Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

imkanınız varsa küçük ekmeklerden alın.
mesela bizim günlük ekmek tüketimimiz bllidir. günde 1 tane yeriz. anca misafir gelirse artar.
varsa bakkalınızda küçük ekmek alın yoksa yarısını dilimleyip buzluğa koy royemin de dediği gibi. diğer yarısını da ertesi gün çıkar çözünce de onu yiyin bence

Ertesi gün için buzluğa koymaya gerek yok bence,buzdolabında 2-3 gün dayanıyor. Ama poşette nemlenmemesi gerek,yoksa orada da küflenir hemencecik,küflenmese de bakteri üretiyor. Hatta ertesi gün yenecekse ışık görmeyen bir yer de yeter...

Ama sanırım soruyu soran arkadaş ertesi gün de yemiyor. Yani her gün taze ekmek alıp, bayatları tüketmiyor. Yeni evliyken ben de öyleydim,hele ki fırınımız yakın olunca :) Ama şimdi eşim akşamları 1 ekmek getiriyor,yemeğin yanında yenirse yeniyor, kalanıyla da sabah kahvaltımızı yapıyoruz. Eğer yine arttıysa çorbalara katılabilir, ufalanıp köfte için buzluğa koyulabilir,yumurtalı ekmek ya da papara yapılabilir...

Oradaki parayı yok saydım ama hiç ekleme yapmıyoruz 10 aydır..
Ben eşime bundan sonra her ay maaşımla gram altın alacağım dedim..
Altını boşver, euro ya da dolar alalım dedi..
Altın da düşünce eşimi haklı görmeye başladım..

ben henüz 7 ay diyeyim artık evliyim :KK1:
ama bekarlıktan beri bir alışkanlığım var : kumbara...
evet ,günde 1 tl ,bazen 50 kr atıyorum ve hiç açmıyorum ağzını.. orda o yokmuş gibi davranıyorum.. her gün atamadığım da oluyor bazen 5 tl attığımda oluyor.. ay sonunda açıyorum ne kadar biriktiyse gidip bir ihtiyacımı alıyordum.. ya da çeyizime katkı yapıyordum.
evlendim hala devam ediyorum ve evlendiğimden bu yana 14 gram altın alabildim kumbara sayesinde. yoksa ödemeler faturalar hep birşey çıkıyor.

ben onu yoksaydım damlaya damlaya aksın gitsin gittiği yere kadar... ileride acil birşey olur başımız sıkışır o zaman hatırlarım lazım olur mantığındayım sizlere de tavsiye ederim. :KK31:

Oradaki parayı yok saydım ama hiç ekleme yapmıyoruz 10 aydır..
Ben eşime bundan sonra her ay maaşımla gram altın alacağım dedim..
Altını boşver, euro ya da dolar alalım dedi..
Altın da düşünce eşimi haklı görmeye başladım..

aslında uzun süre paraya ihtiyacı olmayanlar için uzmanlar sepet yapmlarını öneriyor yani herşeyden bi miktar

Ertesi gün için buzluğa koymaya gerek yok bence,buzdolabında 2-3 gün dayanıyor. Ama poşette nemlenmemesi gerek,yoksa orada da küflenir hemencecik,küflenmese de bakteri üretiyor. Hatta ertesi gün yenecekse ışık görmeyen bir yer de yeter...

Ama sanırım soruyu soran arkadaş ertesi gün de yemiyor. Yani her gün taze ekmek alıp, bayatları tüketmiyor. Yeni evliyken ben de öyleydim,hele ki fırınımız yakın olunca :) Ama şimdi eşim akşamları 1 ekmek getiriyor,yemeğin yanında yenirse yeniyor, kalanıyla da sabah kahvaltımızı yapıyoruz. Eğer yine arttıysa çorbalara katılabilir, ufalanıp köfte için buzluğa koyulabilir,yumurtalı ekmek ya da papara yapılabilir...

küflenmese de bakteri ürettiğini bilmiyordum:26: bazen buzdolabına da koyuyordum çünkü.
ilk evliyken insan daha çok boşa götürüyor ben de öyleydim.

