Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

Gider fazlalaşınca birikimde zorlaşıyo kızlar ya.

Eşim iyi para kazanıyo+kira alıyoruz ama bi kaç aydır kenara hiç bişe atamıyorum 1.750 kredi borcu +1000tl araba taksidi ödüyoruz.
onun harici eşya taksitlerim var 235tl kadar oğlumun servis ücreti faturalar derken bi 800tl'de öyle gidiyo
ee gıda,zaruri ihtiyaç falan ay sonunu zor getiriyoruz bıktım borç ödemekten ya borç sıkıntısından yaz gelsin ve bitsin şu boçlar

israfdan nasıl uzak duruyorum bende bu yıl dışarı çok az çıkıyorum (çıkınca illa para harcanıyo) kendime giysi vs almıyorum ne eksikse akşam eşime söylüyorum şu yok bu yok diye öyle idare etcem bu kış

Canım ben de israf etmemeye idareli davranmaya çalışıyorum.Çok şükür bizim eve de giren para iyi ama dediğin gibi krediler belimizi büküyor.2.800 kredi ödememiz var zaten.Bir de hayat gerçekten çok pahalı.Ne kadar idare etsen de üzerine mutfak masrafı,faturalar,aidat,kredi kartları eklenince kredi miktarı kadar da onlar tutuyor.Maaş elimize ulaşmadan bitmiş oluyor zaten.Daha bugün ayın yirmisi..Maaş gününe 25 gün var.
Annemler memleketten koli yapmış sağolsun bu kış ben de öyle idare edicem.Her şeyi marketten almaya kalksak kara kara yanmışız..:26:
Her şeyden kısıyorum yine de birikmiyor..Allahım bereketi evlerimizden eksik etmesin..

Allah sanada kolaylık versin canım ya zorluyo insanı şu borçlar
Borçsuzda bişe olmuyo ama hepsi üst üste geldi ona çok moralim bozuldu.
Zaten kredi borcumuz varken arabayı değişmek zorunda kaldık
sonra buzdolabım bozuldu aniden tamirci tamir etsemde iflah olmaz dedi
oğlumun yatağını değişim derken odasını değiştim falan falan baya baya zor günler geçiriyorum.
Yani hep böyle kıyıya köşeye para atmaya alışığım ben
İlla zulamda olur bişiler şuan hiç bişe yok moralim bozuluyo.

Benimde annem gıda konusunda biraz elimden tutuyo
taksitlerime 3-5 kuruş yardım ediyo bazen
Yinede dua edip şükredelim benim kredi ve taksitler temmuzda bitiyo şükürler olsun.

Bende senin gibi kısıcam tüm kış oturcam evde zaten kısıyorumda.
Dertleşiriz burdan geçer bu günlerde inşallah.

Amin canım inş hepimiz kolaylıkla kurtluluruz ödemelerden..Allah güç,kuvvet,sıhhat versin çalışalım..
Annem "borç iyi günü beklemez" der hep..İnsanın kıyıda köşede her zaman biraz birikmişi olmalı..
Kışı atlatmak istiyorum hayırlısıyla..Kredimizin henüz 4. taksitini ödedik..Toplam 18 ay ödenecek :26::26:
Yepyeni bulaşık makinem varken yeni almak zorunda kaldım..Beklemediğim o kadar çok şey çıktı ki..
Anamın yolladığı koliye abandım..Tarhana,kuru dolma,erişte..
Yine de bu günümüze şükür şu kışı hayırlısıyla bi atlatsak..Yine de kenara 3-5 bişeyler atmaya çalışıyorum..
Ben kenara 3 atıyorum bi ihtiyaç oluyor 10 gidiyor...:44:
Bu zamanda nasıl biriktirilebilecek,nasıl idare edilecek bilmiyorum..

Aynen ya benim annemde zaten bizim şansımız bu bişi gelirse üst üste gelir der hep.
benimde bulaşık mak bozuk tamirci gelince onada baktırdım 150 tl sıkışmış
hep biriktiriyorum sonra başka bişe çıkıyo para oraya gidiyo idare ediyorum şimdilik.
Borçtan çok korkuyorum, şükür ödeniyo bi şekilde.
Yazın doğalgaz,oğlumun servisi felan yokken iyi para biriktirdim 3 bilezik yaptım.
Yani elime geçse düzenli tutumluyumdur,çalışmıyorumda.

Borç yiğidin kamçısıymışda bizim ki baya baya kamçılamıyo bizi bildiğin yerden yere vuruyo diyorum bazen.
En çokda parayı işte arkadaşlarım hadi dışarı çıkalım? hadi alışverişe gidelim? hadi sen seversin iskender,kumpir yiyelim? dediklerinde arıyorum.
O anlar parasız olmak çok zor geliyo be (alışverişi pek severim cevremdekiler bilir) ama çocukla benim dışarda yemek yemem 50-60tl buluyo (orta halli yerlerde yiyoruz mecbur ortam gereği) o parayla ihtiyacımı karşılarım diyip oturuyorum bahane buluyorum.

