BİRİKİMCİ HATUNLAR

Merhaba,

Ben hayatım boyunca birikimin yanına bile yaklaşamamış bir insanım malesef. Bundan 5 sene önce falan biraz biriktiriyordum ama o bir amaç içindi, o amacım bitince tekrar eski halime döndüm.
Öğrenciyim öss başarımdan dolayı okuldan aldığım başarı bursum var, aynı zamanda part time çalışıyorum, 3 ay önceden beri de elime geçen kira gelirim var(amcam ev aldı bana ancak ben oturmuyorum, kiraya verdim) kendi şirketimizden her ay maaş ve yılda iki kere hisse oranıma göre yüklü bir miktar para alıyorum. Nankörlük yapmak istemiyorum elime oldukça iyi miktarda para geçiyor aylık. O sebeple hiç biriktirme ihtiyacı hissetmedim. Ve kabul etmek zorundayım ki çok kontrolsüzce para harcıyorum.

Ama şimdi durum değişti...Bana muhtaç olan 4,5 yaşında sevimli bir kızkardeşim var. Benimle yaşıyor bir süredir ve Rabbim ömür verdiği sürece de benimle yaşayacak. Aynı zamanda ben de nişanlıyım, yazın evleniyorum. Bunları düşününce üzerimde bir sorumluluk hissediyorum ve birikim yapmak zorunda hissettim kendimi.
Yarının ne getireceği belli olmaz, şirketle ilgili bir sorun olursa şu an elime geçen paranın çeyreğini zor bulurum. Kendimi çok sıkayım, bütün ekstra paramı biriktireyim gibi bir düşüncem kesinlikle yok ama en azından bir yerden başlamak istiyorum.

Kontrollü para harcamayı öğrenmek istiyorum öncelikle. Evet giderim de çok fazla oluyor ama nasıl kontrol ederim zaruri giderler hariç? Defter yazmak düzgün bir yöntem mi, devamlılık sağlanabiliyor mu?

Bozukluklar için de her akşam kız kardeşimle beraber kumbaraya atsak, biriktikçe saysak, ona da bu alışkanlığı kazandırmak adına bir adım atmış olur muyum?

Bugün bütün gün bunu düşündüm, nasıl, ne gibi bir birikim yapabilirim diye. Nişanlım da bana kötü örnek, birikimin kenarına yaklaşmaz. İkimiz de böyle olursak en ufak maddi sorunda çökeriz muhtemelen.

Aslında benim adima yapılacak en güzel is önce kredi li tüm borçları olabildiğince çabuk kapatmak.çünkü adım gibi eminim bir eve kredi ve faizin bulaştığı para giriyorsa o evin bereketi gidiyor.bu nedenle 6 aylık bütçemde arta kalan parayi toplu olarak kredi kartına ve bankadan çektiğimiz krediye yatıricam.Nasipse 6.ay ikiside sonlanacak. Sonrasında kalan tüm parayi bilezik ve çeyrek olarak sakliycam.

V violetto

Merhaba violetto ben senin diğer konunu okumuştum kardeşinle ilgili olanı naçizane tavsiyem.

1- Kira yatırılan hesaba asla dokunma o parayı unut sanki kira gelmiyormuş gibi harcama yap

2- Mutlaka bir kumbara alın kardeşine de örnek olur

3-Altın hesabı açtır otomatik talimat ver her ay belli bir miktar oraya aktarılsın mesela 1000 maaşın varsa 200 maaşın yattığı gün oraya aktarılsın sanki maaşın 800 muş gibi davran

4- Bir de eklediğim excel tablosunu kendine göre güncelle ve her ay yaz mutlaka

Umarım yardımcı olmuşumdur.

bu çok güzel bir tablo olmuş keşke kopyala yapıştır yapabilsem excelden yapmaya çalışayım teşekkür ederim

excel göndermeye çalıştım ama olmadı maalesef özel mesaj atılabiliyorsa atabilirim excel siz ekledikçe otomatik olarak gelen- giden topluyor ve farkı alıyor onu görmesi güzel oluyor.

Ben defter işini yıllardır sürdürüyorum. Hatta ara sıra bakıyorum. 3 yıl önce gelir neymiş gider neymiş diye. Bu excel olayı da mantıklı.
Biz de bi kendimizi toparlayalım. Kasım gibi başlarız birikime inşallah
Ev ve araba kredisi bitseydi çok rahat edeceğiz ama o da öde öde bitmiyor.
Violetto gelen paraların bir kısmını hiç gelmemiş gibi düşün. Arkadaşların dediği gibi umut o paraları.
Kardeşine de örnek olursun hem.
Ne güZel küçücük bir kardeş.
Allah ömrünü güzel etsin inşallah

Ben de nedense evimiz olsun da varsın kredimiz de olsun mantığındayım yani ev kredisi olanlara sanırım imreniyorum:)

Tabloya bayıldığımı söyleyeyim öncelikle, elinize sağlık :) Özellikle araba başlı başına bir gider kaynağı, km ve gaz olarak yazmak çok mantıklıymış. Mutlaka yapacağım.