ben buzluğa atmalarını şundan söyledim. buzluğa atılınca ilk günkü tazeliğini koruyor.
sizin orda nasıl bilmem ama bizim burda ekmeği güzel yapmıyorlar ertesi gün tanınmıycak şekilde bayatlıyor:KK51::KK9:

evet ,günde 1 tl ,bazen 50 kr atıyorum ve hiç açmıyorum ağzını.. orda o yokmuş gibi davranıyorum.. her gün atamadığım da oluyor bazen 5 tl attığımda oluyor.. ay sonunda açıyorum ne kadar biriktiyse gidip bir ihtiyacımı alıyordum.. ya da çeyizime katkı yapıyordum.
evlendim hala devam ediyorum ve evlendiğimden bu yana 14 gram altın alabildim kumbara sayesinde. yoksa ödemeler faturalar hep birşey çıkıyor.

ben onu yoksaydım damlaya damlaya aksın gitsin gittiği yere kadar... ileride acil birşey olur başımız sıkışır o zaman hatırlarım lazım olur mantığındayım sizlere de tavsiye ederim. :KK31:

ben de zamanında çok altın biriktirdim. çok şükür yüksekken satmak da nasip oldu.kooperatifimizi aldık onunla. ama şu sıralar ne bileyim elim varmıyor...

küflenmese de bakteri ürettiğini bilmiyordum:26: bazen buzdolabına da koyuyordum çünkü.
ilk evliyken insan daha çok boşa götürüyor ben de öyleydim.

ben buzluğa atmalarını şundan söyledim. buzluğa atılınca ilk günkü tazeliğini koruyor.
sizin orda nasıl bilmem ama bizim burda ekmeği güzel yapmıyorlar ertesi gün tanınmıycak şekilde bayatlıyor:KK51::KK9:

Bozulsa bi dert,bozulmasa bi dert. Bozulmayınca da acaba katkı maddesi mi var diye kurt düşüyor aklıma.

Ne günlere geldik,kursağımızdan rahat rahat bi lokma geçemiyor...

Sırf bu yüzden hazır yoğurt almayı bıraktım. Çoğu zaman tutturamasam da kendim mayalıyorum evde. Bu arada bu da bir tasarruf yöntemi,çünkü hazır yoğurtlar epey pahalanmış durumda...

O zaman karanfilce arkadaşın dediği gibi hepsinden almak lazım..
En mantıklısı bu sanırım...

Bozulsa bi dert,bozulmasa bi dert. Bozulmayınca da acaba katkı maddesi mi var diye kurt düşüyor aklıma.

Ne günlere geldik,kursağımızdan rahat rahat bi lokma geçemiyor...

Sırf bu yüzden hazır yoğurt almayı bıraktım. Çoğu zaman tutturamasam da kendim mayalıyorum evde. Bu arada bu da bir tasarruf yöntemi,çünkü hazır yoğurtlar epey pahalanmış durumda...

evet kesinlikle çok haklısın. insan bu devirde neyin iyi kötü olduğunu kestiremiyor.
annemler ilçede oturuyor onların ilçede ekmek çok güzel yapılıyor yumuşacık oluyor.

ama ben şöyle de düşünüyorum benim annem biz küçükken hep saçta mayalı ekmek yapardı. ama hemen ertesi güne bayatlamazdı. bu çok garip oluyor ne biliyim.

benim evde ekmek makinem de var zaman zaman da onda yaparım o da çabuk bayatlar ama onu kepekli olmasına yoruyorum.

ben de yoğurdumu evde yaparım. güvenip süt aldığım bi vakıf var ordan.
yoğurtla ilgili püf noktalarımı da vereyim komşumdan öğrenmiştim :))

çalcağın içine çay kaşığının ucunda tuz, şeker ve un koy.
mayala ardından önceden 75 derece filan ısıttığın fırına koy ve fırını kapat. (fırın sadece önceden ısınmış olsun sonra çalışmasın :))
yaklaşık 4-5 saat bekledikten sonra çıkar ve buzdolabına koy yaklaşık 2 gün de açma.