Bitsin borçlarım zaten bi fakiri sevindircem öyle dua ettim.
çünkü hiç bukadar sıkıntı çekmemiştim. Bukadar büyük borca girmemiştik.

Herkes ne büyük meblalar ödüyo şaşırıyorum rahatlarda.
Biz israfdan yinede uzak duralım borçlarımız bitince bizde rahat ederiz inşallah canım.

Son düzenleme:

Canım herkes rahatla borç ödüyor gibi görünüyor bütün maaşları borçlara kredi ödemelerine gidiyor,sonra dayan gitsin kredi kartlarına..
Arkadaşlarımı görüyorum küçümsemek için söylemiyorum Allah versin,evlerine giren 1500 tl maaş,500 tl'si zaten kira..
Karı-koca ellerinde son model i-phoneler,boy boy tabletler,hepsinde ayrı internet paketleri..
Sonra yok yok diyorlar hiçbir şeyden geri kalmıyorlar..Ne zaman face açsam bir yerde yemek yerken fotoları..
Allah içlerine sindirsin ama insanlar rahat gibi görünüyorlar bütün hayatları kredi kartları..Onu ellerinden çek al bakalım aynı sefa devam edecek mi?
Çok şükür evimiz de arabamız da var,7 senelik laptopu kullanırım,cep telefonum 3 senelik öyle dokunmatik falan değil..
Ivır zıvıra ne diye para vereyim..Allah korusun bir hastalık,yokluk olduğunda ihtiyaç anında evini arabanı,altınını satar sıkıntıyı atlatırsın ama o ıncık cıncık ev eşyalarını,tablet bilgisayarları,çok para döktüğün kozmetikleri satıp sıkıntıyı def edemezsin..
Allahım kıymet bilenlerden olmayı,halden anlamayı,elimizdekinin kıymetini bilmeyi nasip etsin..Bereketimiz daim olsun.

Son düzenleme:

Amin canım ya çok doğru söylüyosun
Ben şaşırıyorum rahatlıklarına ben kirada olucam kıt kanaat geçincem kafama takmakdan kendimde hastalık çıkarırdım.
Bizde öyleyiz eşyaya, elektronik eşyalara, kozmetiğe vs ara harcamam.
Tabiki bu evler,araba kolay alınmadı.
İşte böyle tuta tuta,sıka sıka aldık bişiler işte.
Hiç yoktan iyidir.
kirada oturanlar ve az maaş alanlar var.
Bizde borçlarımız bitince birikim yaparız Allah'ın izniyle sağlığımız olsun.
3-5 çeyrek yapabilsem diye sıkcam biraz bakalım
Yazın elimde hiç bişe yokken birden geldi para ve bereket.
Şükrü dilimizden hiç eksiltmeyelim
Zaten sınama dünyası değil mi

bir de şey var bilmem sen çok inanırmısın?
Hani çok sıkışıksın yani moralin bozuk isyan edicek gibisin haniii yetttteerrr niye herşeyde beni buluyo,niye bitmiyo dertlerim, bıktım artık ben naptım kime naptım diye iç geçirdiğin anlar oldumu bilmem

Benim oldu çok da pişman oldum ama içim böyle dedi
o anda faceyi açtım ve direk ana sayfada şu çıktı karşıma

ve bir ayetin sıcaklığı sarıyor içim;
Allah sabredenle beraberdir..

Bunu gördükden sonra gözlerim doldu ve içim titredi sanki her an bi el tutuyo bizi direnme gücü veriyo

Ya sabır..

Güzel tevafuklar bunlar..
Kul sıkışmadan Hızır yetişir mi canım bazen sıkışıcaz rahatın kıymetini bilelim..
Biz şu anda şark hizmetindeyiz.Dayalı döşeli evimizi bırakıp geldik eşyalarımızı getirmedik burdan geçici bişeyler uydurduk.
İnan rahatın kıymetini burda anladım,doğalgaz ne kadar büyük ve ucuz bir nimetmiş onu anladım..
Musluğu açınca sıcak su akması ne demekmiş,evlere damacana su servisinin yapılabiliyor olması ne büyük nimetmiş..
Marketten dondurulmuş bir gıda bir dondurma alabilmek ne büyük lüksmüş..
Burada tüp kullanmaya başladık.hem çok pahalı hem ocaktan başka yerde kullanılmıyor..
Sular,özellikle elektrikler hep kesik..Geçen bütün hafta sonu elektrik yoktu donduk donduk..Isınmak için arabaya binip sokaklarda gezdik..
Yani demem o ki elimizdeki nimetlerin kıymeti kaybedilince anlaşılıyor..Çok şükür bu günümüze..

