüştürmedi bunları...

Back
X