Son düzenleme:
Bu arada evlenmeden önce ben de kumbara yöntemi ile epey altın biriktirmiştim.
Hem de çalışmıyordum da,harçlıklarımdan biriktiriyordum.
Akşam cebimdeki tüm bozukluklar hooop kavanoza. Hatta annemin babamın bozuklukları da :KK9:

Burada "her ay 1 çeyrek" topiği vardı,orada örgütlenmiştik. Karanfilce de oradaydı sanırım :)

Ama evlendik evleneli pek birikmiyor, ev kredisi ödüyoruz.
Her ay para nereden gelecek nereye gidecek hesabı yapıyoruz uzun uzun.

Ama fazla olmasa da sanırım yine kumbara birikimine başlamalıyım.
Bebek bekliyorum,en azından onun ufak tefek ihtiyaçlarını alırım doğuma kadar.

evet kesinlikle çok haklısın. insan bu devirde neyin iyi kötü olduğunu kestiremiyor.
annemler ilçede oturuyor onların ilçede ekmek çok güzel yapılıyor yumuşacık oluyor.

ama ben şöyle de düşünüyorum benim annem biz küçükken hep saçta mayalı ekmek yapardı. ama hemen ertesi güne bayatlamazdı. bu çok garip oluyor ne biliyim.

benim evde ekmek makinem de var zaman zaman da onda yaparım o da çabuk bayatlar ama onu kepekli olmasına yoruyorum.

ben de yoğurdumu evde yaparım. güvenip süt aldığım bi vakıf var ordan.
yoğurtla ilgili püf noktalarımı da vereyim komşumdan öğrenmiştim :))

çalcağın içine çay kaşığının ucunda tuz, şeker ve un koy.
mayala ardından önceden 75 derece filan ısıttığın fırına koy ve fırını kapat. (fırın sadece önceden ısınmış olsun sonra çalışmasın :))
yaklaşık 4-5 saat bekledikten sonra çıkar ve buzdolabına koy yaklaşık 2 gün de açma.

Ben fırını ısıtmaya da kıyamam tasarruf moduna girince:KK1:
Ama tutmayınca mecbur öyle yapıyorum süt ziyan olmasın diye

Bu arada evlenmeden önce ben de kumbara yöntemi ile epey altın biriktirmiştim.
Hem de çalışmıyordum da,harçlıklarımdan biriktiriyordum.
Akşam cebimdeki tüm bozukluklar hooop kavanoza. Hatta annemin babamın bozuklukları da :KK9:

Burada "her ay 1 çeyrek" topiği vardı,orada örgütlenmiştik. Karanfilce de oradaydı sanırım :)

Ama evlendik evleneli pek birikmiyor, ev kredisi ödüyoruz.
Her ay para nereden gelecek nereye gidecek hesabı yapıyoruz uzun uzun.

Ama fazla olmasa da sanırım yine kumbara birikimine başlamalıyım.
Bebek bekliyorum,en azından onun ufak tefek ihtiyaçlarını alırım doğuma kadar.

evet ben de ordaydım :)))

ben hiç kumbara yapmadım neden bilmem. klasik esprimi yapayım ben bütünleri biriktirip bozuklukları harcıyorum diye :KK53:

en büyük birikim evdir zatn canım bizde ayda 1000 tl kooperatife ödüyoruz.
bebeğin hayırlı olsun:emir_bebek:

Ben fırını ısıtmaya da kıyamam tasarruf moduna girince:KK1:
Ama tutmayınca mecbur öyle yapıyorum süt ziyan olmasın diye

canım hepi topu 15 dk da ısınır sen garantiye al öyle yap. ondan filan bişey olmaz.
çok yaksa benim faturam ayda 38 tl gelmez :))

evet ben de ordaydım :)))

ben hiç kumbara yapmadım neden bilmem. klasik esprimi yapayım ben bütünleri biriktirip bozuklukları harcıyorum diye :KK53:

en büyük birikim evdir zatn canım bizde ayda 1000 tl kooperatife ödüyoruz.
bebeğin hayırlı olsun:emir_bebek:

Teşekkür ederim :KK16:

canım hepi topu 15 dk da ısınır sen garantiye al öyle yap. ondan filan bişey olmaz.
çok yaksa benim faturam ayda 38 tl gelmez :))

Benim elektrik 30,su 15 civarı geliyor, ne yapsam da düşürsem diye düşünüyorum :KK1:

Şaka bi yana, biz 1600 lira kadar kredi ödüyoruz. Zorluyor doğal olarak:KK31:

Allah borcu olanlara yardım etsin...