Herkes neler yaşıyor dimi sen orda hem yaşayıp hemde daha iyi gözlemlemişsindir.
Hayat zor..
Sonunda ölüm olduğunu düşünce aslında fazla zor gelmiyo
Nede olsa buna sahip olmanında bir sonu olacak düşüncesi bazen aklıma geldiğimde gelişi güzel yaşıyorum hayatı.
Özellikle çok sevdiğim bir ablam (öğretmendi) yazlık aldı emekli olmasına 2 sene kala henüz yazlığında bile kalamadan vefat etti(kanserden) böyle gerçekler varken neyin peşindeyiz biz demekden kendimi alamıyorum.

Rabbim çok verip azdırmasın az verip dilendirmesin.
bir babanne atasözü eklimde öyle gidim

ipekli giyceksem de ipekli giymeyiveririm derdi büyük babannemiz.

sevimli
napıyon canım nasılsın özledim seni. bi mesaj atayım derken altta gördüm.
nasıl gidiyor uzun zamandır örüşemedik.
anlat gelince okuyayım şimdi işletmelere gitcem de öpüyorum canım.

yeni kızlar gelmiş yazmışlar hoşgeldiniz kızlar.

ben de bugün topiğe baktım
aa ne güzel, canlanmış dedim
ama oğluşum okumama izin vermeyince çıktım
diğer yazılanları ve senin yazını şimdi gördüm
bi yaramazlık yok çok şükür ama bi yaramaz var
beni çok yoruyor, ama zaman da geçiyor çok şükür

birikim yapmaya çalışıyoruz bi yandan
evimiz olsun istiyorum artık
ama kumbara misali bi yatırımla kaç seneye ulaşırız amacımıza bilmiyorum
krediye de bulaşmak istemiyoruz,içinde faiz olduğu için
bakalım artık, hayırlısı...

sen de ne var ne yok?

Arkadaşlar merhaba..
Bu topiği canlandıralım lütfen..Bizler yazarsak belki katılan olur..
Ben israfın evdeki bereketi etkilediğine çok inanıyorum..
Küçük kuruşların nasıl büyük birikimler haline dönüştüğüne de..
Hepimiz israfı önlemek ve birikim yapmak için neler yaptığımızı yazalım olmaz mı

Hoşbulduk=)
Baktık çok aramız yok bizde israfdan kaçalım belki biriktirebiliriz diyip geldik topiğe.
Güzel paylaşımlarla yardımcı oluruz bolca umarım birbirimize.
Bol bereketli günlere..

uzun zamandır yazamıyorum şu sıralar birazcık yoğunum da..
samyeli bişey sormuşsun tatlım ben hiç hatırlamıyorum o programı ne yazık ki izledim geçtim..
şimdi de tv miz bozuk zaten.

tr_lelli ve prometheus(ismin çok zor geldi pro desem olur mu)
çok güzel konulara değinmişsiniz var ya..

israftan kaçınıp boşa para harcamayıp ev araba sahibi olabilmekten bahsetmiş, en sonunda ise ne olursa olsun ne kadar malımız da olsa hepiciğini koyup gideceğimizle kapatmışsınız konuyu..

bu kısır döngü benim de kafamı kurcalar durur hep..
İçimde bu konuyla ilgili şöyle bir denge kurmayı hedefledim ben,

Rabbimiz demiyormu niyetleriniz önemli diye, inşallah niyetlerimize her konuda Allah rızasını koyalım maksat ev araba almak olmasın.
maksat yaradanın rızasını kazanmak olsun.
onun için israftan lüksten kaçalım. bereket zaten Allah tan gelecektir. ve bize dünyalık güzellikleri de nasip edecektir.

demesi zor, insan oturacağı evin bineceği arabanın hayalini kurmaktan geri duramıyor. ama en azından ne kadar sıklıkla niyetlerimizi kontrol edersek o kadar çok kendimizde oluruz inşallah.

sevimli canım, bol bol öp o yaramazı yerime olur mu?
canım Rabbim en yakın zamanda en hayırlı bi şekilde ev nasip etsin size de bize de.
bizim daha kuralardan haber yok bakalım inşallah bu yılki kurada çıkarız. biz de arabalara bakmaya başladık yavaştan.
10 bin civarı biriktirebildik.
ben fazla pahalı olmasın diyorum 15 binlik ufak tipli az yeni model arabalar işimizi görür.
zaten eşim de ben de yine de toplu taşıma kullanma taraftarıyız. ama işte gezmelerde hastane işlerinde illa ki lazım oluyor.