Kirayı unutmak cidden çok mantıklı çünkü üç aydır hayatımda kira ve o paraya ihtiyacım yok. Yani tabii ne kadar gelir varsa o kadar gider oluyor ama kira olmadan da gayet güzel yaşıyordum ben. Hem hesapladım da 1 senenin sonunda hatırı sayılır bir miktar para birikmiş oluyor.

Gülmeyin ama bu sabah evdeki bütün bozuklukları topladım, 12 tl çıktı inanamadım. Bozuk taşımaktan nefret ederim ben, her akşam boşaltırım cüzdanımı, bir kutu vardı bozuklukları koyduğum ama harcanmıyor diye kumbara yapmamıştım. Ne aptalmışım.

Altın hesabını hiç bilmiyorum, gram altın mı alınıyor? Altın düşüş çıkış olaylarından korkuyorum aslında. Vadeli hesap falan düşündüm ama onun da faiz olması canımı sıkıyor. Faizden gelen hiç gelmesin.

Aslında kontrolsüzce harcıyorum ama cebimde olan kadar alırım. Mesela arabamı yükselteceğim diyelim cebimde gözüm kapalı verecegim bir miktar varsa yükseltirim yoksa beklerim falan. Daha çok küçük alışverişlerde çok kontrolsüzüm.

Çok teşekkürler yardımlarınız için, sıfırdan başladım, çok ihtiyacım var bu tarz bilgilere :)

Ben de nedense evimiz olsun da varsın kredimiz de olsun mantığındayım yani ev kredisi olanlara sanırım imreniyorum:)
Tabi ki çok şükür başımızı sokacak bir evimiz var ama uzun vadeli kredi çekince insan bunalıyor bi zaman sonra. 2009 şubatta başlamıştık. 2015 Ocak'ta bitecek. Bir de araba var. Hal böyle olunca özellikle yaz aylarında sıkışıyoruz.

Amin çok teşekkür ederim :) Aramızda 17 yaş var minnoşumla. Tüm hayatım ona endeksli artık, tek isteğim de ona prensesler gibi bir hayat sunabilmek

Evet kira parasını unutabilirim, ihtiyacım olmayan bir para çünkü.
Sanırım ayrı bir hesap açıp, kiracıların o hesaba göndermesini sağlamalıyım. Sürekli kullandığım hesap olmazsa daha kontrollü olabilirim.

rica ederim:)

1- Altın hesabında isterseniz gram isterseniz para olarak alım yapabiliyorsunuz ben de faizden uzak durmaya çalıştığım için bu yolu tercih ettim her ay maaşımdan 150 tl buraya gidiyor ayrıca ek gelir olursa hiç dokunmadan hemen oraya atmaya çalışıyorum. Bir de altın hesabında asla hesap kesim ücreti yok bir ara Euro hesabım vardı 6 ayda bir kesinti yapıyorlardı ne anladım ben o işten hiç kazancım olmadı.

Bence bunları yaptıktan sonra kardeşinize ev bile alırsınız:):)

Şimdi ben için başka yönüyle ilgilenmeye başladım. 9 yaşında bir oğlum var doktorum izin verirse tekrar bebek istiyorum da yaş aralığı çoklu diye tereddüt ediyordum. 17 yaş aralıklı bir abladan bunları duymak inanılmaz

İçimi okudunuz , 21 yaşına geldiğinde kardeşime ev alınacak aile büyükleri tarafından , ancak ondan önce alabilirsem ona ev alıp kira gelirini kendi için harcama gibi bir düşüncem var. Normalde hep eve ne gerek var şimdiden falan derdim ama şimdi sorumluluk hissim ağır basıyor sanırım :)

O zaman ben altın hesabı açtırayım en kısa zamanda. Akşam da excellde tablo yapayım.

Kendimden utandım tam olarak gelir ve giderimin farkında bile değilim. Ortalama olarak fikrim var tabii ki ama kalem kalem hiç hesaplamamışım 21 yaşına geldim.

Bizim biraz özel bir durumumuz var o yüzden beraber yaşıyoruz anne babamızla görüşmüyoruz, tüm sorumluluğu bende, alışmaya çalışıyorum ben de.
Kardeşimi hep çok sevdim ama 2 sene önce sorsanız laylaylomdum hala, hiç bu kadar çok düşünmezdim.

papatya doktora gittin mi canım.merakla güzel haberlerini bekliyorum.
violetto kardeşine bu derece sahip çıkman takdire şayan bir durum.küçük yaşta büyük olgunluk,maşallah.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…