Teşekkür ederim :KK16:

Benim elektrik 30,su 15 civarı geliyor, ne yapsam da düşürsem diye düşünüyorum :KK1:

Şaka bi yana, biz 1600 lira kadar kredi ödüyoruz. Zorluyor doğal olarak:KK31:

Allah borcu olanlara yardım etsin...

maşallah hakkaten elektriğin iyi geliyormuş.:nazar:
bizim katta en düşük bana gelyor. ama zaten yakan da buzdolabıdır. çünkü kışın fatura düşüyor yazın evde durmasak bile çıkıyor havalar ısındığı için.

Bugün de yemeğe sehirdışı misafirimlerim vardı.
menüm:

saç kavurma
pilav
vişne suyu
kola(misafirin isteğiydi :KK43:
ortaya közlenmiş patlıcan
zeytinyağlı bamya
yoğurt
turşu vardı.
çorba istemediler.

akşama kadar gezmiş olmanın verdiği iştahla hiç tabakta artanım olmadı. yemekleri de ayarlı yapmışız.
bir porsiyon pilav azcık da bamya arttı.
çok şükür yenilsin içilsin ama ziyan olmasın.:KK16:

bugün pazara gittim ve haftalık menümü oluşturdum...

çarşamba= pırasa, menemen, içi kırmızı olan yeşil turplardan:KK52:

perşembe= hamsi, salata, pilav

cuma= mantar sote, pilavın devamı

cumartesi= köfte, patates kızartması, yeşillik

pazar= biber dolması, salata

pazartesi= bulgurlu ıspanak yemeği, turp

salı= pırasa, kavurma

aldıklarımın hepsini ziyan etmeden bitirmeliyim
:KK52:

zaten çeşit çok ama hepsinden az aldım hep yarımşar kilo

haftayanın menüsünü de burda oluşturayım dedim.unutunca gelip buraya bakıyorum :KK1:
bu hafta pazara gidemiycem.
dün kv lerdeydik dolma yapamadım haftaya kaydı.

çarşamba= kuru fasülye ve pirinç pilavı turşu
perşembe= patates yemeği kalan pilav urşu
cuma= etli dolma ve çorba salata

haftasonu belki bi kaçış yaparız haftasonu şimdilik kalsın :)

Bugün arkadaşlarım geldi.

Kabul günümdü yani, bazı kurabiyelerim fazla kaldı.

İki kişiyiz, kalsa yenmeyecek az da olsa attım buzluğa.

Hafta sonu iki misafirim olacak, yemeğe gelecekler.

Ben de o kurabiyeleri onlar gelince çayın yanında çıkarayım dedim.

Hiç yoktan ikramlığım oldu:KK9:

Bugün arkadaşlarım geldi.

Kabul günümdü yani, bazı kurabiyelerim fazla kaldı.

İki kişiyiz, kalsa yenmeyecek az da olsa attım buzluğa.

Hafta sonu iki misafirim olacak, yemeğe gelecekler.

Ben de o kurabiyeleri onlar gelince çayın yanında çıkarayım dedim.

Hiç yoktan ikramlığım oldu:KK9:

aman aman evlenmiş de ev hanımlığı da yaparmış:KK16:
tekrardan hayırlı olsun canım..

çok doğru söylemişsin:KK42:
Ben de sadakayla malın azaldığını hiç görmedim.. Dışarda çok yersin o ay bereketin olmaz, kıyafete elektroniğe çok harcarsın bereket yine olmaz. Ama sadaka öyle değil çok ilginç senden para gidiyor ama bereket gitmiyor. Bu dünya çok ilginç çok hikmetler var.
Geçen tv de gördüm bi kadın var çok güzel tiyolar veriyor önce alacağın şeye sor dedi:"sen ihtiyaç mısın istek mi" diye çok güzel çok hoşuma gitti.

Hem saklaması da kolay dimi buzluğa göre kurutmaların en büyük avantajı yer sorunu yok..
Ben de bu yıl bol turşu yapcam allah izin verirse. Geçen yıl çok tükettik kışın maşallah diyim hiç hastalanmadık.

ay hangı kanal saat kacta..bır ara ızlıyordum ..sonrasında bır daha gormedım..saatlerımı degıştı kanal mı..

X