ama para biriktirmek iyice zorlaşmış onu anladım. eskiden meğerse altına yatırdığımdan ve altın sürekli yükseldiğinden paramız ekstra bereketlenmiş. şu son 1-2 yılda her üründe aşırı artış gözlemliyorum eskiden herşeyin fiyatı aynı kalıyordu. tabi şikayet gibi olmasın çocukluğumdaki enflasyonları Allah bir daha vermesin ama işte araba fiyatları da baya artmış. İnşallah Allahkazasız belasız nasip eder.

uzun zamandır yazamıyorum şu sıralar birazcık yoğunum da..
samyeli bişey sormuşsun tatlım ben hiç hatırlamıyorum o programı ne yazık ki izledim geçtim..
şimdi de tv miz bozuk zaten.

tr_lelli ve prometheus(ismin çok zor geldi pro desem olur mu)
çok güzel konulara değinmişsiniz var ya..

israftan kaçınıp boşa para harcamayıp ev araba sahibi olabilmekten bahsetmiş, en sonunda ise ne olursa olsun ne kadar malımız da olsa hepiciğini koyup gideceğimizle kapatmışsınız konuyu..

bu kısır döngü benim de kafamı kurcalar durur hep..
İçimde bu konuyla ilgili şöyle bir denge kurmayı hedefledim ben,

Rabbimiz demiyormu niyetleriniz önemli diye, inşallah niyetlerimize her konuda Allah rızasını koyalım maksat ev araba almak olmasın.
maksat yaradanın rızasını kazanmak olsun.
onun için israftan lüksten kaçalım. bereket zaten Allah tan gelecektir. ve bize dünyalık güzellikleri de nasip edecektir.

demesi zor, insan oturacağı evin bineceği arabanın hayalini kurmaktan geri duramıyor. ama en azından ne kadar sıklıkla niyetlerimizi kontrol edersek o kadar çok kendimizde oluruz inşallah.

sevimli canım, bol bol öp o yaramazı yerime olur mu?
canım Rabbim en yakın zamanda en hayırlı bi şekilde ev nasip etsin size de bize de.
bizim daha kuralardan haber yok bakalım inşallah bu yılki kurada çıkarız. biz de arabalara bakmaya başladık yavaştan.
10 bin civarı biriktirebildik.
ben fazla pahalı olmasın diyorum 15 binlik ufak tipli az yeni model arabalar işimizi görür.
zaten eşim de ben de yine de toplu taşıma kullanma taraftarıyız. ama işte gezmelerde hastane işlerinde illa ki lazım oluyor.

ama para biriktirmek iyice zorlaşmış onu anladım. eskiden meğerse altına yatırdığımdan ve altın sürekli yükseldiğinden paramız ekstra bereketlenmiş. şu son 1-2 yılda her üründe aşırı artış gözlemliyorum eskiden herşeyin fiyatı aynı kalıyordu. tabi şikayet gibi olmasın çocukluğumdaki enflasyonları Allah bir daha vermesin ama işte araba fiyatları da baya artmış. İnşallah Allahkazasız belasız nasip eder.

.....................
of of off internetin aziziliği işte..

Son düzenleme:
.....................
of of off internetin aziziliği işte..

Benimde nette sorun olduğunda oluyo böyle şeyler..

Hem en güzelini istiyoruz hemde şükürsüzmüyüz acaba diyoruz.
Ölüm Allah'ın emri ama yarını düşünmedende olmuyo
birikim şart.
Bi bakim derken hoşuma gitti topik sağolsun prometheus ile de güzel bir sohbet oldu
Paylaşımlar yapıp dertleşiriz israfdan kurtulma yolları arar bilgileniriz.
Her nekadar birikim yapamasamda bu aralar aklım hep israfdan kaçınma yollarında.

Merhabalar,

Kaç haftadır müsriflik aldı başını gidiyor evimizde. Pazardan fazla meyv sebze almıyorum ziyan olmasın diye ama yine ziyan oluyor bir şekilde. Hadi meyve daha uzun ömürlü ama sebzeleri bazen poşetini bile açmadan atıyorum. Hamileliğim nedeniyle yemek pişirmeyi de yemeyi de hiç istemiyorum son zamanlarda.

E haliyle de aldığım sebzeler bozulup gidiyor. Ahh anneciğim yakınımda olsa gelir pişirirdi ya da hiç alışveriş yapmazdık hep onlarda yiyip içerdik bu yemeklerden tiksintim geçene kadar.

Bugün pazar var mesela mahallemizde ama baktım ki 1 hafta rahatlıkla yetecek kadar meyve var dolapta. Sebze de almasam iyi olacak sanırım. Dolapta karnıbahar ve ıspanak duruyor ama yine çöpe gidecekler büyük ihtimalle...

Sizce nasıl bir çözüm bulmalıyım bu yemek olayına?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…